crisandp2 scrie:Buna ziua,
in afara de a trata cu respect cuibul, nu va atingeti de el fara motiv(rame pt nuclee), ce le mai faceti albinelor incat paduchii nu sunt o problema ?
Eu tratez in iulie-septembrie, am incercat fara tratamente in toamna lui 2015 si mi-am pierdut toate familiile in iarna '15-'16.
Nu stiu cum reusesc unii fara tratamente in State ...
Va multumesc !
pai...imaginativa ca aveti o paine in cuptor...si nu vreti sa bagati vreun lemn prea mare ca sa grabiti focul dar nici sa se stinga....
asa si la stupi ...familia trebuie sa fie activa ...mereu spatiu ..si mereu hrana...mereu in echilibruu....asta nu inseamna sa deranjam prea mult ...pentru ca daca stam sa ne gandim nici la cuptor nu trebuie sa deschidem usa pana la final ...si totusi nu e chiar complicat....
foarte multi gresiti in primavara (extindere prea rapida ) si dupa salcam (ii lasati in paragina)...si e destul sa le stricati ritmul/echilibru....
atentia trebuie sa fie de 90 % pe acest echilibru ce ne asigura noua imunitatea albinelor
iar restu de 10 % ce tratamente sa folosim...
ganditiva ca imunitatea orcarui organism este un mecanism ce se apara de toate tipurile de atacuri zilnice...daca are conditiile optime este inbatabil...
si ca sa venim noi cu un tratament ...sa tratam ...este ridicol ...ca noi sa putem sa egalizam acest lucru...
doar s ai salvam de la moarte ...sa sai tinem la numar...
demulte ori restrangem si dam tratament si apoi avem impresia ca i am tratat noi dar defapt restrangerea i a ajuta sa se refaca ...iar tratamenul nostru e apa de ploaie....
stiu ca trendu este sa va focusati pe tratamenet pentru ca acolo sunt banii dar asta e ...eu fac invers...
mai trebuie si studiat un pic mecanismele de functionare ale sistemului imunitar ...pentru ca este un pic de inteles ...dar odata inteles ...este cu totul o noua abordare ... si nu doar a apiculturii...
la final noi ca sa iesim pe plus trebuie sa lucram cu natura ...sau mai bine zis cu tehnologia ...sa nu credeti ca in 2024 nu sau gasit cai de a eradica bolile in general .....
faptu ca nu avem noi acces si ni se pune in fata mereu "TRATAMENT"...nu putem sa vedem o alta cale ...si mereu pare complicat...