Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 16:29

Vasile_Bucovineanu scrie:Toate bune si frumoase, dar eu nu inteleg in ce fel se manifesta imunitatea la varroa fie ca familia este puternica sau slaba.
familia se apara cu ajutorul microclimatului...am scris mai sus varooa nu intra in celula daca in cuib este 35 grade fix...
asta nu inseamna ca intr un stup puternic pe la margine nu avem si 34..deci are unde sa se inmulteasca dar mai greu si nu le merge prea bine...
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Oct 2024, 17:53

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Toate bune si frumoase, dar eu nu inteleg in ce fel se manifesta imunitatea la varroa fie ca familia este puternica sau slaba.
familia se apara cu ajutorul microclimatului...am scris mai sus varooa nu intra in celula daca in cuib este 35 grade fix...
asta nu inseamna ca intr un stup puternic pe la margine nu avem si 34..deci are unde sa se inmulteasca dar mai greu si nu le merge prea bine...

Asta simplu nu este adevărat. Cu tărie spun NU ESTE ADEVĂRAT!!! Spuneți o singură referire în afară că vizionați d-voastră. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 19:42

Balian scrie:
yuonyuon scrie:

Asta simplu nu este adevărat. Cu tărie spun NU ESTE ADEVĂRAT!!! Spuneți o singură referire în afară că vizionați d-voastră. :)
pai daca sunteti convins 100% inseamna ca sansele mele sunt 0...
daca erati 99% incercam....
yuonyuon

Mesajde Balian » 01 Oct 2024, 20:03

Sunt ff convins că nu este adevărat. În rest vă dau în majoritatea cazurilor dreptate.
Aici categoric nu. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 01 Oct 2024, 20:15

Nici eu!
Referitor la prăbușirea și apoi " roirea" stupilor excepționali, eu am dedus următorul scenariu:
Stupul " fura" startul primavara, cu oleaca de ajutor si cata" noroc", bubuie la salcam, isi trage sufletul putin dupa, cat sa dea un roi micut, apoi mai sparge bariera sonica la tei, daca anul este perfect, bucurie mare pe stupar. Apoi, normal ca se ia mierea din magazii, se mai stimuleaza putin ( fiecare cu ce are, cu ce stie), verifica de paduchi( sau nu), tratează de paduchi ( uneori cu idiferenta), apoi ii lasa in traba lor pana la inceputul lunii septembrie. Vorbesc de zona de deal, cu păduri de tei, pomi fructiferi și salcâm bătrân, precum și faneata.
Cred insa ca stupii exceptionali, aflati pe panta ascendenta, la sfarsitul lui iulie , inceputul lui august, culeg in nestire, iar cand din diferite cauze, culescul cade brusc, albinele nu someaza, ele devin hoate. Este suficient sa afle un'eva un stup slab, lesinat de varoua, tabara cu furatul pe el iau tot, inclusiv paduchii. Și de aici dezastrul! Păduchii se inmultesc exponențial, stuparul sta liniștit ca nah, o tratat tot, dar după un ciclu complet de 21-25 zile, apare drama! Instinctul de supraviețuire întra în funcțiune și le spune sa o taie de acolo , ca nu pot trai cu carcalacii în spinare!
Își iau cata miere fac curat și pleaca, sperând ca în timpul rămas sa își facă o noua casa! În imensitatea naturii, nu în cutia de lemn, muncind pentru imperialistul de stupar! Cam asa vad eu lucrurile.
Asta cu " imunitatea" contra varoua, este o găselniță ( metaforic , vorbind) de marketing, viralizata intenționat sau nu, dar eu personal, fără a avea pretenția sa fiu luat în seama, este ca varoua poate fi cel mult ținut sub control, astfel încât familia de albine sa fie afectata cât mai puțin spre deloc. Pentru ca nu păduchele cauzează bolile albinelor. El parazitează albinele, le slăbește fizic, inclusiv sistemul imunitar, dar poate și un vector de transmitere a unor boli.
Dezvăluirea unor chichițe apicole, cum ar fi observarea unor anomalii la urdinis, ce ar putea indica o infestare masiva cu varoua, fără sa deschizi stup cu stup, ar fi mult mai interesanta decât discuții sterile cu metode de starpit paduchi cu termometrul sau vaccin antivaroua.
Părerea mea!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 01 Oct 2024, 20:38

da...eu orcun nu o sa mai postez...ca numi place sa fiu antipatic in idei si executii...cand o sa umblu la albine mai revin cu niste poze...in rest bafta...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 02 Oct 2024, 09:57

Buna ziua dle Yuon,
la cate saptamani dupa ultimul cules putem sa luam totusi mierea (majoritatea) si sa le dam sirop de completare ? Sunt unele zone proaste unde te bucuri de fiecare lingura de miere. Un minim 3 saptamani (cat e un ciclu de puiet ) plus X saptamani ?
Multumesc.
crisandp2

Mesajde Cristian IONITA » 02 Oct 2024, 10:35

yuonyuon scrie:da...eu orcun nu o sa mai postez...ca numi place sa fiu antipatic in idei si executii...cand o sa umblu la albine mai revin cu niste poze...in rest bafta...

daca ati avea amabilitatea sa "desenati" sunt convins ca or sa inteleaga si colegii :)

Eu confirm opinia dlui yuonyuon, familiile bune "gestioneaza", raporta la cele slabe, mult mai bine infestatia ... ca aceasta caracteristica nu se incadreaza la definita de dex a termenului de "imunitate" .... si cu asta sunt de acord .... dar la nivel converzational termenul este a tot cuprinzator.
Merg si mai departe si spun ca familia "imuna" nu trebuie sa fie obligatoriu puternica, este suficient sa aiba rezerve ... sa nu fie "in foame".

Cum se ajunge la asta? cum sa ai familii bune (si cu rezerve permanent) pe tot sezonul ? .... simplu, sa nu fii hapsan si ... cuib pe 2 corpuri ME (sau minim 3 MER) ... gratie peste .... si nu extragi niciodata din cuib.

Stiu .... multi nu ar dormi noaptea stiind ca la acest moment au peste 20 Kg de miere "marfa" in stupi ... dar nu-s capabili sa realizeze ca acele 20 de Kg neextrase acum inseamna multi litrii de sirop, turte si tratamente nenecesare pentru tot sezonul urmator.

De ce totusi familiile bune parasesc stupii cu rezerve suficiente? .... multiple cauze si explicatii ... si greu de spus sigur care dintre ele este cea reala .... eu am patit asa in aceasta toamna cu 2 familii bune la care am inlocuit regina in iunie (inainte de tei) .... adica au pontat minim 2 serii de puiet, au cules foarte bine (tei nu prea a dat, iar floarea a fost ok) cca 15 rame 1/2 recolta, plus minim 8 rame ME in cuib) ... dar la inceput de septembrie au parasit stupul ... regine de cumparat si din care 2 din 5 au "dezertat"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 02 Oct 2024, 16:33

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Yuon,
la cate saptamani dupa ultimul cules putem sa luam totusi mierea (majoritatea) si sa le dam sirop de completare ? Sunt unele zone proaste unde te bucuri de fiecare lingura de miere. Un minim 3 saptamani (cat e un ciclu de puiet ) plus X saptamani ?
Multumesc.

Arat cum procrdez eu. In zona mea sunt multi ani in care exista cules de mana pana tarziu la sfarsitul lui septembrie. De aceea sunt obligat sa fac in asa fel ca albinele sa intre la iernat cu cat mai putina astfel de miere. La sfarsitul lui august extrag mierea din cuib si opresc ne stoarse doua rame care vor fi amlasate la marginile cuibului de iernare si mierea de pe ele va fi consumata abia in primavara. Nu extrag coronitele de pe ramele cu puiet daca cumva mai exista. La inceputul lui septembie formez cuibul in functie de albinele din stup punand pe margine cele 2 rame neextrase.
Incep hranirile dupa 10 septembrie. Dau sirop 1/2 din zahar. In acest an am inceput hranirea la 15 septembrie cand au fost trei zile fara soare. Fiecare familie primeste in fiecare seara cate 1 litru de sirop pana se ajunge la 8-9 kg de zahar. Albinele isi aranjeaza hrana cum stiu ele si eu nu mai umblu in stupi pana la revizia de primavara.
Nu sunt de acord cu parerea ca siropul din zahar uzeaza albinele. Spun acest lucru din experienta proprie, nu pentru ca as fi citit undeva acest lucru.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 02 Oct 2024, 16:44, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 02 Oct 2024, 16:40

Cristian IONITA scrie:.......De ce totusi familiile bune parasesc stupii cu rezerve suficiente? .... multiple cauze si explicatii ... si greu de spus sigur care dintre ele este cea reala .... eu am patit asa in aceasta toamna cu 2 familii bune la care am inlocuit regina in iunie (inainte de tei) .... adica au pontat minim 2 serii de puiet, au cules foarte bine (tei nu prea a dat, iar floarea a fost ok) cca 15 rame 1/2 recolta, plus minim 8 rame ME in cuib) ... dar la inceput de septembrie au parasit stupul ... regine de cumparat si din care 2 din 5 au "dezertat"

Ca sa fac o gluma, poate reginele erau vrajite si s-au intors cu tot cu albine la cel care le- a vandut. :)
Eu raman totusi la parerea ca familiile parasesc stupul in septembrie, sau chiar mai tarziu daca vremea permite, din cauza infestarii masive cu varroa.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde crisandp2 » 02 Oct 2024, 17:51

Vasile_Bucovineanu scrie:
Multumesc.

Arat cum procrdez eu. In zona mea sunt multi ani in care exista cules de mana pana tarziu la sfarsitul lui septembrie. De aceea sunt obligat sa fac in asa fel ca albinele sa intre la iernat cu cat mai putina astfel de miere. La sfarsitul lui august extrag mierea din cuib si opresc ne stoarse doua rame care vor fi amlasate la marginile cuibului de iernare si mierea de pe ele va fi consumata abia in primavara. Nu extrag coronitele de pe ramele cu puiet daca cumva mai exista. La inceputul lui septembie formez cuibul in functie de albinele din stup punand pe margine cele 2 rame neextrase.
Incep hranirile dupa 10 septembrie. Dau sirop 1/2 din zahar. In acest an am inceput hranirea la 15 septembrie cand au fost trei zile fara soare. Fiecare familie primeste in fiecare seara cate 1 litru de sirop pana se ajunge la 8-9 kg de zahar. Albinele isi aranjeaza hrana cum stiu ele si eu nu mai umblu in stupi pana la revizia de primavara.
Nu sunt de acord cu parerea ca siropul din zahar uzeaza albinele. Spun acest lucru din experienta proprie, nu pentru ca as fi citit undeva acest lucru.

Buna ziua,
va multumesc frumos!
Si eu cred ca daca canadienii pot hrani (e drept, sirop invertit) pana cand incepe sa ninga, putem si noi sa facem completari in luna septembrie (ideal cu invertit, mai putin bine cu sirop de zahar).
Ce fel de sirop de zahar folositi ? E invertit sau doar zahar amestecat cu apa ?Daca e amestecat zaharul cu apa, cum faceti sa nu va zahariseasca in rame ? Daca dati zilnic cate 1 litru sigur nu au timp sa-l ventileze.
Multumesc !
crisandp2

Mesajde Balian » 02 Oct 2024, 18:53

Vasile_Bucovineanu scrie:
Cristian IONITA scrie:.......De ce totusi familiile bune parasesc stupii cu rezerve suficiente? .... multiple cauze si explicatii ... si greu de spus sigur care dintre ele este cea reala .... eu am patit asa in aceasta toamna cu 2 familii bune la care am inlocuit regina in iunie (inainte de tei) .... adica au pontat minim 2 serii de puiet, au cules foarte bine (tei nu prea a dat, iar floarea a fost ok) cca 15 rame 1/2 recolta, plus minim 8 rame ME in cuib) ... dar la inceput de septembrie au parasit stupul ... regine de cumparat si din care 2 din 5 au "dezertat"

Ca sa fac o gluma, poate reginele erau vrajite si s-au intors cu tot cu albine la cel care le- a vandut. :)
Eu raman totusi la parerea ca familiile parasesc stupul in septembrie, sau chiar mai tarziu daca vremea permite, din cauza infestarii masive cu varroa.

Este enigmă din ce cauză părăsesc albinele stupul toamna, dar mai mare enigmă de ce nu este atacat stupul cu miere de albine sau viespi hoațe?
Să răspund la această întrebarea d-nului Bucovineanu:
”Referitor la infestarea diferita in functie de varsta familiilor, o intrebare: prin ce metoda au fost facute roiurile respective in fiecare an?”
Imediat după stoarcere de salcâm scutur toată albina din magazii. Nu au o structură bună dar nu trebuie căutată matca. 1-1.5kg albină în ladă și dus la răcoare 2-3 zile. Prima dată stopesc cu AO las 2 zile și le dau sirop cu Fumidil. A treia zi lada pun în corp 1/2, o ramă cu miere păstură, 3 foițe, sirop și o matcă împerecheată în colivie. 5 zile pace după care revizie. Acceptare aproape 100%. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Oct 2024, 19:46

Multumesc.
eu zic minim 2 sap sa isi refaca puietul si albina de rezerva ...apoi extras dar nu tot( lasi ramele necapacite) si completat full peste pana capaceste

Dar in cazurile cu depopulari unde nu mai avem nici albina de rezerva nici culegatoare acolo trebuie restrans cuibu si lasata mierea pana se refac...peste trei sapt ...altfel ramanem fara albina si iernezi pe 2 rame...pentru 10 kg de fs...pierzi un cat de salcam anul urmator ...defapt tot sezonul urmator...

Eu ultimul cat de la fs l am lasat pe stupi plin....si nu mai extrag si nici in primavara nu mai dau sirop...

Cu cat lasi mai mult cu atat aduc mai mult...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Oct 2024, 19:49

Dupa ce a iesit mult puiet( adica dupa 3 -4 sapt de la cules) atunci vei avea destula albina ce a crescut puiet deci albina sa inverteasca siropul ...aceasta albina orcum nu trece iarna ...deci nu poti spune ca se uzeaza pentru ca ea s a uzat deja la cresterea de puiet...

Albina care creste puiet dupa ultimul cules nu trece iarna 100%>>....

Iar albina de rezerva pentru ca nu a crescut puiet nu poate invertii sirop...deci nu ai nimic de pierdut daca faci completari full...blocand stupul..dupa ce au facut albina de rezerva ...nu inainte si nici prea tarziu....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Oct 2024, 20:10

Acum o sa intrebi deunde stiu eu ca am albina de rezerva sau nu.....te uiti la margine tre sa stea albina straturi...pe rame full si se misca incet....scuturi o rama pe capac iar albina nu zboara...aia e albina de rezerva....

Daca nu e .( Si e agitatie pe rame :? )..nici la iarna nu e :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 02 Oct 2024, 21:27

Balian scrie:Să răspund la această întrebarea d-nului Bucovineanu:
”Referitor la infestarea diferita in functie de varsta familiilor, o intrebare: prin ce metoda au fost facute roiurile respective in fiecare an?”
Imediat după stoarcere de salcâm scutur toată albina din magazii. Nu au o structură bună dar nu trebuie căutată matca. 1-1.5kg albină în ladă și dus la răcoare 2-3 zile. Prima dată stopesc cu AO las 2 zile și le dau sirop cu Fumidil. A treia zi lada pun în corp 1/2, o ramă cu miere păstură, 3 foițe, sirop și o matcă împerecheată în colivie. 5 zile pace după care revizie. Acceptare aproape 100%. :)

Banuiam cand am pus intrebarea ca roiurile sunt facute numai cu albine, fara rama sau rame cu puiet. Daca e asa raspunsul la intrebarea de ce infestarea se mareste in fiecare an, e simplu. Roiul fiind fara puiet tratamentul isi face efectul si doar putini paraziti raman in viata. In acelasi timp acestia nu au un sezon intreg sa se inmulteasca. La sfarsitul sezonului in urma tratamentelor vor ramane in viata mai multi paraziti decat avea roiul la formare. Acestia vor incepe sa se inmulteasca din momentul cand incepe ponta. Se inmultesc un sezon intreg si la sfarsitul sezonului vor fi mai numerosi decat cu un an in urma. Cei care raman in viata ajung in sezonul urmator ciclul se repeta si la sfarsitul sezonului infestarea va fi si mai mare.
De aceea trebuie facut ceva pentru a rupe "lantul". Tratamentele din primavara si din timpul cat in stupi exista puiet nu pot face acest lucru, eficienta lor fiind scazuta, mai ales daca sint facute cu acizi organici.. De aceea de baza sunt tratamentele facute in toamna prin fumigatie, unul cel putin trebuie facut in lipsa totala de puiet, respectand dozajul in functie de volumul stupului si nu in functie de numarul de rame cu albine.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 02 Oct 2024, 21:52, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE