Vasile_Bucovineanu scrie:Toate bune si frumoase, dar eu nu inteleg in ce fel se manifesta imunitatea la varroa fie ca familia este puternica sau slaba.
Nici eu!
Referitor la prăbușirea și apoi " roirea" stupilor excepționali, eu am dedus următorul scenariu:
Stupul " fura" startul primavara, cu oleaca de ajutor si cata" noroc", bubuie la salcam, isi trage sufletul putin dupa, cat sa dea un roi micut, apoi mai sparge bariera sonica la tei, daca anul este perfect, bucurie mare pe stupar. Apoi, normal ca se ia mierea din magazii, se mai stimuleaza putin ( fiecare cu ce are, cu ce stie), verifica de paduchi( sau nu), tratează de paduchi ( uneori cu idiferenta), apoi ii lasa in traba lor pana la inceputul lunii septembrie. Vorbesc de zona de deal, cu păduri de tei, pomi fructiferi și salcâm bătrân, precum și faneata.
Cred insa ca stupii exceptionali, aflati pe panta ascendenta, la sfarsitul lui iulie , inceputul lui august, culeg in nestire, iar cand din diferite cauze, culescul cade brusc, albinele nu someaza, ele devin hoate. Este suficient sa afle un'eva un stup slab, lesinat de varoua, tabara cu furatul pe el iau tot, inclusiv paduchii. Și de aici dezastrul! Păduchii se inmultesc exponențial, stuparul sta liniștit ca nah, o tratat tot, dar după un ciclu complet de 21-25 zile, apare drama! Instinctul de supraviețuire întra în funcțiune și le spune sa o taie de acolo , ca nu pot trai cu carcalacii în spinare!
Își iau cata miere fac curat și pleaca, sperând ca în timpul rămas sa își facă o noua casa! În imensitatea naturii, nu în cutia de lemn, muncind pentru imperialistul de stupar! Cam asa vad eu lucrurile.
Asta cu " imunitatea" contra varoua, este o găselniță ( metaforic , vorbind) de marketing, viralizata intenționat sau nu, dar eu personal, fără a avea pretenția sa fiu luat în seama, este ca varoua poate fi cel mult ținut sub control, astfel încât familia de albine sa fie afectata cât mai puțin spre deloc. Pentru ca nu păduchele cauzează bolile albinelor. El parazitează albinele, le slăbește fizic, inclusiv sistemul imunitar, dar poate și un vector de transmitere a unor boli.
Dezvăluirea unor chichițe apicole, cum ar fi observarea unor anomalii la urdinis, ce ar putea indica o infestare masiva cu varoua, fără sa deschizi stup cu stup, ar fi mult mai interesanta decât discuții sterile cu metode de starpit paduchi cu termometrul sau vaccin antivaroua.
Părerea mea!