crisandp2 scrie:yuonyuon scrie:...
Buna ziua,
chiar daca sunt fanul dvs numarul 1, cu modestie o afirm, nu cred ca sunt exagerat cand spun ca apicultura dvs e altceva fata de marea, marea majoritate in tara.
Cateva intrebari si pareri dupa cum urmeaza:
1. Dupa tei dle Yuon, scoateti gratia si dati drumul matcii pe
A) 4-6 rame de puiet compact din cuib + corpul 2 format din cele 10 rame astfel ca ea se "joaca" pe un ME format din 2 corpuri de 1/1 ?
B) o tineti tot sezonul pe ramele din cuib, corpul 1 si abia in sept-noiembrie scoateti gratia si coborati rame pline in corpul de iernare ?
C) Extindeti ramele de jos pana la 10 si o lasati si in corpul 2 ?
D) Cand eliminati gratia Hanemman ?
2. Cat de batrane sunt matcile dvs care tin 4 rame tabla de puiet pana in septembrie ? Acele 4 rame se traduc in 6 rame tabla de albina de iernat ceea ce e fabulos.
3. Nu cred ca aberez cand afirm ca e dragut MER-ul de 16.2cm/14.5 cm(varianta mai mica) in perioada de dezvoltare privara si vara dar pe final de sezon rama mai mare(1/1 sau 3/4) ofera un comfort sporit matcii, altcumva se "aseaza" cuibul. Desigur, dl Balian poate veni , si il invit, cu poze care sa ma contrazica... or fi matcile mele corcite care cum slabe de tot.
4.Nu pricep de ce sunt multi oameni respectabili pe acest forum care tin BK pe 2 corpuri de 10 rame 1/2 (16.2cm) "fara probleme" la sfarsit de sezon cand acest hibrid ar trebui sa rupa din balamale o astfel de configuratie pana in octombrie, adica m-as astepta ca un BK sa stea pe 3 corpuri 1/2 de 10 rame. Ma uit in sprijinul afirmatiilor mele la Ian Steppler, de la Steppler farms, https://www.youtube.com/watch?v=P6th0X_bVsw, care baga la iernat un ME cu 10 rame tabla de albine( 7.5R 1/1/) in medie. Canadianul face tine familia pe 1 corp de ME dupa perioada de dezvoltare exploziva din aprilie-mai cand lasa matca sa zburde pe 2 corpuri si corpul de sus il ia ca sa faca nuclee si sa elimine pe cat posibil roirea, cauzata de acel boom al albinei tinere.
Hai sa punem doar 8 rame 3/4 tabla de albine si tot ar fi 8 x 3/4 = 6 rame 1/1 tabla ceea ce greu cred ca e o medie in stupina apicultorului roman.
Multumesc anticipat !
1. in momentul cand nu mai ma intereseaza structura atunci dau gratia jos....structura o avem pentru culesuri...
daca la mine tei/fs e ultimul cules ....dupa acest ultim cules gratia nu mai are nici un rost...las albina sau matca sa faca ce vrea cu un cat de miere deasupra...
bineinteles ca o sa mai urce si in cat o palma de puiet dar nu asta e scopul ...
2. eu nu mai am puiet capacit cred ca de la jumatatea lui septembrie ..posibil unii si pe 1 oct...dar in general puietul sa terminat demult...matcile sunt de 1-2 ani sau 3 ..mai batrane de 3 nu cred ca tin...ori fac nuclei ori se schiba ele...nu pun accent pe treaba cu matcile...am corcituri...
3.pe rama mare e avantaj la pontat...nusti la ce e dezavantaj...(sa zica balian) ...ma refer la ramele de cuib..
4.canadianul ..de care vorbesti face acelasi lucru ca si mine...cuibul pe un ME (fara marginase )este egal cu 6..rame de dadant...practic ingradirea cuibului...
foarte multi nu inteleg biologia implicit nici pierderile...majoritatea numarati ramele si suprafetele si chesti de genul...cea ce conteaza cu adevarat este calitatea...
dupa cum puneti intrebarile imi dau seama ca aveti impresia ca 4-5 rame de puiet nu sunt destul pentru a intra pe iarna cu 6 7 rame de albina....
ceea ce gresit
la mine din 4-5 rame de puiet pentru ca atat era prin august...acum unii sunt pe 7-8...dar media o sa fie 6 ...la final...asta este standardu meu la care vreau sa tin stupii...pentru ca imi permite sa nui mai bag in seama cu lunile....si nu fug dupa calitatea matcilor....
albina de iarna mereu se face din mai multe generatii adica se aduna din 3 generatii ..ultimile 3(aproximativ)...daca am 4 rame nu inseamna ca e putin ...4x3=12..rame...din aceste ram,e unele albine raman pentru iarna si tot se aduna incepand cu luna iulie.....conteza sa fie hranit bine in conditii optime
un cuib pe multe rame de puiet nu inseamna obligatoriu si multa albina la iernat ...teoretic daca ar ingrijiti perfect ar trebui sa intre si pe 10 rame..ba se poate si pe 12..DAR ..trebuie manopera in plus...(matci mai bune..hrana mai multa ..etc etc etc)....dar tre sa alegem un numar de rame confortabil...ce e intre 5 si 7 rame mi se parte natural...adica daca as avea pretentii la 10 ar trebuii sa fac rost si de matci de top ...dar unde e diferenta intre 10 stupi de top (care orcum roiesc
mai pe scurt asa...daca o matca normala ponteaza 6 rame in mod normal de ce vrem noi 7 ??...de ce vrem sa ne rupem gatu pentru acea rama in plus???...ca sa nu mai zic pe mentinirea cuibului pe toate cele 10 rame inseamna consum de 30 % resurse ...cam aiurea....dovada ca majoritatea ce au avut 8-9 rame de puiet ierneaza sub 5 rame....