Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 14 Oct 2024, 19:08

crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:
zSxs.jpg
...

Buna ziua,
chiar daca sunt fanul dvs numarul 1, cu modestie o afirm, nu cred ca sunt exagerat cand spun ca apicultura dvs e altceva fata de marea, marea majoritate in tara.
Cateva intrebari si pareri dupa cum urmeaza :D :
1. Dupa tei dle Yuon, scoateti gratia si dati drumul matcii pe
A) 4-6 rame de puiet compact din cuib + corpul 2 format din cele 10 rame astfel ca ea se "joaca" pe un ME format din 2 corpuri de 1/1 ?
B) o tineti tot sezonul pe ramele din cuib, corpul 1 si abia in sept-noiembrie scoateti gratia si coborati rame pline in corpul de iernare ?
C) Extindeti ramele de jos pana la 10 si o lasati si in corpul 2 ?
D) Cand eliminati gratia Hanemman ?

2. Cat de batrane sunt matcile dvs care tin 4 rame tabla de puiet pana in septembrie ? Acele 4 rame se traduc in 6 rame tabla de albina de iernat ceea ce e fabulos.

3. Nu cred ca aberez cand afirm ca e dragut MER-ul de 16.2cm/14.5 cm(varianta mai mica) in perioada de dezvoltare privara si vara dar pe final de sezon rama mai mare(1/1 sau 3/4) ofera un comfort sporit matcii, altcumva se "aseaza" cuibul. Desigur, dl Balian poate veni , si il invit, cu poze care sa ma contrazica... or fi matcile mele corcite care cum slabe de tot.

4.Nu pricep de ce sunt multi oameni respectabili pe acest forum care tin BK pe 2 corpuri de 10 rame 1/2 (16.2cm) "fara probleme" la sfarsit de sezon cand acest hibrid ar trebui sa rupa din balamale o astfel de configuratie pana in octombrie, adica m-as astepta ca un BK sa stea pe 3 corpuri 1/2 de 10 rame. Ma uit in sprijinul afirmatiilor mele la Ian Steppler, de la Steppler farms, https://www.youtube.com/watch?v=P6th0X_bVsw, care baga la iernat un ME cu 10 rame tabla de albine( 7.5R 1/1/) in medie. Canadianul face tine familia pe 1 corp de ME dupa perioada de dezvoltare exploziva din aprilie-mai cand lasa matca sa zburde pe 2 corpuri si corpul de sus il ia ca sa faca nuclee si sa elimine pe cat posibil roirea, cauzata de acel boom al albinei tinere.
Hai sa punem doar 8 rame 3/4 tabla de albine si tot ar fi 8 x 3/4 = 6 rame 1/1 tabla ceea ce greu cred ca e o medie in stupina apicultorului roman.

Multumesc anticipat !

1. in momentul cand nu mai ma intereseaza structura atunci dau gratia jos....structura o avem pentru culesuri...
daca la mine tei/fs e ultimul cules ....dupa acest ultim cules gratia nu mai are nici un rost...las albina sau matca sa faca ce vrea cu un cat de miere deasupra...
bineinteles ca o sa mai urce si in cat o palma de puiet dar nu asta e scopul ...

2. eu nu mai am puiet capacit cred ca de la jumatatea lui septembrie ..posibil unii si pe 1 oct...dar in general puietul sa terminat demult...matcile sunt de 1-2 ani sau 3 ..mai batrane de 3 nu cred ca tin...ori fac nuclei ori se schiba ele...nu pun accent pe treaba cu matcile...am corcituri...

3.pe rama mare e avantaj la pontat...nusti la ce e dezavantaj...(sa zica balian) ...ma refer la ramele de cuib..

4.canadianul ..de care vorbesti face acelasi lucru ca si mine...cuibul pe un ME (fara marginase )este egal cu 6..rame de dadant...practic ingradirea cuibului...
foarte multi nu inteleg biologia implicit nici pierderile...majoritatea numarati ramele si suprafetele si chesti de genul...cea ce conteaza cu adevarat este calitatea...

dupa cum puneti intrebarile imi dau seama ca aveti impresia ca 4-5 rame de puiet nu sunt destul pentru a intra pe iarna cu 6 7 rame de albina....
ceea ce gresit

la mine din 4-5 rame de puiet pentru ca atat era prin august...acum unii sunt pe 7-8...dar media o sa fie 6 ...la final...asta este standardu meu la care vreau sa tin stupii...pentru ca imi permite sa nui mai bag in seama cu lunile....si nu fug dupa calitatea matcilor....
albina de iarna mereu se face din mai multe generatii adica se aduna din 3 generatii ..ultimile 3(aproximativ)...daca am 4 rame nu inseamna ca e putin ...4x3=12..rame...din aceste ram,e unele albine raman pentru iarna si tot se aduna incepand cu luna iulie.....conteza sa fie hranit bine in conditii optime

un cuib pe multe rame de puiet nu inseamna obligatoriu si multa albina la iernat ...teoretic daca ar ingrijiti perfect ar trebui sa intre si pe 10 rame..ba se poate si pe 12..DAR ..trebuie manopera in plus...(matci mai bune..hrana mai multa ..etc etc etc)....dar tre sa alegem un numar de rame confortabil...ce e intre 5 si 7 rame mi se parte natural...adica daca as avea pretentii la 10 ar trebuii sa fac rost si de matci de top ...dar unde e diferenta intre 10 stupi de top (care orcum roiesc :lol: )....si 15 medii care sunt usor de intretinut is fara batai de cap ...si aduc tot atata miere..

mai pe scurt asa...daca o matca normala ponteaza 6 rame in mod normal de ce vrem noi 7 ??...de ce vrem sa ne rupem gatu pentru acea rama in plus???...ca sa nu mai zic pe mentinirea cuibului pe toate cele 10 rame inseamna consum de 30 % resurse ...cam aiurea....dovada ca majoritatea ce au avut 8-9 rame de puiet ierneaza sub 5 rame....
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Oct 2024, 19:10

@crisandp2 - Azi am fost la albine puteam să fac poze. Ulterior am citit mesajul. Pot să spun cum stau.
Corpul 3: 9rame + rama de clădit, plin cu miere, albină pe rame, nu multă că ce să stea pe miere
Corpul 2: 9rame + rama de clădit, ramele laterale cu păstură și miere max.50% în rest coplet gaole
albină multă
Corpul 1 (jos) 10 rame, rame cu păstură și goale albină pe ele
Iarna albina (6-7rame) urcă în C2 și C3, jos este gol (voi face poze)
@ Vasile_Bucovineanu - hrănirea în august când am făcut, făceam în cantități mari, un fel de continuare
a culesului de fs. Albina nu făcea diferență de cules și hrănire. Nu stimulare, hrănire masivă. Cântăream
stupii și când erau potriviți lăsam să pregătească mierea. Sfârșitul lui august era prins cu hrana gata, după
care am lăsat familia să iasă lin din activitate. După care numai tratamente. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Oct 2024, 19:17

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:
ce zice domnu Bucovineanu ca daca dam hrana(sau lasam) ..mult ...cat putem la inceput de august sau chiar in iulie ...atunci vor fi probleme in toamna pentru ca se va consuma hrana .....de ce???
pai albina nu e retardata ...ea va folosii o parte din hrana si va face albina de iarna ...apoi scade ritmul si nu mai ponteaza....70-80% din hrana ramane neatinsa pentru iarna....

albinele care nu incetineaza ponta sunt :
1 fie hibrizi
2 fie nu reusesc sa faca albina de iarna din cauza bolilor si bate in gol pana la autodistrugere...
3 apicultorul stimuleaza artificial + matca tanara

Nu am spus ca daca lasam miere in stupi albinele o vor consuma toata. Si eu las multa miere pana la inceputul lui septembrie cand fac ultima extractie. Una e ca albinele sa aiba multa miere in mare parte capacita si alta e sa completezi hrana la inceputul lui august. Daca completarea se face in hranitoare mici si hranirea dureaza mult timp este de fapt stimulare. Nu am spus ca daca se hraneste in august albinele vor manca tot. Am spus ca se poate intampla in anumite conditii.
Cand am spus acest lucru m-am referit la ce a patit un prieten cu ceva ani in urma. Probabil a extras tot si a dat siropul pe care albinele l-au transformat in puiet.
In ultima poza majoritatea albinelor au inele galbene. E vorba cumva bk?
daca anul este nasol atunci intervin cu galeata peste miere...si fac un cat plin ..dar asta la inceput de august si apoi le las in pace nu mai deranjez cu nimic pana dau caturile jos la 1 oct....

in poza acolo e matca neagra cu albina de doua culori...nu am bk ...doar carpatina sa zicem albina locala...
majoritaea este gri/cenusie.....la salcam am "musafiri" si se mai amesteca..dar din ce in ce vad ca nu mai vin...
Fişiere ataşate
asad.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Oct 2024, 19:23

Balian scrie:@crisandp2 - Azi am fost la albine puteam să fac poze. Ulterior am citit mesajul. Pot să spun cum stau.
Corpul 3: 9rame + rama de clădit, plin cu miere, albină pe rame, nu multă că ce să stea pe miere
Corpul 2: 9rame + rama de clădit, ramele laterale cu păstură și miere max.50% în rest coplet gaole
albină multă
Corpul 1 (jos) 10 rame, rame cu păstură și goale albină pe ele
Iarna albina (6-7rame) urcă în C2 și C3, jos este gol (voi face poze)
@ Vasile_Bucovineanu - hrănirea în august când am făcut, făceam în cantități mari, un fel de continuare
a culesului de fs. Albina nu făcea diferență de cules și hrănire.
Nu stimulare, hrănire masivă. Cântăream
stupii și când erau potriviți lăsam să pregătească mierea. Sfârșitul lui august era prins cu hrana gata, după
care am lăsat familia să iasă lin din activitate. După care numai tratamente. :)
asat e si smecheria cat mai rapid si apoi sa le lasi de capu lor...
asta in cazul in care nu le lasi cadou un cat "din partea casei".... :D

eu nu am inteles fenomenul de stimulare decand ma m apucat de apicultura si pana astazi...pur si simplu mi sa explicat de multi si nu se lipeste nimic....nu inteleg ce inseamna....e ca si cum stau la masa sa gust nu sa mamnanc...pacalim albina cu putin ...cand defapt ne pacalim pe noi....
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Oct 2024, 19:35

yuonyuon scrie:....3.pe rama mare e avantaj la pontat...nusti la ce e dezavantaj...(sa zica balian) ...ma refer la ramele de cuib..

Rama mare e avantaj la pontat. Dezavantaj dacă toamna se strânge familia și pe direcția orizontală și pe verticală.
Adică un singur corp 1/1 și ăla restrâns. Metoda lui Yuonyuon este bună cu două corpuri 1/1 și restrâns la unu. La cei
cu sistemul mix și cu magazia luată devreme este cât se poate de rău. Că nu ai loc și pentru puiet și pentru miere și
pentru albine odată. Eu tot ce spun: lăsată magazia 1/2 pe corpul de 1/1 de cuib și treptat restrăns paralel amândouă
cum cere familia. În final rămas pentru iarnă cu două corpuri: unu de 1/1 jos și magazia de 1/2 cu miere sus. Restrâns
la cât e necesar. Primăvara este loc suficient pentru puiet pe rama de 1/1 fără intervenții de dezvoltare. (albina
întotdeauna are preferință mai mare pentru 1/1) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Oct 2024, 20:33

Balian scrie:
yuonyuon scrie:....3.pe rama mare e avantaj la pontat...nusti la ce e dezavantaj...(sa zica balian) ...ma refer la ramele de cuib..

Rama mare e avantaj la pontat. Dezavantaj dacă toamna se strânge familia și pe direcția orizontală și pe verticală.
Adică un singur corp 1/1 și ăla restrâns. Metoda lui Yuonyuon este bună cu două corpuri 1/1 și restrâns la unu. La cei
cu sistemul mix și cu magazia luată devreme este cât se poate de rău. Că nu ai loc și pentru puiet și pentru miere și
pentru albine odată. Eu tot ce spun: lăsată magazia 1/2 pe corpul de 1/1 de cuib și treptat restrăns paralel amândouă
cum cere familia. În final rămas pentru iarnă cu două corpuri: unu de 1/1 jos și magazia de 1/2 cu miere sus. Restrâns
la cât e necesar. Primăvara este loc suficient pentru puiet pe rama de 1/1 fără intervenții de dezvoltare. (albina
întotdeauna are preferință mai mare pentru 1/1) :)

in cazul meu daca nu dau caturile jos acum ...risc ca albina sa ierneze in cat ...
albina se cam duce pe ramele inchise si cu hrana...demulteori alege ramele inchise chiar daca nu au miere pe ele....

deci in cazul in care se ierneaza cu un cat 1/2 plin deasupra...cred ca este important ca ramele din cat sa fie inchise la culoare ..si s a rezolvat problema...
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Oct 2024, 20:37

yuonyuon scrie:....deci in cazul in care se ierneaza cu un cat 1/2 plin deasupra...cred ca este important ca ramele din cat sa fie inchise la culoare ..si s a rezolvat problema...

Aici este problema majoră. În sistem mix rama 1/2 nu este niciodată închisă la culoare
că nu se folosește numai pentru magazie. Și am ajuns la MER! :lol:
Balian

Mesajde crisandp2 » 15 Oct 2024, 10:02

Buna ziua dle Yuon,
nu v-am pun la indoiala afirmatiile vreodata, gasesc foarte "canadian" felul in care reusiti sa faceti apicultura si sa aveti familii solide la iernare.
Eu sunt mai vocal dar cred ca si altii se tot mira si se scarpina in crestet. Sa ai 6 rame tabla de puiet e mana de profesionist.
Ce nu pricep e cum de familiile dvs va asculta si intra la iernare in numar mare, mie familiile mi se duc in cap din august, iulie e slab de tot daca nu ploua si nu gusta putin din floarea soarelui.
Practic de la jumatatea lui iulie e cam gata sezonul.

Legat de catul de 1/2 cu miere/sirop , cu rame albe, pus peste ramele de 1/1 negre, daca familia e suficient de inghesuita va "musca" si din ramele de 1/2 , nu cred ca ar fi o problema iarna cu ghemul.

Sanatate multa tuturor celor care dau din casa !
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 15 Oct 2024, 18:42

nu e nici un secret ....trebuie hrana...

in natura cand nu este hrana sau conditii pentru dezvoltare ...totul e in "stand by"..,..
dar in momentul cand e din belsug ...atunci sa vezi explozie :D se intinde cat ii dai...

incercati sa le dati /lasati mai multa hrana albinelor...faceti jumate jumate cu ele... teoretic le dati lor ...dar practic ele se vor imputernicii si vor aduce si mai mult ....este un efect de multipliacare in care ambi aveti de castigat(apicultorul si albina)

natura omului e sa ia si sa fuga cu marfa ...dar cu timpu am mai evoluat si noi ...inecepm sa lucram cu natura...si vom avea mai mult decat avem nevoie...

stiu ca america si canadienii sunt cu tona de sirop...dar daca aduce destul de ce sa ne zgarcim la miere...
sa zicem totusi ca nu aduce destul ..ce facem le luam tot si dam sirop pentru ca nu au facut performanta...?...la anul va fi poate triplu dar stupii sunt slabi hraniti doar cu inlocuitoriii...
eu fac o medie pe 5 ani si apoi impart ...ca asa merge in agricultura/zootehnie/apicultura....
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Oct 2024, 09:57

yuonyuon scrie:....eu fac o medie pe 5 ani si apoi impart ...ca asa merge in agricultura/zootehnie/apicultura....

Problema analizei rentabilității pe un ciclu de 5 ani nu anual, nu numai că este corect, dar și larg răspândit în agricultură/
zootehnie. Noi apicultorii suntem rămași rău de tot în urmă cu calcule, în general. Ca să putem trece această barieră ar fi
obligatoriu să avem o oarecare acumulare de capital. O destul de mare parte a apicultorilor nu că nu acumulează chiar
exploatează la maxim resursele venite din apicultură. Fără acumulare însă suntem condamnați la traiul de pe o zi pe alta.
Când am început stupăria era o vorbă: valoarea unui an de producție să fie în ”CEC” una în depozit și una în procesul de
vânzare. Acum situația este f ciudată. În CEC nici un leu, în depozit cât cuprinde și în ciclul de vânzare din cauza comerțului
mierii blocate și concurenței tot mai mari din partea falsificării, situația e destul de anemică. Speranța pentru schimbare f
mică. Nici din mărirea controalelor pieței din partea autorităților, dar nici din partea schimbării atitudinii apicultorului.
Evident motive fără sfârșit. Totuși, cauzat din diferențele f mari dintre rezultatele anilor de producție, cine poate, calcula
pe un ciclu de 5 ani este cât se poate de real și flexibil. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Oct 2024, 10:36

nu mai folositi cuvantul "speranta" in domeniul de afaceri....
o afacere de succes se bazeaza pe certitudini....
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 16 Oct 2024, 12:46

Buna ziua,
dupa cum am mai spus si in alte dati, am stupii in zona municipiului Cluj-Napoca, zona slaba langa aerport, in oras e mai ok dar nu ii mai pot tine in oras incepand cu 2025.
Acum, intr-o zona slaba a investi in material genetic "de calitate" inseamna sa dai un 80-100RON / carpatina/carnica si nu stiu cat e de rentabil pe termen lung.
Daca dupa salcam pui turta proteica pe ei si ii hranesti masiv 2-3 saptamani sa ii bagi in roit, matcile de roire vor fi sau nu de calitate ?
Eu as zice ca da, e o roire fortata si in plus vor fi hranite optim, in perioade de expansiune a familiei.
Ce parere aveti ?

Va multumesc anticipat !
crisandp2

Mesajde Balian » 16 Oct 2024, 14:04

@ yuonyuon Absolut! În cazul unei afaceri de succes. Nu văd speranță de schimbare:
”Nici din mărirea controalelor pieței din partea autorităților, dar nici din partea schimbării atitudinii apicultorului”
La asta m-am referit. Teoretic ar putea schimba. :lol:
@ crisandp2 În primul plan nu matca contează cum spune și yuonyuon
1. baza meliferă
2. tehnologia folosită (priceperea stuparului)
3. investiție obligatorie în măsura evoluției exploatației (oricât de mică ar fi)
Sunt bune și mătcile de roire numai să fie crescute în belșug. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Oct 2024, 14:43

crisandp2 scrie:Buna ziua,
dupa cum am mai spus si in alte dati, am stupii in zona municipiului Cluj-Napoca, zona slaba langa aerport, in oras e mai ok dar nu ii mai pot tine in oras incepand cu 2025.
Acum, intr-o zona slaba a investi in material genetic "de calitate" inseamna sa dai un 80-100RON / carpatina/carnica si nu stiu cat e de rentabil pe termen lung.
Daca dupa salcam pui turta proteica pe ei si ii hranesti masiv 2-3 saptamani sa ii bagi in roit, matcile de roire vor fi sau nu de calitate ?
Eu as zice ca da, e o roire fortata si in plus vor fi hranite optim, in perioade de expansiune a familiei.
Ce parere aveti ?

Va multumesc anticipat !
eu nu pun accent pe "minciuna " cu matci de calitate....o matca performanta trebuie sa fie doar pe mana unui profesionist...in rest ceilalti apicultori adica 90 % nici sa nu pomeneasca acest tip de discutie......
pentru ca majoritatea nu stim sa le folosim la adevaratele ei calitati...matca rebuie sa fie crescuta bine si cam atat...deci matca ok ...cum este dacia logan simpla si accesibila... :D

eu am matci de roire o gramada si tot aduc marfa...dar si matci slabe...se descurca...nu conteaza....
intr o zona defavorizata e bine sa ai matci explozive...corciturile noastre matci autohtone...care stiu sa explodeze la un cules iar apoi imediat sa se restranga ...adica se adapteaza cu 'viata grea" ca sa zic asa...o matca care dupa cules imediat vezi un cerc de polen in jurul puietului ...sunt matci tip SWAT...intervin rapid si in forta apoi "dispar" la somn :lol: ..
ati inteles ..nu mai fac analogii aiurea :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Oct 2024, 14:53

Balian scrie:@ yuonyuon Absolut! În cazul unei afaceri de succes. Nu văd speranță de schimbare:
”Nici din mărirea controalelor pieței din partea autorităților, dar nici din partea schimbării atitudinii apicultorului”
La asta m-am referit. Teoretic ar putea schimba. :lol:
@ crisandp2 În primul plan nu matca contează cum spune și yuonyuon
1. baza meliferă
2. tehnologia folosită (priceperea stuparului)
3. investiție obligatorie în măsura evoluției exploatației (oricât de mică ar fi)
Sunt bune și mătcile de roire numai să fie crescute în belșug. :)

cand se pun bazele unei afaceri ...in primul rand se calculeaza contextul economic....adica in ce stadiu economic este acea tara ...daca merge sau nu merge...esti in ton cu economia sau impotriva ei....???
dupa 89 cand a expoldat domeniu de producte..si desfacerea marfii din toate colturile era un context pozitiv ...acum romania de vreo 5-10 ani trece la un alt context ..."marfa prelucrata/centralizare /industrie"...deci dommeniul de productie marfa bruta din care si apicultura... nu mai este rentabil...pentru ca sunt alte tari care se ridica acum(ucraina..si ce mai e in est)....
deci contextul pentru apicultura este neutru spre negativ...decand sa schimbat legislatia cu mierea bio merge tot la vale....ca in urmatorii 5 ani so a fie negativ agresiv...
in cazul acesta autoritatile(de care tot pomeniti) nu pot face nimic in practica ...decat "alinarea suferintei" sau introducerea efectului de "speanta" ...
defapt asta e si rolul lor de a creea o imagine falsa a economiei.....si exploatarea persoanelor care nu se aliniaza contextului economic...
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Oct 2024, 15:31

Calculez în felul următor: mie prețul de producție pe kg de miere socotind absolut tot
este 16lei. Dacă termin și sunt la cam la terminarea investiților mărișoare urmează 3
ani de recuparare amortisment și pot scade prețul de producție la 10lei/kg. Pentru
10 lei cumpăr atâta miere de pe piață de pot să înec în ea. Fără să mișc un deget.
Ce fac acum este risipă de efort. Normal ar trebui să am de prin Covid încoace 5
familii pe care să le piscălesc să nu mă plictisesc și să procesez miere pentru
deservirea clientelei. Și cred că așa voi și face. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE