caturile le am dat jos acum la 20-25 octombrie...Vasile_Bucovineanu scrie:Parca am inteles ca folosesti numai rame 1/1. Daca ramane un cat de 1/1 cu miere peste iarna, in mod sigur nu va fi consumata toata, iar daca mai vine si de la pomi si papadie ce se intampla cu ce ramane in stup inainte de salcam?
in acelasi timp am inlocuti ramele goale din cuib cu rame pline din cat.....lasand cuibul pe aproximativ 7 rame pline cu miere..albina sta pe miere...si cat mai inghesuit..
ramele ramase le pun in lazi goale cu cate 3 caturi peste ..."turnuri"..si le pastrez acolo pana la anu cand o sa am nevoie de ele...practic e rezerva de hrana pentru la anu...
in primavar cand matca incepe ponta pun rame la ouat goale...deci cubul nu va fi pe ramele care ierneaza...adica nu astept ca matca sa deblocheze cuibul... ar fi o pierdere de timp si calitate...
pana la salcam cuibul o sa fie numai puiet iar ramele cu hrana o mare parte din ele consumate....
DECI catul ce il las la 15iul-1 august pe stup de 25-30 kg de miere imi asigura hrana albinelor de la 1 septembrie pana la salcam anul viitor fara sa am grija de nimic...
nu dau sirop primavara niciodata si fac tratamente primavara ...nu stimulez ...nu pun turte....doar ramele de miere...