Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 29 Oct 2024, 10:26

Vasile_Bucovineanu scrie:Parca am inteles ca folosesti numai rame 1/1. Daca ramane un cat de 1/1 cu miere peste iarna, in mod sigur nu va fi consumata toata, iar daca mai vine si de la pomi si papadie ce se intampla cu ce ramane in stup inainte de salcam?
caturile le am dat jos acum la 20-25 octombrie...
in acelasi timp am inlocuti ramele goale din cuib cu rame pline din cat.....lasand cuibul pe aproximativ 7 rame pline cu miere..albina sta pe miere...si cat mai inghesuit..
ramele ramase le pun in lazi goale cu cate 3 caturi peste ..."turnuri"..si le pastrez acolo pana la anu cand o sa am nevoie de ele...practic e rezerva de hrana pentru la anu...

in primavar cand matca incepe ponta pun rame la ouat goale...deci cubul nu va fi pe ramele care ierneaza...adica nu astept ca matca sa deblocheze cuibul... ar fi o pierdere de timp si calitate...
pana la salcam cuibul o sa fie numai puiet iar ramele cu hrana o mare parte din ele consumate....

DECI catul ce il las la 15iul-1 august pe stup de 25-30 kg de miere imi asigura hrana albinelor de la 1 septembrie pana la salcam anul viitor fara sa am grija de nimic...
nu dau sirop primavara niciodata si fac tratamente primavara ...nu stimulez ...nu pun turte....doar ramele de miere...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Oct 2024, 10:29

mi se pare mai comod sa iau o rama plina cu miere de la rezerva de la 2 metrii distanta decat sa ma duc la magazin sa cumpar 5 kg de zahar sa il amestec si sa il adminstrez...plus ca dau si bani
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Oct 2024, 10:39

În problema existenței și cantității de hrană și în spacial proteice în perioada de pregătire pentru iernare
sunt total de acord. Sunt ani (nu anul ăsta) când dacă nu suplimentez vor urma sigurat probleme la iarnă.
Că de ce nu se intervine când trebuie, cred (!) că nepăsarea, lipsa de resurse și de ce nu, după un sezon
de muncă nu mai are apicultorul mare chef să intervină, deși asta nu ar trebuiu să meargă după chef.
PS: legat de topic, eu nu banez pe nimeni, e binevenit toată lumea și dacă oneori mai sunt neînțelegeri.
Ce ar fi dacă am fi de acord tot timpul cu toată lumea. Ne-ar mânca plictiseala. Așa să scriem numai
despre ce gândim că merită și poate vom putea strecura ceva și ce ne va ajuta în viitor. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Oct 2024, 10:47

Balian scrie:În problema existenței și cantității de hrană și în spacial proteice în perioada de pregătire pentru iernare
sunt total de acord. Sunt ani (nu anul ăsta) când dacă nu suplimentez vor urma sigurat probleme la iarnă.
Că de ce nu se intervine când trebuie, cred (!) că nepăsarea, lipsa de resurse și de ce nu, după un sezon
de muncă nu mai are apicultorul mare chef să intervină, deși asta nu ar trebuiu să meargă după chef.
PS: legat de topic, eu nu banez pe nimeni, e binevenit toată lumea și dacă oneori mai sunt neînțelegeri.
Ce ar fi dacă am fi de acord tot timpul cu toată lumea. Ne-ar mânca plictiseala. Așa să scriem numai
despre ce gândim că merită și poate vom putea strecura ceva și ce ne va ajuta în viitor. :)

daca pica seceta exact cand e apogeul de consum de polen pentru albina de iarna..in special cand ecluzioneaza masiv puietul si are nevoie de polen sa isi faca corpul gras...atunci e grav...sa intamplat anul acesta ..exact....lucru pe care la ma observat din timp si nu am riscat nimic...desii nu am dat proteina nu am probleme pentru ca era u rezerve
la final de august totu pare in regula avem in stup albina de vara si puiet nepregatit de iarna dar peste o luna cand albina de vara dispare iar puietul nu a reusit sa asimileze incat sa devina albina de iarna...atunci se vede dezastrul......
dezastru a fost hranirea deficitara ...apoi bineinteles ca au venit si paduchii...dar nuprea ai ce trata...orcum nu e albina de iarna acolo...parerea mea ca se da banii degeaba pe tratament....sansele sunt zero....de reusita...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Oct 2024, 14:25

Inca o intrebare cand se pun rame goale in cuib, se ridica deasupra gratiei numai rame cu miere sau mai au si puiet?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 29 Oct 2024, 14:55

Vasile_Bucovineanu scrie:Inca o intrebare cand se pun rame goale in cuib, se ridica deasupra gratiei numai rame cu miere sau mai au si puiet?

rame la ouat pun in martie si aprilie...atunci nu am cat.....odata ce am pus catul la 15 aprilie pot sa nu mai ma uit in cuib un an....mai ales daca nu fac roi...

ramele cu miere care sunt in plus ..o parte se consuma o alta se scot afara..sau daca fac un roi automat tre sai dau si 2 rame cu hrana...deci se gaseste ce sa facem cu ramele de miere in plus...

eu pana la scalcam scot un cat de cires/rapita/paducell...una dintre astea...iar la salcam va avea cat gol/ nou...deci nu va ganditi ca se va amesteca mierea in vreun fel...

pe mine ma intereseaza sa fac structura stupilor ca sa nu ratez culesurile si sa nu ii bag in roit ...aceste lucrari "dat rama l a oauat" asta reprezinta...
apoi nu mai exista lucrari altele decat extractia...si in toamna...dat caturile jos si restrangerea...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Oct 2024, 15:08

nu poti crea structura si evita roitul daca nu se intervine la pergatirea stupilor in primavara CU RAMA sau alta metoda de uniformizare.....bagat FA/ facut roi /ajutat/ neajutat etc....
nu cred ca lasat stupul asa cum e de la mama natura va face minuni la culesurile de primavara in special salcam.....este ca si cum lasam un pom netuns si ne asteptam sa faca mere mari si frumoase....
nu exista asa cva....!
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Oct 2024, 19:46

Vasile_Bucovineanu scrie:Metoda pe care incearca dl yon sa ne invete este foarte apropiata de apicultura industriala. Asa procedeaza canadienii care dupa fiecare extractie dau 30 litri de sirop. Nierea obtinuta astfel este miere industriala.

Diferența de ce a fost acum 10-20 de ani și ce este acum este ca pentru obținerera mierii industriale înainte s-a făcut cum spuneți hrăniri masive albinelor și extragerea ”rezultatului” prelucrat de albine. Atunci măcar s-a făcut o diferențiere numind marfa ”miere industrială”. Acum acel ”rezultat” se obține direct industrial la un preț mult mai mic și se numește simplu ”miere”. Diferența dintre prețuri provine din diferența ff mare de manoperă pe care se cheltuiește în decursul celor două operații. Ori acest lucru odată inventat nu se va schimba nici în viitor. Înainte erau perioade care alternau, acum am trecut peste o revoluție de fabricare industrială al acelui ”rezultat”, la care autoritățile nu se implică să facă diferență. Nu este nici o problemă dacă se fabrică indulcitori pe cale industrială, dar să nu fie numit MIERE. Mierea prin definiție este o marfă produsă de albine. Nu industrial fără implicarea albinelor. Cumpărătorul cumpără ce i se oferă. Nici el nici apicultorul nu poate analiza marfa expusă. Asta e atributul autorităților care nu-și fac treaba deși pentru asta sunt plătiți. Cumpărătorul rămâne astfel partea care suportă situația, dar măcar are de ales să meargă direct la apicultor să cumpere miere adevărată. Apicultorul însă nu mai are nici o cale de ieșire din acest impas unde este impins forțat. Totul din cauza neimplicării autorităților sugerat de mediul economic care are de câștigat din această neimplicare.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Oct 2024, 20:17

Sa le luam pe rand. Ai zis ca metoda despre care vorbesti e aproape de perfectiune. Perfectiune absoluta nu exista. Orice metoda de lucru in orice domeniu poate fi inbunatatita.
Ai zis ca inainte de salcam recoltezi un cat de miere. In alta postare zici ca cele 25 kg de miere le ajung familiilor pana la salcam, lucru adevarat. Apicultura depinde de multi factori variabili pe care nu-i putem controla. Se poate intampla ca toata perioada din primavara sa fie cu frig si ploi si albinele abia sa-si stranga mancarea, sau stupii sa ramana fara culegatoare din cauza tratamentelor la pomi sau rapita. De altfel si miere de salcam nu se obtine in fiecare an.
Marea inovatie ar fi cuibul pe 5-7 rame. Eu pentru cuib avand rama de 26 cm inaltime, Cuibul meu de 10 rame ca suprafata ramelor e ceva mai mare decat 7 rame 1\1. E drept ca in anumite perioade pun gratia peste corpul doi. Daca nu exista cules suficient albinele cladesc rame in cuib si in magazie nu. Se mai poate intampla sa dispara vreo regina din cauza tratamentelor sau din alta cauza. De asemenea mai e posibil ca dintr-o cauza oarecare, cules numai de intretinere, regina neputincioasa, familia sa intre totusi in friguri si atunci trebuie intervenit pentru a fi redresata. Daca un sezon intreg familia creste puiet pe aceleasi 5 rame e nevoie ca cel putin o parte sa fie schimbate. In concluzie nu se poate spune ca nu e nevoie de intervenit in cuib chiar si un an. Anul se impineste cand trebuie pus catul in anul urmator. :)
Referitor la extractie sunt de acord cu cele spuse si mai pot spune ca daca apicultorul extrage tot crezand ca familia se va descurca singura si asteapta pana albinele canibalizeaza puietul sezonul e compromis si ar fi mai bine sa se lase de apicultura. De aici incepe depopularea si familia e atacata de tot felul de virusi si bacterii. Daca se mai intampla sa fie si intoxicata de tratamentele ce se fac la plantele melifere, avem tacamul complet.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 29 Oct 2024, 20:31, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Oct 2024, 20:24

Balian scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Metoda pe care incearca dl yon sa ne invete este foarte apropiata de apicultura industriala. Asa procedeaza canadienii care dupa fiecare extractie dau 30 litri de sirop. Nierea obtinuta astfel este miere industriala.

Diferența de ce a fost acum 10-20 de ani și ce este acum este ca pentru obținerera mierii industriale înainte s-a făcut cum spuneți hrăniri masive albinelor și extragerea ”rezultatului” prelucrat de albine. Atunci măcar s-a făcut o diferențiere numind marfa ”miere industrială”. Acum acel ”rezultat” se obține direct industrial la un preț mult mai mic și se numește simplu ”miere”. Diferența dintre prețuri provine din diferența ff mare de manoperă pe care se cheltuiește în decursul celor două operații. Ori acest lucru odată inventat nu se va schimba nici în viitor. Înainte erau perioade care alternau, acum am trecut peste o revoluție de fabricare industrială al acelui ”rezultat”, la care autoritățile nu se implică să facă diferență. Nu este nici o problemă dacă se fabrică indulcitori pe cale industrială, dar să nu fie numit MIERE. Mierea prin definiție este o marfă produsă de albine. Nu industrial fără implicarea albinelor. Cumpărătorul cumpără ce i se oferă. Nici el nici apicultorul nu poate analiza marfa expusă. Asta e atributul autorităților care nu-și fac treaba deși pentru asta sunt plătiți. Cumpărătorul rămâne astfel partea care suportă situația, dar măcar are de ales să meargă direct la apicultor să cumpere miere adevărată. Apicultorul însă nu mai are nici o cale de ieșire din acest impas unde este impins forțat. Totul din cauza neimplicării autorităților sugerat de mediul economic care are de câștigat din această neimplicare.

Aceasta e una din cauze pentru care mierea romaneasca a ajuns la procesatori la acelasi pret cu mierea din China.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 29 Oct 2024, 20:48

Vasile_Bucovineanu scrie:....Aceasta e una din cauze pentru care mierea romaneasca a ajuns la procesatori la acelasi pret cu mierea din China.

Pot să spun că și noi apicultorii avem partea vinei, cu încărcarea pieței cu producție fără cap?
Cum spune Yuon, apicultorului îi place să dea vină pe orice altceva numai el nu este vinovat.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Oct 2024, 22:33

Cel mai rau e atunci cand nu ai pe cine sa dai vina. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Oct 2024, 23:08

Si fondurile europene de foarte multe ori nu au contribuit la o dezvoltare sanatoasa a apiculturii din Romania. De multe ori au ajuns la "apicultori" care nu stiau cate picioare are albina. Au cumparat familii de albine pe care habar nu aveau cum sa le ingrijeasca, au fost lasate de izbeliste si astfel au contribuit in mare masura la proliferarea multor boli ale albinelor. Pe de alta parte s-a ajuns la supraproductie de miere pe piata si de aceea preturile sunt cum sunt. Intr-o economie de piata nu e greu de produs e greu de vandut marfa obtinuta. Acum sita e foarte deasa si a inceput sa cearna apicultorii. Chiar si celor care vor ramane le va fi foarte greu sa supravietuiasca.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 30 Oct 2024, 00:48

fondurile apicole nu au fost destinate de la inceput sa sustina apicultura si din contra sa o distruga...

daca vrei sa dezvolti un sector atunci investesti in educatie nu in bani de pomana... bani care sau intors inapoi inzecit ... deci practic nu sa facut altceva decat un "boom" intr un domeniu iar acu se aduna resturile cu forasu...stiu ca inca nu pare asa grav dar in urmatori 2 ani sa terminat ...cu 70 % din apicultori ..si ei inca nu stiu asta...

adevarul adevarat e ca in romania consumul ia amploare in urmatorii ani si producatorii cam intra in conflict cu lanturile de magazine (supermarket) asa ca vor trebuii eliminati sistematic pe rand pana la aproape de zero...
miere orcum este "garla" din tarile sarace la pret de 2 lei asa ca nu vor fi probleme ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Oct 2024, 11:42

Noi toți cine dorim să mai lucrăm și comercial peste volumul de pasiune va trebui obligatoriu
să ne construim clientelă pentru vânzare. Cum spuneți pentru supermarchet și pentru procesare
cum a apărut China, va apare sigur și țările subdezvoltate cu marfă f ieftină. Așa, văd viitor întunecat
pentru cei care erau obișnuiți cu vânzarea en gros. Dacă vor apărea și ei cu marfa lor pe piața la
borcan atunci și pentru noi va fi inevitabil off.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 30 Oct 2024, 11:51

Balian scrie:. Așa, văd viitor întunecat
pentru cei care erau obișnuiți cu vânzarea en gros. Dacă vor apărea și ei cu marfa lor pe piața la
borcan atunci și pentru noi va fi inevitabil off.

In zona mea au aparut deja multi.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE