Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde mausica » 18 Ian 2025, 20:45

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:Chiar asa,te apuci tu de facut lucruri de astea? Incep sa iti placa ? :lol: Vezi ca astea nu sunt omologate :twisted:

Probabil că va fi omologat în viitor. Depinde ce firmă își asumă produsul ca să facă bani pe el.

Acum, asta cu omologat sau nu, ideea e să faci ceva ce știi că funcționează.
Tratamentele cu mopu sunt din categoria celor care nu prea știi ce și cum.

Dar, când un lucru are siguranță, e „omologat”

Uneori mopu ala a facut bine.Totul depinde de persoana care pregateste .Cu cele ,,omologate,, suntem lamuriti. Dar si cand dai o caruta de bani si nu isi fac cum trebuie treaba parca....iti vine sa dai cu basca de pamant.Acuma lasam deoparte pns si vorbim de a cumpara direct
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Shrek » 19 Ian 2025, 00:00

mausica scrie:Uneori mopu ala a facut bine.........Dar si cand dai o caruta de bani si nu isi fac cum trebuie treaba parca....iti vine sa dai cu basca de pamant.Acuma lasam deoparte pns si vorbim de a cumpara direct

Alo! Alooo! Cei cu basca erau.....proletari! Noi, " astia" care ave(a)m albine suntem cata chiaburi! Noi dam cu clabatu' de pamant! Iar cei ce nu dau bani pe tratamente, adică noi, hoby-sti, suntem mai ceva ca ielon masc! Ne cumpărăm în schimb o.... tesla! Oare mai sunt oua în cuib?
Fără intentia de a face vre-o reclama, combinația de varostop si varachet a ținut pana acum. Sau poate nu, habar n-am. La " apelul "dinainte de sarbatori, erau toți prezenți ( stupi). Citind despre pierderi, am o oarecare strângere de inima, dar oricum nu ii vizitez mai de vreme de doua săptămâni. Ideea este ca , nemaifiind pe piata varostop, trebuie sa merg și eu pe " neomologate" gen scabatox. Care ați folosit, puteți detalia? Mod de aplicare, doze, rezultate? Ne-ar prinde bine!
Shrek

Mesajde Balian » 19 Ian 2025, 08:42

Shrek scrie:....Fără intentia de a face vre-o reclama, combinația de varostop si varachet a ținut pana acum. Sau poate nu, habar n-am. La " apelul "dinainte de sarbatori, erau toți prezenți ( stupi). Citind despre pierderi, am o oarecare strângere de inima, dar oricum nu ii vizitez mai de vreme de doua săptămâni. Ideea este ca , nemaifiind pe piata varostop, trebuie sa merg și eu pe " neomologate" gen scabatox. Care ați folosit, puteți detalia? Mod de aplicare, doze, rezultate? Ne-ar prinde bine!

Sunstanța activă care contează nu denumirea. Varostop e cu flumetrină, scabatoxul este pe bază de amitraz. În mare ce este pe piață:
- pe bază de amitraz (insecticid nesistemic): Apivar, Mitak, Varatraz, Scabatox, Varachet (combinație de amitraz și tau-fluvalinat)
- pe bază de tau-fluvalinat (piretroid sintetic): Mavrik, Apistan, Mavrirol, Klartan, Minadox
- pe bază de flumetrină (piretroid sintetic): Varostop, Bayvarol, Poly Var Yello, Ba-tik
- pe bază de cumaphos (organofosfat): Check Mite, Super strip, Perizin
Astea toate sunt toxine la care varroa poate dezvolta rezistență.
Mai sunt acizii organici: acid lactic, acid formic, acid oxalic. Astea nu sunt toxine. Acești acizi acționează brutal asupra varroa prin arderea/distrugerea picioarelor și trompei. Nu se cunosc tendințe de rezistență la varroa. Sunt substanțe larg răspândite în natură. Concentrația în folosință care poate fi dăunător pentru om, de asta se lucrează cu echipament de protecție.
Și simpla apa de mare/ocean poate fi letal deși este apă sărată ca supa pe care o mâncăm. Concentrația diferă. Uitați cum poate dăuna apa de mare: ”deoarece organismul nostru nu poate produce o urină mai sărată decât sângele, iar apa din ocean este de trei ori mai sărată decât sângele nostru, rinichii ar trebui de fapt să producă un volum de urină de trei ori mai mare decât cel de apă de mare ingerat. Pentru a procura această cantitate de apă, rinichii o vor extrage din surse disponibile din organism, precum celulele, ceea ce va duce la deshidratare și moarte – destul de repede”
Scabatoxul și multe inșirate mai sus sunt destinate pentru deparatizarea animalelor. Nu sunt produse pentru albine. În acest caz pot fi amestecate sau la producere sau la ambalare cu alte substanțe care intoxică albinele, dar nu și animalele.
Eu vă sfătuiesc să vă insușiți metodele de folosire a acizilor organici. Eu folosesc de mai bine de 10 ani și cam merge. Nu oricum folosit. Sunt secrete dacă vă interesează. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Ian 2025, 09:39

decand cu atatea "produse" ...parca si mortalitatea este mai mare ...interesant...
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Ian 2025, 10:04

E f bună întrebarea. De substațe mor albinele, sau de nefolosirea lor? Aștept răspunsul incontestabil. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 19 Ian 2025, 10:23

Balian scrie:Mai sunt acizii organici: acid lactic, acid formic, acid oxalic. Astea nu sunt toxine. Acești acizi acționează brutal asupra varroa prin arderea/distrugerea picioarelor și trompei. Nu se cunosc tendințe de rezistență la varroa. Sunt substanțe larg răspândite în natură. Concentrația în folosință care poate fi dăunător pentru om, de asta se lucrează cu echipament de protecție.
.........
Eu vă sfătuiesc să vă insușiți metodele de folosire a acizilor organici. Eu folosesc de mai bine de 10 ani și cam merge. Nu oricum folosit. Sunt secrete dacă vă interesează. :)

Toxicitatea acizilor ma face sa fiu extrem de prudent în a-i include în tratamente contra varoua. Poate și documentarea deficitara ma face sa nu ii am în vedere ca opțiuni viitoare.
As întreba pe cei din sud dacă au cumva locația unor magazine apicole sau farmacii din zona Giurgiu-ruse de unde se poate cumpăra varostop.
Când am întrebat la un magazin online despre alternative la varostop, " consultantul", bine documentat de altfel, mi-a înșirat mai multe variante, prin folosirea unor benzi de impregnare de celuloza. Când am ajuns la preț însă, mi-a picat telefonul din mana. Atunci când nu faci apicultura profi, deci orientata spre tehnologie intensiva sau semi intensiva, implicit profit max, folosirea unor tratamente scumpe, practic nu se justifica. Totuși, constat cu amărăciune ca, în afara pacanaelelor, hobby-ul de a avea albine, devine tot mai scump!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 19 Ian 2025, 11:31

Balian scrie:E f bună întrebarea. De substațe mor albinele, sau de nefolosirea lor? Aștept răspunsul incontestabil. :lol:
statistic mor mai mute albine acum si tot statistica vanzarile au explodat la tratamente/si suplimente....
este o intrebare decenta....dar voi o vedeti ridicola pentru ca nu acceptati realitatea
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Ian 2025, 13:57

Acizii organici nu sunt deloc toxice. Concentrația este dăunătoare nu toxicitatea lor. Remanența este
minoră față de substanțele toxice. Dacă se compară, prețul lor este cel mai mic comparativ cu produsele
toxince. Nu ne informăm că nu vrem și avem un cui în cap că nu vrem să folosim e altă trebă. :)
Balian

Mesajde Balian » 19 Ian 2025, 14:23

Discutând cu colegii apicultori sunt atent la cele mai mici detalii. La propunerea folosirii acizilor organici prima reacție nu
sunt argumentele folosirii lor, ci prețul echipamentului de protecție. Ca să nu continuăm discuția pe falia bani, discuția este
deviată imediat spre toxicitatea lor. Majoritatea cu care discut nu au o abordare după argumente ci după căutare de motive
de justificare a metodelor de folosire a tehnologiei folosite de mulți ani. Nu sunt primitori la tehnici noi. Ținem morțiș de ce
am folosit de 30 de ani. Totul s-a schimbat în jurul nostru, dar noi băgăm capul în nisip și tot de vârsta de 18 ani ne visăm. :)
Balian

Mesajde Shrek » 19 Ian 2025, 15:37

Dumneata ai perfecta dreptate în privința deschideri la noutăți tehnologice în special adaptate apiculturi. În urma cu mult timp, am vizionat un videoclip cu aplicarea unui tratament , cred ca acid oxalic sublimat, sau ceva de genul acesta. Cu masca de gaze, mănuși cauciucate , pelerina de cauciuc si ce mai avea pe el, nu cred ca pentru mine, sau modul meu de a fi, ar fi ok! Îmi este greu sa accept, fie și cu argumente științifice sa cred ca cceea ce pentru mine ar fi letal ar putea fi benefic pentru albine. În plus am înclinație spre un mediu înconjurător cât mai aproape de naturalețe, de simplitate!
Dar asa cum spuneam, nimic nu este bătut în cuie și promit sa ma documentez cât se poate de bine în aceasta privința. Totuși, nu ma vad umblând printre stupi cu masca de gaze, hai sa fim serioși. Poate uit sa îmi pun masca de albine pe cap da, dar nu sa arat ca un....zombie!
Shrek

Mesajde Balian » 19 Ian 2025, 16:10

Mă gândesc ce inspirați și ce simț comercial au cei de la ICDA care nu spun de folosirea măștii de gaz
la aplicarea Varachetului. Nu că nu ar trebui folosit, dar vă dați seama cât ar scădea vânzarea dacă
ar recomanda folosirea măștii. Mai mare atenție la folosirea Varachetului la pavilioane. :!:
„Dovezi sugestive de carcinogenitate și în 2013 a stabilit că cuantificarea riscului folosind o abordare neliniară pentru amitraz va fi adecvat. ține cont de toată toxicitatea cronică, inclusiv carcinogenitatea, care ar putea rezulta din expunerea la amitraz și la acesta metaboliți.[12] Expunerea accidentală a bărbaților la cantități mai mari de amitraz poate duce la deces din cauza insuficienței respiratorii, în principal după absorbția orală sau inhalarea. În Turcia, în cursul anului 1989, au fost detectate 41 de cazuri de intoxicații mortale cu amitraz.[13] Doza toxică observată la aproximativ 50% dintre acești pacienți a fost de 0,3 g până la 1,25 g de formulări de amitraz 12,5% și 0,5 până la 2 g de formulări de 20%. Pacienții rămași au luat doze de până la 10 g.[3] Alte simptome care apar frecvent după intoxicația masivă cu amitraz sunt depresia SNC, depresia respiratorie, mioza, hipotermia, hiperglicemia, pierderea conștienței, vărsăturile și bradicardia.”
Sursă: https://en.wikipedia.org/wiki/Amitraz
Să avem grijă de pericolul de depresie. :roll:
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Ian 2025, 18:04

Shrek scrie:Dumneata ai perfecta dreptate în privința deschideri la noutăți tehnologice în special adaptate apiculturi. În urma cu mult timp, am vizionat un videoclip cu aplicarea unui tratament , cred ca acid oxalic sublimat, sau ceva de genul acesta. Cu masca de gaze, mănuși cauciucate , pelerina de cauciuc si ce mai avea pe el, nu cred ca pentru mine, sau modul meu de a fi, ar fi ok! Îmi este greu sa accept, fie și cu argumente științifice sa cred ca cceea ce pentru mine ar fi letal ar putea fi benefic pentru albine. În plus am înclinație spre un mediu înconjurător cât mai aproape de naturalețe, de simplitate!
Dar asa cum spuneam, nimic nu este bătut în cuie și promit sa ma documentez cât se poate de bine în aceasta privința. Totuși, nu ma vad umblând printre stupi cu masca de gaze, hai sa fim serioși. Poate uit sa îmi pun masca de albine pe cap da, dar nu sa arat ca un....zombie!
tehnologie noua = maska pe fata .... :lol:
nu iti convine ...asta e ...ramai la coada....!!
daca asta au inteles majoritatea ...nu mai zic de fermieri si tot felul ....cuvant de lege"tratament ..tratament"....
ce o fi insemnand tratament penru un stup ingrijit bine??...ca eu nustiu ...poate mai mult paguba....adica daca imi face rau mie ...albinelor nu le face?? :o
yuonyuon

Mesajde Shrek » 19 Ian 2025, 19:30

yuonyuon scrie:Tehnologie noua = maska pe fata .... :lol:
daca asta au inteles majoritatea ...nu mai zic de fermieri si tot felul ....cuvant de lege"tratament ..tratament"....
ce o fi insemnand tratament penru un stup ingrijit bine??...ca eu nustiu ...poate mai mult paguba....adica daca imi face rau mie ...albinelor nu le face?? :o

Ați dat cep la butoi ca io n-am înțeles nimic! În plus, discut cu amicul nostru, Balian, care are " prostul" obicei de a argumenta temeinic orice afirmatie în materie de albine sau tehnologia aplicabila lor, spre deosebire de alții care se baga în seama singuri!
Eu nu contest eficacitatea unor astfel de tratamente sau ca cele " tradiționale" gen varachet nu au gradul lor de toxicitate. Spun ca folosirea unor tratamente care pot pune în pericol viata omului nu pusca deloc cu concepția mea despre viata și natura în general!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 20 Ian 2025, 00:23

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:Tehnologie noua = maska pe fata .... :lol:

Ați dat cep la butoi ca io n-am înțeles nimic! În plus, discut cu amicul nostru, Balian, care are " prostul" obicei de a argumenta temeinic orice afirmatie în materie de albine sau tehnologia aplicabila lor, spre deosebire de alții care se baga în seama singuri!
Eu nu contest eficacitatea unor astfel de tratamente sau ca cele " tradiționale" gen varachet nu au gradul lor de toxicitate. Spun ca folosirea unor tratamente care pot pune în pericol viata omului nu pusca deloc cu concepția mea despre viata și natura în general!
da ..cu asta eram si deacord
defapt eram deacord cu ce ati zis ...daca nu bate cu natura atunci nu e bun ...clar!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Ian 2025, 00:44

Balian scrie:Discutând cu colegii apicultori sunt atent la cele mai mici detalii. La propunerea folosirii acizilor organici prima reacție nu
sunt argumentele folosirii lor, ci prețul echipamentului de protecție. Ca să nu continuăm discuția pe falia bani, discuția este
deviată imediat spre toxicitatea lor. Majoritatea cu care discut nu au o abordare după argumente ci după căutare de motive
de justificare a metodelor de folosire a tehnologiei folosite de mulți ani. Nu sunt primitori la tehnici noi. Ținem morțiș de ce
am folosit de 30 de ani. Totul s-a schimbat în jurul nostru, dar noi băgăm capul în nisip și tot de vârsta de 18 ani ne visăm. :)
tratamentele nu sunt "tehnologie noua" ci sunt o mare teapa.....
nu exista termenul de tratarea a unui animal sanatos...
tratand un individ sanatos nu faceti altceva decat sa i distrugeti imunitatea..si in felul acesta ve ti fi nevoit sa umblati cu tratamentul in buzunar dar rezultatele vor fi din ce in ce mai proaste..
yuonyuon

Mesajde marco68 » 20 Ian 2025, 15:20

tutun ?? cu eficacitate de 70-80%
Fii ca apa, prietene!
marco68

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE