Shrek scrie:....Fără intentia de a face vre-o reclama, combinația de varostop si varachet a ținut pana acum. Sau poate nu, habar n-am. La " apelul "dinainte de sarbatori, erau toți prezenți ( stupi). Citind despre pierderi, am o oarecare strângere de inima, dar oricum nu ii vizitez mai de vreme de doua săptămâni. Ideea este ca , nemaifiind pe piata varostop, trebuie sa merg și eu pe " neomologate" gen scabatox. Care ați folosit, puteți detalia? Mod de aplicare, doze, rezultate? Ne-ar prinde bine!
Sunstanța activă care contează nu denumirea. Varostop e cu flumetrină, scabatoxul este pe bază de amitraz. În mare ce este pe piață:
- pe bază de amitraz (insecticid nesistemic): Apivar, Mitak, Varatraz, Scabatox, Varachet (combinație de amitraz și tau-fluvalinat)
- pe bază de tau-fluvalinat (piretroid sintetic): Mavrik, Apistan, Mavrirol, Klartan, Minadox
- pe bază de flumetrină (piretroid sintetic): Varostop, Bayvarol, Poly Var Yello, Ba-tik
- pe bază de cumaphos (organofosfat): Check Mite, Super strip, Perizin
Astea toate sunt toxine la care varroa poate dezvolta rezistență.
Mai sunt acizii organici: acid lactic, acid formic, acid oxalic. Astea nu sunt toxine. Acești acizi acționează brutal asupra varroa prin arderea/distrugerea picioarelor și trompei. Nu se cunosc tendințe de rezistență la varroa. Sunt substanțe larg răspândite în natură. Concentrația în folosință care poate fi dăunător pentru om, de asta se lucrează cu echipament de protecție.
Și simpla apa de mare/ocean poate fi letal deși este apă sărată ca supa pe care o mâncăm. Concentrația diferă. Uitați cum poate dăuna apa de mare: ”deoarece organismul nostru nu poate produce o urină mai sărată decât sângele, iar apa din ocean este de trei ori mai sărată decât sângele nostru, rinichii ar trebui de fapt să producă un volum de urină de trei ori mai mare decât cel de apă de mare ingerat. Pentru a procura această cantitate de apă, rinichii o vor extrage din surse disponibile din organism, precum celulele, ceea ce va duce la deshidratare și moarte – destul de repede”
Scabatoxul și multe inșirate mai sus sunt destinate pentru deparatizarea animalelor. Nu sunt produse pentru albine. În acest caz pot fi amestecate sau la producere sau la ambalare cu alte substanțe care intoxică albinele, dar nu și animalele.
Eu vă sfătuiesc să vă insușiți metodele de folosire a acizilor organici. Eu folosesc de mai bine de 10 ani și cam merge. Nu oricum folosit. Sunt secrete dacă vă interesează.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.