Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vremea - sau ''nu faceti pariu cu Dumnezeu ca pierdeti"

Mesajde RazvanTi » 11 Feb 2012, 20:55

mda... la noi deja a inceput sa ninga desi codul "porcaliu" de ninsoare e anuntat de maine seara.
om vedea ce-o mai fi...
RazvanTi

Mesajde Badea Alin » 11 Feb 2012, 21:10

la noi ninge de azi de dimineață, însă destul de liniștit, de mâine om mai vedea ...
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde fcvaslui » 14 Feb 2012, 19:12

teinegru64 scrie:
Cipri S scrie:Mi-au murit 3 stupi,albina nu s-a deplasat din cauza gerului.stpii erau impachetati insa am vazut gheata inauntru,ramele prinse intre ele de gheata. :(

Daca aratau la fel.....stai calm.Eu am max.1000 de albine in acel stup .Deocamdata nu sunt ingrijorat.
Pagube destul de mari vom avea de la ciocanitori.

Ia-ti lopata si vezi ca merge Telejna. Ia-o la picior si du-te de scoate stupii din zapada. Vezi ca e nasol sa ai stupine in doua locuri? :D :D :D
fcvaslui

Mesajde teinegru64 » 14 Feb 2012, 19:21

Pana nu apar viorelele si ghioceii....nu calc pe acolo.Sunt mai linistit acum....am scapat de ciocanitori.doar nu le vor cauta prin zapada. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde nae » 14 Feb 2012, 19:48

teinegru64 scrie:Pana nu apar viorelele si ghioceii....nu calc pe acolo.Sunt mai linistit acum....am scapat de ciocanitori.doar nu le vor cauta prin zapada. :lol:

Sper ,pt. dv. ,sa aveti stupii inclinati spre urdinis .
Eu am 16-20 de stupi pe un plan drept (de regula bagam o stinghie in spate si-i inclinam ) zapada topita curge pe scandura de zbor si ingheata ... ,am dat-o jos de pe capace ,la urdinis am lasat-o de frica pitigoilor .
nae

Mesajde fcvaslui » 14 Feb 2012, 19:52

teinegru64 scrie:Pana nu apar viorelele si ghioceii....nu calc pe acolo.Sunt mai linistit acum....am scapat de ciocanitori.doar nu le vor cauta prin zapada. :lol:

Ai grija cu ciocanitorile. Stii ce dezbateri aprinse au fost in legatura cu lantul trofic, de parca eram pe un forum de pasarari. :D :D :D

Ti-aduci aminte de iarna cand am intrat in UE? uite o poza.
UGTQXYZLDPADCSQOHBZ.jpg
UE
fcvaslui

Mesajde Badea Alin » 14 Feb 2012, 20:41

nae scrie:

Sper ,pt. dv. ,sa aveti stupii inclinati spre urdinis .
Eu am 16-20 de stupi pe un plan drept (de regula bagam o stinghie in spate si-i inclinam ) zapada topita curge pe scandura de zbor si ingheata ... ,am dat-o jos de pe capace ,la urdinis am lasat-o de frica pitigoilor .

eu unul l-am înclinat atât de mult încât atunci când a alunecat zăpada de pe el a luat și capacul după ea. Norocul a fost că, în ziua respectivă, mi-am trimis tatăl în inspecție!
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 20:49

Cipri S scrie:Mi-au murit 3 stupi,albina nu s-a deplasat din cauza gerului.stpii erau impachetati insa am vazut gheata inauntru,ramele prinse intre ele de gheata. :(

Pe la noi prin nord se raporteaza pierderi din acelasi motiv, pana in decembrie cald, au depus puiet iar in ianuarie a venit geralaul, intre -20 si -28 de grade, au consumat de au rupt ca sa mentina temperatura pe puiet, chiar si cu un sistem bun de ventilatie la gerul asta vaporii de apa nu au timp sa mai iasa din lada, pur si simplu se fac cristale pe peretii stupilor, am si eu aceeasi treaba in lazi desi am sita pe fund si podisoare cu urdinis superior...raman pe puiet si desi au avut papa, crapa daca nu le dai ceva deasupra, cu mancarea langa ele. Baietii din sud o trag cu cate 4-5m de zapada peste stupi, la noi...belea mare cu ponta inceputa prematur din cauza iernii blande si a consumului exagerat de la mijloc de ianuarie incoace de cand au inceput gerurile de sub -25 de grade.
Crapa coloniile anul asta pe capete !!
La mine cred ca or sa fie pierderi, seceta, corp gras ciuciu si ponta incetata prematur in toamna...scapa cine poate, selectie naturala, care nu pa si pu...
Familiile vor fi scumpe anul asta, cine vrea sa-i dea inainte o sa scoata banu`
BUNKA

Mesajde Badea Alin » 14 Feb 2012, 21:18

nasol bunka :( În zona noastră sunt influențe mediteraneene, la voi sunt scandinavo - baltice și continentale. În plus, mai intervine și diferența de latitudine. Și la noi în SV a fost destul de frig, însă numai câteva zile. Începând de azi în fața soarelui zăpada a început ușor să scadă.
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 21:39

In fata acestor influente de mediu nu ai ce sa faci efectiv, pur si simplu poti sa bagi stupii perfect in iarna si sa ai pierderi, singura solutie o vad in iernarea in adapost la o temperatura cat de cat constanta la 2-6 grade, altfel pot fi usor pacalite de fenomenele astea meteo cum a fost iarna asta...cal, cald, cald, bine si deodata ger cumplit, crima si pedeapsa. Pierderi o sa aiba multa lume, ascultati ce va spun, acum eu...puii mei, le-am luat polen in toamna, poate si asta e o treaba pe care nu o sa o mai fac never, insa, papa a fost, tratament a fost, musca a fost, si la naiba...a fost si puiet mult prea devreme...se duc dracu`!!
Trebuie adapost tata cu temperatura cat de cat constanta si sub 6-7 grade constant...altfel iernile astea care sunt din ce in ce mai ciudate o sa ne lase in curu` gol.
Iarna trecuta la fel, blanda si in primavara, vant de ma dadea jos 70-80-90km/h, si super rece, polar...te cacai pe tine de frig la propriu..noroc ca am avut gheme la 8-9-10 rame de am iesit cu ele, dar si anul trecut mi-au crapat cateva bombe mari, stupul si ligheanul de albine sa va imaginati ce inseamna sa pierzi o colonie de aia, e ca si cum ai pierde 2-3 normale, iti tai venele nu alta, motivul...acelasi, puiet si consum exagerat, si vad ca fenomenul asta se cam repeta la noi in nord, e oarecum constant.
Acum 3 ani, ger pe valea Siretului minus 33 de grade C, nu mai retin cum fusa toamna.
Aproape este un tipar an de an, incepe bland si se termina cumplit, eu cred ca am sa-i bag pe viitor in adapost, il dau dracu` de clopot, n-are nici o eficienta cand vine vb de asa ceva, o dau dracu de folie, o sa iernez pe un singur corp ME, cu urdinisele deschise larg, in intuneric deplin, cu ramele full de hrana din care cel putin jumate sa fie miere curata, stivuiti frumos unii peste altii de prin noiembrie pana la sfarsit de februarie, ca asta e perioada cand se indreapta vremea, desi in unii ani nu ai ce sa le scoti nici in martie, si poate poate abia prin aprilie sa merite sa le scoti afara...va aduceti aminte, anul trecut...a tinut cel putin la noi in nord, pana la sfarsit de aprilie...criminal...concluzia mea e una singura, nu mai iernez afara, ma pun la punct cu tehnologia iernarii in adapost si aia e...
Si pt cei care nu locuiesc aici si judeca usor ai invit la iernat aicisea ;) vedem dupe, ce si cum...am vazut cum isi bateau unii p..la de un coleg e vb de Catalin Giurgila, ca a avut si el ceva pierderi, poi tata daca si baiatu` asta nu mai stie lucra cu albina, si daca si el nu are suflet...da ma rog, nu vreau sa intru in polemici!
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 14 Feb 2012, 21:57

[quote="BUNKA"] Aproape este un tipar an de an, incepe bland si se termina cumplit, eu cred ca am sa-i bag pe viitor in adapost, il dau dracu` de clopot, n-are nici o eficienta cand vine vb de asa ceva, o dau dracu de folie, o sa iernez pe un singur corp ME, cu urdinisele deschise larg, in intuneric deplin, cu ramele full de hrana din care cel putin jumate sa fie miere curata, stivuiti frumos unii peste altii de prin noiembrie pana la sfarsit de februarie, ca asta e perioada cand se indreapta vremea, desi in unii ani nu ai ce sa le scoti nici in martie, si poate poate abia prin aprilie sa merite sa le scoti afara...va aduceti aminte, anul trecut...a tinut cel putin la noi in nord, pana la sfarsit de aprilie...criminal...concluzia mea e una singura, nu mai iernez afara, ma pun la punct cu tehnologia iernarii in adapost si aia e...
quote]
Aici ai dreptate.Nici nu iti inchipui ce simplu e.Le bagi in adapost la 1...15 nov. le scoti la in jur de 1 martie .Chiar pot spune ca poti dormi linistit.
Uite si o idee..
http://teinegru64.sunphoto.ro/Multietaj ... e/25403915
teinegru64

Mesajde un OM » 14 Feb 2012, 22:10

Dumneata ii arati cumva sa treaca pa Layans? :D . Mie-mi place.
un OM

Mesajde teinegru64 » 14 Feb 2012, 22:26

Doar pe timpul iernii :D vara se poate folosi ca ME :lol:
teinegru64

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 22:39

Da, e superbun Layensul, am vb despre asta si cu Mishu 05, el e hotarat sa experimenteze, sigur nu ramai fara papa mai ales sa strangi la 5-6 rame si sa le ai cu papa plinute..esti sigur, si poate chiar daca baga si puiet tot le scoti, insa eu zic..la modul cum decurg iernile an de an poate nu in toate zonele tarii incepe sa fie riscant, adapostul si temperatura constanta este singura chestie cat de cat sigura, si chiar si asa trebuie sa fii atenta sa nu inceapa ponta, podisor cu gaura peste care sa dai in caz de necesitate hrana, umiditate controlata, aer controlat, temperatura controlata...altfel e loterie curata, nu stii cand vine o iarna de asta jumate calda jumate la -30j de grade.
Ai dat-o-n fasole chiar daca ai bombe...consuma tot si crapa!
Cum consuma o colonie care are puiet si e expusa noapte de noapte intre -25 si -28 de grade timp de 2-3-4 saptamani, si cum consuma una care este expusa la 3-4 grade ?? E diferenta care face diferenta intre a fi sau a nu fi .
BUNKA

Mesajde B-father » 14 Feb 2012, 23:20

Asa consum ca iarna aceasta nu am mai prins.
In iarna 2009-2010 nu am dat turte deloc
Iarna trecuta am dat 2 randuri de turte in februarie martie.De la unii le-am scos neconsumate
Acum au consumat chiar si roii pe 4 rame cate o turta de 5oo g apifonda pe saptamana .
Prima am pus-o de gura prietenilor apicultori , a doua pentru ca am vazut ca au consumat rapid iar a treia a fost de 1 kg .Rod la ea de cateva zile.Presimt ca voi mai pune si altele desi este miere in rame.Au sigur puiet si nu risc sa se stranga in ghem si sa nu mai ajunga la mancare
B-father

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 23:53

Mai baieti, consumul asta exagerat credeti-ma o sa aiba urmari, chiar daca nu au murit, sunt afectate (cele care consuma de rup)...eu am vazut multe, stiu cum se comporta albina expusa la treceri de astea de la o extrema la alta, stiu ce inseamna sa roada efectiv fagurii de foame, in conditiile in care 20 de kg nu le ajung, stiu cum e sa crape pe puiet fara un gram de hrana in celule, si in celula urmatoare aflata langa ghem sa fie hrana capacita..stii cum te simti cand o vezi ca nu a putut sa ia putina hrana de alaturi?? te gandesti ca ori esti prost, ori esti prost una din doua...mai frate, fiecare zona a tarii asteia are particularitatile ei, dar per total probleme sunt cam peste tot mai mult sau mai putin grave...acolo unde se reuseste trecerea iernii cat de cat ok, e bine...unde sunt probleme mai grave eu zic,, trebuie luate masuri specifice zonei!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE