Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cosmin Tanase, prima stupina Breaza, Prahova

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 13:54

Pentru transvazarea a doua familii de albine aflate intr-un stup orizontal pe 16 rame separate printr-o diafragma completa in doi stupi verticali pe 10 rame am procedat astfel:

http://www.youtube.com/watch?v=F0Q68tyzMMI&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=ondayEqXSu4&feature=player_embedded

Partea I din pacate a fost cenzurata pe youtube, probabil datorita materialului audio :).
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:02

De acum inainte nu o sa mai eliberez eu matca ci o sa o las in cusca cu ceara sau zahar candi la iesirea din cusca si voi lasa albinele sa o elibereze. Daca stii ca ai crescut-o cu mana ta nu iti pare asa de rau, dar sa stii ca ai si dat o gramada de bani pe ea parca ti se rupe inima .
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:03

Este incredibil ce poate face o matca tanara. Matca pe care am incercat sa o eliberez si a zburat am gasit-o pe 18 Iulie 2011 fara sa vreau (nu ma uitam dupa matca) intr-un alt stup pozitionat langa cel in care am incercat initial sa o introduc. Era marcata, iar restul matcilor nu sunt. Cel mai probabil a omorat matca veche pe care oricum aveam de gand sa o schimb anul asta. Interesant este ca a ouat complet doua rame noi noute, abia crescute de albine. Ce inseamna sa ai o matca tanara. Pana la urma matca era chiar imperecheata si probabil a zburat intrucat nu a mai fost hranita asa de intens de albinele insotitoare cat timp a stat in cusca. Tot raul spre bine...
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:04

Salut.
Am obervat o chestie la stupii tai. Nu te deranjeaza deschiderea prea mica a capacului? Din filmuletze mie mi se pare ca da.
Noi folosim o bucata de chinga din cea folosita la ME prinsa in cuie sau capse in marginea interioara a lazii deasupra podisorului si capacului. La deschiderea lazii capacul face un unghi de 120 grade, ceea ce permite lucrul fara nici un inconvenient. lLa inchiderea capacului chinga se pliaza ramanand in interior intre capac si podisor. Voi reveni cu poza.
Lantzuri... de ce?
Spor si miere multa!
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:05

Excelenta idee...m-am gandit la un moment dat la aceasta optiune insa am renuntat la ea din considerente practice anticipate de mine (desi nu le-am testat). Anume daca pun acele chingi si capacul se lasa mult in fata e posibil sa cada tot stupul mai ales daca in stup se gasesc 4-5 rame doar. De aceea am renuntat la aceasta idee. La unii dintre stupi cand lucrez scot direct capacul din balamale (am uns balamalele cu vasilina ca sa pot efectua usor aceasta operatiune). La alti stupi din pacate nu pot scoate capacele intrucat sunt defecti (am avut unele probleme cu capacele in momentul in care am luat albinele si s-au stricat balamalele) de aceea utilizez un bat cu care sa tin capacul suspendat.

Imi puteti spune daca impedimentul la care m-am gandit eu cu chinga este unul real din experienta dumneavoastra?

Lanturi de frica sa nu fure cineva stupii
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:05

doar stii vorba ca "nu-i pentru cine se pregateste , e pentru cine se nimereste"...
sa fie sanatoasa si prolifica...(sa-i dea stapanului tot ce poate)

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:06

Multumesc pentru urari... la dumneavoastra cum a fost?
cosmin_tanase82

sincer , mai greu decat credeam (asta si pentru ca este prima data cand fac aceasta operatiune). degeaba ai teoria cat de cat pusa la punct , daca practica este tradata de emotii si valuri de transpiratie, (daca ma filma cineva ,cei de la camera ascunsa erau pantaloni scurti pe langa mine)
am urmat procedura cu orfanizarea si tot ce trebuie, a urmat introducerea si dupa 48 de ore, adica astazi am incercat eliberarea matcii... am eliberat-o iar in 3 secunde era un ghem de albine pe matcuta mea, am luat ghemul cu mainile goale si am cautat matca acolo(noroc ca era marcata), cred ca si albinutzele au ramas shocate de ce am facut si nu m-a capsat nici macar una.am luat regina frumos si am introdus-o sub o cusca nicot fara alte incidente, urmand sa o eliberez marti sau miercuri.
cu cea de-a doua am aplicat aceeasi metoda cu exceptia ca nu am eliberat-o decat din cutia de transport in cusca mai mare. de pe rama.
sa vedem ce va mai fi zilkele urmat...

cosmin_tanase82

Prin aceleasi emotii ale unui copil curios am trecut si eu. Am avut insa incredere ca Dumnezeu va tine cu mine. Chestia cu ghemul nu cred ca este buna...nu cred ca au acceptat-o. Ar trebui sa o cerceteze, sa se dea la o parte din calea ei, sa o atinga usor, curios, sa o protejeze, daca vrei sa pui mana pe ea sa o acopere. Ghemul s-a format fara sa iti apropii degetele de ea nu? M-am uitat si eu la cateva filmulete si am vazut ca asa ar trebui sa se comporte albinele cu o matca noua acceptata de familie.
Va tin pumnii in continuare! Astept vesti negresit. Sunt tare curios cum se vor comporta.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:07

iata chihga despre care vorbeam

ok_114183.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:07

Si se indoaie la mijloc in momentul in care inchizi capacul corect?
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:08

Exact , fiindca e textila.
Noi avem astfel de chingi la stupii mai vechi cu capace mai grele.
Anii trecuti sotul meu a facut un alt tip de lada pt orizontal la care capacul este f usor si se da jos insa pe astia ii folosim in pastoral acasa ramanand lazile mai vechi de care trebuie sa ma ocup eu.
Ma bucur daca ideea ti-e de folos .

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:09

Chiar o sa le pun la toate asa ceva. O sa incerc sa fac din metal aceste chingi desi cred ca ar fi mai scumpe. Ramane sa vad. Oricum va multumesc din suflet pentru idee. O sa testez inainte sa ma asigur ca nu cade stupul cand ridic capacul si il las in aer.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:15

Din metal????? Cred ca te complici degeaba. Cum se indoaie la inchidere? Ar trebui sa-i faci o articulatie ceva si e mult de lucru.
Chinga e f rezistenta in timp , cel putin 5 ani si e usor de schimbat
cosmin_tanase82

Sunt de parere cu userul "Lexa".
Am vazut pe viu aceasta idee si e foarte utila pt stationar,la lazile greoaie.
e foarte practica.

sanatate!

cosmin_tanase82

Poate o sa reusesc sa le confectionez din piele mai rezistenta, atoasa. Ramane sa vad. Va multumesc mult pentru sfaturi. Ma gandisem la metal intrucat am vazut sistemul asta la dulapurile de bucatarie.
cosmin_tanase82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?