de cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:18
Concluzia pe care am tras-o eu si asa voi proceda tot timpul daca o sa am posibilitatea:
1. Se orfanizeaza familia (daca are matca se elimina, daca are botci se rup toate)
2. Se stropesc toate ramele cu tuica sau suc de ceapa pentru a uniformiza mirosul (se poate si fara insa mai scad sansele de acceptare)
3. Se lasa familia orfanizata 3-4 ore (a treia ora de la orfanizare este cea critica)
4. Se introduce matca impreuna cu albinele insotitoare in familie (matca poate fi si in cusca de transport, atata timp cat exista acces catre rame si permite albinelor din stup sa o hraneasca prin gratii...se poate pune matca si asa cum ati procedat dumneavoastra si mai cresc sansele de acceptare cu 4-5%, deci nu semnificativ). Matca va fi pozitionata cat mai posibil in mijlocul cuibului pe la mijlocul unei rame.
5. Se lasa linistita familia 48 de ore. In nici un caz nu se va mai deschide stupul in aceste 48 de ore.
6. Dupa 48 de ore se deschide stupul, se verifica starea familiei si se poate proceda dupa cum urmeaza.
7a. Se elibereaza matca pe rama pe care a fost pozitionata cutia in care a fost tinuta si se urmareste 10-15 minute comportamentul albinelor fata de ea. Daca albinele o ating usor, o ciugulesc, o curata, indepartandu-se din calea ei, iar matca merge normal pe rama (nu fuge) atunci inseamna ca ea va fi acceptata de familie. Daca in schimb se observa o agresivitate a albinelor, care nu o respecta, care nu se dau din calea ei, ba mai mult se urca pe ea intr-un numar mai mare si se strang intr-un ghem pe ea si nu cu intentia de a o proteja inseamna ca matca inca nu a fost acceptata de familie. In acest caz se va proceda prin identificarea cauzelor pentru care nu a fost acceptata matca (nu s-au respectat pasii de mai sus, familia are inca o botca ce nu a fost observata la introducerea matcii, etc.)
7b. Se rupe locasul de eliberare al cutiei in care a fost tinuta matca si se pune fie serbet fie un strat subtire de ceara, permitand astfel albinelor sa o elibereze ele. Exista avantaje si dezavantaje pentru aceasta metoda.
Avantaj: cresc sansele de acceptare ale matcii (probabil si datorita timpului putin mai mare in care matca sta in familie pana la eliberare dar si datorita faptului ca la eliberare albinele insotitoare ale matcii iau contact prima oara ele cu albinele din stup care elibereaza matca, existand astfel alaiul reginei deja format si putand sa o protejeze pentru o scurta perioada de timp de restul albinelor agresive - daca acestea exista)
Dezavantaj: Nu poti controla situatia asa cum se intampla in cazul 7a cand poti interveni si salva matca in cazul in care albinele din stup o agreseaza.
Aici sunt multe de discutat fiecare apicultor formandu-si propriile metode, insa din toate discutiile pe care le-am auzit pana acum: cursuri, discutii intre apicultori, forumuri, etc. pasii de mai sus ar trebui urmati, la eliberare fiecare aplicand metoda preferata.
Eu am preferat sa eliberez eu matca mai mult pentru a studia comportamentul si din pura curiozitate si iata ca prima dintre ele a zburat (surpriza la care nu ma asteptam, insa tot raul spre bine am gasit-o intr-un stup vecin). La eliberarea celei de-a doua a fost in regula am putut vedea cum familia a acceptat-o, am urmarit-o 10-15 minute pe rama, am si prins-o cand a ouat de doua ori. Cred ca desi am avut peripetia cu matca care a zburat (consider clar ca era un semn ca matca nu era acceptata si a fugit, zburand) voi deveni adeptul eliberarii matcii prin deschiderea custii, eliberarea ei pe rama si urmarirea pret de 10-15 minute.
Eu cred ca singura greseala pe care ati facut-o (e doar o presupunere de incepator care poate avea valoare 0 ) a fost ca ati deranjat familia in cele 48 de ore in care nu trebuia sa o deranjati. Nu cred ca e o problema daca tineti matcile in custile de transport. Sunt mici dar daca au hrana si exista albine insotitoare nu este nici o problema. Eu am dormit cu ele sub perna 3 nopti pana sa le introduc in stupi intrucat nu am reusit sa ajung la stupina mai devreme.
Dar inca o data eu am introdus pana acum 2 matci in familii de albine, iar una dintre ele a zburat pe cand altii probabil chiar mii cu succes.