Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cosmin Tanase, prima stupina Breaza, Prahova

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:16

vestile despre matcile mele sunt bune si nu prea...cu un ochi rad si cu altul plang..adik una din cele 2 regine au fost acceptate iar de soarta celeilalte nu stiu nimik dar presupun k a fost anihilata. la momentul adevarului, amandoua fusesera eliberate din cusca de catre albine (rosesera fagurele pe sub cusca si pe una au eliberat-o iar pe cealalta cred k au mancat-o (sigur din vina mea de incepator) data viitoare nu o sa mai gresesc...(sper, ca altfel nu o sa mai am scuza cu incepatoria asta...)
aceasta e fericita...

ok_114360.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:18

Pai de ce spuneti ca din vina dumneavoastra? Cum ati procedat de ati gresit?
Fericita e foarte frumoasa. Sa va traiasca
Poate data viitoare cand intervin in stupina o sa pozez si eu cele doua matci noi achizitionate.
cosmin_tanase82

nu am lasat decat 3 ore stupul orfanizat, nu am introdus din prima matcile in cusca mare,ci a doua zi (le-am introdus cu cutiile de transport ,prea micute pt ele)
eeee, graba si nerabdarea colaborate si cu neatentia la detalii duc la esecuri de acest fel
data viitoare ...
cosmin_tanase82

Concluzia pe care am tras-o eu si asa voi proceda tot timpul daca o sa am posibilitatea:

1. Se orfanizeaza familia (daca are matca se elimina, daca are botci se rup toate)

2. Se stropesc toate ramele cu tuica sau suc de ceapa pentru a uniformiza mirosul (se poate si fara insa mai scad sansele de acceptare)

3. Se lasa familia orfanizata 3-4 ore (a treia ora de la orfanizare este cea critica)

4. Se introduce matca impreuna cu albinele insotitoare in familie (matca poate fi si in cusca de transport, atata timp cat exista acces catre rame si permite albinelor din stup sa o hraneasca prin gratii...se poate pune matca si asa cum ati procedat dumneavoastra si mai cresc sansele de acceptare cu 4-5%, deci nu semnificativ). Matca va fi pozitionata cat mai posibil in mijlocul cuibului pe la mijlocul unei rame.

5. Se lasa linistita familia 48 de ore. In nici un caz nu se va mai deschide stupul in aceste 48 de ore.

6. Dupa 48 de ore se deschide stupul, se verifica starea familiei si se poate proceda dupa cum urmeaza.

7a. Se elibereaza matca pe rama pe care a fost pozitionata cutia in care a fost tinuta si se urmareste 10-15 minute comportamentul albinelor fata de ea. Daca albinele o ating usor, o ciugulesc, o curata, indepartandu-se din calea ei, iar matca merge normal pe rama (nu fuge) atunci inseamna ca ea va fi acceptata de familie. Daca in schimb se observa o agresivitate a albinelor, care nu o respecta, care nu se dau din calea ei, ba mai mult se urca pe ea intr-un numar mai mare si se strang intr-un ghem pe ea si nu cu intentia de a o proteja inseamna ca matca inca nu a fost acceptata de familie. In acest caz se va proceda prin identificarea cauzelor pentru care nu a fost acceptata matca (nu s-au respectat pasii de mai sus, familia are inca o botca ce nu a fost observata la introducerea matcii, etc.)

7b. Se rupe locasul de eliberare al cutiei in care a fost tinuta matca si se pune fie serbet fie un strat subtire de ceara, permitand astfel albinelor sa o elibereze ele. Exista avantaje si dezavantaje pentru aceasta metoda.

Avantaj: cresc sansele de acceptare ale matcii (probabil si datorita timpului putin mai mare in care matca sta in familie pana la eliberare dar si datorita faptului ca la eliberare albinele insotitoare ale matcii iau contact prima oara ele cu albinele din stup care elibereaza matca, existand astfel alaiul reginei deja format si putand sa o protejeze pentru o scurta perioada de timp de restul albinelor agresive - daca acestea exista)

Dezavantaj: Nu poti controla situatia asa cum se intampla in cazul 7a cand poti interveni si salva matca in cazul in care albinele din stup o agreseaza.

Aici sunt multe de discutat fiecare apicultor formandu-si propriile metode, insa din toate discutiile pe care le-am auzit pana acum: cursuri, discutii intre apicultori, forumuri, etc. pasii de mai sus ar trebui urmati, la eliberare fiecare aplicand metoda preferata.

Eu am preferat sa eliberez eu matca mai mult pentru a studia comportamentul si din pura curiozitate si iata ca prima dintre ele a zburat (surpriza la care nu ma asteptam, insa tot raul spre bine am gasit-o intr-un stup vecin). La eliberarea celei de-a doua a fost in regula am putut vedea cum familia a acceptat-o, am urmarit-o 10-15 minute pe rama, am si prins-o cand a ouat de doua ori. Cred ca desi am avut peripetia cu matca care a zburat (consider clar ca era un semn ca matca nu era acceptata si a fugit, zburand) voi deveni adeptul eliberarii matcii prin deschiderea custii, eliberarea ei pe rama si urmarirea pret de 10-15 minute.

Eu cred ca singura greseala pe care ati facut-o (e doar o presupunere de incepator care poate avea valoare 0 ) a fost ca ati deranjat familia in cele 48 de ore in care nu trebuia sa o deranjati. Nu cred ca e o problema daca tineti matcile in custile de transport. Sunt mici dar daca au hrana si exista albine insotitoare nu este nici o problema. Eu am dormit cu ele sub perna 3 nopti pana sa le introduc in stupi intrucat nu am reusit sa ajung la stupina mai devreme.

Dar inca o data eu am introdus pana acum 2 matci in familii de albine, iar una dintre ele a zburat pe cand altii probabil chiar mii cu succes.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:19

eu le-am introdus in asa ceva si am avut surpriza ca dupa 72 ore, albinele deja eliberasera matca rozand ceara fagurelui

ok_114415.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:19

Am vazut intr-un alt post de pe forum cusca. Nu este chiar buna intrucat nu patrunde in fagure. Cea mai buna este cea metalica care sa patrunda in fagure. Astfel albinele ar trebui sa roada fagurele dintr-o parte in alta pentru a ajunge la matca. Exista si model care desi patrunde in fagure in multe cazuri fagurele putand fi refacut de albine si rama utilizabila din nou. Am vazut un astfel de model la un prieten apicultor. O sa vreau sa imi confectionez si eu astfel de custi, poate in iarna. Imi pare rau ca nu am o poza cu o astfel de cusca metalica. Dar promit ca o sa pozez una cu prima ocazie.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:20

servus!
cand vin la breaza bem o bere!?..
ai albine blande nu iti trebuie masca...in zona ai foarte multa flora spontana! in rest iti doresc succes!

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:21

Va astept cu draga inima. Oricine e binevenit, iar daca in plus iubeste si albinele cu atat mai mult. Asadar daca sunteti prin Breaza la sfarsit de saptamana cu mare drag mergem sa bem si mai multe beri, nu numai una.

Albinutele sunt blande asa este. Doar atunci cand sunt imprudent si neatent le agit si este normal sa ma puna la punct. Am luat din Aprilie 2010 si pana acum numai 2 intepaturi si alea superficiale prin manusa. Inca nu am avut curajul sa scot manusile. Se poate face apicultura si daca esti alergic insa cu mare bagare de seama. Daca ti-a intrat microbu puternic si nu mai poti scapa poti incerca imunizarea de-a lungul timpului, iar intre timp cu echipament de protectie si cu un ajutor alaturi se poate lucra in stupina. Riscurile sunt insa mari, dar atunci cand iubesti nu te mai gandesti. De aceea se spune ca dragostea e oarba. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca as fi fost alergic la veninul de albine...
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:23

Astazi am reusit sa pun la toti stupii orizontali chingi de sustinere pentru capace. Le-am confectionat din cateva bucati mai vechi de linoleum si cateva holsuruburi de dimensiune mica.

ok_115771.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:23

Salutare Cosmine
Vezi ca la toamna si nu numai ... o rafala de vant itzi inchide capacul ... numai sa nu-tzi prinda mainile s-au sa-tzi cada in cap cand lucrezi in stup.
O propta rigida ar fi indicata ... zice stan patzitu'

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:25

Apoi am mai avut nitica treaba cu pregatirea unor hranitoare de capacitate mai mare achizitionate recent. Se pare ca picurau prin anumite fisuri si a trebuit sa le astup cu propolis. Noroc ca tocmai recoltasem de pe cateva rame (vroiam sa fac un pic de tinctura, insa mi-am luat gandul). Nu stiu acum daca albinele nu vor muta propolisul cu care m-am chinuit ceva sa astup toate fisurile.

ok_115778.jpg

ok_115779.jpg

ok_115780.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:26

adi hodis a scris:

Salutare Cosmine
Vezi ca la toamna si nu numai ... o rafala de vant itzi inchide capacul ... numai sa nu-tzi prinda mainile s-au sa-tzi cada in cap cand lucrezi in stup.
O propta rigida ar fi indicata ... zice stan patzitu'

Salut,
Stai linistit ca m-am gandit si la asta, insa ca in orice lucru pe care il faci in lumea asta trebuie sa iti asumi si anumite riscuri. Ideea mea initiala era sa le fac din metal cu indoire la mijloc, insa din pacate nu am reusit sa fac asta momentan...va veni probabil momentul cand o sa le confectionez si din metal, insa momentan nici nu iti poti imagina cat de bine ma simt cand nu mai caut "batul" care era suport pentru capac si pe care mereu nu il gaseam .
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:27

alt stupar a scris:
Asa... tin pana dau niste pale de vant in capace.
Ca daca intrebai mai inainte... cineva te sfatuia sa faci asa: o bara de fier-beton de cca. 60 cm, avand la ambele capete niste inele. La fiecare lada cate un surub in capac si unul in lada (pe laterale, se intelege...) fix pe masura inelelor barei, care odata instalata i-ti tine capacul deschis convenabil.
Bara la purtator, vopsita in culori stridente, usor de remarcat printre lazi.

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:27

Probabil ca pana in primavara le voi confectiona exact asa.
Va multumesc pentru sfaturi!
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:30

Si iata ca a inceput si macelul trantorilor (01.08.2010). Este singura familie la care am intalnit pana acum fenomenul. Probabil duceau lipsa de "haleala" si s-au gandit sa faca economii. Acum am remediat situatia cu ceva sirop de intretinere.

ok_115785.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:30

alt_stupar a scris:

deci, sper sa nu fiu inteles gresit:
practic faci aceiasi treaba, diferenta fiind ca suruburile se dau la exterior si se infileteaza incomplet, ca sa intre inelele barei pe ele. Practic, capacul nu se poate inchide sau rabata mai mult fara a fi scoasa bara.
Ca... uneori ne exprimam mai hatru... important e sa imbunatatim treaba, nu-i asa?
Cu salutari!
cosmin_tanase82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?