Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cosmin Tanase, prima stupina Breaza, Prahova

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:31

Am inteles perfect din prima. Cum am zis in primavara 2011 o sa ma ingrijesc si de acest aspect. O sa fac cred atunci o gramada de poze. Oricum in primavara as mai vrea sa achizitionez 5-6 familii si poate sa fac pastoral, insa numai pe verticali. Orizontalii vreau sa ii pastrez pentru cresterea de matci. Oricum la 10 stupi pe care sper sa ii am nu stiu ce o sa fac cu 4 stupi orizontali pentru cresterea de matci, insa vreau sa incep sa experimentez si sa invat sa aplic diferite metode de crestere a matcilor. Pana atunci am emotii la iernare...sa speram ca iese (fiind primul an).
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:33

Dobanzil a scris:

Sal'tare!
Fecioru' bunicului, pai mult mai bine izolai hranitoarele, turnand in interior ceara topita si dupa ce roteai putin hranitorul sa ajunga peste toate imbinarile, surplusul il goleai in recipientul din care l-ai turnat.....Si asa cu fiecare hranitor .....Sa vezi ce treaba buna iese, mai ales daca-i ceara bine topita, deci foarte fluida.....Astupa tot.....Nu mai ai teaba niciodata.....Ca ceara nu o rod ca pe propolis.....Asa.....La anu' iar curg.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget.

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:33

Va salut cu respect!
La exterior le-am dat cu propolis iar in interior m-am chinuit ceva sa torn ceara topita. Problema este ca initial cand le-am achizitionat ele erau izolate cu ceara, insa m-am gandit ca ceara nu este chiar asa de buna si am zis pentru a fi sigur sa pun si propolisul in actiune. Oricum le-am testat si acum sunt ok. In cazul in care se vor strica o sa le refac numai cu ceara. Multumesc pentru sfaturi!
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:34

Ahile a scris:

E criza frate .

Cat despre imbinare foloseste un produs de lipit lemn,este f bun.
Am folosit si eu ceara, dar nu am fost multumit.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:35

Ce am gasit in stup, din ce am inteles fluturele cu cap de mort, lacom, la furat miere noaptea. Acum am pus gratiile contra soarecilor si nu cred ca va mai putea intra nimic in stup.

ok_122781.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:37

Iata si prima colectare de pastura.

ok_123104.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:39

Cunoasteti vreo metoda de a scoate mai usor pastura din faguri?

ok_123107.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:54

victor s a scris:

scuze, ca poate pun o intrebare idioata, dar sunt incepator... de ce scoti pastura din faguri? exista in stupii tai asemenea cantitate incat sa te poti debarasa de ea?
te salut cu respect
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:55

proapis13 a scris:

Lashi rama in lada frigorifica o anumita perioada de timp
pana se intareshte pastura dupa care o parte v-a cadea la
lovituri date cu podul palmei iar restul se scot cu o iglitza
shi ies fara camashuiala
salve

cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 14:59

victor s a scris:

scuze, ca poate pun o intrebare idioata, dar sunt incepator... de ce scoti pastura din faguri? exista in stupii tai asemenea cantitate incat sa te poti debarasa de ea?
te salut cu respect.

]

Salut,

Si eu sunt tot incepator, de fapt mai mult decat incepator avand in vedere ca am inceput in Aprilie anul acesta sa descopar tainele albinelor.

Raspunsul este simplu. Am scos pastura din faguri ca sa o pot consuma.
Nu exista in stupii mei asemenea cantitate incat sa ma pot debarasa de ea. Pastura pe care am colectat-o este de la o familie bezmetica pe care am desfiintat-o. Celelalte familii au pastura mai mult decat suficienta.

Ce te faci insa daca ai nevoie de pastura si esti si apicultor? Poate ca vrei sa tratezi ciroza sau alta boala de ficat si ai nevoie de pastura. Pai atunci nu sacrifici o rama? Mai degraba sacrifici o rama din care poti scoate 300 gr. de pastura sau poate mai mult decat sa cumperi pastura cu 60 RON/100 gr. Oricum albinele strang pastura mult mai multa decat au nevoie in realitate. Problema se pune la colectare prin care trebuie sa distrugi oricum rama si aici ar fi pierderea mai mare de fapt.

In plus avand in vedere faptul ca anul acesta nu am avut centrifuga sa pot scoate mierea din faguri am reusit sa colectez:

1. Propolis (de pe rame si peretii stupului deci nu prin plasa colectoare) din care am facut o tinctura o minunatie.

2. Fagure cu miere de la ramele oarbe pe care le-am pus dupa diafragma si albinele le-au umplut cu miere precum si fagure de la alte cateva rame crescute prost.

3. Doua rame cu pastura. Pe una dintre rame am consumat-o cu tot cu fagure insa pentru cea de-a doua rama am decis sa scot pastura din faguri. Un alt motiv pentru a colecta pastura a fost simpla curiozitate de a consuma acest produs despre care am auzit numai lucruri extraordinare.

Anul viitor o sa pun in functiune si cateva colectoare de polen.

Multa sanatate!

corect...n-am stiut ca este asa de scumpa...eu am colectat cateva lingurite de polen si sincer nu prea mi-a placut...dar probabil pastura este altceva...

Tot polen este la baza insa are un gust specific pentru ca acest polen a fost supus actiunii unor bacterii specifice din stup. In plus a fost amestecat si cu miere si unele enzime ale albinelor. Deci este un produs minune. De fapt cred ca la fel ca propolisul este cel mai bun produs al stupului. Pastura este asimilata mult mai bine de organismul uman decat polenul. Polenul trebuie prelucrat de anumite enzime in procesul de digestie. De aceea pentru un tratament pentru boli ale ficatului sunt indicate spre consum doar 30 gr/zi de pastura, insa daca se consuma polen este necesara o cantitate dubla sau chiar tripla zilnica pentru a avea acelasi efect. In plus daca exista probleme stomacale polenul poate oferi un anumit disconfort (de aceea este indicat sa fie consumat dupa masa in aceste cazuri) pe cand pastura nu.

Eu chiar vreau sa fac o astfel de cura intrucat am avut unele probleme de sanatate si am urmat un tratament cu anumite medicamente care in timp pot afecta ficatul. De aceea pentru regenerare am decis sa fac aceasta cura. Va trebui sa imi cumpar cat de curand un cantar de bucatarie pentru a doza corespunzator cantitatea de pastrura consumata. Sunt indicate 10 gr. dupa fiecare masa. Daca se poate tine si dizolva in gura, sub limba efectul am inteles ca este si mai bun.

Asadar multa sanatate sa fie pentru toata lumea! Daca vom utiliza toate produsele stupului si vom avea o viata cumpatata cu siguranta ca vom avea parte de sanatate.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:19

Prima iarna ca apicultor...

...
ok_149800.jpg

Am incercat sa curat cu foarte mare grija fundul stupului si am observat ce inseamna sa ai o familie puternica intrata in iarna pe 8-9 rame si una mai slaba intrata in iarna cu 5 rame. Din cea puternica am scos maxim 10 albine de pe fund, dar din cea slaba am scos cam doi pumni. Sper sa reziste pana la primavara. Sunt doua in aceasta situatie.

ok_149803.jpg

Este liniste momentan...

ok_149805.jpg
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:21

Am facut o verificare pe 27 Martie 2011. Chiar nu ma asteptam ca toate cele 5 familii pe care le am sa treaca cu bine iarna, mai ales ca doua dintre ele erau pe 5 rame si mi-am facut griji ca nu vor trece cu bine mai ales ca am curatat ceva albine moarte de la acestia doi. Spre surprinderea mea am gasit doua rame cu puiet strans pe partea incalzita mai bine de soare. De fapt am putut observa ca la aceste doua familii iernate pe 5 rame ghemul s-a format in partea de stup incalzita de soare, consumand practic de pe toate ramele mierea doar de pe jumatatea din partea expusa la soare.

Ceea ce m-a bucurat a fost ca am estimat bine cantitatea de miere ce am lasat-o pentru iernat. Toate familiile mai aveau inca miere si am vazut cum aduceau polen. Erau ghiocei si alte flori prin padure dar cert este ca aduceau polen de zor.

La una dintre familii am gasit chiar 3 rame acoperite pe 3/4 din suprafata cu puiet (uneori cu sectiuni razlete, eclozionat deja). Una peste alta fara a folosi turte sau alte ajutoare pentru iernare am reusit sa iernez numai cu miere si cu completari de sirop spre sfarsitul verii trecute.

Am observat ca foarte important a fost faptul ca am gaurit ramele astfel incat sa se poata face trecerea ghemului pe alta rama cu miere si sa nu ramana ghemul izolat pe o anumita rama sa nu se poata deplasa dupa miere. Stiu ca m-am chinuit ceva sa fac aceste gauri in rame la ultima verificare din toamna insa a meritat.

Ca si materiale izolatoare am folosit in lateral pentru toti stupii placi de polistiren imbracate intr-un material de panza (peste care de altfel am intalnit urme de mucegai exact in partea in care s-a format ghemul). Am lasat o fanta in podisor pentru aerisire corespunzatoare, iar deasupra am pus presulete de iuta, asa cum se faceau ele odata. Cred ca totusi ar trebui sa imbunatatesc partea de aerisire, mucegaiul de pe materialele izolatoare ingrojorandu-ma. Ramele in schimb insa sunt in perfecta stare.

Neplacut m-a surprins faptul ca la unul dintre stupi lemnele de podisor s-au curbat. Probabil de la umezeala si inghet, iar acum va trebui cel mai probabil sa le schimb. Este ciudat faptul ca asta s-a intamplat doar la unul dintre stupi, la orizontalul pe 20 de rame in care am iernat o singura familie mai puternica.

In general insa am fost foarte fericit mai ales ca am reusit sa gasesc toate matcile, si de asemenea destul de mult puiet. Abia astept sa vina Aprilie si pomii fructiferi. Poate anul asta fac si un pastoral daca reusesc sa mai achizitionez 4-5 familii.

Multa miere sa avem anul asta si vreme buna!
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:22

viorel55 a scris:

Acum urmeaza inscrierea intr-o asociatie apicola.
Apoi cursul de calificare ca apicultor....
Succes iti doresc !

Va multumesc!

Cursul l-am facut incepand cu octombrie 2009. L-am terminat in martie 2010. Practica am inceput-o in Aprilie 2010. Peste 2 saptamani se implineste fix un an de cand am cumparat primele familii de albine. Pentru primul an de practica faptul ca am iesit foarte bine cu toate familiile din iarna ma bucura nespus de mult.

Pentru acest an am studiat destul de mult cresterea matcilor asa incat incep sa o pun in aplicare. Vreau ca pana la mijlocul lui Iunie sa am 15 matci imperecheate.

Vreau sa mai cumpar 4 familii de albine si la sfarsitul lui August sa reusesc sa pregatesc pentru iernare 15 familii de albine. Voi avea nevoie astfel de 7 matci care sa fie acceptate. Restul de matci le voi da probabil prietenilor in schimbul unor borcane cu miere.

Voi incerca sa obtin aceste matci prin transvazare simpla. Am tot vazut pe forum sfaturi pentru incepatori, sa foloseasca fel de fel de metode mai usoare. Parerea mea ca daca le vor folosi o data le vor folosi si in continuare. De ce sa nu foloseasca metode deja stabilite ca fiind eficiente si rentabile de catre crescatorii profesionisti de matci? Daca nu incepi sa faci un lucru la modul cel mai serios nu il vei face niciodata sau vei amana sa il faci si vei pierde mult timp. Ca e posibil sa si dai gres, asta e viata. Nu risti nu castigi, dar cel mai important este ca daca nu practici nici nu inveti si nu vei capata niciodata experienta.

Eu nu vad nici o diferenta in a te apuca de cresterea matcilor si a te apuca de cresterea albinelor, asa cum nu vad nici o diferenta in a te apuca sa inveti sa sari cu parasuta sau sa inveti sa pilotezi o masina de raliu. Daca vrei sa o faci pur si simplu te pui pe treaba, te apuci si citesti, studiezi, apoi pui in practica. Diferenta consta in posibilitati, dar nu cred ca este necesara o investitie atat de doboratoare intr-o lanteta de transvazare si o rama port botci. Nu stiu de unde atata frica sa incepi sa cresti matci prin transvazare? Cred ca orice apicultor fie el ca e incepator sau nu ar trebui sa se apuce sa faca o transvazare. Pana nu o face nu o sa inteleaga acest proces de crestere a matcilor si deci nu va creste o matca in viata lui in adevaratul sens al cuvantului. In viata nu trebuie sa alegem tot timpul calea cea mai usoara. De obicei drumul cel mai greu este incununat cu cele mai bune rezultate.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:22

adi74 a scris:

la breaza mai sunt probleme cu alunecarile de teren?ce ai bre boierule in cutiile alea de le ai priponit asa! dai goneta ca acu infloresc pomii!

Terenul din fata stupilor a inceput deja sa sufere cateva alunecari mici. Dar asta si pentru ca s-a taiat mult. Se planteaza acum pomi fructiferi dar pana vor creste in 6-7 ani astfel incat sa stabilizeze terenul mai e ceva vreme. Cu alunecarile sunt probleme si cred ca vor fi in continuare datorita zonei de teren existente.

Pomii infloresc cam in jurul datei de 20 Aprilie. Cel putin aici in zona mea pentru ca e un pic mai la altitudine. Dau o goneta la sfarsitul saptamanii viitoare sa termin revizia si sa incep serios stimularea si tratamentele. Nu e de joaca, mai ales ca am planuri mari pentru anul asta.

De multa miere sa avem parte!
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:25

Succes Cosmine
Ma bucur pt. ca vad ca esti un realist si ... nu un visator cu capul in nori.
Tzine-o tot asha shi vei reushi ...

Multumesc mult!
Totusi cine nu viseaza nu traieste...Cu cat visezi mai mult cu atat vei ajunge mai departe. E bine sa visezi chiar si cu capul in nori uneori. Chiar daca tintesti 1000 kg de miere si scoti doar 249 kg tot e mai bine decat sa tintesti 100 kg si sa scoti tot 100 kg. Nu trebuie sa ne limitam...tocmai citeam undeva ca omul este singura fiinta de pe pamant care se autolimiteaza. Un copac daca poate creste 18 metri o va face cu siguranta, in schimb omul se limiteaza pentru ca e lenes, ii este frica, are prejudecati si asa mai departe. Mi s-a parut interesant cat de adevarat este acest lucru... Sa indraznim deci! In fond nu traim 100 de vieti ci avem doar 24 de ore pe zi.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 23 Iun 2011, 15:26

adi74 a scris:

e cam tarziu pe 20 aprilie la breaza!eu locuiesc la plopeni si maine poimaine nfloreste zarzaru!daca te ajuta cu ceva ii poti aduce la mine fara nicio prb si fara nicio obligatie!

Maine poimaine ... e mai tarziu. Imi aduc aminte anul trecut cand am luat albinele ca pomii in zona au inflorit fix pe 20 Aprilie. Este un pic mai la altitudine situata vatra si temperaturile sunt oarecum mai scazute - diferenta de 2-3 grade fata de restul zonelor:Campina, Plopeni, etc. Este salcam III in zona (nu foarte mult) dar stiu cand infloreste si stiu ca e salcam III, tocmai datorita diferentelor de temperatura.

Va multumesc pentru invitatie, insa mi-am facut deja planurile. Vreau sa achizitionez inca 4 familii de albine si ma gandesc numai cum sa fac cu transportul. M-am chinuit ceva si anul trecut. In afara de asta obiectivul meu este sa intru cu 15 familii de albine in iarna. Pentru asta m-am pregatit deja pentru cresterea de matci, Abia astept...Mi-am propus sa scot si ceva miere insa pentru asta trebuie sa fac un pastoral si nu prea am cu ce sa fac transportul, nu prea am unde...cunosc pe cineva care stiu sigur ca o sa faca pastoral si cred ca o sa le duc cu el (iar trebuie sa vad cu transportul cat de rentabil este). Daca ma costa 5 milioane si scot 30 kg de miere de la 4 stupi mai bine cumpar mierea din piata pentru ca e acelasi lucru. Cred ca se renteaza pastoralul de la 10-15 stupi in sus, unde ai putea scoate 200-300 kg de miere si cu 5 milioane ai rezolva transportul. Un loc pentru pastoral aproape de Bucuresti ar fi de vis (10-15 km) astfel incat sa te deplasezi rapid. Sa vedem insa cum se invart lucrurile...visez la 50 kg de miere de la 9 stupi in stationar. Problema in zona in care e vatra este ca sunt foarte multe familii comasate pe o distanta mica si chiar daca e faneata sau tei sau alta floare nu se simte doar la mine ci se simte cate putin la toti vecinii.
cosmin_tanase82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?