de BUNKA » 18 Mar 2012, 13:01
Cu pretul mierii ai dreptate, dar trebuie sa iei in calcul mai multe chestii:
-una ar fi ca extragerea ultimei mieri si inlocuirea cu altceva necesita timp, lucru si are efect negativ asupra coloniei
-nu stim sigur ca productia ar scadea cu mult daca am lasa acele 20kg miere pt iernare in stup, iar diferenta de pret clar se regaseste in reducerea cheltuielilor si riscurilor cu hranirea, daca pe 1 kg de miere iei la en-gross 10-14 lei in cel mai bun caz, hrana artificiala costa cel putin 4 lei...sa zicem cam 30% din pretul mierii, dar la care daca adaogi munca ta, si uzura albinei, si riscul la iernare...mai bine nu-ti bati capul ca tot acolo iesi, desi calculul iti da altceva pe hartie.
Multi apicultori calculeaza strict matematic, si nu iau in calcul starea fiziologica a albinei la momentul iesirii din iarna, adica ei o vad ca exista sta pe rame si e suficient...dar NU E ASA...starea fiziologica a albinei face diferenta intre o colonie cu start bun si una care nu se dezvolta la capacitate maxima.
Malaiu a descris pe larg in cartea lui "sporirea productiei de miere" despre fiziologia albinei, importanta ei, importanta mierii si polenului natural in iernarea albinelor etc.
- Nu stim implicatiile pe care le-am avea daca am avea o albina care in loc de 6 saptamani sa traiasca 8-12 saptamani, si in loc de 21 de zile de la ou la eclozare ar avea nevoie doar de 20...eu cred ca ar fi pozitive..mai multa albina, mai multa miere, dezvoltare per ansamblu mai buna a coloniei.
Legat de ceara bio...cred ca solutia este sa lasam albinele sa faca ceea ce le este dat sa faca ...
"Ma refeream la poluarea materialului genetic in general, sa zicem daca am reusit sa scot o albina dupa 10 ani de munca, care lupta singura fara chimicale impotriva bolilor, ar fi pacat de toata munca sa o las sa fie contaminata."
Aici ai dreptate ...trebuie pur si simplu sa verificam in practica si apoi sa fii un exemplu pt comunitate..asa cum face Max acum.
Incet incet se schimba si mentalitatile...trebuie doar sa incepem de undeva, de la un punct, de la cateva persoane..de la un mic nucleu de apicultori care incearca apropierea de natural cat mai mult posibil...si eu cred ca ar fi multi adepti ai ideii...uite Livas, care a redus la 33mm intre centrele fagurilor, uite la cei entuziasti cu Warre, si mai sunt...eu cu Delon si nu numai...mai este clubul lui Max, etc.
"Se mai facea pe undeva o afirmatie ca nucleii cu cat sunt mai mici, cu atat matcile isi reduc radiusul de fecundare si se poate obtine un procent bun de imperechere dirijata. Lucru de care eu sunt sceptic! Daca ar fi insa adevarat !?"
Aici cred ca adevarul e undeva la mijloc...daca e prea mic nu are capacitatea de a oferi conditii optime matcii, daca e prea mare, intarzie imperecherea, cred ca Max a zis bine..cel putin 2-3 rame full de albina, nu chiar un pumn de albine...cei de la frenchbeefarm imperecheaza pe 4 rame ME..impart un corp de ME in doua cu o diafragma de aceea etansa care culiseaza pe niste canale...si in fiecare jumatate de corp imperecheaza o matca...cred ca e f ok asa...ar fi cam 8000 de albine, nu-i nici putin nici f mult..ce zici??