Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strategii eficiente de cules

Mesajde andrei_calinescu » 09 Mar 2012, 21:51

de acord 100%.
cu cat complici lucrurile cu atat te diluezi in probleme. ca la...dor.
simplu simplu simplu
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 09 Mar 2012, 22:12

Ioan Guist scrie:Da, si eu am avut ganduri acum 10 ani despre infiintarea unui pavilion unde peretii stupilor sunt din Gratie Hanemann si toata lumea culege in acelasi cat.Si ca ce multa miere o sa fac.Sau ca... daca eu bag trei matci in fiecare stup si ...toate ponteaza , eu o sa scot miere de ...numa numa.
Am descoperit insa ca albina e proasta si nu gandeste ca mine.Asa ca , pentru o recolta cat de cat, m-am prostit si eu dupa ea.

Badie mi-a placut remarca asta pina la Dumnezeu si o palma mai sus :!:
Cine stie ce sa citeasca printre rinduri cistiga
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde iosca » 10 Mar 2012, 00:16

Ioan Guist scrie:Sa tradugi pentru forum acestea (experienta) este ca si cum ai incerca sa spui ce miros are ...dorul.

Da, si eu am avut ganduri acum 10 ani despre infiintarea unui pavilion unde peretii stupilor sunt din Gratie Hanemann si toata lumea culege in acelasi cat.Si ca ce multa miere o sa fac.Sau ca... daca eu bag trei matci in fiecare stup si ...toate ponteaza , eu o sa scot miere de ...numa numa.
Am descoperit insa ca albina e proasta si nu gandeste ca mine.Asa ca , pentru o recolta cat de cat, m-am prostit si eu dupa ea.

:) Frumoase vorbe si bine alese :!:
daca mai pui langa,, si imaginea (din avatar) ciobanului ala cu barba si clop care sta ganditor in ciumag............ te ung pe suflet, sincer vorbesc.
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde FLORINELU » 12 Mar 2012, 18:05

lefter scrie:noi ne plingem ca albinele nu au zbor ne curatare si dumitale te vezi deja la cules .iernare usoara iti doresc si bine inteles macar un zbor de curatire.

un proverb romanesc spune ca omul gospodar isi face v ara sanie si iarna caruta :roll:
FLORINELU

Mesajde gabriel.stoica » 19 Mar 2012, 23:39

Imi pare rau sa vad ca usor-usor discutia se indreapta spre "bascalie" si mai putin spre un schimb eficient de informatie. As fi tentat sa spun ca-i specific romanesc, dar vreau sa ma feresc de pareri preconcepute.
Mi-ar fi placut sa vad aici postari in care sa fie date exemple simple de actiuni care au adus succes intr-un anumit moment din viata de apicultor, postari ce ulterior obtin pareri argumentate pro si contra, dar se pare ca este mai simplu sa ne aratam superioritatea decat sa formulam cateva fraze care sa ramana spre stiinta si studiul colegilor de breasla.
Nu vreau sa se simta nimeni lovit de vorbele mele, dar hai sa ne aratam profesionalismul nu superioritatea. Oricine vrea sa studieze, sa invete sau sa afle cate ceva despre un domeniu intra pe un forum de specialitate, acesta fiind unul dintre cele mai bune in domeniul apiculturii in tara noastra. Calitatea forumului este data de cei care posteaza, de experienta lor si de profesionalismul lor.
Chiar credeti ca toata lumea stie de faptul ca inainte de un cules puternic se formeaza stupi speciali, cu albina culegatoare mai multa, cu rame curate fara miere mai veche etc? Ca se evita tratamentele medicamentoase la stupii ce vor utilizati la cules si altele asemenea?
Multa sanatate!
gabriel.stoica

Mesajde paul » 19 Mar 2012, 23:51

gabriel.stoica scrie:Oricine vrea sa studieze, sa invete sau sa afle cate ceva despre un domeniu intra pe un forum de specialitate, acesta fiind unul dintre cele mai bune in domeniul apiculturii in tara noastra.

Adevar grait-ai !!!
Spor la studiu !
Vezi ca mai e si forumul vechi cu foarte multa informatie valoroasa !
P.S. De ce ar trebui cineva sa se repete ???
Raspuns : pentru ... " muieti ti-s posmagii"!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 08:39

Dar ti-au raspuns colegii ... interpreteaza spusele lor.
Exista ghid de bune practici in apicultura, de pregatire pentru cules, etc.
Strategia ti-o formezi singur, dar se bazeaza pe acele cateva idei care sigur le cunosti.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 20 Mar 2012, 09:10

gabriel.stoica scrie:Imi pare rau sa vad ca usor-usor discutia se indreapta spre "bascalie" si mai putin spre un schimb eficient de informatie. As fi tentat sa spun ca-i specific romanesc, dar vreau sa ma feresc de pareri preconcepute.
Mi-ar fi placut sa vad aici postari in care sa fie date exemple simple de actiuni care au adus succes intr-un anumit moment din viata de apicultor, postari ce ulterior obtin pareri argumentate pro si contra, dar se pare ca este mai simplu sa ne aratam superioritatea decat sa formulam cateva fraze care sa ramana spre stiinta si studiul colegilor de breasla.
Nu vreau sa se simta nimeni lovit de vorbele mele, dar hai sa ne aratam profesionalismul nu superioritatea. Oricine vrea sa studieze, sa invete sau sa afle cate ceva despre un domeniu intra pe un forum de specialitate, acesta fiind unul dintre cele mai bune in domeniul apiculturii in tara noastra. Calitatea forumului este data de cei care posteaza, de experienta lor si de profesionalismul lor.
Chiar credeti ca toata lumea stie de faptul ca inainte de un cules puternic se formeaza stupi speciali, cu albina culegatoare mai multa, cu rame curate fara miere mai veche etc? Ca se evita tratamentele medicamentoase la stupii ce vor utilizati la cules si altele asemenea?
Multa sanatate!

Strategiile se rezuma la a avea stupii foarte puternici la inceputul fiecarui cules de productie. Dar aceste culesuri nu depind de noi ci de natura ( Dumnezeu ). Si daca eu te invat sa ai minim 7 rame cu puiet la un moment dat si nu da salcimul si albinele roiesc , pe cine injuri ? Metode sunt multe si doar inspiratia ta de apicultor si experienta te pot ajuta sa nu risti sau sa gresesti in ceea ce intreprinzi. Acesta este motivul pentru care nu pot da o anumita strategie pentru ca ele se schimba in functie de evolutia lucrurilor. D.p.d.v. teoretic nu are rost sa rescriem ce a scris Malaiu sau altii. Sper ca esti in asentimentul meu ! ;)
peterneamt

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 09:10

andrei_calinescu scrie:de acord 100%.
cu cat complici lucrurile cu atat te diluezi in probleme. ca la...dor.
simplu simplu simplu

Si eu vreau simplu simplu simplu
Dar vreau sa lucrez cu corpul si nu cu rama
Prin simpla modificarea a pozitiei corpului cu o matca la 2 in 1, obtii o familie puternica si una ca ferma de carne fara sa scormonesti dupa rame cu puiet.
In timp, vreau sa devin un LENES ! :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde gabi bee » 20 Mar 2012, 09:20

da-ne cateva detalii , dorel , despre metoda de care zici ! te salut ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 09:32

gabi bee scrie:da-ne cateva detalii , dorel , despre metoda de care zici ! te salut ! :P

Ideea e simpla, trebuie sa ai MER
Doua familii, despartite prin gratie, se dezvolta independent urdinisul la mijloc pentru familia de sus si urdinisul de jos pentru cealalta familie.
Iau corpul cu 1 matca si il pun peste magazinele de recolta, cu urdinis in directia opusa.
Toate lucratoarele din cele 2 familii raman in familia de jos.
Poti face si alte "trucuri".

PS Ai nevoie de gratii si folie pentru separarea familiilor/unificari, sau mai bine, podisor hranitor cu placa activa si plasa, cum am eu.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 12:12

Nu stiu daca m-am exprimat suficient de clar, nu faci altceva decat sa exploatezi caracterul albinelor, culesul coloniilor puternice, dezvoltarea buna a roilor facuti dupa anumite metode, toate intr-un sistem multietajat cu rama mica.
In functie de ce ofera natura, faci roi, unificari, dar la nivel de corpuri.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde gabi bee » 20 Mar 2012, 15:39

da , inteleg cum zici , dar cum ajungi sa ai doua familii acolo ? le iernezi pe amandoua una peste alta ? :P
gabi bee

Mesajde proapis13 » 20 Mar 2012, 16:21

gabi bee scrie:da , inteleg cum zici , dar cum ajungi sa ai doua familii acolo ? le iernezi pe amandoua una peste alta ? :P

Apicultorul sirb din filmulet spune ca la o singura extractie a scos 125 kg de miere
Este unul dintre apicultorii sarbi ce foloseste cate 2 familii de albine la cules despartite de gratie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 18:48

gabi bee scrie:da , inteleg cum zici , dar cum ajungi sa ai doua familii acolo ? le iernezi pe amandoua una peste alta ? :P

GABI, conteaza ideea, poti sa le formezi in primavara devreme dupa primul bilant, poti sa le iernezi si impreuna (separate cu folie), ideea ar fi sa avem doar familii f puternice la cules.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde gabi bee » 20 Mar 2012, 20:42

am inteles , se poate rezolva in mai multe feluri , cu manoperele de rigoare ! stupul sarbului o fi facand multa miere dar daca ai multe turnuri din astea cred ca ametesti la invartit corpuri ! numai bine ! :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE