Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strategii eficiente de cules

Mesajde gabriel.stoica » 20 Mar 2012, 21:17

Dintr-odata topicul devine foarte interesant! Este genul de discutii pe care le asteptam.
gabriel.stoica

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 21:54

Ai nevoie de un apilift si lucrezi pe verticala. Fara mare efort.
6x15,8cm+(5,5+3,5)cm=103,8cm fara magazie. (am luat in calcul 2 fam. pe 3 corpuri)
La MER oricum faci inversari (daca vrei).

PS MER pe 5 corpuri arata ca in imaginea de mai jos (+ 2 magazii ... nu e mult).
Fişiere ataşate
DSC_2073.JPG
Ultima oară modificat de Crisan Dorel pe 20 Mar 2012, 22:30, modificat 1 dată în total.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Ioan Guist » 20 Mar 2012, 22:23

proapis13 scrie:
gabi bee scrie:da , inteleg cum zici , dar cum ajungi sa ai doua familii acolo ? le iernezi pe amandoua una peste alta ? :P

Apicultorul sirb din filmulet spune ca la o singura extractie a scos 125 kg de miere
Este unul dintre apicultorii sarbi ce foloseste cate 2 familii de albine la cules despartite de gratie
salve :D

Ca sa scoti 125 din turnul ala , la o extractie, trebuie sa "razi "toate ramele inclusiv cuiburile si sa mai bagi o galeata de apa.
Revin.Culesul.Culesurile reusite, sta in albina, floare,vreme, fler,capacitate de miscare, decizie.Practica adicatelea.
Se poate sa nimerim un an ...cand ne iese toate snur.Important este sa performam in fiecare an.Iar asta vine in timp.
Important e sa ne incarcam cu informatie ,apoi sa o triem in practica.Ramane ce este de folos.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 22:34

SARBUL asta ... intrece masura ! :lol:
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde proapis13 » 20 Mar 2012, 22:43

Crisan Dorel scrie:SARBUL asta ... intrece masura ! :lol:

Am cunoscut vreo 2 ca el dornici sa ne impartaseasca din experienta lor
Nu au timp de net dar daca le treci pragul stupinei esti bine primit
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crisan Dorel » 20 Mar 2012, 22:50

Imi plac oamenii astia ... deschisi, fara ifose.
Daca le-as cunoaste limba, sigur i-as vizita odata!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde proapis13 » 20 Mar 2012, 23:02

Cam 90% din populatia de pe granita cu Romania vorbesc romaneste si cam 30% din populatia Serbiei
NU exita sat pe Valea Timocului incepind de cum treci granita pe la PF1 si pina la Nis
sa nu se vorbeasca limba valaha care de fapt este o romaneasca arhaica
O sa vin cu noutati imediat ce se deschide vremea si vizitez colegii sirbi unde am fost invitat
Intentionez chiar sa ma inscriu si in asociatia lor apicola de la Kladovo
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Crisan Dorel » 21 Mar 2012, 08:03

@andrei_calinescu
ANDREI, ideea cu 2 in 1 era sa valorifici culesul cu stupi nu foarte puternici. Inerent, mai ales daca esti pe dezvoltare si vrei sa cresti numeric coloniile, vei avea si stupi mai slabi. Altminteri, MER pe 3 corpuri e suficient, asta e tinta.
Dar decat MER pe 2 corpuri mai bine 2x2. Corpul cu 1 matca poate fi util ca matca de rezerva in pastoral.
Eu vad simplu lucrul cu 2x2.
Ce e cert, nu vreau mate lesinate si nici sa caut printre rame.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde kamy » 21 Mar 2012, 08:20

ideea cu 2 in 1 era sa nu te rupi cu rame de puiet suplimentare,sa nu tragi de respectiva familie primavara cand se incapatineaza sa se dezvolte din diferite motive,dar fiecare apreciaza cum ii pohteste inima,eu prefer sa pun 2 matci primavara si sa nu mai umblu in cuib decat in caz de avarii sau la preg. pt iernare,si sa ramana volum constant de musca chiar daca la tei dispar vre-o 3 rame de albina in unii ani,incat cand se termina fs pot s-o iau de la capat,dar musai despartite si-n magazie.
pentru mine asta-i vareanta mai usoara si mai convenabila.
in rest tote cele bune si fiecere cum doreste!
kamy

Mesajde Crisan Dorel » 21 Mar 2012, 08:46

@kamy"]....eu prefer sa pun 2 matci primavara si sa nu mai umblu in cuib decat in caz de avarii sau la preg. pt iernare

Cam cand pui cea de-a 2a matca? Se dezvolta suficient pentru (rapita), salcam?
Ai nevoie de matci timpurii.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 21 Mar 2012, 11:58

Cred ca se referea la media anuala ca altfel batea recordul mondial. :P
peterneamt

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2012, 20:10

peterneamt scrie:Cred ca se referea la media anuala ca altfel batea recordul mondial. :P

125 kg la prima extractie :!: cine intelege sirbeste poate confirma :idea:
proapis13

Mesajde peterneamt » 21 Mar 2012, 20:46

De obicei se adauga corpuri sub cele pline si extractiile se fac mai rar . Nu am zis ca e imposibil, numai ca ma simt putin rusinat gindindu-ma la performantele stupinei mele de anul trecut. La logistica mea este practic inposibil sa transport in pastoral astfel de stupi si in multe tari procedeul se practica stationar, dar fratii nostrii (de peste granita ) fac chiar pastoral cu astfel de turnuri si au tot respectul meu (vai de mama Romanilor ce ii ajuta la pastoral ). ;)
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 21 Mar 2012, 21:10

proapis13 scrie:
peterneamt scrie:Cred ca se referea la media anuala ca altfel batea recordul mondial. :P

125 kg la prima extractie :!: cine intelege sirbeste poate confirma :idea:

prima extractie a lui...nu la un cules!In general noi romanii,spunem o extragere,la un cules oarecare-o cultura...o floare.
Acum daca sarbu a avut cules de poliflora 2 luni...este altceva!
Tu Dane(Peterneamt),ai fost diplomat si ai batut finutz in retragere.Eu nu pot...
Deci...nu cred ca la un cules(adica o floare) :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 21 Mar 2012, 21:58

Nici eu, si in plus cred ca sistemul complica enorm apicultorul cu multe familii si merge aplicat (stationar ) numai in cazul cind avem mai multe vetre cu un numar redus de stupi pe vatra pentru ca daca nu este cules mastodontii papa urgent tot.
peterneamt

Mesajde nae » 21 Mar 2012, 22:28

Ioan Guist scrie:Sper sa nu fiu inteles gresit.
Dar mi se pare (poate gresesc) ca parte din colegii ce sunt ... mai la inceput , asteapta formule de genul:
Se scoate matca si se lasa familia in cules fara matca.Va da mierea pe afara
Se ia puietul larvar si se baga doar capacit.Va da mierea pe afara
Se ia toata zburatoarea si se duce la cules.va da mierea pe afaara

Etc etc etc

Toate aceste stiluri de actiune in fata culesului, sunt ...esec per general.Culesul in Romania nu este doar unul singur.Si sa fie asa, sa avem doar un cules si tot e pierdere.Ca refacerea efectivului, punerea stupilor pe linia naturala de trai , in echilibrul atat de necesar dezvoltarii , inseamna multa munca si multa cheltuiala.Nu intru in detaliu.

Cred ca rezultatul bun in culesul de miere este data de suma activitatiilor din stupina de pe intreg sezonul apicol.La astea, putem recunoste un anumit fler, o anumita experienta in alegerea momentelor de unificari sau plecare la cules, etc etc etc.Toate fiind personalizate pe apicultor si zona.
Sa tradugi pentru forum acestea (experienta) este ca si cum ai incerca sa spui ce miros are ...dorul.

Da, si eu am avut ganduri acum 10 ani despre infiintarea unui pavilion unde peretii stupilor sunt din Gratie Hanemann si toata lumea culege in acelasi cat.Si ca ce multa miere o sa fac.Sau ca... daca eu bag trei matci in fiecare stup si ...toate ponteaza , eu o sa scot miere de ...numa numa.
Am descoperit insa ca albina e proasta si nu gandeste ca mine.Asa ca , pentru o recolta cat de cat, m-am prostit si eu dupa ea.

Dupa aceasta postare n-ai ce sa mai scrii/zice ( ba da, inca 2 pagini) .
Poate nea Gica...
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE