Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

inceput de proiect

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 20:03

Va salut pe toti cei care-mi parcurgeti pagina, si va doresc numai bine.

Totul a inceput asa
http://stuparitul.3xforum.ro/post/8423/ ... e_proiect/

Din acest an am trecut pe MER, motivatia fiind una singura, dorinta de a lucra cu un singur tip de cutie, respectiv rama.
Desi dezvoltarea decurge anevoios, am avut ceva probleme si cu imperecherea (s-au pierdut foarte multe fiind vremea destul de urata pentru mult timp), incet dar sigur incepe sa se contureze stupul MER.
IMG_0133.jpg
cutia cu fund rosu are un roi din pom
IMG_0587.jpg
regina roiului din pom
IMG_0590.jpg
aceeasi regina

Ce parere aveti de regina?
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Re: inceput de proiect

Mesajde stefanmadalin » 15 Iul 2012, 20:10

Regina e marcata de tine? Cum oua,compact si mult?
stefanmadalin

Mesajde MihaiT » 15 Iul 2012, 20:21

Imi place ce vad la tine :) (m-am uitat si pe paginili de pe forumul vechi)
cate familii ai acum ?
Numai bine iti doresc si tie!
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,...
Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea?" (Matei 5:44-46)
MihaiT

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 20:23

Rama data la crescut in cutie DB, a crescut si sub rama, dar a pontat acolo, in loc sa ponteze pe rama! Acesta este un caz fericit, deoarece multe rame sub care au construit au cladit numai celule de trantor; nici nu am stricat-o, am bagat-o asa cum este in MER
IMG_0585.jpg
coronita de miere, mult mai mica decat la rama 1/1
IMG_0592.jpg
tot coronita

Da, regina este marcata de mine, pare cam micuta, dar merge bine.
Singura problema care am avut-o cu roiul, este ca nu dorea deloc sa se dezvolte pe orizontal, ar fi cladit tot mai sus, daca puneam cate o rama in fiecare cutie cred ca mergeau 3-4 cutii (poate exagerez); dar am podisoarele destul de inalte, si saptamanal curatam de faguras construit; dar ramele cu greu le lua in lucru. Ce vreau sa spun:
cand am luat roiul, l-am pus pe rame cu miere in mijloc, desi acestea erau marginite de rame goale, nu a pontat imediat, am zis ca este regina neimperecheata. Am asteptat, si am asteptat ......, intre timp s-au cam golit rezervele in mijloc, si a inceput ponta, a umplut cele doua rame din mijloc, dupa care au inceput sa construiasca fagurasi in podisor, am dat C2 cu rame cu FA, a construit cam 2, dar fagurasi la greu. Am mutat pe cele construite intr-o parte, am pus altele, am distrus fagurasii, peste o saptamana erau construiti la loc, iar ramele abia lucrau la ele. Intr-un final au constuit iot corpul dar cu mare greutate. Am crezut ca este de la foita. Am cumparat din alta parte, rezultatul a fost acelasi - construiau doar fagurasi. Acum s-au potolit.
De pontat este destul de bine - pozele cu coronitie sunt din acest stup.
Fişiere ataşate
IMG_0591.jpg
Ultima oară modificat de alin75 pe 15 Iul 2012, 20:52, modificat 1 dată în total.
alin75

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 20:42

Am doar 30 de familii (cu roiuri cu tot).
IMG_0152.jpg
IMG_0166.jpg
IMG_0162.jpg
podisor cu hranitor
alin75

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 21:00

O alta regina de care sunt multumit.

IMG_0594.jpg
alin75

Mesajde alt stupar » 15 Iul 2012, 21:10

Aline, ma uit peste poze si mult din ce vad imi place insa ceva nu !E gresit si... costa
Sa te laud sau sa te (si) critic ? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 21:40

Pai orice critica este bine venita, mai ales de la o persoana cu multa experienta.
Acum greseli stiu ca am facut, eventual deschid eu lista si pot continua si alti colegi:
1. am rame cumparate, unele sunt de magazie (deci putin mai late), altele sunt de 1/1, pe care eu le-am scurtat.
2. anul acesta merg pe ce am (rame) si de la anul incerc sa fac ceva sa fie mult mai bine;
3. am intrerupt brusc stimulatul si acest lucru s-a cunoscut;
4. momentan merg numai pe botci de roire, deci totul este la "ghici" si iar se vede.......
5. lista poate continua....
alin75

Mesajde alt stupar » 15 Iul 2012, 21:53

alin75 scrie:[attachment=2]IMG_0585.jpg.

la o rama MER nu are ce sa caute o speteaza superioara asa de groasa.
Nu-i nevoie
alt stupar

Mesajde alin75 » 15 Iul 2012, 22:03

Ok! Am citit, si momentan nu am de unde sa-mi procur rame pentru MER. Am specificat ca lucrez cu rame de magazie, + rame de DB, pe care le-am scurtat. Sunt tentat pentru la anu sa-mi iau numai rame 1/1 iar la speteaza inferioara sa folosesc tija, deci ce pierd sus, castig jos.
S-a notat prima greseala (pentru la anu se corecteaza).
Alta?

Poate asa mai indrept din greselile facute!
alin75

Mesajde alin75 » 23 Iul 2012, 21:37

Buna seara!
Incep discutia cu o mica povestire: vineri am reinceput stimularea, ocazie cu care am facut un control stupilor, atunci am gasit intr-unul din roi, puiet in toate stadiile, dar nu am gasit oua. Am inceput sa caut cu atentie matca, nici o sansa sa o gasesc. Am reluat cautarea de cel putin 3 ori (l a intervale diferite de timp), fara nici un rezultat. Am zis, ca pb. am strivit cumva matca, la controlul anterior, aveam larve de 3-4 zile, eu fusesem pe la ei sambata anterioara, deci cam de atunci nu se mai pontase.
Azi, am plecat iar la tara, deoarece a cam fost rupere de nori in zona noastra, iar primul lucru pe care l-am facut atunci cand am ajuns, a fost sa mai verific inca o data stupul cu probleme. Ma asteptam in momentul in care am inceput sa iau ramele la control sa gasesc botci de salvare, dar surpriza .......NU. Ceva nu era in regula. Puiet larvar exista, deci ar fi avut din ce sa-si faca, mai ales ca trecusera 2 zile. Am inceput sa caut iar, dar avand cutia cu fund AV, remarc la un moment dat un mic ghem pe exteriorul plasei. Trag tabla, ma aplec sub cutie, dau usor cu degetul peste ghem si ce sa vad, marcuta mea era acolo protejata. A fost un sentiment de mare bucurie. Acum vine aventura, cum sa iau matca de acolo: oarecum panicat sa nu o pierd iar am incercat sa fiu "finut", nu a tinut nici o metoda, plus ca albinele erau pe mine ca pe cel mai mare dusman al lor. Imi vine ideea, sa iau o rama cu putie din cutie si o pun sub fund (normal ca acel ghemulet se sparsese, iar albinele patrulau in toate partile), astfel am stat sub cutie pana a venit matca pe rama. Imediat s-a facut un ghem in jurul ei, de am zis ca se termina totul, dar albinutele nu-i faceau nimic decat pareau ca o protejeaza.
Acum ce cred ca s-a intamplat: probabil sambata am trasa rama cu matca (aceasta fiind pe partea cealalta - cred) si cumva ori a cazut pe langa cutie, ori s-a speriat motiv pentru care a zburat; nu pricep cum de nu a mai nimerit urdinisul pentru ca era matca de anul acesta (deci asa cum a venit de la imperechere ar fi putut sa intre si acum, iar locul lazii nu a fost schimbat).

Acum intrebare: dupa atatea zile in care a stat in afara lazii, poate sa fie ceva probleme cu matca (sa nu mai ponteze, sau alte belele...). Abia astept sa vad sambata daca totul este ok.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 29 Aug 2012, 19:17

Salut pe toata lumea! Am urmatoarea situatie: Toate familiile (roii) au fost stimulate la fel (adica aceeasi cantitate de sirop), iar ieri cand am facut un control (dupa cateva saptamani pentru a vedea care este situatia la inceputul toamnei, la toti am gasit cam 3 rame (sau echivalentul ramelor de 1/2) puiet si cam una de oua. Pana aici nimic ciudat, dar la roiul care l-am luat din pom si care este complet pe rame de 1/2, am gasit urmatoare situatie: 3 rame cu puiet in mijlocul corpului C1, cate 2 rame cu miere+pastura pe fiecare parte a cuibului, deci 7 rame, restul pana la 10 sunt complet goale; in corpul C2 6 rame pline cu miere, restul fiind goale. Am bagat 2 din ramele goale din lateral intercalate cu cele de puiet (un fel de largire), in speranta ca poate depune si acolo oua, dar in acelasi timp, ma gandesc ca poate cara din C2 miere in astea 2. A mai avut cineva o astfel de situatie? In acelasi timp, de ce are familia un astfel de comportament?

Numai bine,
Alin!
alin75

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 20:33

Aline, tentatia MER-ul pe rame 1/2 e mare si uneori ne face sa ignoram un principiu de baza al acestui sistem... este recomandat in cazul stupinilor "asezate" sau altfel spus, unde se lucreaza cu familii bunicele ori roi formati din start cu albina si puiet suficient...
UIta-te atent, cu un ochi critic la roiul ala si daca nu are al albina sa acopere bine un corp de 1/2... ia o decizie intrun fel sau altul... altfel nu e tocmai ok. Zic si eu...
alt stupar

Mesajde alin75 » 29 Aug 2012, 22:32

Merci de raspuns, mai ales ca vine de la cineva cu experienta d-vs!

Roiul este destul de bine populat, dar se comporta ca si cum ar fi 7 rame in fiecare corp. Ce m-a pus pe ganduri este reducerea pontei (este roi din pom, matca era nemarcata, dar cred ca este de acest an pentru ca a inceput ponta cam tarziu fata de data cand l-am prins; cred ca daca era cel putin de anul trecut, incepea ponta imediat; pe de alta parte este destul de subtirica - parca este la regim), si crearea unor rezerve arhisuficiente (6 sus+2 jos= 4 rame 1/1) la care adaugam o rama jumate de puiet.
Acum eu sunt la inceput deci nu ma pot lauda cu familii beton, dar nu am nici o familie care sa aiba la ora asta 4 rame complet cu miere, toti ceilalti stau ok la capitolul puiet, dar asta tocmai invers.

De la inceput am remarcat la el tendinta de dezvoltare pe verticala, chiar povesteam pe la inceput ca:
"Singura problema care am avut-o cu roiul, este ca nu dorea deloc sa se dezvolte pe orizontal, ar fi cladit tot mai sus, daca puneam cate o rama in fiecare cutie cred ca mergeau 3-4 cutii (poate exagerez); dar am podisoarele destul de inalte, si saptamanal curatam de faguras construit; dar ramele cu greu le lua in lucru. Ce vreau sa spun:
cand am luat roiul, l-am pus pe rame cu miere in mijloc, desi acestea erau marginite de rame goale, nu a pontat imediat, am zis ca este regina neimperecheata. Am asteptat, si am asteptat ......, intre timp s-au cam golit rezervele in mijloc, si a inceput ponta, a umplut cele doua rame din mijloc, dupa care au inceput sa construiasca fagurasi in podisor, am dat C2 cu rame cu FA, a construit cam 2, dar fagurasi la greu. Am mutat pe cele construite intr-o parte, am pus altele, am distrus fagurasii, peste o saptamana erau construiti la loc, iar ramele abia lucrau la ele. Intr-un final au constuit iot corpul dar cu mare greutate. Am crezut ca este de la foita. Am cumparat din alta parte, rezultatul a fost acelasi - construiau doar fagurasi. Acum s-au potolit
."
Astept si alte pareri!
O sa-l mai tin sub observatie si apoi voi lua o decizie.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 01 Sep 2012, 10:12

Citind zilele acestea mai multe postari, unde se prezentau diferite situatii din stupine, am remarcat ca sunt situatii unde reginele au redus ponta. Facand o comparatie cu situatia de la mine din stupina, nu stiu daca sa ma bucur, sau nu, dar la mine ponta inca este ok, media fiind de 3 rame de puiet (1/1)/stup, dar stau rau la capitolul rezerve (adica nu sunt multumit = m-a speriat iarna trecuta, chiar daca nu am avut nici o pierdere). Am incercat sa stimulez saptamanal cam cu 1l/stup (indiferent de puterea fiecaruia), nu m-am aruncat la cantitati mai mari, tocmai pentru a nu bloca, dar parca nu este ok. Pe prognoze se anunta o toamna destul de lunga, iar eu mi-am propus hranirea si in septembrie, dar marind cantitatea la 2l sirop. Este ok, sau raman pe 1l?

Spunea nea janese:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=2456&start=32

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 11 Sep 2012, 13:02

Deși am deschis toți stupii, la 28.08, cu intenția de a face revizia de toamnă, propunându-mi să nu-i mai deschid până în octombrie la împachetare, ieri am remarcat la o familie cu matca bătrână, o scădere a populației. Am deschis stupul, și la un control atent am găsit botcă de schimbare liniștită căpăcită, și normal și băbuța.
Întrebare: în această perioadă, se mai găsesc trântori de calitate, deoarece la mine în stupină, nu am mai văzut de mult, dar poate mai sunt pe la vecinii apicultori? Și dacă se imperechează, ce șanse sunt să fie o matcă de calitate. Toți ne dorim matci de SL (eu am până în prezent 3, din care una din acest an conviețuiește cu mamă-sa de cel puțin o lună fără probleme; la celălalte au rămas destul de rapid doar urmașele), dar aceste matci s-au obținut la sfarsitul lui iulie început de august.

P.S. cum se pot încarca filmările?

Numai bine,
Alin
alin75

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?