Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apis Mellifera Fraieritus

Mesajde jonny_it » 30 Iul 2012, 11:47

andrei_calinescu scrie:Salutari.
D-l Ioan a scris printre picaturi si aici , in topicul asta cate ceva.

Cand ai timp te rog sa citezi ce a scris dl Ioan despre carnica/carpatina, eu nu vad...

andrei_calinescu scrie:Pe mine ma incita conceptul asta de "larva bine hranita".
Cum faci diferenta intre una bine hranita si alta hranita...altfel.
Dar cu argumente, nu asa ca "are mult laptisor in jurul ei", ca aia o vad si eu.
Chiar ma preocupa subtilitatea asta.

Am spus ca larvele nu cresc toate in acelasi ritm. Ideea de "larva bine hranita" apare la botcile de matca si nu in primele zile/ore de viata ale larvelor.
Ideea este ca la un moment dat este posibil ca larve de varsta identica sa fie de dimensiuni diferite deoarece unele au primit mai multa atentie din partea albinelor doici. Vorbim de larve in primele ore/zile de viata asta nu inseamna ca per total unele o sa fie hranite seminificativ mai bine fata de altele(exista unele diferente dar sunt destul de mici si variaza mai mult in functie de anotimp prea putin in cadrul aceleiasi familii).
In primele 48 de ore de viata larvele mananca tot ce depaseste 80% din diametrul ei(nu stiu daca m-am exprimat corect, daca nu este clar mai discutam) iar daca albinele au dat "din greseala" putin mai multa hrana la o larva este normal ca greutatea/marimea ei sa creasca, simlu.

Notiuni elementare de biologie a albinei, lucruri stiute doar de: "Nesimtiti" am incheiat citatul(dl Ioan) si probabil de unii care sunt cat de cat interesati cu adevarat de albine si nu numai de castigul de la ele sau de pe spinarea altor apicultori.
jonny_it

Mesajde Ioan Guist » 30 Iul 2012, 12:34

Uite cum facem.
fa tu bine si incearca sa ma ignori.Lasa actiunile mele de fraierire si castig de pe seama stuparilor in seama mea.

Te rog, ignora mesajele mele si nu ma mai pomenii.De asemenea nu mai fa trimiteri catre mine.
Este ultimul apel civilizat pe care-l incerc.
Multumesc.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 30 Iul 2012, 12:55

Ioan Guist scrie:Uite cum facem.
fa tu bine si incearca sa ma ignori.Lasa actiunile mele de fraierire si castig de pe seama stuparilor in seama mea.

Te rog, ignora mesajele mele si nu ma mai pomenii.De asemenea nu mai fa trimiteri catre mine.
Este ultimul apel civilizat pe care-l incerc.
Multumesc.

Dupa ce dai cu parul vrei discutie civilizata, foarte inteligent ...
O sa incerc sa nu mai dau informatii noi sau care sunt discutabile, deoarece sunt "experti" in apicultura care se simt jigniti pentru ca exista apicultori care se informeaza si probabil stiu mai multe decat ei, in esenta asta a fost toata problema.

In fine, incerc sa te ignor cu conditia sa faci la fel.

Sanatate!
jonny_it

Mesajde janese » 30 Iul 2012, 13:13

@ ion guist
de ce te-ai oprit la carnica?
ce nu-ti place la carpatina?
@ johny it
de ce ai renuntat la carnica?
janese

Mesajde andrei_calinescu » 31 Iul 2012, 19:39

janese scrie:@ ion guist
de ce te-ai oprit la carnica?
ce nu-ti place la carpatina?
@ johny it

Da, esentiale intrebari.
As avea ceva dea adaugat insa.
D-l Guist din ce stiu eu a facut alegere spre Carnica dar nu oricare, ci "Old world carniolan".
", adica nu carnica slovena, ci cea "dresata" de germani, pe culesurile industriale, ale agriculturii moderne.
Mai exista un proiect desfasurat in USA, aceea fiind botezata "new world carniolan" , reprezentand o incrucisare intre carniola germana si Ligustica.
Acea albina , carniola germana ma intereseaza al naibii de mult.
Deci inca o data, de ce aceasta alegere?
andrei_calinescu

Mesajde bucursorinelionel » 06 Aug 2012, 08:24

Prea multe intrebari si prea putine raspunsuri..
Si stiti de ce..??
Pentru ca nici un manager bun nu va da secretul operational obtinut fie din cercetare practica fie din cea teoretica, afara din casa, doar ca sa satisfaca ceea ce se numeste curiozitate, sa nu zic indiscretie.
Mie imi pare a fi absolut normal si corect sa nu fie divulgate aceste secrete, avantaje competitive, mai corect spus., nu de alta, dar cel care si-a asumat riscurile si costurile specifice, inerente pentru obtinerea lor, este ca le va folosi inainte de toate pentru avantajul propriu, si , daca va vrea sau nu vor mai fi relevante, s-ar putea sa le comunice si altora..
Asa ca, nu mai stati cu gura cascata, ca nu va pica nicio para malaiata...!!!
Vorba lui Janase:..."..IMPLICAREEEEEE...!!!"
bucursorinelionel

Mesajde andrei_calinescu » 06 Aug 2012, 14:27

Mai Sorinel,

In parte ai si tu dreptate. Dar grupul face puterea.
Eu unul nu astept "pomana" de la d-l Guist sau oricine altcineva.
Sunt insa aspecte care au fost deja parcurse, "traite", etc.
Ce s-ar fi intamplat cu inventatorul rotii daca ar fi tinut marele secret pentru el?
Ce mari asa secrete avem de ascuns in asta viata? Suntem toti preocupati mai mult sau mai putin deacelasi subiect: albina.
consider ca putem evolua mai repede din astfel de schimburi de idei in urma experientelor proprii sau de grup.
Sansa a facut sa traiesc si sa muncesc cu stupari francezi care partajau fara probleme informatia pe care o detineau.
Asta e singura alternativa pentru a deveni mai calitativi in activitatea asta.
Exemple sunt mai multe. Exista si o alta carte etalon scrisa de Karl Pfepferle care senumeste simplu : "Metoda mea de apicultura", care a luat medalia de aur la vreo 3 editii Apimondia.
Omul asta organiza colocvii gratuite la el in stupina ca sa expuna metodologia lui. Cat ar fi pierdut bransa apicola daca era un secretos?

Si mai e un aspect: nu tine nici cu secretul cauzat de frica saraciei, ca vezi Doamne daca spui iti ia celalalt mierea, etc.
Nu cred ca vreunui apicultor adevarat de pe forumul asta ii e frica de saracie din cauza asta.
andrei_calinescu

Mesajde Dragos2006 » 06 Aug 2012, 14:47

Dimpotriva ! la roman este chiar invers , ii arati metode de lucru corecte , ii expui totul dar el pentru ca este cel mai destept cetatean al planetei face tot cum il taie capul.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde bucursorinelionel » 06 Aug 2012, 15:54

Domnule Andrei Calinescu, sincer imi pare foarte rau ca v-ati simtit lezat si oarecum dezamagit de postarea mea si imi cer mii de scuze daca ati avut impresia ca m-am referit la dvs..Nici pe departe nu am avut asa o intentie ci era o constatare a starilor de fapt din spatiul in care traim chiar si daca este european.
Probabil ca, datorita faptului ca nu sunt profesionist apicultor si nu traiesc doar din produsele apicole imi pot permite sa nu fiu patimas si sa vad lucrurile putin detasat. Ca economist vad si partea de eficienta si optimizare a activitatii economice iar ca cercetator incerc sa aplic metodele generale si specifice in apicultura in masura posibilitatilor financiare (mai degraba ca hobby). Ca prefer termenul de exploatatie apicola si nu de stupina, e lesne de inteles, deoarece, chiar daca apicultura poate fi o pasiune, daca nu este si rentabila, apare o problema de buget/pierderi, deci ideea este sa fie si profitabila.
Principiul de cooperare de care amintiti dvs. imi pare afi interesant si corect atat timp cat se vehiculeaza informatia in forma de parteneriat si creeaza un flux echilibrat intre subiecti dar eu sunt cam sceptic din moment ce ponderea majoritara este de factura '"vreau sa primesc dar fara sa depun eforturi".
Sincer, nu am chef de discutii in contradictoriu de dragul discutiilor si disputelor...poate doar si daca au un minim de relevanta...din nefericire, impresia mea este ca nu suntem nici in timpul, nici in spatiul potrivit.
Sau ca, inca nu s-a polarizat/concentrat acel prag critic de comunicare mai degraba stiintific decat de bascalie..
sau poate ma insel..!! sa dea Dumnezeu..!!...si sa ajungem sa discutam avand la baza metode , metodologii, abordari, rezultate si concluzii...!!!!
bucursorinelionel

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2012, 23:34

Ne acidulam degeaba cu discutia despre rase de albine. Asteptati sa vedeti cati apicultori o sa se mai poata numi asa la primavara, prin martie ...
Cred ca o sa fie interesant cum o duc cei care au vandut mierea cu 7 - 10 ron, asa la prima strigare / direct din centrifuga in conditiile in care zaharul sigur trece pana in toamna de 5 ron.

Stiu, sunt un nesimtit! :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2012, 23:39

janese scrie:@ johny it

Nu pot sa mai scriu despre asa ceva pentru ca deranjez afacerile in domeniu si oricum am scris despre asta. Daca ceva nu este clar discutam pe MP sau telefon/email sau intre 5 ochi(dificil dpdv al timpului liber). :lol:
jonny_it

Mesajde CristiTm » 07 Aug 2012, 23:50

Dragos2006 scrie:Dimpotriva ! la roman este chiar invers , ii arati metode de lucru corecte , ii expui totul dar el pentru ca este cel mai destept cetatean al planetei face tot cum il taie capul.

mare adevar aici dar asta e natia de valahi ce drac sa-i faci :))
CristiTm

Mesajde Cristian IONITA » 12 Aug 2012, 08:05

jonny_it scrie:
janese scrie:@ johny it

Nu pot sa mai scriu despre asa ceva pentru ca deranjez afacerile in domeniu si oricum am scris despre asta. Daca ceva nu este clar discutam pe MP sau telefon/email sau intre 5 ochi(dificil dpdv al timpului liber). :lol:

trece-ma si pe mine in PM-ul sau email-ul ala
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde paul » 12 Aug 2012, 13:09

Ca sa nu se piarda ...
Ioan Guist zicea pe undeva ,ca la iarna vom discuta in detaliu despre ce fel de matci ar trebui sa avem in stupi , bineinteles cei care vor sa faca si miere de pe urma apis melifera ...
Eu nu uit dar ar fi bine sa-i reamintiti si voi .
Decat sa ne contram inutil si in spiritul cel mai pagubos cu putinta ,eu zic sa manifestam intelegere si toleranta pentru fiecare parere si noi sa alegem ceea ce ni se pare bun . Important este sa avem de unde alege !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 12 Aug 2012, 15:19

Despre matci, adevaratele discutii eu nu cred ca vor fi. Au fost, iar cei din domeniu, care si-au expus punctul de vedere au fost luati la suturi, iar unii nici nu mai intra sa scrie un rand aici. Stiu un caz, care candva scria cel mai darnic, acum nu mai vrea. S-a saturat, vorba lui IG, sa fie masochist. Am vorbit odata la telefon cu el si l-am intrebat de ce nu mai scrie. Mi-a raspuns elegant ca nu mai are rost sa-si bata gura degeaba in fata unor oameni care nu vor sa primeasca. Baiul e ca cei ca el fac tone de miere, iar noi, ceilalti, o gramada de roi (scuturati din pomii patriei)

Despre matci nu se poate vorbi fara patima si de o parte si de cealalta.
Despre matci, va zic doar atat, urmariti filmele lui Dan Margarit. Desi nu insista foarte mult pe rase, faptul ca ridica un stup in 10 caturi (chira daca anul acesta n-a reusit sa le umple pe toate odata), spune ceva despre matci.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 12 Aug 2012, 15:39

Cum nu va place sa vorbiti cu subiect si predicat ... ;)
Cristi , banuiesc ca te-ai referit la Badea Marian (LIVIU COSTEA)... Daca nu , SCUZE ! Daca da , ar trebui sa mai discutam ...
Asta iarna , pe forumul de anunturi la sectiunea vanzari material biologic a postat un anunt cu vanzare matci ... L-am interpelat daca produce carnica (MARELE MEU FIX) , mi-a confirmat si mi-am exprimat intentia de a cumpara in sezon cateva matci , neputand sa apreciez la momentul respectiv cate si mai ales in ce perioada ... Am mai vorbit si cu un stupar cu vreo 130 de familii care era interesat de vreo 30-50 buc. functie de necesitati ...
A venit sezonul si ia-l pe Badea de unde nu-i ... ;) Am avut nevoie de vreo 5 regine iar amicul stupar voia vreo 20 . Am sunat la nr. de telefon postat si imi raspundea robotul , am scris pe forum si ... nimic !NIMIC ... NIMIC !!!
Acu' eu stiu asa ... daca produci ceva , vrei sa si vinzi .Cel mai greu e sa vinzi , nu sa produci .Cum oare de toti au de vanzare regine iarna iar in sezon nu-i mai gasesti :?:
Mai era si dragul de Kamy cu proiectul sau hibernal ... Cum a venit sezonul s-a transformat in ... visul unei nopti de iarna !!! :o
Asa ca ... ii cam greu de concluzionat.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE