Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nea Costica din Buzau

Mesajde liviu1965 » 28 Mar 2012, 04:33

De acord
liviu1965

Mesajde bostina constantin » 10 Apr 2012, 12:42

Sa va arat noua achizitie, nu era vorba de stup :D .
Fişiere ataşate
DSC01137 (Small).JPG
stupi cu radar
DSC01138 (Small).JPG
salcie
DSC01133 (Small).JPG
livada cu stupi
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 06 Aug 2012, 14:59

Salut toti colegii de pe acest forum!! Am lipsit o perioada de la dialogul cu voi numai si numai din lipsa de timp, poate o sa revin cu detalii. Acuma sa va povestesc cate ceva despre stuparit [sunt incepator avansat :shock: ]. Incepusem in primavara o ,,aventura'', cum am numit-o eu, prin care incercam sa fac si eu doi roi dintr-o familie cu o matca foarte harnica. Misiune indeplinita cu succes, mai jos pun poze cu primele rame cu puiet capacit din acei roi. Acum sunt pe 7-8 rame 1/1 cu cel putin 3 cu puiet.Familia mama s-a redresat repede si mi-a dat si 10-15kg miere. Am foarte multe de spus de aceea am sa revin. Nu reusesc sa pun poze, sa-i arat lui Jenica [Resita] {salut Jenica !! sa fii iubit!!}, ce gazduieste primul stup facut de nea Costica [tamplarul] din Buzau :lol: .
Fişiere ataşate
DSC01640 (Small).JPG
roiul cu barba
DSC01945 (Small).JPG
verso
DSC01944 (Small).JPG
rama puiet roi fata
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 06 Aug 2012, 15:29

Rama cu puiet din roiul 2. In poza a treia se vad cutiile la cei doi roi, cutia maron si urdinisul albastru din cutia galbena pt ca la celalalt urdinis este alt roi, despre acela mai tarziu.
Fişiere ataşate
DSC02008 (Small).JPG
roii alaturati
DSC01947 (Small).JPG
verso
DSC01946 (Small).JPG
fata
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 06 Aug 2012, 19:10

Si eu te salut, felicitari si sa ai parte de ei. Si la anul, sa iti mai dea cate doi roi si miere, sa nu poti sa o manaci. Da-i inainte, ca daca mergi incet, satisfactia este mai mare.
jenica67

Mesajde Adi Hodis » 07 Aug 2012, 02:53

Hai sa traiesti nea Costica !!!

Eu zic sa-i dai inainte cat poti de repede ... ca viatza-i scurta, timpu-i dramuit, iarna nu-i ca vara si ... cum esti pensionar ... bate fieru cat e cald, mai ales la iarna ! ... ca numa' bine te facu-si tamplar ;)

Hai sa pun oleaca piper ... nea Costica, cum o fi oare sa produci miere si ... sa nu o poti manca ? :)
Parca te vad privind-o cu pofta si ... inghitzind in sec ! ... sa traiesti si matale nea Jenica si sa nu te superi ca vazu-i partea cealalta a urarii. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jenica67 » 07 Aug 2012, 07:03

domn' Adi Hodis, imi pare rau, daca crezi ca tin ura pe cineva si daca discut cu cineva contradictoriu, o fac din ura. Cred ca aici ne aflam la schimb de idei, si daca mai sare vre-unul calul (poate am fost si eu), se va indrepta pe parcurs si isi va da seama, de ce ne aflam zilnic, pe forum. Eu sper, ca nu e vreunul sadic, care vrea sa se certe, cu ceilalti. :lol:
jenica67

Mesajde bostina constantin » 07 Aug 2012, 12:45

Am revenit. Mai intai [cum e frumos], multumesc lui Adi si lui Jenica pt urari si incurajari, dar si pt faptul ca datorita lor si voua am invatat [atat cat stiu] si iubit aceasta extraordinara indeletnicire care este stuparitul. Adi nu sunt la pesie datorita lui boc, am 38 de ani in combinat. Deci inca odata multumesc tuturor colegilor de pe acest forum si celor de dincolo ca mi-ati scimbat viata in bine si am sa continui ce am facut in continuare.
De asta toamna pana acum a curs de pe mine,, 2 galeti si jumate de sudoare'' [plagiat ;) ], {mai am pana la trei} ca sa fac ce o sa va povestesc in continuare.
Am facu ,,tate cele'' [plagiat] ca in primavara sa scot trei familii de abine beton [parca pupe mea spunea ca nu ii e teama de concurenta ca stie cu ce se duce in pastoral, si am bagat la dovleac ], si aproape ca am reusit.
La pomi fructiferi am stimulat cu sirop din zahar invertit amestecat cu ceai din plante si ele carau la greu polen.
Duceam lipsa mare de rame cladite, fiind incepator, le-am dat foite la crescut si ce au facut ele se vede la cele doua rame puse mai sus.[aveam doua familii in cutii cu 12 rame 1/1 incuib si caturi 1/2 si o familie in cuib si-n cat cate 10 rame 1/1[am modificat eu catul de la3/4 la 1/1].
Am reusit ca dupa pomi fructiferi sa am cuiburile pline cu rame acoperite de albine si le-am pus caturile.
Peste cuibul cu 10 rame am pus o sita sa nu treaca matca [10 lei buc] si aici am facut botcile pt ce doi roi de care am vorbit in postarile precedente.
A inflorit salcamul [jumate din el] dupa care am scos si eu ceva miere de salcam, un cat plin de la unu cu 12 rame si ceva poliflora de la cel pe 10 rame. In celalalt cu 12 rame[o sa-l numesc ,,lenesul''] nici nu s-a urcat albina in cat.O sa revin.
ps pt Adi; Adi am inteles ce a zis si Jenica si am realizat ce ai inteles tu, Jenica mi-a urat pe bune, si acuma sa va arat niste poze, atentionare pt gravide :shock: .
Fişiere ataşate
DSC02006 (Small).JPG
produs original
DSC02002 (Small).JPG
produs natural
DSC01597 (Small).JPG
cat deschis
bostina constantin

Mesajde Adi Hodis » 07 Aug 2012, 14:44

[quote="bostina constantin"] ...
ps pt Adi; Adi am inteles ce a zis si Jenica si am realizat ce ai inteles tu, Jenica mi-a urat pe bune, ... quote]
Si eu am inteles ce a vrut sa spuna ... dar si ce nu ... :P
Sa traiti si sa cetesc bucuriile dumneavoastra !. :)

ps
Nea Costica, poate ma inseala memoria dar zicea-i intr-o postare ca ... gata cu serviciul, ai iesit la liman si ai timp de gospodarie, stupi ... si acu' ? ... :?
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde bostina constantin » 07 Aug 2012, 15:49

Adi ce bucurie ar fi fost pe capul meu sa pot iesi la pensie, nu, nu am scris eu asa ceva repet am varsta de 56 si 38 in campul muncii, dupa legea veche aveam dreptul la pensie, dupa noua lege peste 3 ani si jumate.
Sa continui cu ce am facut in ultimele 3 luni:
Aveam o familie lenesa [se scula tarziu si se culca devreme], era timpul teiului si un coleg [cu experienta] mi-a zis sa salt caturile si sa vad daca nu au gand de duca. De regula nu salt caturile ca strivesc albine cand il pun la loc, de teama le-am saltat la cei doi harnici si totul era in regula, la cel lenes am saltat doar un podisor si am vazut 3-4 albine incat si am renuntat.A doua zi curiozitatea m-a facut sa vad ce se intampla in cuib.Dau catul jos, cuibul blocat, trei rame cu miere si de la a patra multe cu botci coapte.Aveam cutii [mini-cutii] pregatite, impart in patru ramele, nu am tinut cont de regina [nu a ramas in fam mama] am tinut cont doar ca fiecare sa primeasca rame cu mancare pastura cu botci si cu puiet capacit.Le-am pus hranitoare si acuma au toti puiet capacit. Cand am facut aceasta lucrare am ciugulit cu dalta adanc in fagure si am scos cateva botci si le-am pus pe capacul stupului alaturat.Dupa putin timp vad ca o matca iese din botca si fuge pe capac o prind usor fug cu ea acasa si obag intr-o punga dupa care i-am orificii de aerisire. Cand m-am intors alta matca zbura prin spatele stupului.Am deschis stupul mama si am eliberat matca din punga.Nu mai stiu acum cand dar am auzit cantecul matcii in acel stup si culmea a trebuit sa bag o rama cu oua si puiet de la alta familie si si-a tras botci am vazut matca si acuma vad ca duce polen.Ce s-o fi intamplat ?Se intreaba incepatorul avansat.Am sa pun o poza cu familia mama in timp cand faceam roii si alte doua cu o crescatura ca ,,stuparul'' a uitat sa puna rama cu foita.Daca am timp maine am sa prezint ce bucurie a cazut pe capul lu nea Costica din cauza unui necaz suferi de alcineva.
Fişiere ataşate
DSC01662 (Small).JPG
alta
DSC01661 (Small).JPG
crescatura
DSC01631 (Small).JPG
familia mama lenesa
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 10 Aug 2012, 11:20

O sa ma tin de cuvant si va spun aventura mea di vara aceasta: anul trecut a decedat socru unui frate de al meu [Grigorescu din Bozioru odihneasca-se in pace. El m-a invatat sa altoiesc pomi, era foarte priceput in gospodarie si ca orice gospodar avea si 10 familii de stupi. Dupa ce a murit i-am zis fratelui sa-i aduca la el [tot in Candesti], si o sa-l ajut eu [cat stiu] sa-i ingrijasca ca acolo nu mai are cine sa aiba grija de ei [Grigorescu a avut doua fete una e domnisoara]. Nu a ascultat si din 10 a mai ramas o familie. La pomana de an am fost invitati si noi si s-a dus sotia.
Doamna Grigorescu i-a spus sotiei ca sotul ei ma simpatiza [simpatia era reciproca] si din acest motiv imi da mie tot ce a lasat raposatul legat de stupi, si fara plata numai sa ma duc cat mai urgent sa le iau. I-am dat telefon si am rugat-o sa mai amanam transportul pt ca acolo teiul era in toi.Am taxat un iveco cu caroserie si prelata, m-am dus inainte cu matizul sa vad despre ce e vorba si sa le car la poarta cca 40 m.Iata despre ce era vorba in mare: o familie in orizontal pe 18 rame si doi roi [facuti de un vecin], unul in cutie ca familia si celalalt in cutie de 10 rame, inca 4 cutii pe 10rame [cred ca ME, nu prea ma pricep] cu caturi de 10 rame 1/2 podisor cu hranitor deasupra si capac, multe rame cu faguri in care intrase gaselnita ,cca 5 rame cu miere veche capacita, 10 hranitoare din plastic, ogramada de scule, 4 custi pt matci, echipament de protectie, varachet etc. Era ora 23 si albinele nu vroiau sa intre in stup, mai ales cele din familie si atunci am apelat la o strategie citita pe aici, am pufait apa pe ele si incet incet au intrat. Intre timp a sosit si masina si am ajuns acasa cu bine. Avea si o centrifuga din lemn, o bijuterie, mi-a zis sa o iau, nu am luat-o de lenes si acum regret .De bucurie ca ii iau stupii doamna, inainte de a incepe mi-a pus pe capacul unui stup un pet cu gura larga si gatul stramb, plina cu trandafirata :roll: si un paharel sa fac doua trebi simultan :D [a condus matizul tanti Lili]. Pun si niste poze.
ps doar sotia a luat un tep pe antebrat, de e mai dulce :lol:
Fişiere ataşate
DSC01961 (Small).JPG
asezati la Candesti
DSC01956 (Small).JPG
familia la Bozioru
DSC01955 (Small).JPG
roii si un stup orizontal plin cu rame cu faguri si gaselnita Bozioru
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 10 Aug 2012, 11:42

Aici pun poze cu ,,bijuteria''. Am dreptate? Dar mai important pt ,,berbec'' a fost trandafirata :lol: .Voi aveti asa ceva??
Nici eu :o
Sa fiti iubiti!!
Fişiere ataşate
DSC01953 (Small).JPG
DSC01952 (Small).JPG
DSC01951 (Small).JPG
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 30 Aug 2012, 13:06

Aveam doi roi intr-o lada, s-au dezvoltat pe 8 rame nu mai incapea hranitorul, si dupa consultari cu colegii de pe forum am ales solutia sa-i mut in doua lazi cu 10 rame.Mi-a fost teama ca nu reusesc pt ca erau doi roi si nu mai facusem treaba asta, dar mi-a iesit. Am luat costumul lui Armstrong, am bagat putregai de salcie si iasca in afumator si hai la treaba [singur]. Am pus doua scaune in spatele stupului cu cei doi roi, unul in stanga altul in dreapta. Am pus stupii goi pe ele am bagat primul roi in stanga, ramele asezate in aceiasi ordine doar schimbat peretele pt ca sa fie cuibul spre rasarit.O gramada de albine si-n staga si-n dreapta [ aveam inima cat un purice]. Am procedat la fel si cu celalalt, doar ca aici cuibul a venit pe acelas perete. In stupul dublu au ramas o gramada de albine pe pereti si pe funduri.Nu a fost cazul sa folosesc fum ca le-am spus ca le mut in case noi :lol: si au inteles nu m-a intepat niciuna doar imi sarutau degetele de bucurie :)
M-am dus in fata stupului gol [gol dar greu ca e blindat cu polistiren], l-am dus la 3-4m in fata, sucit cu urdinisurile la 90 grade si l-am lasat desfacut. Inainte facusem niste semne unde au fost urdinisurile, si am pus noii stupi cu roi in [aproape] in acelas loc. Am pus podisosrele, capacele, am facut o cruce mare pe piept, si seara i-am cinstit cu cate un hranitor cu sirop din zahar invertit si protofil de casa ;)
PS rog colegii sa semnalizeze greselile facute sa nu le repetam. Sanatate!!
Fişiere ataşate
DSC02128 (Small).JPG
stupii noi
DSC02033 (Small).JPG
stup cu doi roi
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 30 Aug 2012, 15:01

Pune si o scandura verticala pe peretele din fata, ca sa separe cele doua urdinisuri, ca altfel o sa mearga pe perete, de la un urdinis la altul si o sa iese cearta. Succes !
jenica67

Mesajde bostina constantin » 31 Aug 2012, 10:17

jenica67 scrie:Pune si o scandura verticala pe peretele din fata, ca sa separe cele doua urdinisuri, ca altfel o sa mearga pe perete, de la un urdinis la altul si o sa iese cearta. Succes !
]
Daca te referi la cutia galbena, aceia e goala, am doi roi mai slabi si o sa-i iernez acolo si am sa fac ce zici tu.
Iar daca te referi la cutiile unde am bagat roii, daca te uiti la poza, se vede ca mai poate fii deplasat acela din dreapta catre cutia maro, si se ajunge la odistanta optima.
Am avut si eu la un orizontal pe 16 rame doua urdinisuri separate de o scandura prinsa de perete, dar asta vara facea barbi mari si atunci am deschis si urdinisul 2, si am scos si sipca. E o fam puternica [se vede in poza]. si nu s-a pus problema de furtisag.
Sa fii sanatos!!
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 24 Sep 2012, 15:03

Dupa o ploaie strasnica de o noapte si o zi, iata activitate la uedinis;
Fişiere ataşate
DSC02324 (Small).JPG
alta
DSC02315 (Small).JPG
alta
DSC02314 (Small).JPG
cred ca e zbor de recunoastere
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?