Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apis Mellifera Fraieritus

Mesajde cristi_vidican » 12 Aug 2012, 16:04

Da, era vorba de Liviu, dar nu vreau sa vorbim despre persoane aici.
dar, legat de el, eu am apucat sa vorbesc cu LC pentru un prieten si totul ar fi descurs normal daca prietenul meu nu s-ar fi razgandit.
Legat de comanda matci, acestea se fac cat mai timpuriu pt ca ulterior nu-i mai prinzi sau nu mai au de vanzare.
Din cate stiu Liviu a vandut tot ce a vrut sa vanda (legat de matci), probabil si de aici interesul lui scazut pt publicitate. Trebuia sa-l suni pe Pupe sa ti-l dea la telefon pe Liviu :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 11:36

Cristian IONITA scrie:trece-ma si pe mine in PM-ul sau email-ul ala

Nu exista "acel" PM sau email. Mai bine zis daca ai intrebari sau alte idei folositoare putem discuta si pe PM/email.
Nu vreau sa mai deranjez pe cei care sunt interesati doar de profitul propriu indiferent de urmari.
mai pe romaneste m-am saturat sa explic cunostiinte elementare de biologie tuturor smecherasilor.
jonny_it

Mesajde janese » 13 Aug 2012, 11:48

maaa......! ce faci?te dai la caporal??? :lol: sa inteleg ca acu vreo doi ani..cand am zis topicul.. "despre pupe", si unde tu ai luat atitudine, :shock: nu aveai aceste cunostinte elementare,minime de biologie????mie atat mi-a ramas in cap....am zis ca la carnica daca sapte zile nu-i dai de lucru se hotaraste si se urca in pom!...la care tu ai sarit si ai zis ca asta ar insemna ca ar fi trebuit ca 400 de familii de carnice pe care le ai ar fi trebuit sa se urce toti in pom!!!!
janese

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 12:14

janese scrie:maaa......! ce faci?te dai la caporal??? :lol: sa inteleg ca acu vreo doi ani..cand am zis topicul.. "despre pupe", si unde tu ai luat atitudine, :shock: nu aveai aceste cunostinte elementare,minime de biologie????mie atat mi-a ramas in cap....am zis ca la carnica daca sapte zile nu-i dai de lucru se hotaraste si se urca in pom!...la care tu ai sarit si ai zis ca asta ar insemna ca ar fi trebuit ca 400 de familii de carnice pe care le ai ar fi trebuit sa se urce toti in pom!!!!

Nu vorbeam "despre pupe" pentru ca am promis ca nu mai discut cu el sau despre el.

Stiu ce am spus atunci si uite ca mi-am schimbat parerea(mai greseste omul) totusi de ce crezi ca am facut asta?
jonny_it

Mesajde janese » 13 Aug 2012, 13:37

maa..problema mea este asta:
fara a verifica temeinic,dati sfaturi...si va treziti ca ceea ce ziceti...constatati ca in doua trei luni nu mai este valabil!!!...baiul este ca sunteti formatori de opinii,decizii...si manjii se iau dupa voi!
ori tratati superficial problemele,si dati concluzii asa in fuga calului,ori nu aveti timp sa studiati ani de zile si apoi sa trageti concluzii!
intreb inca o data:acum doi ani nu aveai cunostinte elementare de biologie,si acum le-ai dobandit????
janese

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 14:03

Nea Janese, acum 2 ani stiu cata biologie stiu si acum, poate acum stiu mai putina deoarece nu am mai avut legaturi cu domeniul.

Acum 2 ani vorbeam de carnica si despre cum se comporta aceasta rasa la noi. Asa cum am spus am avut carnica din 2 surse, una este un apicultor din Austria si una nu conteaza pentru ca nu am fost sigur de ce am primit. Am folosit o perioada si a fost buna(in anumite conditii). Am continuat si nu a mai fost ok din motivele exprimate mai sus.
Si da, spre deosebire de altii recunosc, am gresit atunci cand am spus ca este buna.

Daca eram magar si nesimtit acum spuneam ca tot la fel de buna este si haideti sa va vand cateva sute de matci. Poate si de aceea pana nu sunt clarificate anumite aspecte nu o sa vand matci, chiar daca in realitate am o colaborare foarte buna cu unii apicultori din zona. Colaborarea stabilita pe alte criterii, altele decat financiare. Nu dau detalii pentru ca cei care alearga doar dupa banii altora sigur nu o sa inteleaga.

"formator de opinie" :lol: .. nici nu sunt si nici nu am intentia. In special poate pentru ca sunt un apicultor de weekend, adica ma ocup de alea 50 - 90 de familii(in functie de ce vand de la un an la altul) doar in timpul liber. Nu am avut niciodata mai mult de 150 de familii(sunt unii prin tara cu sute/mii) si probabil nici nu o sa am pentru ca in conditiile de la noi nu merita, se pot castiga bani mult mai usor in alte domenii.
jonny_it

Mesajde janese » 13 Aug 2012, 14:16

jonny_it scrie:Am folosit o perioada si a fost buna(in anumite conditii). Am continuat si nu a mai fost ok din motivele exprimate mai sus.
Si da, spre deosebire de altii recunosc, am gresit atunci cand am spus ca este buna.
.

gata ma,m-ai multumit!!!
si totusi... ma racaie expresia ,,anumite conditii".....ia deapana tu aici la mosu...ceva despre conditiile astea! :P
despre ,,formator de opinie"....nu conteaza ce vrei tu ,ci ce iese!!!!
zi aici la mosu,ce te-a nemultumit la carnica????avantaje?dar dezavantaje???hai,vomita aici pentru mine!!!!! :lol:
janese

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 15:13

@janese

Carnica se dezvolta mult mai rapid primavara, asta o stie toata lumea si se vede si in stup. Problema este ca ele ierneaza cu un numar de albine ceva mai redus fata de alte rase, de exemplu carpatina. Deci abia pe la 10-15 iunie carnica ajunge din urma o familie cu carpatine(din alea rapciugioase si neselectionate) si cred ca ar putea sa o si intreaca daca nu ar intra in frigurile roitului.

Vorbim de familii medii/puternice, adica de la 4-5 intervale de albine in sus intrate si iesite cu bine in primavara(cu toate ca o media este undeva la 6 .. dar sunt ani si ani).
Probabil cei care ierneaza 2 rame cu albine nu o sa aiba problema asta dar nici nu o sa aiba probleme cu lipsa butoaielor.

In conditiile in care carpatina nu a roit sau a iesit 1-3 roi (in anii foarte favorabili roitului) si carnica a roit exagerat de mult ori am avut eu asteptari prea mari ori asta trebuie iernata pe 2 rame si e buna doar pentru fotografiile celor de la UE(sa iasa stupii la numar).

Un mic amanunt legat de rasele de albine: cu cat rasa de albine s-a format intr-o zona mai nordica si mai rece cu atat mai multe albine vor intra pe iarna. Adica minumul de albine pentru a supravetui este mai ridicat. De aceea o sa vedeti pe la unii domni prin Canada(ca tot ne uitam de ceva timp la niste filme si cam stam cu gura cascata; toata stima!!), Rusia ca intra cu al naibii de multa albina pe iarna.

Carpatina s-a format in conditiile unei clime .. asa cum este la noi.
Carnica s-a format intr-o zona submediteraneeana + montana; totusi nu o sa vedeti albine in Bucegi

O exceptie(probabil mai sunt si altele) de la regula de mai sus o face a. m. ligustica care desi este dintr-o zona mai sudica intra de multe ori cu multe albine pe iarna, dar deja vorbim de matci care nu sunt zdravene la cap si de aceea rasa este cea mai raspandita pe glob si probabil una din cele mai productive. Totusi la noi nu s-a dovedit mai productiva decat carpatina(discutam mai incolo si despre asta; daca ai chef).

Cand apicultorii germani si austrieci o sa produca cel putin 50kg / familia de albine chiar si in anii mai putin favorabili o sa ma gandesc la carnica, pana atunci nu.
jonny_it

Mesajde andrei_calinescu » 13 Aug 2012, 15:48

Salut Johny,

Imi place sa cred casunt impartial.
Asadar, de acord, in vest ,in occident se face maiputina miere. Dar oare e din cauza raselor, numai?
Am vazut ce estein mai toate zonele din Franta, spre ex.
Mierea a devenit un lux. Industriepretutindeni, otravuri cu care se trateaza mai tot, lipsa unor arealuri cu adevarat melifere, etc.
Deci cam greu sa faca neamtul, austriacul sau francezul 50 de kg.
Dar romanulface, din ce putem constata.
Oare cate locuri cu fanetze ca la tine, sau mai peste tot in regiunea subcarpatica, sunt in tarile citate?
In Franta nu mai exista lunci, am mai scris asta, datorita taluzarilor care s-au intamplat.
Deci conteaza enorm si mediul ca productia demiere sa fie...rotunda.
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 13 Aug 2012, 17:04

Salut Andrei,

Ai perfecta dreptate in ce priveste fanetele, totusi sa nu uitam ca si acolo exista culesuri care pe la noi nu exista. Ai vazut vreodata o padure de castan, dar un camp cu lavanda .. eu da.
La fel cum o sa vezi ca suprafata cultivata cu rapita este imensa in unele tari, de exemplu Germania, Franta.
Daca ai sti ce fanete sunt in Austria, fanete unde nu au voie sa coseasca folosind moto cositori pentru ca modifica densitatea plantelor si componenta fanetii, reguli stricte care la noi nu se aplica cu toate ca se iau bani pentru pastrarea acestor suprafete in stare buna.
Asta ca sa nu mai vorbim de irigatii. Indiferent ca ploua sau ca este seceta in cam toate tarile mai la vest de noi rapita creste fara probleme pentru ca are apa, deci un cules destul de sigur, influentat doar de starea vremii si tipul de sol din zona.
Padurile se taie la noi pentru ca la ei exista legi stricte care se respecta.

Cat despre poluare sigur stii ca nu are granite. Discuta cu un nene inginer agronom(din astia seriosi, care mai au nevoie si de analize ale solului) si vezi ce substante se gasesc si pe la noi si cam de unde ar putea ajunge ele; nu o sa mai fii chiar atat de optimist in ce priveste gradul de poluare.
jonny_it

Mesajde paul » 13 Aug 2012, 17:30

Jonny ... stai usor , sa pricep si eu !
Spui ca, carnica ,ierneaza pe un nr. mic de albine . Asta ar fi un avantaj ... Spui ca se dezvolta repede primavara . Avantaj rapita ... Spui ca roieste . Altcineva sau chiar tu spunea ca , carnica ,daca are de lucru nu roieste ... Eu vad asta un avantaj ...
Ce spui de schema urmatoare ... Luam un ME pe 8 sau 10 rame ,o familie de carnica ...
Inainte cu 2 saptamani de rapita ajut cu rame cu puiet sa fie ... nici prea prea ,nici foarte foarte ... Mergem la cules si daca-i vreme buna ... baga . Daca-i vremea naspa , scoatem ce am bagat si asteptam vreme mai buna ... La salcam , tot pridem ceva . Dupa salcam , inainte de tei , facem un roi artificial ,asta ca sa impacam si capra (eu) si varza (ele) ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 00:26

Paul - Si la carnica te descurci cu roitul fara sa faci din fiecare familie cate un roi, dar trebuie sa iei puiet, adica interventii in plus si munca pe care daca as folosi corcituri din astea de pe la noi nu o fac. La carpatina indiferent cate albine ai poti sa mai adaugi fara prea multe griji.
La rapita nu vad nici un avantaj la carnica, din contra, rasele care ierneaza un numar mai mare de indivizi o sa fie mai puternice la inflorirea rapitei. Una este sa pleci de la 4-5 intervale si alta este sa pleci de la 7-8. Era un exemplu.
Posibil ca facand 7 scheme si 5 smecherii sa reusesti sa le tii pe linia de plutire, totusi ai timp sa faci treaba asta cu 100 de familii?

Am mai scris dar mai scriu odata: eu merg pe ideea de mai putine dar bune si cu interventii/timp in stupina cat mai redus, carnica nu s-a potrivit.
Testeaza(cumpara de la o firma serioasa, in nici un caz din Romania) si vezi cum se comporta. Totusi ti-as recomanda sa tii o gratie hanemann la urdinis pentru a nu face rau la alti apicultori. Cat timp nu incerci sa fraieresti pe altii si faci totul intr-un mod responsabil nu cred ca este nici o problema. Aduceti si a. m. scutellata :)
jonny_it

Mesajde bostina constantin » 17 Aug 2012, 12:22

Ieri am postat o intrebare unde nu trebuia si acuma il rog pe Jonny sa ma suporte ca am gasit aici stupari numai unu si unu, pe care-i salut cu drag!!
Am fotografiat niste matci din care am facut patru roi in vara aceasta si as vrea sa stiu ce rase sunt, ca sa stiu si eu cu ce ma laud :P Multumesc anticipat!!
Fişiere ataşate
DSC02082 (Small).JPG
ultima
DSC02080 (Small).JPG
a doua
DSC02076 (Small).JPG
prima
bostina constantin

Mesajde janese » 17 Aug 2012, 12:42

poza 1,poza 2...este o carpatina...albina carnica nu are pic de galben pe ea...si tergitele de culoare deschisa ,nu sunt asa albe la carnica.deci carnica nu este.
poza3...este o banateana(dupa matca) sau o corcitura carpatina cu italiana (ligustica).ligustica curata nu e ,ca albina ar trebui sa fie de un galben exagerat.
hai sa vedem ce zice si altu!!!!(dar sa justifice parerea, sa zica si pe ce se bazeaza!)
janese

Mesajde andrei_calinescu » 17 Aug 2012, 12:57

Hai sa glumim un pic.
Este albina de gradina, ca ale mele.
Acuma pot fi si nuante. Daca ai gradina cu piscina de ex.
Ca una sunt gradinile de la Razvad si altele alea de la Versailles.
Nu-i asa maitre(tati Jean)???
andrei_calinescu

Mesajde bostina constantin » 17 Aug 2012, 13:20

Multumesc nea Janese!! dar nu spui si matale niste insusiri ale lor[ca tare mi-e lene sa caut in alta parte] sa vad arunc cu caciula in sus sau dau cu ea de pamant [vorba lu matale, sa nu ma bagati la plagiat], ca Andrei prietenul matale ne spune de pixeli, reflectii si refractii :lol: , ca sa glumesc si eu.
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE