Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde daniel66 » 04 Sep 2012, 10:53

Sunt incepator in apicultura si este prima iernare pe care o pregatesc.Deoarece in primavara am suferit o interventie chirurgicala pe cord deschis in aceast an nu am putut sa ma deplasez cu cele 23 de familii de albine pe care le detin in pastoral.Precizez ca eu sunt din orasul Brad jud. Hunedoara,deci din zona de munte si cu seceta ce a afectat si zona noastra albinele abia au cules pentru consumul propriu.Nu mi-am permis nici sa le cumpar prea mult zahar sa le dau sirop(am investit in sistemul sanitar romanesc 3000 de euro}.La inceputul lunii august am reusit sa cumpar zahar si sa le dau din 2in 2 zile sirop 1:1pana acum vreo 2 zile .Ca urmare am in fiecare stup cam 3-4 rame cu miere si 2-3 rame cu puiet si asi dorii sa stiu daca inainte de formarea ghemului este necesar sa le pun pentru iernat si cate o bucata de apifonda.Va mai precizez ca stupii sunt in apropierea unor vii si a unei livezi de prun si am observat ca aduna destul de mult nectar de la struguri in special dar si de la prune.Oare am facut o prostie ca le-am dat sirop atat de mult(sunt cel putin cate 2 rame cu miere din sirop de zahar,dar este si de faneata)?Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.
daniel66

Mesajde un OM » 04 Sep 2012, 21:32

Daca mai ai apifonda, pastreaza pentru urgente in februarie, daca mai ai cont pentru zahar la supermarchet, baga mare.
un OM

Mesajde daniel66 » 05 Sep 2012, 09:52

Multumesc de sfat,dar mai am o intrebare.Nu este prea tarziu sa continuui cu siropul?Nu este problema cu zaharul,am gasit la un depozit cu 3,7 lei/kg.Sa continui cu cantitatea care am dat-o pana acum(1 kg de sirop la 2 zile)sau sa le dau numai de intretinere?
daniel66

Mesajde un OM » 05 Sep 2012, 16:47

Daca ai 3-4 rame cu miere capacita aproape in totalitate, plus mierea din coronitele ramelor cu puiet, mai bine da sirop doar de stimulare 300ml la 2-3 zile.
un OM

Mesajde IonutMioveni » 06 Sep 2012, 15:00

daniel66 scrie:Multumesc de sfat,dar mai am o intrebare.Nu este prea tarziu sa continuui cu siropul?Nu este problema cu zaharul,am gasit la un depozit cu 3,7 lei/kg.Sa continui cu cantitatea care am dat-o pana acum(1 kg de sirop la 2 zile)sau sa le dau numai de intretinere?

Sal'tare !
Pe vremea asta ai reusit sa gasesti zahar cu 3.7 lei kg :|
Pe la noi e 5 lei .....d-aia te-am intrebat....ce har este ala la pretul asta :?:
Numai bine!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde jonny_it » 06 Sep 2012, 15:10

cristi_vidican scrie:
augustin scrie:Dupa Malaiu:

Un astfel de stup, cu asemenea rezerve, trece 2 ierni. Parerea mea e ca e putin exagerat pentru conditiile de la noi, cel putin la mine. Ce cheltuieli am avea cu siropul daca am asigura asemenea rezerve la toti stupii? Banuiesc totusi ca e un stup ME

Eu as spune ca este destul de corecta pentru perioada respectiva. Cam de atat de multa miere are nevoie o familie pentru a supravetui de la sfarsitul verii pana in primavara urmatoare; asta in conditiile in care atunci nu se vorbea de sirop si turte ...
Acum apicultorii lasa jumatate din cantitatea de miere(asa cum este prezentata in imagine) si in februarie baga turte. Si dupa aia se plang ca nu au albine. :)

Trebuie sa recunosc, nici eu nu las atat de multa miere. De obicei am ramele din corpul de sus plin(5-11 rame in functie de puterea familiei) si jos 2-5 kg maxim. Deci la 1 decembrie albinele mele au inceput deja sa urce in corpul superior. In peste 90% din cazuri mierea este suficienta pana la urmatorul cules.
jonny_it

Mesajde Lupu Nicu » 06 Sep 2012, 21:28

La mine majoritatea stupilor au in jur de 10 kg miere, insa am cativa si cu 5-6 kg, acum bag ceai la greu, pana in 20 sept vreau sa ajung cu toti stupii la un minim de 12 kg miere. Anul trecut am bagat stupi si cu 6-7kg miere, una din cele mai mari prostii pe care le-am facut pana acum. In primavara de abia am salvat situatia cu turta si sirop, dar cu cheltuieli mari. Am avut si ghinionul unei ierni capricioase si lungi.
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Mesajde paul » 06 Sep 2012, 22:19

Lupu Nicu scrie:La mine majoritatea stupilor au in jur de 10 kg miere, insa am cativa si cu 5-6 kg, acum bag ceai la greu, pana in 20 sept vreau sa ajung cu toti stupii la un minim de 12 kg miere.

Da-mi si mie reteta ta de ceai !
Daca la tine transforma ceaiul in miere , ma gandesc sa fac o economie la banii de zahar !!! :o Cu ceva buruieni si apa din ... Moldova (raul) ... m-am scos !!! :lol: :lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 06 Sep 2012, 22:30

paul scrie:Da-mi si mie reteta ta de ceai !
Daca la tine transforma ceaiul in miere , ma gandesc sa fac o economie la banii de zahar !!! :o Cu ceva buruieni si apa din ... Moldova (raul) ... m-am scos !!! :lol: :lol: :lol:

Puteai tu sa taci si sa nu zici ceva :lol:
jonny_it

Mesajde Lupu Nicu » 07 Sep 2012, 09:35

Eu asa numesc ceea ce ofer albinelor. Sirop in concentratie 1:1, dar in care adaug si plante medicinale, in special flori de coada soricelului, menta si putin cimbrisor salbatic. Daca nu am Protofil atunci in respectivul produs storc ceapa si cativa catei de usturoi. O zi frumoasa :)
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Mesajde daniel66 » 07 Sep 2012, 10:03

Am gasit zahar la 3.7 lei la un depozit en-gros de langa Timisoara si este adus din Serbia .Este de o calitate f.buna .Siropul facut din el este mult mai vascos decat cel facut din zaharul cumparat la kg din supermarket(acesta este ambalat la saci de 50 kg).
daniel66

Mesajde jenica67 » 07 Sep 2012, 13:43

Zi-mi si mie, care este depozitul, poate il conving azi pe fiul meu, sa imi aduca maine un sac.
jenica67

Mesajde Bambucha » 07 Sep 2012, 14:46

cristi_vidican scrie:

Un astfel de stup, cu asemenea rezerve, trece 2 ierni. Parerea mea e ca e putin exagerat pentru conditiile de la noi, cel putin la mine. Ce cheltuieli am avea cu siropul daca am asigura asemenea rezerve la toti stupii? Banuiesc totusi ca e un stup ME

Depinde de perioada! Daca arata asa in august este ok!
In schimb un astfel de stup daca intra asa in iarna are "sanse" mari sa nu prinda niciuna! Odata inceputa ponta jos in ianuarie, va cloci puietul in februarie cu pretul vietii, chit ca sus cade mancarea pe el. Corecta este configuratia din fig.98
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mircea_63 » 07 Sep 2012, 14:49

daniel66 scrie:Am gasit zahar la 3.7 lei la un depozit en-gros de langa Timisoara si este adus din Serbia .Este de o calitate f.buna .Siropul facut din el este mult mai vascos decat cel facut din zaharul cumparat la kg din supermarket(acesta este ambalat la saci de 50 kg).

Baga iute o adresa...ceva. Tare imi e ca ala-i pretu` fara TVA, iar zaharul este 4.59 :? Mai ales ca depozitele afiseaza deseori preturile fara TVA...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 07 Sep 2012, 17:37

Bambucha scrie:
cristi_vidican scrie:

Depinde de perioada! Daca arata asa in august este ok!
In schimb un astfel de stup daca intra asa in iarna are "sanse" mari sa nu prinda niciuna! Odata inceputa ponta jos in ianuarie, va cloci puietul in februarie cu pretul vietii, chit ca sus cade mancarea pe el. Corecta este configuratia din fig.98

L-am intrebat pe Dan Margarit cate kg de miere crede el ca vor fi in stupii lui pentru iernare si mi-a raspus ca aproximativ 30 de kg. Atat are el nevoie.
Nu am experienta cu ME, dar cred ca aceste 30 de kg sunt dispuse si in corpul 1, cu posibilitatea ca sa arate exact ca stupul lui Malaiu.
Cred ca un stup cu albina multa n-are probleme cu trecerile in corpul superior, chiar daca e puietul jos.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 07 Sep 2012, 17:54

Lupu Nicu scrie:Eu asa numesc ceea ce ofer albinelor. Sirop in concentratie 1:1, dar in care adaug si plante medicinale, in special flori de coada soricelului, menta si putin cimbrisor salbatic. Daca nu am Protofil atunci in respectivul produs storc ceapa si cativa catei de usturoi. O zi frumoasa :)

Nicule , nadajduiesc ca nu te-ai suparat ! Stii ca i se taie nasul celui care se supara ... :oops: Ne mai destindem facand o gluma ... Sper ca stii de gluma !!!
Acum , fara gluma ... adauga si putin pelin in ceai . Nu pune prea mult ca amarasti siropul ... Cam cat iei cu 3 degete la 1l de ceai . Are un efect grozav !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR