Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde dorindafi » 06 Sep 2012, 14:19

mai bine le puneai un drob de sare :lol:
dorindafi

Mesajde paul » 06 Sep 2012, 19:11

dorindafi scrie:mai bine le puneai un drob de sare :lol:

Cele mai mari adevaruri se rostesc ... in gluma :!:
Era o solutie ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde balasbebe » 06 Sep 2012, 21:07

mary77 scrie:In primavara am pierdut 3 famili din cauza adapatorului. Am pus si niste sare mare in apa si sa vezi, veneau albine si de la vecini (fac stationar)pana cand a descoperit bunatatea di stupi mei, nu s-au lasat pana nu l-ea desfintat,nu prea a avut efect nici o metoda fara a afecta si familia mea. ,faceau un furtisag linistit pana omora matca. Am mutat stupi praduiti la 20 m. si acolo veneau dupa iei, intrun timp am crezut ca poate fi vorba de acea albina pe care o folosesc italieni in paduri pentru a decima fam. salbatice ca apoi sa aduca ei culugatoare.In concluzie nu voi mai folosi adapatoare.

Anul trecut nu am dat apa albinelor si au avut de suferit rau de tot. Cand nu este apa in vale trebuie data apa. Daca albinele au apa proaspata, dintr-o sursa sigura este mult mai bine. Oricum furtisagul se produce doar din cauza stuparului nu a adapatorului, asa va rog sa mai meditati cand afirmati ceva, mai ales doar cu cateva colonii.
balasbebe

Mesajde balasbebe » 06 Sep 2012, 21:10

Si mai este ceva: cum poti sa muti stupii doar cu 20 de metri. Si daca schimbi o lada sau o muti cu un metru si deja ai creat un haos.
balasbebe

Mesajde mary77 » 07 Sep 2012, 19:11

Reciteste, am zis praduiti sau scuze trebuia sa spun cutiile goale? Si nu e vorba ca nu le dau apa ,am lacuri la 300 m. si stationarul il fac in oras cred ca sunt destule locuri cu apa.Si apropo cate familii, trebuiesc la 1 h. de pomi fructiferi? ;) .Poate am 30 de fam. deci cate h. de livada?
mary77

Mesajde Făniță Teleorman » 09 Sep 2012, 09:29

1. Se mai poate da sirop de zahar,in luna septembrie pentru completarea de hrana?
2. Este bun daca la 1 litru de apa pun 2kg de zahar ?
Făniță Teleorman

Mesajde balasbebe » 09 Sep 2012, 09:39

mary77 scrie:Reciteste, am zis praduiti sau scuze trebuia sa spun cutiile goale? Si nu e vorba ca nu le dau apa ,am lacuri la 300 m. si stationarul il fac in oras cred ca sunt destule locuri cu apa.Si apropo cate familii, trebuiesc la 1 h. de pomi fructiferi? ;) .Poate am 30 de fam. deci cate h. de livada?

Eu am scris pentru cei care vor sa priceapa. Stup praduit, nu inseamna neaparat fara nimic. Am crezut ca a mai ramas ceva din el. Cel mai bine se lasa in acel loc, se inchide, sau se scot toate ramele din el, pana hoatele se conving ca nu mai au ce fura, si se potolesc. Schimband locatia le dezorientezi pe cele ramase in viata. Sunt mute de zis referitor la orientarea albinelor si punctele lor de reper.
Cu alte cuvinte ti-ai facut de lucru.
balasbebe

Hranirea de completare

Mesajde Făniță Teleorman » 09 Sep 2012, 12:40

1. Se mai poate da sirop de zahar,in luna septembrie pentru completarea de hrana?
2. Este bun daca la 1 litru de apa pun 2kg de zahar ?
Făniță Teleorman

Mesajde cristi_vidican » 09 Sep 2012, 13:30

Este un topic descis exact pe aceasta tema viewtopic.php?f=9&t=468
Mai poti face hraniri si in septembrie, dar cu riscuri. Daca ai fi sigur ca ce le dai este invertit, n-ar prea fi probleme, dar cum nu poti fi sigur, nici macar pe cel invertit de tine, ar fi bine sa te grabesti. Ca regula, e bine sa dai siropul in perioada cand ai cat mai multa albina care nu va mai ierna, tinand totusi cont de perioada.
2:1 e concentratia potrivita pentru completare, unde 2 e zaharul. Vezi sa-l invertesti!
Rog un moderator sa multe ce am scris noi aici la topicul potrivit
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 09 Sep 2012, 13:37

Am facut unificarea, fii mai atent, Fanita T.!

La ora asta, 9 septembrie, e tarzie hrana de completare, iar capacirea mierii rezultate e destul de greoaie, am mai scris, in principal din cauza temperaturilor si a activitatii mai putin sustinute in cuib.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde balasbebe » 16 Sep 2012, 08:51

In stupii cu puiet mult au consumat pe masura. Acolo trebuie ori sa inlocuim ramele, ori sa completam cu sirop. Acel puiet consuma destul de multa miere si este prea devreme sa incetam sa le mai dam sirop.
balasbebe

Mesajde valter » 16 Sep 2012, 12:20

lucky5strike scrie:
La ora asta, 9 septembrie, e tarzie hrana de completare, iar capacirea mierii rezultate e destul de greoaie, am mai scris, in principal din cauza temperaturilor si a activitatii mai putin sustinute in cuib.

Ma! Nu speriati copii de pomana.
Dupa ce scrie prin carti(cine le-o mai ceti...ca aia de le-o scrist o fost din alte epoci si au trait putin) hranirile de completare trebui finalizate la debutul lunii septembrie.Dapoi cu anotimpurile( nu de Vivaldi) si dinamica vietii asteia tulburi poti lua doua exemple elocvente...eu care'' bat tare'' in turte in iarna si janese care le face hranire de completare in ajunul Craciunului.Pierderile de familii in ambele cazuri sunt de neglijat.

Acum , s-o luam metodic... sa definim hranirea de completare , sa vedem cum , cu ce , cand si la de ora se practica...e inutil de aprofundat cand ai ''cartea cu coperti'' si nu netul.

Totusi ... hranirea se face cu cantitati mari de ''marfa'' ...simultan la toate familiile ...tocmai pentru a FACE ACUMULARE( nu dezvoltare) si pentru a putea fi capacita .
valter

Mesajde cristi_vidican » 16 Sep 2012, 13:33

balasbebe scrie:In stupii cu puiet mult au consumat pe masura. Acolo trebuie ori sa inlocuim ramele, ori sa completam cu sirop. Acel puiet consuma destul de multa miere si este prea devreme sa incetam sa le mai dam sirop.

Asta am vazut si eu recent. Desi am zis ca daca dau x kg stupului respectiv va fi bine. In timp ce altul mai are puiet cat pui palma, si ala pe o singura rama, altul are puiet deschis si acum, intins si pe 4 rame (puiet de toate varstele). In acest ultim caz, si am cateva in stupina, a trebuit sa mai completez.
De regula, acolo unde sunt regine tinere, mai ales cele introduse in august, acolo se papa cam mult, dar si populatia e pe masura. Ramane sa vedem cine strange mai bine la rapita anul viitor.
Cand se prezonizeaza o toamna (mai ales septembrie) secetoasa, atunci completarile care le face in august- inceput de semptembrie trebuie sa depaseasca necesarul de iernare, mai ales acolo unde stim ca matcile au ganduri de ouat.
Repet, inca o data mi-am dat seama cat de mult conteaza sa ai acelasi tip de matci, predictibile, in care 90% dintre stupi vor fi la fel in ce priveste puietul, nu unul fara nici o urma de puiet, iar altul cu puiet pe 5 rame la ora asta.
Cand ai matci de toate felurile trebuie sa iei cuibul la mana, ca nu stii cate rame cu puiet ai la ora asta.
cristi_vidican

Mesajde mihai ion » 16 Sep 2012, 21:25

la hranirea de completare conteaza foarte mult factorul meteo.daca nimeresti un septembrie ploios si friguros nu e bine deloc,din cauza ca albinele invertesc si capacesc greu siropul.de aceea consider ca e bine sa se tina cont de ce zice cartea,adica hranire de completare incepand cu 1 august.fiind cald,albinele au timp sa inverteasca siropul,iar calitatea mierii rezultate este foarte buna.la mine toamnele sunt in general blande si permit hraniri de completare mai tarzii(max 25 septembrie).prefer sa incep hranirea de completare in jur de 1 august cu sirop 1:1 invertit,si dau 3l la 5 zile,pt ca nu pot sa ajung in fiecare zi la ei.eu stau in craiova iar stupii ii am in comuna cernatesti judetul dolj.va salut pe toti,si sper sa va fiu de folos acolo unde stiu.
mihai ion

Mesajde cristi_vidican » 18 Sep 2012, 11:15

Un model interesant de haranire de completare, mai ales cel de la minul 4:25
cristi_vidican

Mesajde jenica67 » 18 Sep 2012, 14:24

Asta e ca si hranirea cu borcanul cu capacul gaurit. acolo poti face mai multe gauri. La sticlele de plastic, trebuie sa folosesti numai sticle sub jumate de l, ca daca sunt mai mari, vidul de deasupra nu mai egalizeaza greutatea lichidului, deoarece bidonul este slab si se strange, si curge aproape tot siropul.
Dupa mine cel mai bun este hranisorul podisor, unde bagi 5 l o data, sau bidonul lui Dan Margarit de 18 l. Pentru stimulare, borcanul este f bun, pentru care nu pot ajunge, decat o data pe saptamana.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA