Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apis Mellifera Fraieritus

Mesajde valter » 16 Sep 2012, 12:27

Am citit tot...absolut tot.
Misto , cum ar zice o prietena veche , la prima vedere sau aparent.Nasol ...ca unii se gandesc la cotzcarii. :roll:
valter

Mesajde Donbazil » 16 Sep 2012, 23:17

Sal'tare!
Amiuce Valter, pacat ca acesdt subiect a inceput foarte bine, dar in duuulcele stil neaosch rrrromanesc, l-am f......tut pe parcurs cu tot felul de chestii.....
Problema insa ramane:
Apis mellifera fraeritus, vrem-nu-vrem noi, exista din pacate.....
Exista crescatori si crescatori, vanzatori si vanzatori , clinentzi si bani sa fie .....
Ca in orice alt domeniu si aici parerile sunt impartzite, unii zic ca-i alba, altzii ca-i neagra, fiecare dupa interes....
Vanzatorul si cumparatorul sunt cele doua partzi care TREBUIE sa se intzeleaga......Cand batzi palma cu un OM, apai ala-i cel mai adevarat CONTRACT.....
Dar cu o singura conditzie:
Fiecare sa fie cinstit!
Ca daca fiecare incearca sa-l tzepuiasca pe celalalt, nici Doamne-Doamne nu-i ajuta si pierd amandoi.....
Un batran stupar mi-a spus odata de mult ca si din ce castigi cinstit isi face dracu' parte , dar din ce castigi prin furt sau inselaciune, si sufletul tau se pune la partea lui scaraotzchi.....
Daca cineva vrea sa faca o smecherie, apai atunci trebuie sa fie atata de destept si de pregatit ca sa stie sa o faca respectand legea....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :idea:
Donbazil

Mesajde valter » 17 Sep 2012, 22:57

Donbazil scrie:Sal'tare!
Amiuce Valter, pacat ca acesdt subiect a inceput foarte bine, dar in duuulcele stil neaosch rrrromanesc, l-am f......tut pe parcurs cu tot felul de chestii.....
Problema insa ramane:
Apis mellifera fraeritus, vrem-nu-vrem noi, exista din pacate.....

Sal'tare!
Donbazil - Faget :idea:

Eu as gresi spunand ca nu exista ...apis melifera fraieritus.Trecand la modalitatea de lucru a prietenului Andrei RN... bat doua puncte:
1...sunt prea multi pinguini in bransa...teren propice pntru fraieritus;
2...sunt suficiente canalii (zisi multiplicatori) care sa produca sub aceasi umbrela marfa de contabanda , cat si material de mana a doua...
3 Subiectul in sine al topicului erea o capcana pentru un bun prieten al meu...intins cu strategie de joni it.
4 Exista atat de multi oameni corecti in tarisoara asta incat i-mi este frica sa apas pe taste .

PS.un consecvent slujitor al apis melifera carpatina.
valter

Mesajde pab » 25 Sep 2012, 14:25

Ma bucura enorm faptul ca in ultimii ani foarte multi apicultori si-au procurat materiale din targurile de profil pentru a-si creste singuri matcile.
Daca fiecare am selecta din propria stupina ce avem mai bun, mai performant, in cativa ani s-ar ridica nivelul carpatinei, la nivel de tara.
Un curs de crestere de matci la care sa aibe acces cine doreste este cred eu, necesar a se tine in cat mai multe zone din tara.
Norocul nostru, al romanilor apicultori este ca avem o mare diversitate de gene- ecotipuri- si ca inca mai avem de unde sa amelioram. Altii au ajuns la fundul sacului cu rezerva de gene si cauta prin alte parti- la noi nu e cazul.
Fixarea unor gene dusa la extrem, fara diversitate genetica este periculoasa.
Nu asteptati de la nimeni nimic. Nu va face nimeni asta in locul vostru.
Asadar, la treaba.
Lucru imbucurator, usor, timit au inceput sa apara si la noi o mana de crescatori de matci seriosi, deci inceputurile sunt de bun augur.
Cred cu tarie in albina romaneasca, adaptata aici de mii de ani si sunt impotriva importurilor de orice fel. Se poate face treaba cu aceasta albina, in cond de la noi.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde jonny_it » 25 Sep 2012, 15:45

valter scrie:3 Subiectul in sine al topicului erea o capcana pentru un bun prieten al meu...intins cu strategie de joni it.

Da, stiu, sunt foarte malefic! :)
Daca te uiti atent prietenul tau s-a bagat singur in discutie si nu prea a avut treaba cu subiectul; discutia asta trebuia sa fie despre introducerea de rase noi insa a deviat in altceva, poate si pentru ca in momentul cand citesti de obicei(in special aici pe forum) toata lumea are impresia ca cineva are ceva cu tine si ca discutia respectiva acuza pe cineva anume, adica ajungi sa te bagi in seama aiurea si fara sa ai nici o treaba cu subiectul.

Oricum am promis sa nu mai incep discutii care ar putea deranja pe astia care sunt atat de tari incat au ajuns sa nu produca mai nimic :lol:

Noi sa fim sanatosi!
jonny_it

Mesajde pab » 28 Sep 2012, 10:56

Imi pare rau ca noi, cu buna stiinta, in loc sa incercam sa consolidam rasa ce o avem si sa-i ridicam nivelul prin ameliorare si selectie, noi aducem de afara toti hibrizii de care incearca sa scape ceilalti.
Da, intr-adevar gandim pe termen scurt, vrem productii super promise de cei care vand matci din afara, dar oare nu este extrem de paguboasa aceasta gandire a la varful bocancului?
Nu ar fi mai bine sa gandim pe termen lung, sa reusim in cativa ani sa consolidam o rasa a noastra si apoi sa reusim si noi sa vindem in afara?
Nu, noi facem praf cu interesul nostru personal, un interes national. Distrugem o rasa prin metisare/hibridare si obtinem niste corcituri care dupa F2 incolo sunt bune de nimic.
Sper sa apuc ziua cand carpatina se va comercializa in Europa la rupere, asa cum acum gem site-urile de anunturi de buckfast, ligustica si carnica..de tari care stiu sa-si vanda marfa.
Parere personala: in contextul schimbarilor climatice ce par sa vina, cred ca a noastra carpatina se va adapta mai bine la noile conditii fata de alte rase/hibrizi din Europa.
pab

Mesajde Cristian IONITA » 28 Sep 2012, 11:03

pab scrie:Imi pare rau ca noi, cu buna stiinta, in loc sa incercam sa consolidam rasa ce o avem si sa-i ridicam nivelul prin ameliorare si selectie, noi aducem de afara toti hibrizii de care incearca sa scape ceilalti ...

care NOI? ... ca stii foarte bine ca romanului ii e cam peste mana sa faca echipa ... in orice domenbiu daramite in acesta.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pab » 28 Sep 2012, 11:57

Carpatina din 2009 in testare. Si anul acesta a fost in productie, cu rezultate f bune. De la anul(2013) intra la transvazat din ea. Instinct de acumulare pronuntat, provine dintr-o linie ce schimba linistit matca, fara tendinde de roire, f blanda. Organizeaza f bine cuibul in toamna incat nu-ti mai ramane decat sa stramtorezi. Dezvoltare f buna in primavara, ierneaza cu populatii relativ mici, 5 max 7 rame dadant albina. Inceteaza ponta in septembrie, reincepe in feb. In sezon, urca f bine mierea in caturi, dar blocheaza frecvent cuib la ultimul cules (fs), dar umple si caturile. Capacire a mierii uscata.
PS. Nu vand matci, asa ca sper sa nu se considere reclama, ci doar am vrut sa arat ce ar trebui selectionat.Avem de unde.
Fişiere ataşate
DSCF6339.JPG
DSCF6338.JPG
pab

Mesajde pst_claudiu » 28 Sep 2012, 13:40

Pab are dreptate oarecum. Si eu in 2009 am luat 10 matci de la institut din care doar una a dus-o pana anul asta si am fost multumit.dar cam putin din 10.Traim in era globalizarii si lumea e deschisa cam la tot.Americanii au lingusta, buckfast si carnica la un loc.Sunt crescatori de matci care merg pe un singur tip de matci si pentru diversitate importa din Europa material genetic.In era globalizarii e imposibil sa traim inchisi.Fiecare face experimente si la sfarsit trage concluzii.Timpul va cerne.
pst_claudiu

Mesajde ioanpuiu » 28 Sep 2012, 22:06

pst_claudiu scrie:Pab are dreptate oarecum.

Nu are dreptate oarecum.
Are dreptate.

Păstreză pentru tine acel "oarecum" care e mai potrivit la ce spui tu: " Oarecum fiecare face experimente şi la sfîrşit trage oarecum concluzii. Timpul va cerne oarecum."
Oarecum fiecare are dreptul să importe orice material genetic dacă îşi poate ţine albinele şi trîntorii închişi în curte ca pe găini.

Dimineaţă, cînd am văzut frumuseţile alea, m-am abţinut cu greu să nu scriu:
- domnule PAB, ştiu că nu avem glume dar de cînd am văzut pozele şi am aflat că nu vindeţi mătci, sunt foarte interesat să ştiu unde ţineţi stupii şi dacă aveţi paznic la ei.
Dacă credeţi că am fost prea direct, vă rog să consideraţi că a fost o glumă.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Cristian IONITA » 28 Sep 2012, 22:35

daca acum dupa ani de zile de jelanii si interziceri pe hartie a importurilor am avea oferta de albina "pura" cu certificat nu ar mai avea dreptate Pab doar "oarecum"

E simplu si usor sa ne ratoim la apicultori ca de ce importa .... fac si dreg .... dar sa vina cineva (Institut, Complex Apicol, etc) cu oferta de regina pur sange e mai complicat si mai greu se pare.
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 28 Sep 2012, 23:28

ioanpuiu scrie:Oarecum fiecare are dreptul să importe orice material genetic dacă îşi poate ţine albinele şi trîntorii închişi în curte ca pe găini.

Domn Puiu, permiteti-mi sa nu fiu intru totul de acord. Desigur, daca s-ar aduce sistematic pe un anumit areal an de an un hibrid si s-ar face selectie masala pe o perioada mai mare de timp, atunci cu siguranta rasa autohtona din acel perimetru geografic ar fi in pericol. Cu astfel de practici sunt si eu personal total in dezacord.
Ca apicultorul x testeaza 2-3 matcute o data-n viata nu o vad ca pe un pericol real, hibrizii respectivi neavand nici gena stabila nici continuitate vor disparea de la sine, in 2-3 generatii fiind absorbiti complet de albina noastra autohtona. Parere care bine-nteles ar putea fi subiectiva!

Ca pe gaini nu le-am putea tine nici macar daca ne-am inchide ca si Coreea de Nord, atata timp cat avem in jur Bulgari, Ucrainieni, Unguri. In zonele de granita corceala e evidenta, si totusi se constata ca si albina respectiva este adaptata formidabil la clima si arealul respectiv.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ruben » 29 Sep 2012, 08:58

pab scrie:Carpatina din 2009 in testare. Si anul acesta a fost in productie, cu rezultate f bune. De la anul(2013) intra la transvazat din ea. Instinct de acumulare pronuntat, provine dintr-o linie ce schimba linistit matca, fara tendinde de roire, f blanda. Organizeaza f bine cuibul in toamna incat nu-ti mai ramane decat sa stramtorezi. Dezvoltare f buna in primavara, ierneaza cu populatii relativ mici, 5 max 7 rame dadant albina. Inceteaza ponta in septembrie, reincepe in feb. In sezon, urca f bine mierea in caturi, dar blocheaza frecvent cuib la ultimul cules (fs), dar umple si caturile. Capacire a mierii uscata.
PS. Nu vand matci, asa ca sper sa nu se considere reclama, ci doar am vrut sa arat ce ar trebui selectionat.Avem de unde.

Va salut domnule pab, si ma bucur sa va aud pe forum.

Faptul ca se ocupa cineva serios de selectia carpatinei este foarte pozitiv.

Legat de culoare. Observ in partea din spate a abdomenului reginei din foto culoare care pare sa bata spre "bordo". Am vazut multe regine care au culoarea aceasta in diverse stupine din Ardeal(cel putin). Am vazut-o in fotografii ale carpatinei din Ucraina. Am vazut-o la fiice poloneze.

E o simpla observatie, fara pretentii stiintifice :)

Aveti posibilitatea imperecherii controlate?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde ioanpuiu » 29 Sep 2012, 10:26

Pentru că eu sunt doar un hobist cu 12 stupi, gîndesc cam aşa.

Stiu că am în stupi o rasă de albină - să-i zicem Bogata - cu care lucrează marea majoritate a apicultorilor.
Nu prea sunt mulţumit de cît îmi bagă Bogata în cămară.
Ştiu (sunt conştient) cît ştiu despre albine dar totuşi mă gîndesc că poate găsesc o rasă care să mă suplinească şi care să-mi scoată aerul din cămară.
Încerc o schimbare şi îmi iau Harnica dar constat, fără prea mare efect.
Trag o speranţă cu Bucks Fast , mai incerc o dată şi cîştig ... experienţă.

Am observat multe lucruri în timpul ăsta şi cel mai neplăcut pentru mine a fost să constat că alţii fac multă miere cu Pricepere, dar rasa asta nu se găseşte de cumpărat.

M-aş întoarce la dragostea dintîi dar nu mai e curată că au necinstit-o "flăcăii" de i-am adus eu.
Hobbyist (de albine)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Cristian IONITA » 29 Sep 2012, 10:36

baga si LACOMIA in discutie d-le Puiu .... si poate asa o sa va explicati mai multe.

Iar de acum incolo de fiecare data cand vrei sa schimbi ceva .... sa te gandesti: "oare nu sunt prea lacom" si deabia dupa ce-ti raspunzi la asta treci mai departe.
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 29 Sep 2012, 10:47

Poate ca nu e profund etic, insa existenta umana este definita si de nevoia de cunoastere. Aceasta sete de nou ne propaga pe noi ca oameni inainte, fara ea am fi fost si acum la stadiul de neandertal. Cunoasterea are la baza mereu un proces de cercetare, invatare si un mare dram de curiozitate. Este un "pacat" al speciei noastre. Ca ne poate impinge la autodistrugere este si acest lucru adevarat.
Cer scuze de offtopic.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE