Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Primii mei pasi....

Mesajde cristi_vidican » 22 Sep 2012, 13:13

Crysty scrie:@cristi_vidican,
din curiozitatea mi-ai citit vreodata pagina de pe Pagini personale: http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=1805&start=16
citeste si pe urma iti dai cu parerea despre mine cat de interesat sau dezinteresat am fost sau sunt.
tot ce am facut nu a fost de ajuns, iar fiindca nu a fost de ajuns acum fac o noua investitie de 1000 de lei (apinvert +hranitoare) ca sa pot sa trec cu ele iarna.

Crysty,
Iti răspund aici...
Am citit la început pagina ta și chiar am făcut comentarii constructive.
Părerea mea e că ai scăpat prin august, poate chiar mai devreme stupii de sub control. Ai avut o vară cu mari probleme de cules, ceea ce se vede cel mai bine acum prin populația de albine și rezervele de hrană.
Pentru că ești la început nu ai putut să prevezi anumite probleme care vor apărea. Așa am pățit și eu, când în prima iarnă, ghemurile au ajuns repede sus.
Trebuia să-ți dai seama încă din iulie că va trebui să completezi masiv.
Te-ai mișcat târziu, plus că marfa nu o ai când vrei tu. Dacă o aveai atunci când ai văzut că mai ai încă mult de completat, nu era o problemă.
De exemplu, eu știu că în fiecare început de septembrie trebuie să fac completări. Am deja o medie pt stupii mei și comand siropul încă de la începutul verii și am stocurile făcute. Nici nu mă gândesc să nu cumpăr sirop (sau zahăr) că știu că unii stupi, mai ales roii, trebuie ajutați.
Nu te supăra că ți-am spus asta.
Apreciez că ai făcut investițiile care le-ai făcut. Ești curajos.
Pentru că va fi tot o toamnă caldă, cred că vei putea face completările fără prea mari pierderi.
Succes îți doresc!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crysty » 23 Sep 2012, 14:27

am revenit de la stupina si acum am timp sa postez.

- ieri pe la pranz dupa multa asteptarea am intrat in posesia apinvertului. calculasem deja cat trebuie sa dau (10 litri /stup) si am cumparat 11 galeti. Ajuns acasa, surpriza, prima problema. in loc sa cumpar 150 litrii de apinvert cumparasem 150 kg de apinvert (eu vorbam de litri si vanzatorul de kilograme. ca o ironie a sortii mai si certasem pe cineva inainte ca imi spusese ca 1 kg de ule = 1 litru de apa). Asa ca a da 10 litri/stup nu a mai fost posibil. Am luat 11 galeti (galeata de 10 litri)

- cum am arata si in postul anterior, am achizitionat 15 hranitoare de 4 litri. am facut ceva teste cu apa si am observat ca unele mai curg. am vrut sa le parafinez. Nu a fost nevoie, fiindca acum am vazut pentru prima data cum arata apinvertul si cat de vascos este nu au fost probleme (deci nu curge).

Am intrat in stupi, pentru verificare, am trecut pe urdinisurile de iarna.
- Lipsa totala de puiet, dar absolut 0, nimic. Din 20 de stupi, 3 erau pe 3-4 rame, restul pe 6-7 rame. Exceptand pe cei mici, apreciez ca in fiecare stup erau cam 2 kg de miere. Am gasit si nectar in faguri. Nu imi dau seama de unde ar putea fi. Cel mai logic ar fi de la struguri, dar nu am gasit struguri intepati sau ceva de genul.
- am observat varoa pe albina desi am facut tratament in august. Urmeaza o noua runda si de data asta pun si benzile de Mavirol.

- Am trecut la desfiinatare si aici a aparut incosecventa si nepriceperea. In primul rand am unificat un roi cu un stup din cei cu 3 rame. A ramas matca roiului, cealalta matca am eliminat-o. Unificarea am facut-o direct, fara tuica sau alte mirosuri. Deci primul stup desfiintat. Am luat cel de-al doilea stup si i-am dat ramele (2 cate 2) la 2 stupi. Am eliminat matca. Al doilea stup desfiintat. Am vrut sa il desfiintez si pe al 3-lea dar nu am facut-o, din 2 motive:-
a. se intunecase afara si nu am mai gasit matca
b. vreau sa ii vad comportamentul peste iarna (i-am dat si ii dau mancare, deci pe partea asta nu ar trebui sa fie o problema)
Asadar in acest moment mai am 17 stupi+experimentul

Din 5 cat mi-am propus sa defiintez, am renuntat doar la 2.

- aseara tarziu, la lumina lanternei am dat apinvertul, in hranitoare de 4 litri (am avut pentru 15 stupi). pentru restul 3 am incropit altceva. Am dat 6 galeti de apinvert.

Astazi am verificat hranitoarele. Din fiecare au tras cam 1 litru - 2 litri de apinvert. Exceptie face experimetul, care nu s-a atins de el. Binenteles ca el, experimentul, are apinvertul in 5 hranitoare de 350 ml. Nu am gasit albina inecata decat intr-un stup unde am pus o cutie de inghetata. Acolo au murit pe capete.
Presupun ca pana maine seara il trag pe tot. O sa revin sa dau restul de apinvert. De fiecare o sa ii revina o cantitate de 6 kg de apinvert/caciula.

Retrospectiv privind vad 2 mari greseli. Impartirea initiala (din 10 in 20) si cei 2 roi de care mi-am batut joc din nestiinta. Vremea a fost total nefavorabila pentru stupi, mai ales in zona mea.
Cand am timp o sa postez si un detaliu al cheltuielilor, dar pot sa spun ca pana acum, primul an (si nu s-a terminat) de apicultura ne-a costat 15000 ron (fara achizitia utilitarei).

Si inca ceva, toate ramele crescute (aproape toate) pe care le am depozitate au fost atacate de ceva. Grupe de cate 2-3 celule. Imi pare rau ca nu am pus poze cuele. Cum pot sa tratez/protejez ramele astea ?

Mai jos urmeaza pozele
experiment.JPG
desfiintat 2.JPG
desfiintat.JPG
Crysty

Mesajde Crysty » 23 Sep 2012, 14:28

alte poze
Fişiere ataşate
SANY4462.JPG
SANY4461.JPG
SANY4460.JPG
Crysty

Mesajde Crysty » 23 Sep 2012, 14:29

altele
Fişiere ataşate
SANY4468.JPG
SANY4467.JPG
SANY4466.JPG
Crysty

Mesajde Crysty » 23 Sep 2012, 14:30

ultimile
Fişiere ataşate
apinvert.JPG
unificare.JPG
SANY4475.JPG
Crysty

Mesajde laur1 » 23 Sep 2012, 16:19

salut! pt pastrarea ramelor peste iarna contra gaselnitei iti trebuie un dulap in care bagi ramele si pui acid formic in farfurioare deasupra fiindca acidul formic se lasa in jos. sau exista niste benzi cu sulf le pui intr-un loc inchis si dai foc la benzile alea dupa aceea faci din caturi un fel de horn,toata treaba este sa aiba tiraj.gaselnitele nu stau in curent.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde FLORINELU » 23 Sep 2012, 17:31

ramele tale se pare ca sant atacate de gaselnita.
eu procedez in felul urmator:le pun in o incapere inchisa cat mai ermetic posibil si ct mai mica(la mine e cabana apicola),acolo aprind 3-4fitile de sulf si plec repede caci sulful este toxic si ptr.oameni.las 24 ore inchis si mai repet operatia de 2 ori la7 zile.
reusita sigura,altfel mananca toata ceara si rod chiar si lemnul.
atentie ceara este foarte inflamabila.
rama aia neagra eu unul nu as tine-o in stup nici o zi.ramele negre sant surse sigure de boli in stupina.
mult succes.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 23 Sep 2012, 17:46

eu fac unificarea in felul urmator:
nu caut nici o matca,le unific si in timpul unificarii pulverizez totul cu tuica diluata cu apa(ce ramane consum eu :lol: :lol: :lol: ) fac unificari in felul acesta de vreo 10 ani si nu am dat gres niciodata.
de ce nu scot o matca?fiindca aici intervine selectia speciei si ramane matca cea mai puternica,deci si cea mai buna..nu intotdeauna stii care e matca cea mai buna,si apoi cateodata cauti cam mult dopa domnia sa.
FLORINELU

Mesajde Crysty » 25 Sep 2012, 22:27

mdea.

rama aia e neagra de la lumina :lol: era seara cand am facut poza. e chiar o rama de anul asta
dar asta nu inseamna ca nu am si de alea.

cred ca o sa mai fac o unificare. o sa unic stupul pe care vroiam sa il las peste iarna, cel de 3 rame, experimentul

oare e tarziu ?
Crysty

Mesajde Crysty » 27 Sep 2012, 09:55

chiar in dimineata asta a aparut o oportunitate sa cumpar niste miere de fructe de padure si catina de la un magazin care isi inchide tarlaua. Este juma' lichida juma' zaharisita si produsa de Apicola din Bucuresti (asa zice eticheta). Vreau sa o iau sa o dau in continuarea apinvertului (fiindca nu mi-au ajuns cele 110 litri de apinvert din cauza erorii litru versus kg).

Negociez un europalet, habar nuam cate kg sunt, astept un raspuns cu pretul.

Este in regula sa cumpar si sa o dau ?

Mersi
Crysty

Mesajde cristi_vidican » 28 Sep 2012, 09:09

Ni ai de unde sa stii cati spori de loca sau nosema are acea miere. De acee e riscant. Evident că mierea e mai bună ca siropul de zahăr sau de porumb.
Un pic este ciudat ca este jumatate lichida, jumatate cristalizata, asta arata ca e un amestec de miere si altceva, unde alceva poate fi alt sortiment de miere, care cristalizeaza mai greu sau ceva contrafacut. Eu vorbesc doar teoretic acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde balasbebe » 28 Sep 2012, 09:16

Lasa-i in pace. Asa cum arata, este o posirca. Da zahar sau apiinvert si precis o sa treci cu bine iarna.
balasbebe

Mesajde Crysty » 28 Sep 2012, 09:51

deocamdata nu am mai luat-o din motivul ca a luat-o un alt stupar inaintea mea.
mierea era de la un supermarket cunoscut in zona si care s-a inchis.

in alta ordine de idei, le-am dat cei aproximativ 7 litri de apinvert/stup. l-au tras in maxim 2-3 zile. spun asta fiindca miercuri seara cand au fost verificati nu mai era nimic in hranitoare. sper sa reuseasca si sa capaceasca
Crysty

Mesajde Crysty » 06 Oct 2012, 21:56

situatia dupa "Operatiunea Apinvert" se prezinta in felul urmator:

- in primul si in primul rand, a aparut... puietul. pe la vreo 7 stupi cam cate o palma pe fiecare fata/1 rama
- in al doilea rand toate ramele pline cu miere (apinvert). mai mult sau mai putin capacit.
- alta dambla. am lasat in unii stupi niste rame dupa diafragama. neavand unde sa puna siropul, fiindca au umplut ramele, au bagat si in ramele de dupa diafragma. nu ar fi asta problema, dar acolo mai erau si o mana de albine.
- am mai observat o chestie. unii stupi au miere si pe rama de la margine, pe fata dintre peretele stupului si prima rama. alte familii nu au bagat acolo. are vreo logica chestia asta ? sau e o chestie aleatoare ?

inca nu stiu cate rame sa las in stup.
in alta ordine de idei, apinvertul si-a atins scopul si se vede diferenta. urmeaza impachetarea.
Crysty

Mesajde nae » 06 Oct 2012, 22:28

Departeaza cuibul cu 5-7 mm fata de perete si vor repara rama dupa care vor baga si capaci siropul .
In prima dimineata rece ~10 * deschizi fiecare stup si notezi cate rame /intervale sunt bine ocupate cu albina ; peste zi scoti nr de rame in plus -ATENTIE sa nu ridici si matca (rama centrala /ultimul puiet -95%sanse sa fie acolo),descapacesti dupa diafragma .
nae

Mesajde Crysty » 10 Oct 2012, 22:30

am stupi dandant 10 rame cu sita (sau fund antivaroa, cum preferati). am podisor si evident capac.

mai este nevoie ca la impachetare sa pun si folie peste rame ?
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?