am revenit de la stupina si acum am timp sa postez.
- ieri pe la pranz dupa multa asteptarea am intrat in posesia apinvertului. calculasem deja cat trebuie sa dau (10 litri /stup) si am cumparat 11 galeti. Ajuns acasa, surpriza, prima problema.
in loc sa cumpar 150 litrii de apinvert cumparasem 150 kg de apinvert (eu vorbam de litri si vanzatorul de kilograme. ca o ironie a sortii mai si certasem pe cineva inainte ca imi spusese ca 1 kg de ule = 1 litru de apa). Asa ca a da 10 litri/stup nu a mai fost posibil. Am luat 11 galeti (galeata de 10 litri)
- cum am arata si in postul anterior, am achizitionat 15 hranitoare de 4 litri. am facut ceva teste cu apa si am observat ca unele mai curg. am vrut sa le parafinez. Nu a fost nevoie, fiindca acum am vazut pentru prima data cum arata apinvertul si cat de vascos este nu au fost probleme (deci nu curge).
Am intrat in stupi, pentru verificare, am trecut pe urdinisurile de iarna.
- Lipsa totala de puiet, dar absolut 0, nimic. Din 20 de stupi, 3 erau pe 3-4 rame, restul pe 6-7 rame. Exceptand pe cei mici, apreciez ca in fiecare stup erau cam 2 kg de miere. Am gasit si nectar in faguri. Nu imi dau seama de unde ar putea fi. Cel mai logic ar fi de la struguri, dar nu am gasit struguri intepati sau ceva de genul.
- am observat varoa pe albina desi am facut tratament in august. Urmeaza o noua runda si de data asta pun si benzile de Mavirol.
- Am trecut la desfiinatare si aici a aparut incosecventa si nepriceperea. In primul rand am unificat un roi cu un stup din cei cu 3 rame. A ramas matca roiului, cealalta matca am eliminat-o. Unificarea am facut-o direct, fara tuica sau alte mirosuri. Deci
primul stup desfiintat. Am luat cel de-al doilea stup si i-am dat ramele (2 cate 2) la 2 stupi. Am eliminat matca.
Al doilea stup desfiintat. Am vrut sa il desfiintez si pe al 3-lea dar nu am facut-o, din 2 motive:-
a. se intunecase afara si nu am mai gasit matca
b. vreau sa ii vad comportamentul peste iarna (i-am dat si ii dau mancare, deci pe partea asta nu ar trebui sa fie o problema)
Asadar in acest moment mai am 17 stupi+experimentul
Din 5 cat mi-am propus sa defiintez, am renuntat doar la 2.- aseara tarziu, la lumina lanternei am dat apinvertul, in hranitoare de 4 litri (am avut pentru 15 stupi). pentru restul 3 am incropit altceva. Am dat 6 galeti de apinvert.
Astazi am verificat hranitoarele. Din fiecare au tras cam
1 litru - 2 litri de apinvert. Exceptie face experimetul, care nu s-a atins de el. Binenteles ca el, experimentul, are apinvertul in 5 hranitoare de 350 ml. Nu am gasit albina inecata decat intr-un stup unde am pus o cutie de inghetata. Acolo au murit pe capete.
Presupun ca pana maine seara il trag pe tot. O sa revin sa dau restul de apinvert. De fiecare o sa ii revina o cantitate de 6 kg de apinvert/caciula.
Retrospectiv privind
vad 2 mari greseli. Impartirea initiala (din 10 in 20) si cei 2 roi de care mi-am batut joc din nestiinta. Vremea a fost total nefavorabila pentru stupi, mai ales in zona mea.
Cand am timp o sa postez si un detaliu al cheltuielilor, dar pot sa spun ca pana acum, primul an (si nu s-a terminat) de apicultura ne-a costat 15000 ron (fara achizitia utilitarei).
Si inca ceva, toate ramele crescute (aproape toate) pe care le am depozitate au fost atacate de
ceva. Grupe de cate 2-3 celule. Imi pare rau ca nu am pus poze cuele. Cum pot sa tratez/protejez ramele astea ?
Mai jos urmeaza pozele