Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Bambucha » 07 Sep 2012, 20:03

Si eu las cam 20 de kg de miere la o familie puternica (este arhisuficient la noi in Romania), carpatina noastra uzuala de copac dezvolta ghemuri medii de 5-7 intervale conform mersului naturii. Majoritatea mierii este mancata in martie-aprilie atunci cand apare polenul.
Din ce am testat eu mierea provenita din sirop este consumata in cantitate mai mare decat mierea naturala la un nivel de indivizi relativ egal numeric!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde FLORINELU » 07 Sep 2012, 20:56

Mircea_63 scrie:
daniel66 scrie:Am gasit zahar la 3.7 lei la un depozit en-gros de langa Timisoara si este adus din Serbia .Este de o calitate f.buna .Siropul facut din el este mult mai vascos decat cel facut din zaharul cumparat la kg din supermarket(acesta este ambalat la saci de 50 kg).

Baga iute o adresa...ceva. Tare imi e ca ala-i pretu` fara TVA, iar zaharul este 4.59 :? Mai ales ca depozitele afiseaza deseori preturile fara TVA...[/qu
si eu vreau adresa lu depozitul ala si miine il vizitez. te rog frumos. multumesc.
FLORINELU

Mesajde balloo » 11 Sep 2012, 10:31

Salutare dragilor! O intrebare, pentru cine stie: ce este de preferat sa dai acum - sirop (1:1 sau 2:1) sau Dulcofruct? Cine, ce prefera? Si daca Dulcofruct, de ce? Am auzit ca ar uza mai putin albinele care ierneaza, dar cred ca nu tine argumentul pentru ca si siropul care il dau eu este invertit (si stiu sigur ca functioneaza invertirea).

In alta ordine de idei, daca am aprox. 10kg de miere in stupul de roi (5-6-7 rame), ce sa fac: mai dau sirop sau stau pana in decemvrie si dau apifonda, etc?
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2012, 10:42

balloo scrie:In alta ordine de idei, daca am aprox. 10kg de miere in stupul de roi (5-6-7 rame), ce sa fac: mai dau sirop sau stau pana in decemvrie si dau apifonda, etc?

Am citit un studiu din care reiesea cum ca siropul 1.5:1 ar avea rezultate ceva mai bune. Parerile sunt impartite, dar....

daca toamna e lunga si nema cules...albinele alea isi papa rezervele. Eu cred ca daca si-au constituit rezerve, da-le in continuare de intretinere. Asta e parerea mea de incepator.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 11 Sep 2012, 11:45

Eu le dau intre 2:1 si 1:1, adica am sirop 2:1 si mai pun la 2,5 l inca cam 1 l de apa inainte de al adminisstra. Cel mai bine este sa aiba rezervele de acum si sa le lasi la iarna sa stea linistite, ca daca le dai apifonda, sau altele, ele se si agita cu preluarea si consuma mai mult. Poti sa le dai siropul 2:1, ca este inca cald si o sa capaceasca mai repede. Daca le dai cantitati mici de intretinere, poti sa le dai si sirop putin mai diluat.
jenica67

Mesajde Lupu Nicu » 11 Sep 2012, 15:17

paul scrie:
Lupu Nicu scrie:Eu asa numesc ceea ce ofer albinelor. Sirop in concentratie 1:1, dar in care adaug si plante medicinale, in special flori de coada soricelului, menta si putin cimbrisor salbatic. Daca nu am Protofil atunci in respectivul produs storc ceapa si cativa catei de usturoi. O zi frumoasa :)

Nicule , nadajduiesc ca nu te-ai suparat ! Stii ca i se taie nasul celui care se supara ... :oops: Ne mai destindem facand o gluma ... Sper ca stii de gluma !!!
Acum , fara gluma ... adauga si putin pelin in ceai . Nu pune prea mult ca amarasti siropul ... Cam cat iei cu 3 degete la 1l de ceai . Are un efect grozav ![/quote

Oare de asta am nasul asa micut? :P
De unde anume pot face rost de pelin? Eu am cumparat de la magazin sare de lamaie. Intr-un pachetel intra 8 grame de sare de lamaie. Am pus la 10 litrii de sirop un pachetel.
M-ar interesa referitor la pelin in ce anume sta efectul pozitiv asupra albinelor? E vorba doar de gust, sau cumva pelinul stimuleaza secretiile albinelor?
http://www.carafacumiere.ro
"Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai"
Lupu Nicu

Mesajde balloo » 18 Sep 2012, 09:03

jenica67 scrie:Eu le dau intre 2:1 si 1:1, adica am sirop 2:1 si mai pun la 2,5 l inca cam 1 l de apa inainte de al adminisstra. Cel mai bine este sa aiba rezervele de acum si sa le lasi la iarna sa stea linistite, ca daca le dai apifonda, sau altele, ele se si agita cu preluarea si consuma mai mult. Poti sa le dai siropul 2:1, ca este inca cald si o sa capaceasca mai repede. Daca le dai cantitati mici de intretinere, poti sa le dai si sirop putin mai diluat.

Zicea cineva ca siropul (chiar daca este corect facuta invertirea) consuma albinele care ar trebui sa ierneze. Deci, in loc sa traiasca pana in feb-martie, vor muri in dec-ianuarie si te trezesti ca prin martie mai ai cateva sute de albine in stup, la o familie. Ce sa mai zic de un roi, care intra pe 4 sau pe 5 rame in iarna?
Cat e adevar si cat e poveste in treaba asta cu uzatul cauzat de sirop (daca e corect facuta invertirea, repet) ? Intreb pentru ca, la o adica, daca faci o greseala in vara, nu e asa problema mare, ca mai ai puiet si te "acopera" albinele noi, dar iarna nu mai ai salvare, iti ucizi (?) lent familiile sau roii !
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Mesajde victor s » 18 Sep 2012, 19:08

Si atunci care ar fi solutia?
O albina uzata din cauza consumului de sirop invertit (mai mult sau mai putin, depinde de sirop), sau o colonie moarta de foame?
Nu crezi ca e mai buna varianta siropului decat nimic? Si moartea prin infometare este la fel de lenta si poate mai dureroasa.
victor s

Mesajde IGI » 18 Sep 2012, 21:18

Daca invertiti siropul dupa reteta lui nea Gica "Dumnezeu sa-l ierte", si faceti exact dupa reteta (sa fiti atenti la amanunte, fara ezitari),nu vor fi probleme.
Personal nu mai fac hranire de completare la ora asta, de stimulare nici atat. Eu am incheiat in 15 Septembrie cu completarile.
Care nu arata cum trebuie, mai micsorez cuibul (scot o rama cu miere si o razuiesc dupa diafragma),sau unific doi mai pe 3-4 rame si obtin o rama-doua cu miere pe care le pun dupa diafragma. Asta cu razuitul se poate face pana ce incep serile reci. Mentionez ca asa fac eu si nu trebuie sa faceti exact ca mine......(doar daca asa considerati ca e bine) :)
IGI

Mesajde iulian03 » 18 Sep 2012, 21:24

este foarte bine
iulian03

Mesajde jenica67 » 18 Sep 2012, 22:01

balloo, da-le tu numai sirop invertit, pana au rezerve suficiente si nu avea frica, ca din cauza siropului, sigur nu o sa moara. Din alte cauze posibil, dar nu este adevarat, ce ti-a spus cineva, ca mor infebruarie-martie, din cauza siropului dat acum.
jenica67

Mesajde stupar » 18 Sep 2012, 23:35

Mare gresala stuparului,daca la ora asta n-are asigurata proviziile de iarna.Miere polifloara foarte ieftina,nu trebuia extrasa.Daca la inceputul lui august lasa min.12 kg si stimula cu sirop cate 300gr ldin doua-in doua zile,avea mancare asigurata.In caz de forta majora se poate stuparii si in decembrie :lol: cu rezultate dubioase.
Cum scrie Angelia,de cat sa moare de foame,complecteaza,dar 3-4 kg zahar,la litru de apa.
stupar

Mesajde bobby_76 » 23 Sep 2012, 22:01

La noi e k la nimeni..vandem miere de tei cu 9 lei si apoi dam cu ochii pe foc in septembrie ca nu e una, sau nu e alta...Oricum, anul asta e grav de tot, cel putin la mine in "Desertul Vrancea" se anunta o iarna cu stres. Pe 15 sept nu era gram de puiet in stupi (nici pe regine 2012 linistite), rezerve slabe, efectiv slab. De luni am "luat gatul" la cate un bidon de tei si fa-i frate ce nu am facut niciodata: punga de 1kg + alimentator de 1kg+descapacit dupa D si sus (unde mai sunt caturi), in speranta ca rezolv ceva. Nu vad bine treaba, stiu ca e tardiv, macar sa mai tina caldura cu noi o sapt sa mai indreptam cate ceva. daca mai pridem 2 ani, cu toamna ca in 2011 si 2012, restrangem activitatea si trecem la 30 de stupi, la hobby, altfel ne rupem oasele degeaba muncind.
Spunea cineva pe forum, despre Severin, citez "de ce va vaitati, ca pe la voi intra soarele in Romania" (vorbind de zb de curatire si alte probleme de primavara..) E drept, dar in august si septembrie nu mai iese, usuca tot...:D. Maracine,lan ca cel de grau, uiscat! menta inflorita chinuie albina, nu secreta absolut nimik! Dumnezeu sa intervina sa ne asigure o iarna scurta,linistita si blanda! la toti!
bobby_76

Mesajde iulian03 » 23 Sep 2012, 22:09

ai dreptate dar cu seceta aceasta nu ai cu cine te certa,noi ca apicultori trebuie sa mergem m-ai departe
iulian03

Mesajde letsoc » 23 Sep 2012, 22:24

De unde din Vrancea bobby_76? ce zona? ce localitate?Salutari!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde letsoc » 23 Sep 2012, 22:28

Daca rama este plina cu miere ,dar capacita doar un sfert ,cat timp ii ia ca so capaceasca toata,cate zile? multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR