Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gigibecalul » 15 Oct 2012, 21:33

Dragos2006 scrie:
gigibecalul scrie:Si poza...

Daca nu ma insel sunt cutii facute la Ioan Ardelean.

Sunt cutii facute de un tamplar din localitatea Cetea, jud. Alba. Albinele le-am primit cu cutii cu tot.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde sorin_horezu » 16 Oct 2012, 07:47

gigibecalul scrie:
jenica67 scrie:Bine ai venit Becalule, dar cum ti-ai iernat albinele ??

...pai - la sfatul bunului meu prieten, care m-a cadorisit cu albinele si mi-a bagat microbul - am inceput prin a stimula, inca incepand din luna august, micile mele familii (primite in iunie pe 6 rame fiecare). Prima data zahar + apa calduta un kg la un litru de apa. Mai apoi am aflat de aici de pe forum o reteta de sirop invertit, din care am facut ultimele completari pentru rezerva de iarna. In acest timp am facut doua tratamente cu Varachet, repetate la 8 zile, din care, ultimul - cel de luna aceasta - s-a dovedit a fi foarte eficient. La una dintre familii (care anul acesta a schimbat matca in august) saptamana trecuta inca mai era puiet neeclozionat si larve, ceea ce inseamna - cred eu - ca trebuie repetat inca o data tratamentul. Am facut rost de doua pernite 60x60 (pline cu bucatele de burete), pe care am de gand sa le pun dupa diafragma...am uitat...am restrans familiile - una pe 4 rame, una pe 5 (cea cu matca noua, care mai avea puiet). Mentionez ca erau 7 si respectiv 8 rame in stup insa fiecare aveau cate trei rame acoperite doar partial cu albine. Ramele in plus le-am mutat dupa diafragma si le-am descapacit, iar dupa ce "gagicile" au mutat mierea, le-am scos afara. In rest...abia astept sa se faca soare(zilele acestea a plouat), ca sa le mai vizitez o data, sa pun ceva greutati pe capace, sa fac un adapost impotriva vantului si a viscolului (la vreo 2m in fata stupilor)...si cam atat...astept critici si sugestii. Merci!

Tu cum ai orientate urdinisurile de trebuie sa faci paravan impotriva vantului in fata lor??? Din cate am observat iarna predomina vantul dinspre nord, si, in mod normal, urdinisul ar trebui sa fie indreptat spre sud. Asa ca in situatia normala ar trebui facut paravan in spatele stupilor.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde gigibecalul » 16 Oct 2012, 09:16

Urdinisurile sunt spre sud. Dinspre nord am ceva adapost, dar la noi este un curent dinspre sud, care vine pe valea Muresului. Am observat ca iarna, cand viscoleste, tot dinspre sud spre nord se formeaza nametii.
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde valentin.pavel » 17 Oct 2012, 12:48

Cum sa procedez pentru iernare ?Am fundul plin iar podisoarele sunt din sita.Pana la aceasta ora am folosit folia.Sa tin in contunuare folia si peste sa pun polistiren expandat pentru izolare?Sa inlatur folia si sa pun podisoarele din sita acoperite cu ziare sui ceva material textil?Sa tin folia cu o fanta in partea din spate a stupului si sa acopar cu ziare folia ?
valentin.pavel

Mesajde cristi_vidican » 17 Oct 2012, 12:51

valentin.pavel scrie:Cum sa procedez pentru iernare ?Am fundul plin iar podisoarele sunt din sita.Pana la aceasta ora am folosit folia.Sa tin in contunuare folia si peste sa pun polistiren expandat pentru izolare?Sa inlatur folia si sa pun podisoarele din sita acoperite cu ziare sui ceva material textil?Sa tin folia cu o fanta in partea din spate a stupului si sa acopar cu ziare folia ?

Fundul plin cu folia nu au ce cauta pe timp de iarna.
In cazul tau pune peste sita materiale izolante: ziare, polistiren, materiale textile, dar sa nu fie curent de aer.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde valentin » 17 Oct 2012, 13:04

cel mai indicat ,ar fi ziare apoi peste ele pernite sau textile
valentin

Mesajde gigibecalul » 17 Oct 2012, 14:19

Intrebare...eu am stupii cu fund plin. Omu' care mi i-a dat zice ca pentru iernare trebuie sa reduc urdinisurile la 4-5 cm( 1cm de rama ramasa in cuib). Corect sau nu?
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde cobi » 17 Oct 2012, 17:34

gigibecalul scrie:Intrebare...eu am stupii cu fund plin. Omu' care mi i-a dat zice ca pentru iernare trebuie sa reduc urdinisurile la 4-5 cm( 1cm de rama ramasa in cuib). Corect sau nu?

Corect; de cele mai multe ori sfatul unui apicultor cu experienta este cel mai bun si se pare ca il ai in preajma.

PS
Plus
valentin scrie:cel mai indicat ,ar fi ziare apoi peste ele pernite sau textile
cobi

Mesajde gigibecalul » 17 Oct 2012, 22:29

Da, multumesc lui Dumnezeu ca il am pe aproape....insa mai multe pareri nu strica...ca daca faceam de capul meu, probabil le inchideam urdinisul de tot ca sa nu iese caldura, fara sa ma mai gandesc ca si ele au nevoie de oxigen. Pe de alta parte,insa, tipul e apicultor de peste doua zeci de ani, are vreo 35 de familii (anul acesta a vandut vreo 25 - deci a avut in jur de 60), insa nu stia de sirop de zahar invertit, a carui reteta am descoperit-o aici pe forum...deci mai multe pareri nu strica.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 17 Oct 2012, 22:30

valentin scrie:cel mai indicat ,ar fi ziare apoi peste ele pernite sau textile

Asta stiam deja de la omu' . Am pus si ziare si textile.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde valentin » 18 Oct 2012, 06:54

Am crezut ca vrei mai multe pareri...Scuze :oops:
valentin

Mesajde gigibecalul » 18 Oct 2012, 07:43

Pai vreau...sorry!
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde bostina constantin » 18 Oct 2012, 11:54

Am sa va spun cum impachetez eu stupii cu fundul plin pt iarna; anul trecut a fost mai usor, ca am avut doar 3, anul acesta 13. Anul trecut mi-a dat sotia trei fete de perna, mai uzate, le-am umplut cu foi de stiulete [papusoi], franjurate [fideluta, fideluta vorba unei colege], si am umplut locul gol de dupa diafragma. Aceasta pernuta formeaza un tampon de caldura si umiditate, mentinandu-le aproape constante.

Anul acesta am comandat la o croitoreasa [ din Cluj ;) ] 15 huse mai mari un pic decat rama 1/1, cu un orificiu cat sa incape mana. Le-am umplut cu ,,fideluta'', si cand o sa fac impachetarea le folosesc ca anul trecut.
Mai departe, acopar podisorul cu lavete tesute sau cu o panza mai pufoasa, lasand o nisa cat o carte de joc in coltul din stanga fata cand te uiti din spatele stupului. Mentionez ca podisoarele, in partea dinspre urdinis, sunt prevazute cu sita pe circa 30 % din suprafata.
Aceasta operatie o fac dupa ultimul tratament cu vf, dupa ce inlatur folia de pe rame.
ps in fotografie este o cutie cu doua cuiburi sa nu existe confuzii.
Fişiere ataşate
DSC02410 (Small).JPG
pernute pline cu foi de porumb
DSC02416 (Small).JPG
podisor acoperit cu lavete tesute
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 18 Oct 2012, 13:03

Ne-a Costica, le-ai facut lenjerie de pat, ce mai ....... . e apropo, la noi se zice strujac, la ce ai facut dumneata.
jenica67

Mesajde victor s » 18 Oct 2012, 18:55

bostina constantin scrie:Am sa va spun cum impachetez eu stupii cu fundul plin pt iarna;

Nea Costica...da miere ai in stupi???? ca lenjerie am vazut ca ai... :lol:
Sper sa nu te superi si sa intelegi ca a fost o gluma. ;)
Eu unul nu sunt adeptul infofolirii stupilor din simplul motiv ca...nu este nevoie !
Oare stupii mei ce au stat asta iarna ''in fundul gol'' ca si acum 2 ierni, ca si anul acesta, mai o fi nevoie de ''lenjerie''?
Sa nu te superi pe mine dar eu incerc sa inteleg motivul pentru care-i infofolesti atat de mult !
victor s

Mesajde alt stupar » 18 Oct 2012, 20:06

sa nu te superi nici pe mine :D dar (si) eu incerc sa inteleg unde se va duce umezeala retinuta de papusoii aia :!:
acum ceva mai bine de 10 ani, stand grozav cu timpul liber, m-am pus sa fac la fiecare stup cate o salteluta umpluta cu fan pe marimea diafragmei plus cate o perina croita perfect sa intre peste podisoare. Munca de manciurian, noroc ca nici stupii nu erau prea multi pe vremea aia.
O singura iarna le-am avut in stupi, apoi vazand in martie ce bine prinde mucegaiul in fanul umed le-am pus "la pastrare"
De 10 ani tot se pastreaza :lol: , chiar ma gandeam zilele trecute sa le fac o poza si s-o postez la "ASA NU"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR