Mircea_63 scrie:Horia intreaba o chestie clara: de ce albinele lui urca totul in cat, iar in cuib nu, in timp ce altii se plang chiar de blocarea cuibului?
O ipoteza: zona lui este mult mai friguroasa, iar albinele incearca sa-si "izoleze" tavanul casei, acesta fiind locul pe unde se pierde cea mai multa caldura.
In zona de campie, blocarea cuibului, mai ales in iulie la floarea-soarelui se petrece in zile foarte calduroase. In aceeasi ipoteza, albinele evita urcarea mierii pentru a usura climatizarea stupului in acele zile fierbinti.
Nu e o parere ci o ipoteza! Daca ipoteza e valabila, o mai buna izolare termica a catului ar trebui sa schimba situatia.
Ma scuzati ca scriu mult dar aveti rabdare sa ma explic!!
Cred ca ai cam pus punctul pe I...pai la conditii dificile se impun solutii transante si albina asta face, baga totul sus, incearca sa faca depozit mare sus pentru ca in sus trebuie sa o ia pe miere, este normal...e ca la ME sau ca la 2*1/1 pe 10 rame, si la mine se intampla la fel.
Pur si simplu asta este firescul lucrurilor, baga tot se zonul miere de sus in jos, se retrag cu ouatul spre fundul stupului, la venirea iernii incep sa urce odata cu consumarea hranei, le prinde primavara sus unde incep primele sarje de puiet, de aici si ideea de a avea stupi verticali...respecta nevoia albinei de lucru pe verticala. Oamenii vad ca nu au inteles inca ce se intampla intr-o lada cu albine...mai fratilor, este un lucru absolut normal, cu atat mai mult nu ai nevoie de orizontali acolo fiind frig, acolo ai nevoie de verticali si cu spatiu restrans nu mai larg decat ocupa un ghem de albine mare adica 30/30cm...MEA, sau WAREE sau DELON sau ALPINE...asta e ceea ce are nevoie albina pt supravietuire.
Noi ii oferim spatii largi si nu e ok, ea trebuie sa bage mierea intr-un stup ingust, ca intr-un trunchi de copac si voluminos doar prin prisma faptului ca e inalt, in felul asta se respecta mai multe lucruri, in primul rand pe partea a doua a iernii albinele deja sunt la mijlocul drumului pe verticala, nu se mai gasesc jos ele urcand pe miere, apoi efectul de clopot este mult imbunatatit intr-un spatiu ingust si inalt si a carui largime este blocata efectiv de ghemul de albine, deci nema curenti de aer verticali care sa raceasca cuibul, ideea de "Climat Stabile Hive" a lui Delon capata contur acum...apoi albina are acces la TOATA REZERVA DE HRANA neexistand riscul ca sa moara in lada cu jumate de miere neconsumata langa ea asa cum se intampla in panaramele astea de stupi standardizati pe care-i folosim noi...ghemul de albina nu e facut sa se deplaseze in plan orizontal asa cum le fortam noi in lazile astea largi, ci PE VERTICALA.
Ica o chestie ca sa ma leg si de ce zic meseriasii..."pai bre n-ai strans albinele pe putine rame, de aia mor cu mancarea imprastiata"...pai in primul rand daca le strangi pe 5 rame sau 6 rame bine populate deja SFERA nu mai e SFERA ci un paralelipiped in toata regula si albina conserva cel mai bine energia organizata in SFERA, e ok doar din punct de vedere ca in alea 5-6 rame ea are acces la toata hrana, dar asta e un artificiu facut de om tocmai pt a remedia o stare creata tot de om prin introducerea lazilor IMBECIL de largi in care ingrijeste albina.
Eu am ajuns la concluziile astea cu greu dupa cativa ani in care am vazut ca ce am in curte are hibe, ceva nu e ok...si am preferat sa nu ma extind prea mult pe un sistem pe care nu eram sigur ca e bun, am tot testat, m-am tot gandit pana intr-o zi cand l-am descoperit pe Roger Delon care m-a luminat din toate punctele de vedere, mi-a raspuns la toate intrebarile.
Fara sa-l fi incercat, testat...stiu ca e ceea ce au nevoie albinele... are pur si simplu noima argumentatia lui R Delon, e cea mai completa argumentatie pe care am citit-o vreodata, si mi-a placut ca se ia si de lemnul stupilor..cum trebuie el tratat...si acolo este o noima, dar discutia e lunga..daca o ducem impreuna intr-acolo ..discutam, daca nu fiecare e liber pe cont propriu sa citeasca ce a scris R delon in masura in care vrea.
Nea Balas zice bine...ar vrea sa-si faca pe 6 rame vertical, pai spre deosebire de unii care sustin ca orizontalul e calea...nea Balas a vazut cu okii mintii ca numai organizarea hranei pe verticala pe un spatiu cat mai restrans poate fi solutia.
Stiu ca e o problema pusa la modul ca dom-le nu putem noi acum sa schimbam 100 sau 200 de lazi pe care le avem deja in curte ca asa a zis Delon, ok..dar cred ca se poate modificand in fiecare an sa zicem un numar de lazi...eu spre exemplu am avut si pierderile de care am tot scris si e un prilej bun sa fac schimbarea de sistem 100%, am vrut sa imi fac ME, am in jur de 90 de corpuri, ma opresc aici ca inseamna cam 30 de ME puternici, sau 45 buni pe 2 corpuri...pur si simplu o sa populez toti acesti ME si nu mai fac o lada in plus pe rama asta STAS, o sa folosesc aceste 45 de colonii pt a popula stupi din aceia ingusti in fiecare an..ati vazut probabil metoda, intr-un final voi modifica aceste ladite si voi topi toate ramele de ME, si voi modifica si ramele.
Alta solutie pe termen mediu si lung nu vad!
Inca odata scuzati pledoaria cam lunga..sper insa ca ideea am reusit sa o expun cat de cat bine!