Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Verticalizarea mierii

Mesajde horia_ch » 24 Oct 2012, 16:05

Da, Cristi, ar fi şi asta o soluţie...
Eu sunt mulţumit deocamdată, însă, de stupii mei, m-am obişnuit cu acest tip şi m-am adaptat la comportamentul albinelor. Însă nu ştiu cauza pentru care, în timp ce alţii vorbesc despre blocarea cuiburilor, la mine se întâmplă exact inversul: golirea cuiburilor.
kamy, însă, mi-a dat un fir care s-ar putea să fie "câştigător": neavând un cules substanţial în partea a doua a verii (atunci când voi aveţi floarea soarelui - puternica la blocaje), albinele mele fac doar întreţinere, rezervele rămânând în corpul superior. Aici mi se opreşte logica. Din motive doar de albine ştiute, ele nu coboară rezervele în cuib. Ei bine, aceste motive m-ar interesa foarte mult. Ele sunt, probabil, aceleaşi cu cele pentru care în timpul culesului de fâneaţă (slab, atât cât este el), în loc să-şi asigure cuibul cu hrană, preferă să ducă mierea sus.
Nu mă duce mintea mea limitată să găsesc aceste motive... :cry:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cantemir » 24 Oct 2012, 17:53

Albinele n-au notiunea de cat si de cuib. Considera ca tot ce au la dispozitie e al lor si se organizeaza dupa cum le dicteaza instinctul. Si conditiile existente la un momentent dat. N-au de unde sti ca vor ramane doar cu cuibul! Mierea sus, e garantia supravietuirii lor peste iarna.
cantemir

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 18:43

horia subscriu la ce spune sima,verticalu pierde caldura la tine nu e vara din cauciuc s-o-ntinzi,parerea mea verticalu e nitel mai costisitor la consum de hrana,chiar muncind mai mult albinele papa mai mult.
kamy

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 18:43

cantemir scrie:Albinele n-au notiunea de cat si de cuib. Considera ca tot ce au la dispozitie e al lor si se organizeaza dupa cum le dicteaza instinctul. Si conditiile existente la un momentent dat. N-au de unde sti ca vor ramane doar cu cuibul! Mierea sus, e garantia supravietuirii lor peste iarna.
de acord dar albinele au notiunea de ,,cuib,, ,,si-n jurul puietului,,.orizontalu se apropie mai mult de notiunea albinei,am spus-o si-o mai spun verticalu la care extragi si cuibul e pierdere mai mare de vreme si de matci decat la orizontal si o spun din patite,orizontalu care-l extragi de tot fortezi albinele sa munceasca s-adune mai mult (sa le lasi fara mancare echivaleaza cu biciuirea unui sclav)da mai multa miere decat un vertical la care extragi doar magazia,dar asta nu-nseamna sa le biciuiti prea des,si asta o spun tot din patite,dar pe vertical poti intretine cel putin dublu familii de albine peste limita orizontalului pe care las sa si-o impuna fiecare!
kamy

Mesajde kamy » 24 Oct 2012, 19:16

sa nu ma intelegeti gresit cum ca v-as recomanda orizontalu,fiecare sa-si faca socotelile si pe dos in cazul in care se hotareste la pastoral sa nu trebuiasca sa schimbe,schimbarile costa multi gologani!
kamy

Mesajde balasbebe » 25 Oct 2012, 07:15

In conditiile in care eu nu fac pastoral daca ar fi sa aleg un model de stup ar fi unul intre 16 si 20 de rame. Mai nou cules nu este, sau in curand nu va mai fi. Daca pun o magazie risc sa roiasca albinele decat sa mai urce in ea. Eu am toate modele de stupi mai putin ME.

Daca este sa aleg un stup pe verticala l-as alege pe cel cu 6 rame, nu cu 8 rame asa cum le vrea Maximus. Sunt niste extreme la un cules slab sau inexistent.
balasbebe

Mesajde Mircea_63 » 25 Oct 2012, 11:06

Horia intreaba o chestie clara: de ce albinele lui urca totul in cat, iar in cuib nu, in timp ce altii se plang chiar de blocarea cuibului?

O ipoteza: zona lui este mult mai friguroasa, iar albinele incearca sa-si "izoleze" tavanul casei, acesta fiind locul pe unde se pierde cea mai multa caldura.

In zona de campie, blocarea cuibului, mai ales in iulie la floarea-soarelui se petrece in zile foarte calduroase. In aceeasi ipoteza, albinele evita urcarea mierii pentru a usura climatizarea stupului in acele zile fierbinti.
Nu e o parere ci o ipoteza! Daca ipoteza e valabila, o mai buna izolare termica a catului ar trebui sa schimba situatia.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 01 Dec 2012, 19:45

Datele oferite sunt putine , parca vad filmele lui DM .
Ce cules ,cantitativ , aveti ?, 200g/zi __ 1 Kg/zi, nu media ;matca ramane jos fara haneman ?, si de ce adaugati catul daca are 3-6 rame goale din 12 ?
Intr-un an sarac cred ca nu cere cat; am prins un an ploios/rece la munte au avut acelasi comportament in prima faza , cuibul jos(incalzeau puietul ),dupa ecluzionare n-au mai ouat nimic jos , putinul adus era capacit sus ...
In conditiile date ,12x2x1/1 ,pe un cules de intretinere(fata de FS ) nu este normal sa ''ramana '' fam jos fara ''ajutor '' ;incercati anul acesta sa inversati corpurile (cuibul sus )sau ramele daca aveti fund fix si vom avea raspunsul corect .
nae

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 11:24

Mircea_63 scrie:Horia intreaba o chestie clara: de ce albinele lui urca totul in cat, iar in cuib nu, in timp ce altii se plang chiar de blocarea cuibului?

O ipoteza: zona lui este mult mai friguroasa, iar albinele incearca sa-si "izoleze" tavanul casei, acesta fiind locul pe unde se pierde cea mai multa caldura.

In zona de campie, blocarea cuibului, mai ales in iulie la floarea-soarelui se petrece in zile foarte calduroase. In aceeasi ipoteza, albinele evita urcarea mierii pentru a usura climatizarea stupului in acele zile fierbinti.
Nu e o parere ci o ipoteza! Daca ipoteza e valabila, o mai buna izolare termica a catului ar trebui sa schimba situatia.

Ma scuzati ca scriu mult dar aveti rabdare sa ma explic!!
Cred ca ai cam pus punctul pe I...pai la conditii dificile se impun solutii transante si albina asta face, baga totul sus, incearca sa faca depozit mare sus pentru ca in sus trebuie sa o ia pe miere, este normal...e ca la ME sau ca la 2*1/1 pe 10 rame, si la mine se intampla la fel.
Pur si simplu asta este firescul lucrurilor, baga tot se zonul miere de sus in jos, se retrag cu ouatul spre fundul stupului, la venirea iernii incep sa urce odata cu consumarea hranei, le prinde primavara sus unde incep primele sarje de puiet, de aici si ideea de a avea stupi verticali...respecta nevoia albinei de lucru pe verticala. Oamenii vad ca nu au inteles inca ce se intampla intr-o lada cu albine...mai fratilor, este un lucru absolut normal, cu atat mai mult nu ai nevoie de orizontali acolo fiind frig, acolo ai nevoie de verticali si cu spatiu restrans nu mai larg decat ocupa un ghem de albine mare adica 30/30cm...MEA, sau WAREE sau DELON sau ALPINE...asta e ceea ce are nevoie albina pt supravietuire.
Noi ii oferim spatii largi si nu e ok, ea trebuie sa bage mierea intr-un stup ingust, ca intr-un trunchi de copac si voluminos doar prin prisma faptului ca e inalt, in felul asta se respecta mai multe lucruri, in primul rand pe partea a doua a iernii albinele deja sunt la mijlocul drumului pe verticala, nu se mai gasesc jos ele urcand pe miere, apoi efectul de clopot este mult imbunatatit intr-un spatiu ingust si inalt si a carui largime este blocata efectiv de ghemul de albine, deci nema curenti de aer verticali care sa raceasca cuibul, ideea de "Climat Stabile Hive" a lui Delon capata contur acum...apoi albina are acces la TOATA REZERVA DE HRANA neexistand riscul ca sa moara in lada cu jumate de miere neconsumata langa ea asa cum se intampla in panaramele astea de stupi standardizati pe care-i folosim noi...ghemul de albina nu e facut sa se deplaseze in plan orizontal asa cum le fortam noi in lazile astea largi, ci PE VERTICALA.
Ica o chestie ca sa ma leg si de ce zic meseriasii..."pai bre n-ai strans albinele pe putine rame, de aia mor cu mancarea imprastiata"...pai in primul rand daca le strangi pe 5 rame sau 6 rame bine populate deja SFERA nu mai e SFERA ci un paralelipiped in toata regula si albina conserva cel mai bine energia organizata in SFERA, e ok doar din punct de vedere ca in alea 5-6 rame ea are acces la toata hrana, dar asta e un artificiu facut de om tocmai pt a remedia o stare creata tot de om prin introducerea lazilor IMBECIL de largi in care ingrijeste albina.
Eu am ajuns la concluziile astea cu greu dupa cativa ani in care am vazut ca ce am in curte are hibe, ceva nu e ok...si am preferat sa nu ma extind prea mult pe un sistem pe care nu eram sigur ca e bun, am tot testat, m-am tot gandit pana intr-o zi cand l-am descoperit pe Roger Delon care m-a luminat din toate punctele de vedere, mi-a raspuns la toate intrebarile.
Fara sa-l fi incercat, testat...stiu ca e ceea ce au nevoie albinele... are pur si simplu noima argumentatia lui R Delon, e cea mai completa argumentatie pe care am citit-o vreodata, si mi-a placut ca se ia si de lemnul stupilor..cum trebuie el tratat...si acolo este o noima, dar discutia e lunga..daca o ducem impreuna intr-acolo ..discutam, daca nu fiecare e liber pe cont propriu sa citeasca ce a scris R delon in masura in care vrea.
Nea Balas zice bine...ar vrea sa-si faca pe 6 rame vertical, pai spre deosebire de unii care sustin ca orizontalul e calea...nea Balas a vazut cu okii mintii ca numai organizarea hranei pe verticala pe un spatiu cat mai restrans poate fi solutia.
Stiu ca e o problema pusa la modul ca dom-le nu putem noi acum sa schimbam 100 sau 200 de lazi pe care le avem deja in curte ca asa a zis Delon, ok..dar cred ca se poate modificand in fiecare an sa zicem un numar de lazi...eu spre exemplu am avut si pierderile de care am tot scris si e un prilej bun sa fac schimbarea de sistem 100%, am vrut sa imi fac ME, am in jur de 90 de corpuri, ma opresc aici ca inseamna cam 30 de ME puternici, sau 45 buni pe 2 corpuri...pur si simplu o sa populez toti acesti ME si nu mai fac o lada in plus pe rama asta STAS, o sa folosesc aceste 45 de colonii pt a popula stupi din aceia ingusti in fiecare an..ati vazut probabil metoda, intr-un final voi modifica aceste ladite si voi topi toate ramele de ME, si voi modifica si ramele.
Alta solutie pe termen mediu si lung nu vad!
Inca odata scuzati pledoaria cam lunga..sper insa ca ideea am reusit sa o expun cat de cat bine!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 11:38

Asta-i metoda de transfer pe lada mica...si asa arata un stup Waree sau Delon (ma refer la largimea lazii cand zic asta si nu la tipul de rama folosit sau leatz)
Imaginati-va cum pun ele hrana de sus in jos..aceeasi cantitate de hrana intr-o astfel de ladita sa zicem 20 kg de miere este organizata la modul un corp si jumatate plin cu hrana si albina urca odata cu consumul avand acces la fiecare celula in care a depozitat...uitati-va atent la stupul asta transparent si imaginativa cam ce se intampla in el intr-un sezon intreg, dar mai ales la iernat.
Fişiere ataşate
gatineau.jpg
transfer.jpg
BUNKA

Mesajde namzeb » 02 Dec 2012, 13:56

Totul bine si frumos dar ce faci cind fagurii din cauza incarcaturii si temperaturii ridicate de afara ii gasesti rupti jos de nu mai poti recupera nimic fara a omori familia ceea ce mi s-a intimplat si mie de citeva ori?.Vara cind afara este aproape de 40 grade fagurii sint atit de fragili incit se rup instantaneu daca nu sint prinsi bine de peretii laterali.Iar daca vrei sa scoti mierea trebuie neaparat sa ditrugi toata constructia.Asa ca am renuntat si am mers pe normal cu rame bine rigidizate si curate.Acest mod de lucru dupa mine este unul pentru cine vrea sa faca economii la scindura si care dupa un timp vrea sa-si distruga ce a realizat de dragul productiei.Cu mult respect pentru cei care iubesc albina.
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 14:08

namzeb scrie:Totul bine si frumos dar ce faci cind fagurii din cauza incarcaturii si temperaturii ridicate de afara ii gasesti rupti jos de nu mai poti recupera nimic fara a omori familia ceea ce mi s-a intimplat si mie de citeva ori?.Vara cind afara este aproape de 40 grade fagurii sint atit de fragili incit se rup instantaneu daca nu sint prinsi bine de peretii laterali.Iar daca vrei sa scoti mierea trebuie neaparat sa ditrugi toata constructia.Asa ca am renuntat si am mers pe normal cu rame bine rigidizate si curate.Acest mod de lucru dupa mine este unul pentru cine vrea sa faca economii la scindura si care dupa un timp vrea sa-si distruga ce a realizat de dragul productiei.Cu mult respect pentru cei care iubesc albina.

Cand am vorbit despre volum si forma nu m-am referit la rame...se pot face foarte bine rame insarmate ca in orice stup normal...nu discutam despre modul de lucru cu Warre ..discutam despre forma si volumul stupului.
Ai vazut stupul Delon, el folosea cadre de inox, rame mai mici...se pot folosi foarte bine rame din lemn insarmate..problema nu e rama ci dimensiunile interiorului, trebuie sa fie de 30/30 sau pe acolo si inalt...aici e cheia.
BUNKA

Mesajde horia_ch » 04 Dec 2012, 09:32

nae scrie:Datele oferite sunt putine , parca vad filmele lui DM .
Ce cules ,cantitativ , aveti ?, 200g/zi __ 1 Kg/zi, nu media ;

Greu de zis, fără cântar. Probabil că în timpul "culesului", variază între minus (sunt zile - multe - când scade) şi vreo 500 g. 1kg pe zi e doar în visele mele frumoase.

nae scrie:matca ramane jos fara haneman ?

Nu. Folosesc gratia, că fără ea matca se cocoaţă cât ai zice "peşte".

nae scrie:de ce adaugati catul daca are 3-6 rame goale din 12 ?

Din motiv de albină. Dacă nu pun cat, pun scară. Şi-s al naibii de înalţi copacii dimprejur. :x

nae scrie:incercati anul acesta sa inversati corpurile (cuibul sus )sau ramele daca aveti fund fix si vom avea raspunsul corect .

Am încercat asta, pe la început şi am primit răspunsul în formă vie, direct pe creangă. :lol:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde nae » 04 Dec 2012, 19:17

Cu respect .
Daca in prima postare faceati referire la gratie nu postam .
Problema nu-i verticalizarea rezervelor..., spatiul mare nu rezolva lipsa de timp si lipsa nectarului .
Dv continuati sa faceti apicultura in conditii deosebit de vitrege ... respect .
nae

Mesajde akmm » 06 Dec 2012, 13:41

In stupina mea am familii care blocheaza cuibul si am familii care urca mare parte din miere in cat.Daca nu as nota cata miere scot din caturi, ar trebui ca la impachetare sa socot familiile blocate ca fiind de soi, iar cele lipsite de miere ca fiind de desfiintat.Am familii la care pe corp scriu cu creionul ,,NU LASA FARA MANCARE!'', tocmai pentru a nu omora gaina care face oua de aur.
Din experienta mea pot spune ca uneori matcile/albinele nu preiau ramele din cuib si oua in magazin tocmai pentru ca simt ca ceva nu e in regula.Indiferent de cat de bine arata aceste rame din cuib, le bag in topitorul solar si pun fagure artificial la cladit.Situatia se schimba.Uneori inlocuiesc corpul cu totul, si iar situatia se schimba.
Ideea este ca refuz sa fiu spectator, ci incerc diferite metode prin care raspund semnalului dat de albine.
Este posibil ca acolo unde nu merge un stup pe 12 rame, sa mearga unul pe 10.E numai o ipoteza.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde teinegru64 » 06 Dec 2012, 14:07

Ipoteza=inpiratie ,cunoastere ,fler .De la 6 rame + cat.... pana la 16 ori 20 +cat....toate vor aduce satisfactii.Trebuie sa ai doar lada potrivita pentru familia potrivita....si inspiratia sa zici.....asta poate umple un cat. :)
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR