Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puterea roiurilor

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 00:01

gabi bee scrie:si eu care credeam ca ma pot baza pe raspunsurile celor cu experienta . nu stiu ce sa mai cred dar chestia asta ma face sa trec prin 2 stari , una de suparare si a doua de ambitie . :D

Trage si-o injuratura ... pt. ca nu-i altu prompt cu raspunsul cerut ... adica eu.
NU UITA ... ca nu-s obligat sa sar la fileu cand vor altii ... si ca totul e benevol.
Deci:
Mai Gabi, ia intra tu aici viewtopic.php?f=15&t=261&start=72
Ai intr-o poza o carte, Initiere si Practica in Apicultura, ia cartea si deschide-o la pagina 318 si ceteste ... apoi mai fa-ti si tu timp sa inveti de acolo si din cartile care le ai, ca ai suficienta info ca sa ajungi cat de informat/invatzat doresti ... numa sa vrei sa pui ochii si memoria la treaba ... si nu mai critica pe altii ... :(

Uite ca fac si asta, daca vrei sa fiu eu interesat de ceea ce ai tu nevoie deshi ti-e la indemana:
Nr-l de albine intr-un interval din ghem compact ( in iarna ) pe rame 1/1 = 2700 de albine care au o greutate de 270 gr.
O rama plina cu miere capacita pe ambele fetze, contine 3,5 kg. miere.
Ramele din centrul cuibului, trebuie sa contina 2 treimi de miere, restul sa fie celule goale.
O familie consuma in perioada noiembrie - martie aprox. 12 kg. miere ( spune unele carti ) pina la 15 kg. miere ( spune alte carti ) ... cum tu ai roiuri care vor ierna pe aprox. 4 intervale bine ocupate, 12 kg. de miere va fi peste necesarul consumului.

PS
Sper sa-ti ajunga raspunsul ... daca nu, atunci o sa-ti dau consumul pe zi. luna, iarna, VARA + factorii ce intervin la cosum hrana + + + tot ce-ti doreste inima ... ca doar ce mama paduri sa fac altceva ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 00:30

jenica67 scrie:gabi, pentru ca toata treaba sa fie si mai ok, roaga-l pe adi hodis sa iti spuna si pana la ce data, trebuie terminate completarile cu provizii, pentru iarna.

Pai, sa fie la 15 august ... s-au la 15 septembrie ?.
Inca este inceput de toamna si acum se executa stimularea pontei matcilor.
Una-i stimularea ... si alta-i COMPLECTAREA cu provizii pentru iarna.

Cica mierea de anul viitor, se pregateste din 01 august anul curent.
Cum asta ? ... respectand sfaturile din carti, prin asigurarea unui cules de intretinere.
Ce efect are acest cules ? ... mentine ponta matcilor pt. a intra in iarna cu cat mai multe albine care sa-si formeze corpul gras prin oferta culesului de nectar si mai ales polen ... avantaje de neinlocuit cu stimularea cu sirop.
Cules de intretinere, asta inseamna ca nu este un cules de recolta miere marfa decat in cazuri rare.
Altfel transpus in lucrarile de toamna, cei ce nu pot deplasa stupii la un astfel de cules, intervine cu stimulari ... iar complectarea proviziilor se face in septembrie, chiar si a doua decada daca e o toamna lunga.Complectarea are un cu totul alt intzeles si executie ... de regula este nevoie numai la coloniile care nu au ajuns la cantitatea necesara pt. a putea ierna.
Stimularea se face cu portii calculate in functie de mierea existenta in colonie/ii, aportul de nectar existent ... astfel incat la 15 sept. sa se realizeze rezervele necesare pt. iernat.
Unde e cazul, se trece la complectare, portiile fiind mari, 1,5 -2 kg de sirop invertit ( ca nu uzeaza albinele ).
Astfel se intra in iarna cu albine mai multe decat in cazul complectarii pina la 15 august.

PS
Am mai scris astea si in alta parte, unde erau si niste sfaturi de a termina complectarea pina la 15 august ... dar cum am mai zis ( din carti, nu ca asa vreau eu ) una-i complectarea ... si alta-i stimularea.
Numa´ bune sa s´adune. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 00:32

De acum am sa incerc sa-mi vad d´eale mele.
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 09 Aug 2011, 00:50

gabi bee scrie:deci in cazul meu in care o sa iernez roiurile , sper pe 5 rame , cam cata miere trebuie sa aiba in cuib ca sa le ajunga pana in martie -aprilie si care e cantitatea minima ce le-ar ajunge sa zicem pana in februarie cand la nevoie pot sa intervin cu ceva hrana ? daca socotim mierea de pe cele 5 rame inseamna 7kg ramele marginase pline cu miere plus cca 5 kg in coronitele celorlalte 3 rame deci in total vreo 12 kg . asta in cazul fericit .
adi , tot la tine ajungem cu intrebarile sau la oricine vrea sa ne invete si pe noi incepatorii ! :roll: :D
si inca ceva : 1,5 kg ghem de albina , cate intervale de iernare inseamna ? :roll: :P

Gabi,
In cazul roilor fa o evaluare momentana a rezervelor, daca sunt chei de miere, fa o completare cu 2 hraniri de 3 l l a interval de 5 zile, sau chiar mai repede daca trag siropul.
Dupa aceea sparge cuibul cu 2 faguri construiti in functie de cata albina acoperitoare ai si stimuleaza usor ponta matcii.
La chestia asta completare-stimulare nimic nu-i batut in cuie, te adaptezi in functie de ce ai in ei. Daca in unul ai 15 kg de miere si in altul 5kg, ce faci in unul, ce in altul?
Avantajul de acompleta pana in 15 august e ca nu uzezi albina de iarna si-n plus au timp sa matureze siropul ala.
Baga mare si nu cauta sa faci informatica cu stupii, fiecare fam e o entitate aparte. Ideal e sa fie aproape toti la fel, dar in practica....
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 09 Aug 2011, 07:57

adi nu sari pe mine , ca nu am injurat si nu am jignit pe nimeni ci mi-am exprimat doar supararea . am cautat in cartea respectiva si am gasit tabelul . sunt multe lucruri de tinut minte si mai imi scapa cate ceva dar oricum , multumesc de indrumare. am albine de 5 luni de zile si am invatat si eu destul de multe dar mai am mult , mult de invatat si de aceea intreb de toate pe toata lumea. sunt stupari care au ani de stuparit si habar nu au , ce pretentie sa am eu sa stiu in cateva luni . oricum multumesc de sfaturi tuturor . parte din ele le stiam , unele nu le stiam dar asa se aduna informatia . chiar daca stii ceva mai intreaba si pe altii sa ai informatie din mai multe parti si pe urma triezi si obtii informatie de buna calitate . asa e lumea , unul se supara ca de ce tot intrebi , altul ca de ce nu i se raspunde fiecare cu felul sau , important este sa fim oameni buni ! multa sanatate ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Aug 2011, 08:06

toate ca toate ,dar eu zic ca trebuie sa ne bucuram ca cei care se pricep isi rup din timpul lor sa ne faca pe noi , incepatorii sa iesim din ceata !!! timp pretios si impartit numai ei stiu cum !!!
mare lucru !!! nu toti meseriasii au rabdarea si bunavointa asta !!!
sa fii deschis la vorba si la suflet si sa te si pricepi mai rar !!!
fii sanatos Adi si intelegator cu cei care merg acum pe jos unde tu ai mers de mult calare !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 11:16

ves.lucian.zabrani scrie:...
fii sanatos Adi si intelegator cu cei care merg acum pe jos unde tu ai mers de mult calare !!!

Vai Lucian, ce ipostaze ... ca nuca-n perete.
Pai sa privim un pic in urma, la anii cand " mergeam calare " ... nu exista internet, numai asta face o difeentza ca de la cer la pamant ... si " calaream " o colectie de reviste Romania Apicola + niste carti despre apicultura.
Tot pe atunci, cererea de instalare telefon a ramas in vre-un sertar la ei si au venit cu instalarea la 2 ani dupa ce mi-am luat un tel. mobil ... deci, anterior nu aveam nici tel.
Tot pe atunci, aveam stupi orizontali de 24 rame cu pereti dubli iar taicameu nu era prea pasionat de apicultura si nici adeptul noului, din pacate ... asa ca aveam incontinuu contradictii ... deci am avut piedici inloc de ajutor.
Tot pe atunci ... am inceput pastoralul cu carutza si caii, in zone apropiate, deplasari la stupina cu bicicleta ca deh, nu toata lumea avea bani si masina ... desi eram in epoca " de aur " ... ce sa mai zic de pavilion, de camion, de atelier s a m d.

Cam asa a fost " calaria " pe vremea aceea ... si azi, domnul incepator are carti, are INTERNET, are IMENSE facilitati ( la care noi nici nu visam ) ... si daca nu i se raspunde prompt, se enerveaza si incepe cu critica ... poate si arunca niste vorbe " dulci " in sinea lui.

Pai ... stai asa ca nu-i asa nenicule !!!
Din treaba asta cu " saritul " care e benevol, nicidecum o obligatie ... cand vad ce scrie mister incepatorul suparat nevoie mare ... desi are de unde invatza dar deh ... apai sa nu-mi sara tzandara ?.
Si mai sint d´astia care se enerveaza ca ... nu sare nimeni cu raspunsul repede repejor si incepe cu critica ...
No´ stiti voi ce dragilor incepatori ?
Aveti TOTUL la indemana, asa ca " voi puteti merge calare, la galop " pe drumul care, noi l-am parcurs pe jos ... nu aveti decat sa ... calariti.

Aveti idee cati meseriasi stau in tribuna si nu se implica la " sarit " ? ... oare de ce ?.
Da´ ce-am eu de pierdut daca ma alatur lor ? ... :roll:
Adi Hodis

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2011, 11:39

Adi ... de acord cu tine ... ce imi place la tine e ... calmitatea ... desi scrii esti un om calm care da tottusi raspunsuri .
pentru sufletelu meu te intreb o chestie ...
dupa ce am citit si recitit si studiat treaba cu stimularea si hrana nu sunt ferm convins ca am procedat corect .
cum am mai scris la hranire artificiala .
acum eu am suficienta miere in coronite ca sa asigur iernarea .
Ceea ce vreau eu sa fac e stimularea , dar vreau sa fac stimularea cu mierea lor pe care o au in suficiente rame din stup .
Am procedat in felul urmator :
am scos 2 rame care erau noi in constructie ~70-80 % le-au cosntruit , si acestea erau in momentul de fata de prisos (neavand cules puternic nu se mai ocupau sa le construiasca , si nici nu am vrut sa le fortez sa le construiasca acum ), am pus diafragma , si imediat langa diafragma am descapacit o rama care era capacita (cam 30% in partea superioara ). Din indicatii si din citite am introdus o rama ceva mai veche in cuib .. spre jumatate ca sa dau reginei spatiu sa oua ...

Ce s-a intamplat ... albinele au luat mierea frumusel din rama descapacita si au dus-o toata pe rama goala ... ba mai mult au carat si pastura in ea din camp.
am o rama care are miere necapacita pe ea , si am pus-o dincolo de difragma , dar spre surprindderea mea , in loc sa o care catre cuib e intacta sau mai si pun pe ea . cum sa procedez cu asta ??

duminica am descapacit si fata a 2-a a ramei si 99% fenomenul cred ca s-a repetat (inca nu am apucat sa verific maine cred ca ajung la ele sau il rog pe tatal meu sa repete el procedura cu o alta rama ).

Cum reusesc sa pacalesc cu mierea lor sa le fac stimulare pentru ca am incercat sa respect si proportia de ~300 ml (aproximati) familie(mai ales ca e riscant cu mierea acum ... furtisag dupa miere).???
Ambii stupi au procedat la fel (nu au completat ramele care sunt in magazie care nu sunt capacite decat 30-50% in partea superioara si jos ar mai avea spatiu sa puna ).
Cred ca in zona mea exista si acest cules de intretinere pentru ca ele au activitate (cred ca se vede din pozele pe cae le-am pus )
pleaca si vin si cara polen in regim ok zic eu .

Multumesc anticipat de sfaturi (sper sa nu deranjam aici cu discutia )
A.D.
aliuta2000

Mesajde victor s » 09 Aug 2011, 11:52

ma bag eu, si sper sa nu te superi...in acest moment ai un cules de intretinere iar acea rama ce ai descapacit-o este un supliment ce nu mai aveau unde sa-l duca decat in rama pregatita de tine pentru ouat.
in aceasta perioada se duce ''batalia'' dintre albine si regina...pentru spatiu !
de aceea trebuie verificat spatiul din cuib inainte de a aplica stimulare sau completare.
dupa parerea mea , ai descapacit prea mult din rama de dupa diafragma iar albina a fost obligata sa care tot in cuib.
si eu dau rame dupa diafragma dar descapacirea o fac dupa ce vad cum stau fetele cu mierea in cuib , sa nu fac vreo prostie.o rama complet capacita poate ajunge si la 3.5/4 kg...prea mult pentru o stimulare.
victor s

Mesajde aliuta2000 » 09 Aug 2011, 12:04

dupa mine ele aveau unde sa puna mierea fara sa atinga o celula din rama ce am introdus-o eu ....
spatiu cred ca are si regina sa oua , doar ca ouatul nu mai este uniform ca in primavara-inceputul verii .
repet acum am oua in toate stadiile de dezvoltare si ramele din magazie mai au spatiu suficient pentru depunerea meirii dar nu in partea superioara ci de la jumatate in jos ....
referitor la ce am scris cu descapacitul , nu are cum sa fie mult pentru ca am descapacit o fata 30 % cea ce nu se duce peste 500 ml miere.
cred ca faptul ca am last-o descapacita ultima pana in difragama si ca o dadeam dupa diafragama .... cred ca nu am gresit .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 12:11

aliuta2000 scrie:...
Cum reusesc sa pacalesc cu mierea lor sa le fac stimulare pentru ca am incercat sa respect si proportia de ~300 ml (aproximati) familie(mai ales ca e riscant cu mierea acum ... furtisag dupa miere).???
...

Atit timp cat culesul de intretinere merge bine ( bucura-te ) nici nu o sa traga bine mierea din rama de dupa diafragma. O face in perioadele cu lipsa de aport de nectar.
Cel mai bine functioneza administrarea in hranitor ... de acolo o sa ia si daca e cules ca la salcam ... asta ar insemna sa extragi mierea.
Vezi sa dai rama la lins seara tarziu cand nu mai vede sa zboare, altfel ziua ( in lipsa de cules ) risti un furtisag.
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Aug 2011, 12:16

Adi Hodis scrie:

Pai sa privim un pic in urma, la anii cand " mergeam calare " ... nu exista internet, numai asta face o difeentza ca de la cer la pamant ... si " calaream " o colectie de reviste Romania Apicola + niste carti despre apicultura.
Tot pe atunci, cererea de instalare telefon a ramas in vre-un sertar la ei si au venit cu instalarea la 2 ani dupa ce mi-am luat un tel. mobil ... deci, anterior nu aveam nici tel.
Tot pe atunci, aveam stupi orizontali de 24 rame cu pereti dubli iar taicameu nu era prea pasionat de apicultura si nici adeptul noului, din pacate ... asa ca aveam incontinuu contradictii ... deci am avut piedici inloc de ajutor.
Tot pe atunci ... am inceput pastoralul cu carutza si caii, in zone apropiate, deplasari la stupina cu bicicleta ca deh, nu toata lumea avea bani si masina ... desi eram in epoca " de aur " ... ce sa mai zic de pavilion, de camion, de atelier s a m d.

Cam asa a fost " calaria " pe vremea aceea ... si azi, domnul incepator are carti, are INTERNET, are IMENSE facilitati ( la care noi nici nu visam ) ... si daca nu i se raspunde prompt, se enerveaza si incepe cu critica ... poate si arunca niste vorbe " dulci " in sinea lui.

Din treaba asta cu " saritul " care e benevol, nicidecum o obligatie ... cand vad ce scrie mister incepatorul suparat nevoie mare ... desi are de unde invatza dar deh ... apai sa nu-mi sara tzandara ?.
Si mai sint d´astia care se enerveaza ca ... nu sare nimeni cu raspunsul repede repejor si incepe cu critica ...
Aveti TOTUL la indemana, asa ca " voi puteti merge calare, la galop " pe drumul care, noi l-am parcurs pe jos ... nu aveti decat sa ... calariti.

Aveti idee cati meseriasi stau in tribuna si nu se implica la " sarit " ? ... oare de ce ?.

nici nu stii cata dreptate ai !!! am prins si eu ceva din vremurile de inainte de 89 !!! inteleg ce spui !!! de acord cu tine !!!
nu stiu ce soc puternic as avea daca ar disparea dintr-odata net-ul , calculatoarele personale , mobilele si altele pe care acum le avem si atunci nu le aveam .
sincer parerea mea si poate ca nu numai a mea este ca dupa 89 am castigat multe dar am si pierdut multe . balanta se poate inclina intr-o parte sau in alta , dupa cum crede fiecare !!!
intre o carte scrisa pe internet si o carte pe care o pot rasfoi intotdeauna aleg varianta din urma !!!
de ce te implici la sarit si altii nu ? raspunsul - de aia !!! de aia pentru ca esti deschis la suflet !!! deschis si la vorba !!! poate ca la inceputul apiculturii in cazul tau ai fi vrut sa ai pe cineva sa-ti explice cate ceva si nu ai avut , iar tu nu vrei ca situatia sa se repete !!!
asta cu calaritul si pe jos ai inteles cu siguranta ca este vorba de nivelul de cunostinte si de nimic altceva !!! cunostinte acumulate cu mai multa munca decat in zilele noastre cand avem mai multe posibilitati !!!
nu stai in tribuna pentru ca il ai pe Dumnezeu in suflet si nu te lasa inima sa nu "sari' !!!fii sigur ca pentru "sarit " vei fi rasplatit intr-un fel sau altul !!!
si daca cu un gand bun si tot este ceva !!!
fii sanatos cu toti ai tai si tare m-as bucura sa " SARI " in continuare !!!
nu stiu cat pierzi tu daca nu te mai implici , dar noi incepatorii sigur avem de pierdut !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde andrei_calinescu » 09 Aug 2011, 12:22

aliuta2000 scrie:dupa mine ele aveau unde sa puna mierea fara sa atinga o celula din rama ce am introdus-o eu ....
spatiu cred ca are si regina sa oua , doar ca ouatul nu mai este uniform ca in primavara-inceputul verii .
repet acum am oua in toate stadiile de dezvoltare si ramele din magazie mai au spatiu suficient pentru depunerea meirii dar nu in partea superioara ci de la jumatate in jos ....
referitor la ce am scris cu descapacitul , nu are cum sa fie mult pentru ca am descapacit o fata 30 % cea ce nu se duce peste 500 ml miere.
cred ca faptul ca am last-o descapacita ultima pana in difragama si ca o dadeam dupa diafragama .... cred ca nu am gresit .

Mai ALiuta,
E putina confuzie la tine, vorbesti de rame de magazin pentru depunerea mierii, vorbesti de 2 rame descapacite, etc. Pe ce sistem de stup lucrezi?
Daca ai cules de intretinere matca continua sa oua, daca nu ai spatiu si totul e blocat sparge-le cuibul cu un fagure construit gol.
Fa tata 2 completari daca nu ai miere in ei, stiu ele unde sa stocheze rezervele, odata ce-au capacit mierea nu se mai ating de ea pana incepe frigul. Vei avea rame pline cu miere capacita la extremitatile cuibului si ramele cu puiet in centru. Si daca le dai sirop da-le direct in cuib, pune hranitorul lipit de peretele stupului de unde incepe cuibul. Noptile au inceput sa fie friguroase, ghemul are tendinta sa se stranga pe puiet, nu te mai intinde dincolo de diafragma.
Obliga-le sa faca ce vrei tu, nu ce vor ele.
andrei_calinescu

Mesajde liviu1965 » 09 Aug 2011, 12:27

ves.lucian.zabrani scrie:
Adi Hodis scrie:

nici nu stii cata dreptate ai !!! am prins si eu ceva din vremurile de inainte de 89 !!! inteleg ce spui !!! de acord cu tine !!!
nu stiu ce soc puternic as avea daca ar disparea dintr-odata net-ul , calculatoarele personale , mobilele si altele pe care acum le avem si atunci nu le aveam .
sincer parerea mea si poate ca nu numai a mea este ca dupa 89 am castigat multe dar am si pierdut multe . balanta se poate inclina intr-o parte sau in alta , dupa cum crede fiecare !!!
intre o carte scrisa pe internet si o carte pe care o pot rasfoi intotdeauna aleg varianta din urma !!!
de ce te implici la sarit si altii nu ? raspunsul - de aia !!! de aia pentru ca esti deschis la suflet !!! deschis si la vorba !!! poate ca la inceputul apiculturii in cazul tau ai fi vrut sa ai pe cineva sa-ti explice cate ceva si nu ai avut , iar tu nu vrei ca situatia sa se repete !!!
asta cu calaritul si pe jos ai inteles cu siguranta ca este vorba de nivelul de cunostinte si de nimic altceva !!! cunostinte acumulate cu mai multa munca decat in zilele noastre cand avem mai multe posibilitati !!!
nu stai in tribuna pentru ca il ai pe Dumnezeu in suflet si nu te lasa inima sa nu "sari' !!!fii sigur ca pentru "sarit " vei fi rasplatit intr-un fel sau altul !!!
si daca cu un gand bun si tot este ceva !!!
fii sanatos cu toti ai tai si tare m-as bucura sa " SARI " in continuare !!!
nu stiu cat pierzi tu daca nu te mai implici , dar noi incepatorii sigur avem de pierdut !!!

Subscriu
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 09 Aug 2011, 12:31

fii sigur ca pentru "sarit " vei fi rasplatit intr-un fel sau altul !!!
...

Nu am avut pretentii de la nimeni, ba chiar am refuzat ... dar uite ca mi-am luat o rasplata aseara ... desi nu m-am asteptat ... nu era cazul sa se supere deoarece fiecare avem treburi multe, timp nu este.
Au mai fost cazuri de genul asta ... in timp se aduna si ... iaca asa, unii se asheaza frumos in tribuna.
Eu am ce face, multzam Domnului ...
Victoreee !!! ... stii ce " calaresc " ? . :D
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Aug 2011, 12:39

poti sa socotesti ca a fost o intamplare nefericita !!! la suparare omul mai scapa cate o vorba pe care si daca vrea , nu mai poate sa o inghita !!!
oameni suntem si supusi greselilor !!!
fii sanatos !!!
Doamne tine-ti naravul !!! ( adica sa " SARI " in continuare ) !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR