Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cresterea de matci cu fisii din fagure

Mesajde tiby visan » 13 Noi 2012, 13:26

va salut cu respect pe toti.Vreau sa incerc sa cresc matci pentru mine ca sa fac roiuri la anul 2013 fara tranzvazare,din bucati de faguri,am citit mai multe pe internet si mi se pare cel mai usor sau prin metoda MILLER.Ceace nu am inteles eu la varianta 2 este cum se pun faguri pe rama portbotci cu alveola in care este larva, indreptata in jos s-au in lateral cum este fagurele normal ?Botcile am 2 variante :sa le introduc direct in roiul format eclozind direct in roi ,albinele acceptindo cel mai usor fara mici-o problema sau varianta 2 sa le introduc in nucleie de inperechere si dupa in roiurile formate acceptarea fiind mai problematica si acum iar o intrebare;pentru nucleie pot sa iau albina din stupul in care am crescut botcile ?mentionez ca in acel stup nu cresc decit o singura sarje de regine intre 12-18 bucati.Rog cine a mai folosit aceste metode s-au stie sa ma lamureasca si pe mine.va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: cresterea de matci cu fisii din fagure

Mesajde tiby visan » 13 Noi 2012, 14:01

de ce nu e bine?
tiby visan

Mesajde tiby visan » 13 Noi 2012, 14:04

am spus MILLER s-au cu fisii de fagur metoda Alley.
tiby visan

Mesajde victor s » 13 Noi 2012, 18:38

Nu cred sa supar pe nimeni daca raspund tot cu o intrebare...De ce eviti metoda transvazarii ? Toate celelalte metode, mie unul, m-i se par ceva mai complicate !
victor s

Mesajde jenica67 » 13 Noi 2012, 20:21

Larvele prin oricare metoda, ca sa fie luate in crestere, este bine sa fie introduse intr-o familie orfana, numita si starter, iar dupa luarea in crestere, adica aparitia botcilor de matca, se introduce la crestere intr-o familie crescatoare cu matca, dar izolate de aceasta, cu gratie hanneman, sau pot fi crescute, in familia fara matca, cu rezultate ceva mai slabe. Cand ai botcile capacite si de culoare inchisa (coapte, adica inainte de eclozare), ziua 11 de la startare (ziua 15 de viata), poti sa faci nucleele de imperechere, sau direct roiurile. Roiurile, este economic sa le faci cu maxim 2 rame de albina, una cu puiet capacit inainte de eclozare si una cu miere si albina de acoperire, flancate de o diafragma sau de doua rame goale, iar dupa imperecherea matci, le mai intaresti, cu 1-2 rame cu puiet capacit inainte de eclozare. Neaparat alimentarea roiurilor cu sirop, sau apa, pana isi formeaza culegatoare. Stimulare pana ajung la o dezvoltare, care sa le permita dezvoltarea independenta.
jenica67

Mesajde tiby visan » 14 Noi 2012, 14:03

va salut d-le victor s in legatura cu tranzvazarea nu am nici sculele necesare si nici nu cred ca as putea nu stiu ,mi se pare multa migala si trebuie sa ai multa rabdare iar eu la lucruri marunte nu prea stau bine cu migala.
tiby visan

Mesajde tiby visan » 14 Noi 2012, 14:16

D-le jenica 67 va multumesc pentru sfaturi,eu ma gindeam sa iau o roinita pe 5 rame sa introduc in ea 4 rame cu miere si polen fara nici-un fel de puiet cu albina tinara scuturata de pe rame cu puiet iar dupa 5-6 ore sa introduc rama port botci in mijlocul celor 4 rame si sa le las la crescut pina in a 11-a zi dupa care sa fac roiuri,eu ma gindeam la roiuri formate pe 4-5 rame dar renunt si le fac pe 2 ramecum ati zis dumneavoastra fara sa depopulez rau familiile dupa care introduc cite o botca la fiecare roi si apoi mai adug cite 1-2 rame cu puiet capacit gata de eclozare .CE ZICETI?
tiby visan

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 14:23

tiby visan scrie:D-le jenica 67 va multumesc pentru sfaturi,eu ma gindeam sa iau o roinita pe 5 rame sa introduc in ea 4 rame cu miere si polen fara nici-un fel de puiet cu albina tinara scuturata de pe rame cu puiet iar dupa 5-6 ore sa introduc rama port botci in mijlocul celor 4 rame si sa le las la crescut pina in a 11-a zi dupa care sa fac roiuri,eu ma gindeam la roiuri formate pe 4-5 rame dar renunt si le fac pe 2 ramecum ati zis dumneavoastra fara sa depopulez rau familiile dupa care introduc cite o botca la fiecare roi si apoi mai adug cite 1-2 rame cu puiet capacit gata de eclozare .CE ZICETI?

nu ati zis ca nu aveti nici sculele necesare si nici nu credeti ca a ti putea sa transvazati si atunci de unde rama cu portbotci stiu de la nea jenica
desprealbine

Mesajde mihai33 » 14 Noi 2012, 15:54

salut!
Ca sa cresti botci ai o singura metoda ca fiind cea mai economica!
Iei o rama goala izolezi matca cu 2 hanemanuri, dai drumul la matca dupa maxim 48h, iei rama insamantata, o bagi intr-un starter, intre 2 rame cu puiet capacit, si mai ajungi la el dupa 11-12 zile, iei botcile si gata...ai terminat...

PS:sa nu uiti de apa si sirop!..daca doresti relatii suplimentare astept PM..dar eu te-as sfatui Nicot, sau transvazare...implica ceva investitie dar merita, pt ca ai matcile exact la timpul potrivit!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde jenica67 » 14 Noi 2012, 17:03

Starterul poti sa il faci intr-o roinita, dar calitatea borcilor, depinde de cantitatea de albine din el. Acum pentru 18 botci, trebuie sa ai un starter tare. Eu asi scoate matca cu 2 rame de albina si asi face un roi pe care l-asi pune intr-o alta pozitie. Restul albinei l-asi scutura tot in aceasta roinita, care asi pune-o pe locul stupului trensformat in starter. Ramele cu puiet, le dai in crestere altor familii.
jenica67

Mesajde tiby visan » 14 Noi 2012, 19:02

va salut D-le desprealbine cind am zis ca nu am sculele necesare m-am referit la acele scule cu care iei larva din alveola nare nimic dea face cu rama port botci,tot ce tine de timplarie in apicultura le fac eu.In citeva zile o sa vin si cu ceva poze.si nu cred ca as putea sa fac trnzvazarea pentru ca nu prea am rabdare la migaleala mai trmura putin si mina neavind rabdare.
tiby visan

Mesajde tiby visan » 14 Noi 2012, 19:20

D-le mihai 63 metoda care ati expus-o dumnevoastra mi se pare mai degrabaca albinele o sa-si traga botci de salvare,sau ma insel ce ziceti.Rama ne-taiata pe semirotund partea de jos(fagure),acele botci o sa fie de SALVARE,numai taind fagurele pe semirotund atunci botcile o sa fie mai bune de calitate daca ma insel sa ma cotrazica cineva.
tiby visan

Mesajde victor s » 14 Noi 2012, 20:45

tiby visan scrie:va salut D-le desprealbine cind am zis ca nu am sculele necesare m-am referit la acele scule cu care iei larva din alveola .

Eu i-ti propun o forma de adresare fara ''domn'' , asta numai daca vrei !
In al doilea rand, ''scula'' necesara, adica lanseta de transvazat se poate face foarte usor dintr-un electrod de inox, pe care-l ajustezi putin in capat si-l slefuiesti cu putina hartie abraziva fina, pentru a nu avea marginile taioase.
o sa iasa ceva de genul (foto) sau poate chiar mai bine.
Toate cele bune si ...curaj !
Fişiere ataşate
P1020637 (Medium).JPG
P1020636 (Medium).JPG
P1020634 (Medium).JPG
victor s

Mesajde cavaleriu » 14 Noi 2012, 23:28

metoda aplicata de mine de vro 5 ani si de care io personal sant multumit
iau reg si fac cu ia un roi dupa care la 2 zile toc toate inceputurile de botci
iau o rama cu oua de la o familie care a dat rezultate mai bune anu trecut de obicei urmaresc fam. mai blande
tai 2sau 3 fasii de celule le tai una din fete fata care a ramas o lipesc cu fata in jos de cele 3 sipci 1/1
care sant batute intro rama normala cu doua tinte la capete la una din laturi se bate o a 3ia tinta pentru a nu da voie sa se suceasa
la lipire o celula o las doua le turtesc cu varful unui cutit cald la 4/5 zile rup ce nu imi place

atentie daca au larve pe rame din care sa traga botci rezultatul nu va fi cel asteptat

daca vor fi prea putine rame in cuib albinele se vor agata ciorchine de celulele proaspat lipite si se vor desprinde le gasesti jos pe fund

in primul an am legat fisia de rama cu sarma dar ies prea multe botci lipite una de alta
cine se ocupa intens cu apicultura are propriile reguli de asi produce singur matci
io mai fac si dastea ne facute si multe alte prostii dupa care iti dai seama k leau facut si altii cu mult anaintea ta
cam la aceasta metoda cred k sa referit tibi spor in toate sa aveti si sa fiti iubiti
;) era sa uit
cand se lipesc cel.se largesc un pic cu un creion bont facut un pic rotund la capat
sa fie cald afara si operatia cat mai rapida
nu crapati celula cand o largiti or mai fi si altele
cavaleriu

Mesajde mihai33 » 15 Noi 2012, 00:07

tiby visan scrie:D-le mihai 63 metoda care ati expus-o dumnevoastra mi se pare mai degrabaca albinele o sa-si traga botci de salvare,sau ma insel ce ziceti.Rama ne-taiata pe semirotund partea de jos(fagure),acele botci o sa fie de SALVARE,numai taind fagurele pe semirotund atunci botcile o sa fie mai bune de calitate daca ma insel sa ma cotrazica cineva.

te contrazic chiar eu!
ideea de a baga un fagure cu oua, este de a sti precis varsta oualelor, si nu vor iesi in nici un caz matci de "salvare"..este ca si cum ai transvaza....pt o reusita a matcilor adik de o calitate buna, te sfatuiesc ca dupa 24h de la introducerea fagurelui cu oua, sa distrugi o parte din botci, adik daca albinele ti-au inceput lucrul la 50...lasi doar 8- 10..din cele mai frumoase..si cu ele defilezi.

matcile de salvare sunt crescute din larve care au varsta diferita, ceea ce inseamna ca acele larve care au fost luate in lucru la varsta de 2 -3 zile,..nu au cum sa aiba calitatea acelei matci care a fost crescuta de la varsta optima,..adik larva de o zi!

un pinker chinezesc costa 8 lei, sincer la inceput nici nu vroiam sa il vad, numai cand ma gandeam la el ma apucau nervii si ma gandeam ..pfai atata migala, durere de ochi...uite ca nu a fost chiar asa...la inceput mai greu,..dupa 2 zile...se ducea mana singura...te las sa te gandesti bine,..dar tine cont ce iti spun, ziua in care ai nevoie de o matca si nu o ai , va fi cea mai lunga si cea mai grea,..dar data din calendar la care sti ca ai matcile imperecheate te va linisti...si iti va da siguranta..asa ca sfatul meu,cumpara un pinker :)
mihai33

Mesajde mihai33 » 15 Noi 2012, 00:09

cavaleriu are dreptate in tot ceea ce spune!...asta presupune timp pierdut si mult!..daca ai 3 stupi..da...dar cand ajungi la 50-100 ai sa ajungi la vorbele mele..:))
mihai33

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR