Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 18:36

Uite cum se face transferul...si daca vrei sa fii mai rapid si sa elimini posibilitatea roirii pui in corpul mic ramele cu faguri construiti gata in ceilalti stupi.
Fişiere ataşate
transfer.jpg
BUNKA

Mesajde Bobolicx Bobo » 14 Noi 2012, 19:03

nae scrie:Sa traiesti nene apicultor ''superincepator ''...
Mi-ai atras atentia mie care nu sunt un mintos cu ''undercover'' si ''3 pagini de caractere scrise inutil '' ... tu ori esti ... ori esti ; sper ,pentru tine , sa ma insel .
Abordarea e tendentios-belicoasa ; sau am eu coltul pus !?
Primul gand al unui incepator e sa precizeze ca nu e clona !?, sunt doar ochi .

Imi pare rau ca am avut o descriere de start, atunci! Nu cred ca era ok sa ma bag ca musca in lapte direct.
Personal imi place idea; Imi doresc ca reincep apicultura cu ce e mai bun si elementele cheie pe care le-a adus tehnologia si avantajele noii tendinte de stuparit. Am inteles, precum Bunka spunea, ca fara o selectie riguroasa si matci de calitate, nu poti face apicultura moderna!
Un video despre o inchegare mai performanta a corpurilor, si chiar o imbinare intre lemn si poliuretan... http://www.youtube.com/watch?v=dzgXfmiXcS0
offtopic: cea mai usoara concluzie e sa generalizezi, nu sa particularizezi. Asa se intampla si cu romanii, corecti..muncitori, din afara! Idea lor e stirbita de faradelegile facute de alti nationali de-ai lor!
Bobolicx Bobo

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 19:15

marian sima scrie:Bai stupi lui Activ sint buni ,asta pentru cine vede avantajele utilizari lor ,pentru cine nu are ideie despre albine nu sint buni.

CE AS PUTEA DOMNILOR SA RASPUND LA ASA CEVA??????esti tare ma simo
desprealbine

Mesajde Bobolicx Bobo » 14 Noi 2012, 19:19

Cat despre iernare si pierderi de caldura..... http://www.youtube.com/watch?v=0_Vj-i8kSII
Stupi de lemn si poliuretan
Bobolicx Bobo

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 19:25

Cred ca avem de invatzat de la polonezii astia a lu Bogdan... http://www.youtube.com/watch?v=T-QkPlyS ... ure=relmfu
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 19:52

BUNKA

Mesajde nae » 14 Noi 2012, 20:02

D-le Bobolicx Bobo =Bogdan , imi cer scuze ...
Dupa ce te-am calcat cu masina scuzele sunt ... tardive ; imi pare rau .
nae

Mesajde Bobolicx Bobo » 14 Noi 2012, 21:14

nae scrie:D-le Bobolicx Bobo =Bogdan , imi cer scuze ...
Dupa ce te-am calcat cu masina scuzele sunt ... tardive ; imi pare rau .

Ehh..."Capul plecat, sabia nu-l taie", mai ales in situatia mea de newbee :D
Noi sa fim sanatosi!
Bobolicx Bobo

Mesajde Bobolicx Bobo » 14 Noi 2012, 21:17

BUNKA scrie:Cred ca avem de invatzat de la polonezii astia a lu Bogdan... http://www.youtube.com/watch?v=T-QkPlyS ... ure=relmfu

Pacat ca nu intelegem poloneza, sau macar sa fie cineva aici pe forum care sa traduca.
http://www.youtube.com/watch?v=ZAn1KbxK ... re=related ... observ o mortalitate cam mare, nu? cu toate ca le asigura un climat bun, fiind in stup poliuretanic!
Bobolicx Bobo

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 21:53

Da pare cam multa albina moarta...pot fi mai multe cauze...ceva albina batrana, sau poate ceva puiet si populatie mare si atunci e normal sa mai pice din albina vlaguita care hraneste puietul.
Sa zicem ca are albina multa...dupa cum se vede zona unde este albina moarta asa pare, are niste gheme mari, totusi de ce nu ies deloc albine??
La mine cand ridicam un cuib de 1/1, sareau toate afara, stateau calare pe doaga...cauta sa intepe, aici nimic, si teoretic e mai cald ghemul e mai rasfirat!
Da...eu nu stiu pe nimeni care sa stie poloneza....invatzam din imagini!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 22:22

"Proprietăți termice

Datorita porozității sale, lemnul este un conductor slab de căldură, prin urmare este foarte potrivit ca izolare termică. Molidul are o conductivitate termica de 0.22 W / mK (pentru comparație betonul are 0,69 W / mK), iar placile izolatoare - 0.14 W / mK sau mai mică. Plăcile aglomerate poroase ajung la 0.05 W / mK. Conductibilitate termică crește cu conținutul de umiditate și densitatea materialului.

Capacitatea termică este la lemn de aproximativ 4 ori mai mare decât la fier. Expansiunea termică poate fi neglijată în practică la lemn, deoarece aceasta va fi compensată de contracție la uscare.

Descompunere termică a lemnului începe la temperaturi de peste 105° C; la 200° C este foarte mult accelerata și atinge cota maximă la 275° C. O degradare termica a lemnului poate să apară în timpul expunerii prelungite la temperaturi mai mici de 100° C. Punctul de aprindere de lemn este intre 200 si 275° C. În absența oxigenului duce la piroliză."

...este de pe Wikipedia

Se sustine teoria lui R delon, legat de lemnul ud care are o conductibilitate termica mai mare decat cel uscat!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Noi 2012, 01:05

Cu mine vorbesti??
Eu am vazut ce zice studiul...sincer am o indoiala in ce priveste spumele astea si polistirenele de care or fi ele...am o reticenta, sunt constient ca dpdv termic sunt peste orice, stiu care sunt efectele asupra coloniilor in tot sezonul...sunt ok, dar eu nu mi-as baga albinele in asa ceva, asa simt, nu pot argumenta!!

Eu am postat cateva chestii legate de transferul termic al lemnului...interesante!!
S-a discutat extrem de mult despre cum se misca aerul in stupi etc, pe unde se pierde energia termica, daca trebuie sau nu diafragma in orizontali etc...raspunsul se gaseste in filmuletul pus de colegul nostru cu imagini IR facute cu termocamera...
Daca as putea acoperi corpurile de lemn cu o pelicula de spuma poliuretanica la exterior asta ar fi probabil tot ce as face...vreau ca albina sa fie in contact macar la interior cu lemnul...e foarte posibil ca lemnul bine impermeabilizat (ulei de in, ceara, parafina) sa fie mult diferit dpdv termic, fatza de cel tratat doar la exterior cu vopsele sau cel neprotejat interior cu nimic...cred ca aici e un sambure de adevar!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Noi 2012, 15:22

Daca te gandesti la tot ce ai scris o sa vezi ca exista o logica pt care se ierneaza mai bine in polistiren extrudat, sau spume poliuretanice de inalta densitate, decat in lemn...
1- poti ierna cu fund sau fara fund cu sita, in sistem clopot cu corp gol sub cuib sau sistem normal cu fundul direct sub cuib...in fiecare din situatii lucrurile stand total diferit.
2- vaporii...da sunt in cantitate mare, trebuie doar sa le facilitezi iesirea din lada, de regula e suficient un urdinis complet deschis acoperit cu sita impotriva soarecilor si a deranjului provocat de pasari
3- vaporii nu inseamna condens in orice situatie...daca ai un clopot inalt de cel putin doua corpuri ME cu colonia in corpul superior, si mai beneficiezi si de proprietatile termoizolante ale spumelor, sau polistirenului, si proprietatile termoreflectorizante, si o colonie care sa ocupe macar 90% din corpul superior...atunci nu ai condens DELOC.
4-cresterea cantitatii de hrana cu uzarea prematura a albinei, aparitia nosemei apar doar in condtii favorizante, nicidecum in situatia iernarii intr-un stup bine termoizolat, ca e el integral din polistirene sau ca e din lemn tratat gen DELON prin impregnare interior-exterior cu ulei si ceara sau parafina...lemn uscat+pierderi termice diminuate, strat exterior de spume sau ppolistiren=plus de izolare termica rezultand consum redus, etc.

Restul nu mai comentez ca deja ti-am raspuns la toate dilemele!
BUNKA

Mesajde Bobolicx Bobo » 16 Noi 2012, 15:28

Sper sa nu fie foarte offtopic..Gasisi un site cu multe experimente facute, deasemenea si rezultatele lor.
Influenta culorii stupului in raport cu temperatura interioara: http://www.beebehavior.com/paint_colors_test.php ,
temperatura interioara in raport cu umiditatea(moisture): http://www.beebehavior.com/THSC_Unit.php , iar rezultatele se cam bat cu idea de sistem clopot cu folie;
Stupul din poliuretan versus stupul din lemn: http://www.beebehavior.com/polystyrene_wood_test.php, oarecum....:D
Si monitorizarea temperaturii in stup poliuretan: http://www.beebehavior.com/hives_temperatures.php
Istoria albinelor rusesti in America, cum s-au adaptat...etc
Daca se intampina probleme, ajut la traducere cu placere
Bobolicx Bobo

Mesajde Bobolicx Bobo » 16 Noi 2012, 15:38

dogvet scrie:
BUNKA scrie:Cu mine vorbesti??
Eu am vazut ce zice studiul...sincer am o indoiala in ce priveste spumele astea si polistirenele de care or fi ele...am o reticenta, sunt constient ca dpdv termic sunt peste orice, stiu care sunt efectele asupra coloniilor in tot sezonul...sunt ok, dar eu nu mi-as baga albinele in asa ceva, asa simt, nu pot argumenta!!

Eu am postat cateva chestii legate de transferul termic al lemnului...interesante!!
S-a discutat extrem de mult despre cum se misca aerul in stupi etc, pe unde se pierde energia termica, daca trebuie sau nu diafragma in orizontali etc...raspunsul se gaseste in filmuletul pus de colegul nostru cu imagini IR facute cu termocamera...
Daca as putea acoperi corpurile de lemn cu o pelicula de spuma poliuretanica la exterior asta ar fi probabil tot ce as face...vreau ca albina sa fie in contact macar la interior cu lemnul...e foarte posibil ca lemnul bine impermeabilizat (ulei de in, ceara, parafina) sa fie mult diferit dpdv termic, fatza de cel tratat doar la exterior cu vopsele sau cel neprotejat interior cu nimic...cred ca aici e un sambure de adevar!!

La ce v-ar folosi d-le Bunka sa dati cu spuma pe corpul de lemn la exterior?Tehnic,se poate face, practic nu are sens.Ginditi-va ca iernati cu Fav,ginditi-va ca problema consta in cantitatea mare de vapori rezultata din degradarea glucidelor,vapori care trebuie eliminati rapid,deoarece umezeala inseamna condens,nosema,cresterea cantitatii de mincare consumata pt a mentine caldura.Ginditi-va care e cantitatea de oxigen consumata de o famile intr-o zi,Uitati-va ce spune Hristea referitor la pierderile de energie in cazul cresterii umezelii la interior.Nu cred ca solutia consta in gasirea unor stupi super-termoizolanti ci in gasirea unei solutii optime intre eliminarea umiditatii cu un consum minim de energie calorica.

Condensul favorizeaza aparitia bolilor si parazitilor; chiar daca sub folie nu se formeaza picaturi de apa, asta nu inseamna ca nu exista o umiditate mare in stup. Cred! Ar fii bun un sistem de masurare a nivelului maxim de CO2, O2 si umiditate in stup. Cat despre schimbul usor de gaze : http://www.beecoolventilators.com/ sau http://www.beebehavior.com/bee_cool_ventilators.php . Stiu ca aparatul e gandit ptr situatia de temperatura ridicata, in perioada de vara, dar poate putem sa ii inversam functia, punandu-l invers, jos, sub sita AV. zic si eu..:D
Bobolicx Bobo

Mesajde BUNKA » 16 Noi 2012, 18:16

dogvet scrie:D-le Bunka ,sinteti un excelent teoretician,rationamentele dvs puse pe hirtie merg snur de la un capat la altul,dar in realitate nu se confirma toate :idea: Din cite am vazut eu sinteti in primul an cu ME,e bine sa-i urmariti cum merg pentru a putea sa dati un caracter puternic spuselor dvs.Intr-adevar mai am si eu dileme(apicole) si va multumesc pt faptul ca ati incercat sa ma lamuriti.

Ma rog!!...nici nu am pretentia sa vi se confirme teoriile mele pentru ca daca mergi in 10 curti, o sa vezi 10 modele de iernare, ceva o sa difere cu siguranta de la curte la curte, asa ca e usor sa zici ca se confirma sau nu se confirma ceva.
Da, sunt in primul an cu ME, si am niste roisori, vai mama lor fata de cu ce sunt eu obisnuit...nu asta e problema, lucrurile se mai schimba...
Ce pot eu sa confirm este valabilitatea sistemului clopot in defavoarea celorlalte sisteme, incercate de mine, l-am probat pe 2 corpuri Dadant in diferite situatii (colonii mai mari si mai mici) stiu ce se intampla in aceste doua situatii, stiu ce importanta are izolatia termica la nivelul foliei, stiu ce implicatii are sita descoperitat total si intr-un clopot perfect, stiu care sunt avantajele clopotului dar si dezavantajele lui (sunt crede-ma)...stiu foarte multe chestii nu din povesti ci din experientza, apoi stiu cum variaza consumul functie de sistemul de iernare folosit, stiu cum trebuie sa arate un sistem in care sa nu existe umiditate peste limite normale la nivelul ghemului in timpul iernii..
Caracterul puternic spuselor mele...se bazeaza pe experimente timp de 8 ani, pe toata stupina de 50, nu pe 1-2 stupi...am experimentat, in defavoarea dezvoltarii stupinei uneori.
N-o lua de parca as incerca sa te invatz ceva, nu sunt in masura si chiar nu-mi propun asta cu nimeni...pur si simplu imi spun parerea care e intotdeauna bazata pe experientza personala, si uneori pe deductie logica...desi nu am folosit niciodata stupi din poliuretan pot sa-mi imaginez ca temperatura se mentine mai usor, fluctuatiile termice sunt mai mici, consum si uzura reduse pana la aparitia puietului...etc.
Plus ca ma mai uit si la ce fac altii...am vazut cum se prezinta o colonie in poliuretan, si desi eu nu l-as folosi din motive etice mai degraba, ce am vazut mi-a placut!
Nu-mi place contra si clinciul dus la nesfarsit...consider ca asta este o risipa de energie, sa stai sa-ti scrii argumentele la nesfarsit...uneori imi incalc regula si intru in jocul asta dar as prefera sa n-o fac.
Cam asta e... te salut
Respect,
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR