nae scrie:Sa traiesti nene apicultor ''superincepator ''...
Mi-ai atras atentia mie care nu sunt un mintos cu ''undercover'' si ''3 pagini de caractere scrise inutil '' ... tu ori esti ... ori esti ; sper ,pentru tine , sa ma insel .
Abordarea e tendentios-belicoasa ; sau am eu coltul pus !?
Primul gand al unui incepator e sa precizeze ca nu e clona !?, sunt doar ochi .
marian sima scrie:Bai stupi lui Activ sint buni ,asta pentru cine vede avantajele utilizari lor ,pentru cine nu are ideie despre albine nu sint buni.
nae scrie:D-le Bobolicx Bobo =Bogdan , imi cer scuze ...
Dupa ce te-am calcat cu masina scuzele sunt ... tardive ; imi pare rau .
BUNKA scrie:Cred ca avem de invatzat de la polonezii astia a lu Bogdan... http://www.youtube.com/watch?v=T-QkPlyS ... ure=relmfu
dogvet scrie:BUNKA scrie:Cu mine vorbesti??
Eu am vazut ce zice studiul...sincer am o indoiala in ce priveste spumele astea si polistirenele de care or fi ele...am o reticenta, sunt constient ca dpdv termic sunt peste orice, stiu care sunt efectele asupra coloniilor in tot sezonul...sunt ok, dar eu nu mi-as baga albinele in asa ceva, asa simt, nu pot argumenta!!
Eu am postat cateva chestii legate de transferul termic al lemnului...interesante!!
S-a discutat extrem de mult despre cum se misca aerul in stupi etc, pe unde se pierde energia termica, daca trebuie sau nu diafragma in orizontali etc...raspunsul se gaseste in filmuletul pus de colegul nostru cu imagini IR facute cu termocamera...
Daca as putea acoperi corpurile de lemn cu o pelicula de spuma poliuretanica la exterior asta ar fi probabil tot ce as face...vreau ca albina sa fie in contact macar la interior cu lemnul...e foarte posibil ca lemnul bine impermeabilizat (ulei de in, ceara, parafina) sa fie mult diferit dpdv termic, fatza de cel tratat doar la exterior cu vopsele sau cel neprotejat interior cu nimic...cred ca aici e un sambure de adevar!!
La ce v-ar folosi d-le Bunka sa dati cu spuma pe corpul de lemn la exterior?Tehnic,se poate face, practic nu are sens.Ginditi-va ca iernati cu Fav,ginditi-va ca problema consta in cantitatea mare de vapori rezultata din degradarea glucidelor,vapori care trebuie eliminati rapid,deoarece umezeala inseamna condens,nosema,cresterea cantitatii de mincare consumata pt a mentine caldura.Ginditi-va care e cantitatea de oxigen consumata de o famile intr-o zi,Uitati-va ce spune Hristea referitor la pierderile de energie in cazul cresterii umezelii la interior.Nu cred ca solutia consta in gasirea unor stupi super-termoizolanti ci in gasirea unei solutii optime intre eliminarea umiditatii cu un consum minim de energie calorica.
dogvet scrie:D-le Bunka ,sinteti un excelent teoretician,rationamentele dvs puse pe hirtie merg snur de la un capat la altul,dar in realitate nu se confirma toateDin cite am vazut eu sinteti in primul an cu ME,e bine sa-i urmariti cum merg pentru a putea sa dati un caracter puternic spuselor dvs.Intr-adevar mai am si eu dileme(apicole) si va multumesc pt faptul ca ati incercat sa ma lamuriti.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori