Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sunt familii de albine care zboara pe ger

Mesajde alf2linux » 24 Noi 2012, 12:09

Multumesc. Cred ca o s aiau niste albine decedate si o sa le duc la laborator sa vad.
alf2linux

Mesajde Ruben » 24 Noi 2012, 12:12

Sau mai pot iesi...de nebune, pe zapada, una cate una, din cauza CCD, care, macar acolo, o sa admiteti ca exista. :idea:

Am vazut fenomenul acesta in iarna 2010-2011 intr-o stupina din zona(injumatatita in acea iarna). Ies din stupi....pe zapada de afara.

Legat de ipoteza caldurii care le scoate afara. Nu spun ca nu-i posibil, daca e intr-adevar CALD afara. Dar daca e cald inauntru si frig afara, nu ies. Eventual pana la urdinis.

Am avut vre-o 3 ierni incalzitoare la stupi. Inauntru termometrul indica 20 de grade, afara zero. Nu ieseau afara. Mergeau pana la urdinis. Atat.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde nicus » 24 Noi 2012, 16:06

In aceasta primavara unii au pus paie in fata stupilor peste zapada pentru ca albinele iesite la zborul de curatire sa nu ramana intepenite pe zapada.
Asta apropos de stupii in fata carora se afla albine moarte. Astea au iesit (posibil) ajutate de vremea buna care a incalzit lazile in zilele trecute si ceva incarcare.(dor de afara)

Este unul singur la care sunt la urdinis (-3 grade afara), majoritatea nu zboara ci ies si intra. Daca era nosema se mai opreau la urdinis? Posibil lipsa matca.
Ma gandesc ce rade DM cand citeste pe aici, hai cu o postare, va rog ;)
Ultima oară modificat de nicus pe 24 Noi 2012, 16:10, modificat 1 dată în total.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde peterneamt » 24 Noi 2012, 16:18

alf2linux scrie:Am facut tratamentele cu Varachet 3 in August la interval de 7 zile
Benzi cu Mavrirol in septembrie si iar tratament in Octombrie. Asa ca exclud parazitii.

Si in Aprilie daca mai faci un tratament cu VF cad din nou. ;)
peterneamt

Mesajde nicus » 24 Noi 2012, 16:30

cornelioandanciu scrie:Dupa parerea mea a ajuta albinele sa intre in stup primavara devreme este o mare greseala.Oalbina sanatoasa intra singura.O albina bolnava daca o ajutam intra, si mai imbolnaveste si alte albine.Doar vara este benefic acest tip de ajutor, asta e parerea mea.

Parca orice albina era valoroasa intr un stup si cu precadere, orice zi in plus traita de ea iarna/primavara.
Intr o familie cu nosemna, albinele care mor in exterior protejeaza familia? Aici cred ca se naste o alta discutie, ma opresc.
Cat despre albinele care pleaca sa se elibereaza primavara, eu le doresc inapoi in stup.
nicus

Mesajde Mircea_63 » 24 Noi 2012, 17:04

Stai asa ca am omis esentialul. Spuneti-mi va rog, este neobisnuita aceasta iesire a albinelor?

Eu, bazat pe lecturi, am presupus ca s-au incalzit la soare si au iesit sa-si faca nevoile. Este ceva atat de neobisnuita aceasta iesire a albinelor?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde janese » 24 Noi 2012, 18:24

daca iese si se intoarce in cutie,este ok! problema este ca raman incremenite pe afara! azi asha...maine asa...si se depopuleaza!

zicea unu ca minus trei grade nu este ger....pentru albine ger este orice temperatura care le blocheaza definitiv pe afara!
altu zicea ca poate au iesit sa-si goleasca intestinu!l.....pai dupa trei saptamani de iarna are deja intestinul plin?
nicus...de ce sa rada dm ma???doar el zice uite una care zboara,nu e bine dar asta e! adecaaa...nu-i vine sa rada!
treaba lui,daca rade citind aici sau nu.....dar scopul tropicului este:la ce pericole si riscuri este supusa familia de albine, daca i se face impachetarea si izolarea termica pe dinafara??este de aplicat si la noi???daca ar fi in romania si ar dispune de acele prelate,i-ar izola???
in canada, se izoleaza:
1) ca sa nu consume exagerat datorita iernii grele din acea zona?
sau
2)negrupate si neizolate ar iesi epuizate in primavara?

daca vatra cu nuclee se comporta asa,atunci
3)CUM SE COMPORTA FAMILIILE TARI GRUPATE SI IZOLATE IDENTIC?
janese

Mesajde nicus » 25 Noi 2012, 01:49

jonny_it scrie:
nicus scrie:Eu zic asa, sa pui o folie de culoare neagra care atrage caldura.
Te salut si iti respect munca pe care o faci.

Multumesc! ;)

Daca as pune folie neagra la primavara as avea cu 25-50% albine mai putine in stupi. Cunosc un apicultor care a invelit asa stupii si a cam ramas fara albine.
Folia incalzeste stupul si face ca albinele sa zboare chiar si cand afara sunt doar 4-5 grade. Albinele mor de frig in exteriorul stupului.

Pe mine ma intereseaza doar sa le protejez de curentii de aer.
nicus

Mesajde jonny_it » 25 Noi 2012, 03:34

O alta cauza posibila: intoxicatiile; incepand de la antibiotice pana la pesticide, polen/nectar toxic.
Partea cu polenul/nectarul toxic o spun din experienta, cealalta(antibiotice/pesticide) este o cauza posibila. Totusi tinand cont ca in zonele cu agricultura intensiva se folosesc multe pesticide/ierbicide deci cantitati mai mari sau mai mici ajung sigur si in stup. Cum parasesc stupul vara asa o fac si iarna.

OFF Topic(Citeste cine are chef):
Americanii/canadienii si alte cateva tarisoare(multe si prin Europa dar probabil ca nimeni nu ii intrece pe americani) folosesc pentru cresterea plantelor aceeasi metoda pe care o foloseste DM pentru albine, adica se trateaza preventiv pentru toate bolile posibile(de obicei folosind antibiotice). Metoda nu poate fi catalogata nici macar la "putin inteleapta" deoarece intra la o categorie care incepe cu "t" si se termina cu "a".
Se folosesc aceste metode de tratament deoarece suprafetele pe care se cultiva o anumita planta sunt imense si ar fi dificil sa se trateze doar in cazul in care apare o anumita boala/daunator.
In momentul cand vorbim de o cultura care se intinde pe mii de hectare, fara spatii intre parcele orice daunator/boala se va raspandi foarte repede. Este un cerc vicios in care a intrat si apicultura.
jonny_it

Mesajde andrei_calinescu » 25 Noi 2012, 18:35

janese scrie:

o stupina bine organizata si pregatita de iarna,,,DM film 61""
se vede o familie care iese si albina care ingheata pe zapada

mancare are!
liniste desavarsita este!
organizat cuibul este!
sa fie orfan?
sa fie puiet in cuib si albina sa plece dupa apa?
sa fie nitzica nosema si albina sa iasa sa-si elibereze intestinul?
sa fie un soarec inauntru?
de ce numai la familia aia iese albina la zbor?

Nu vreau sa o fac pe desteptul.
Dar...
Noi in France lucram cu caucaziene in general la munte.
Aveam si zapada si geruri.
Caucazienele erau "bolunde" la zboruri pe timp rece(probabil tinea de adaptare). Ieseau numai ce mijea un pic soarele.
Depopularea nu era insa mare.
andrei_calinescu

Mesajde Gudas Valentin » 25 Noi 2012, 22:31

Cum spun si uni dintre colegi,este o albina rezistenta la frig,albina adaptata sa supravietuiasca in conditile vitrege ale iernilor geroase Rusesti,dupa cum vedeti zapada e proaspata,albinele sunt pe zapada,acele albine sunt albinele moarte in stup si scoase de sanitare afara,o albina vie daca ajunge amortita pe zapada va topi zapada si va crea o mica gaura nu ar apare in filmare,albinele care reusesc sa zboare va asigur ca intra si inapoi in stup. :)
Sa nu faceti si cu carnica teste :lol:
Daca nu credeti faceti un test la iarna ca nu-i departe. ;)
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Noi 2012, 23:01

albina a topit zapada vreo 5-6 cm adancime!!! poza mai veche !!!
Fişiere ataşate
ok_155287.jpg
ok_155287.jpg (10.15 KiB) Vizualizat de 9633 ori
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde balasbebe » 25 Noi 2012, 23:08

Daca veti observa ca albinele ies iarna pe zapada afara din stup sa nu disperati. Am vazut stupar care a inchis lazile sa nu mai zboare albinele lui. A fost o catastrofa. Cate au putut iesi s-au mutat in capace, si au ramas moarte acolo, captive. Acel stupar a vazut multe albine moarte prin zapada si le-a inchis. L-am convins ca multe erau moarte, scoase de cele vii si asa cum a zis Vali prea putine au ramas captive in zapada, din alte cauze.
balasbebe

Mesajde pst_claudiu » 25 Noi 2012, 23:50

Min. 0:30 "Sunt care au murit in zapada...Este una care zboara chiar acum..."
Min. 00:28 "S-a mai incalzit, acum sunt undeva la -3 grade"
Min. 07.22 se vede umbra de la balotul de paie.
Min. 10:30 "Nu-mi place sa le vad ca zboara iarna...de regula ce se intampla; raman in zapada..."
pst_claudiu

Mesajde kamy » 26 Noi 2012, 06:36

albinele netratate corespunzator de acarieni,sau cele la care a uitat fitilu sa arda,mai puteti adaoga si virusii care sant la promotie,sant motivul pentru care ies iarna pe ger albinele afara,se-ntampla datorita instinctului de conservare sa aibe si puiet si atunci vorba lui mircea mai ies unele sa faca si pipi!e din patite va rog nu intrebati pagina!
kamy

Mesajde kamy » 26 Noi 2012, 06:38

peterneamt scrie:Cu cit este mai buna izolatia, cu atit pastreaza mai bine frigul........ ;)

corect peter....!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE