Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2012, 09:08

janese scrie:undeva in dambovita...stupina nu este a mea!...cu greu am primit acceptul de la proprietar, sa-i pun stupina pe forum...un stupar de o modestieeee...n-am cuvinte! :idea:

Janese multumeste-i frumos omului(stuparului)!
multumesc tie! :)
Se vede unde este pasiune...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde eugen_c » 26 Noi 2012, 14:23

Dragi colegi,

Anul acesta prin iunie am format 60 de roi. S-au dezvotat binisor, au cladit 5-7 rame...la floarea soarelelui ajungand pe 7-9 rame.
Problema este acum, pt ca o buna parte adica 20 au ghemul decat pe 3 intervale(la 6 grade Celsius). Pentru a nu ii unifica si pentru a reduce riscurile, am luat decizia sa ii mut intro incapere. Acest adapost este o camera de 16m2, contruita din paianta, cu geamuri si usa inchise etans.
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat si anume: cat de mare trebuie aerisirea facuta si care este locul cel mai indicat? Eu ma gandeam sa gauresc usa cu niste carote. E bine? La ce inaltime de la podea? Daca dau gaura prea mare se mai mentine temperature la 5 grade cand afara vor fi -25? Dar nu vrea sa existe riscul sa se sufoce.
Aveti experiente(personale) asematoare?

Multumesc frumos,
eugen_c

Mesajde janese » 26 Noi 2012, 16:16

stuparul cu casa asta a albinelor zice ca incepand cu cinci grade temperatura in camera,incepe matca sa oua..deci temperatura trebui sa fie de max cinci grade....ai eu am mai zis anul trecut de max patru grade...deci suntem pe-acolo!
altceva:
atentie la umiditate in camera...deci trebui sa o tzii la 50-60%

intuneric total
liniste desavarsita
siii....
o data cu inceperea cresterii puietului,familia incepe sa dea caldura in camera...ca vor fi ,,saizeci de sobe".;......nu poti sa mai racesti in camera ca sa-i tii pe loc la sub cinci grade....deci trebui sa te pui cu turte pe ei!... si din clipa asta le dai drumu la urdinish sa zboare in zilele calde cand zboara musca........le tii in camera pana temperatura nu poti s-o mai controlezi sub 11 grade!toate astea le faci numai daca esti langa ei!daca nu poti sa mai tii temperatura sub 11 grdc atunci ii scoti afara si-i lasi deschisi ca altfel se agita rau simtindu-se inchisi!
in legatura cu aerul.....faci 2 gauri in tavan...gauri care sa iasa in pod..(deci si in pod sa fie intuneric)= o gaura sa se ridice aerul si a doua gaura prin care treci un horn pana la podea cu 200mm mai sus de podea ...sa vina aerul din pod in camera ..diametrul hornului ca la sobe parca 120-150mm...
asta din ce am mirosit eu in experentele mele sortite cu multe , multe esecuri... :P
janese

Mesajde ciptheman » 26 Noi 2012, 20:50

nea jane pai si aia de ierneaza cu sita libera ce fac? vad ca unii ai lasa cat mai neizolati iar altii le fac case in toata regula,dar dupa iarna trecuta adeptii sitei libere au lasat o mai moale in a sustine iernarea fara fund iar unii dintre ei s au apucat de izolat stupii in toamna asta oare de ce? trecem de la iernat in curu gol la iernat la gura sobii?! :roll:
ciptheman

Mesajde jiji » 26 Noi 2012, 22:09

eu unul, anul trecut am iernat fara a acoperii fundul si am avut majoritatea numai roiuri pana la 5 rame si au iesit din iarna , bine nu toti , am avut o motalitate de cam de 7 % motivele ar fi
- uni au inceput ponta la sf ianuarie si nu au lasat puietul sa mearga dupa mancare , marea majositate au murit de foame
- iar restul vreo 2 sau 3 au murit deoarece au fost langa un gard care lea tinut umbra toata iarna , nu ia vazut soarele si mai si cadea sloiuri de gheata din pom pe ei asti au fost cei mai oropsiti
jiji

Mesajde alt stupar » 26 Noi 2012, 22:39

ciptheman scrie:nea jane pai si aia de ierneaza cu sita libera ce fac? vad ca unii ai lasa cat mai neizolati iar altii le fac case in toata regula,dar dupa iarna trecuta adeptii sitei libere au lasat o mai moale in a sustine iernarea fara fund iar unii dintre ei s au apucat de izolat stupii in toamna asta oare de ce? trecem de la iernat in curu gol la iernat la gura sobii?! :roll:

iernarea cu sita pe fundul lazii nu exclude adapostirea contra vantului in timpul iernii ( chiar si intr-un interior neincalzit ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 26 Noi 2012, 22:42

janese scrie:asta din ce am mirosit eu in experentele mele sortite cu multe , multe esecuri... :P[/quot
hai bre nu te mai lauda atata ca nu esti singur,dupa ce patesti cate patesti poti sa spui mai bine altora cum sa nu faca!
Ultima oară modificat de kamy pe 26 Noi 2012, 22:44, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Noi 2012, 22:42

iarna trecuta am iernat 26 in fundul gol si din pacate nu am reusit sa-i protejez de vant !!! mi-a murit doar unu !!! si sincer nu am de gand sa renunt la fundul AV ce va ramane iarna deschis 100% !!!
sanatate maxima tuturor si iernare usoara !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Cristian IONITA » 26 Noi 2012, 22:46

ves.lucian.zabrani scrie:iarna trecuta am iernat 26 in fundul gol si din pacate nu am reusit sa-i protejez de vant !!! mi-a murit doar unu !!! si sincer nu am de gand sa renunt la fundul AV ce va ramane iarna deschis 100% !!!
sanatate maxima tuturor si iernare usoara !!! :P :P :P

socluri permit sau nu inchiderea?

daca permit nu inteleg de ce nu o folositi?

eu am toti stupii cu soclu AV de cand am inceput (2004) ... nu am iernat decat cativa o singura data cativa stupi fara sa pun subarul (la mine e din tabla) ... sincer nu a,m vazut mari diferente dar in mod sigur ajuta contracurentilor si nici nu impieteaza prea tare pentru aerisire
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Re: iernarea stupilor intr-o incapere

Mesajde ioanpuiu » 27 Noi 2012, 00:00

balasbebe scrie:Ai vazut cum este dispusa stupina din Huseni. Pomii au crescut si nu mai am cum sa fac o voliera. Cu 500 de lei ...

În situaţia asta cu pomii, se poate folosi plasă de pescuit din textil sau plase pentru protecţia recoltei la pomii fructiferi - din plastic - eu am folosit la cireş, am îmbrăcat toată coroana şi am strîns-o în partea de jos pe lîngă tulpină.
Păsările nu încap prin ochiurile plasei, iar albinele pot ieşi la zboruri. (se poate pune faţă-sus-spate la o mică distanţă de lăzi)

...........................
"Janese loveşte din nou" - sau - lecţia de apicultură.

Mă gîndesc la stuparul ăla din Dîmboviţa: el, practic nici nu a existat pentru noi pînă azi dacă nu a scris nici un rînd pe forum :shock:
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde kamy » 28 Noi 2012, 19:38

ehei si cati sant din aia si ce experienta,da la ei nu e deviza,,postez,deci exist,,!
kamy

Mesajde janese » 28 Noi 2012, 20:12

janese

Mesajde alt stupar » 28 Noi 2012, 20:23

Janese, spaniolul ala, sti tu care... asa zicea ca ierneaza, cu o gaura semiopturata cu o carpa subtire in podisor, avand menirea sa permita lejer evacuarea aerului umed.
Io ii povesteam despre etans deasupra, el zambea si zicea ca nu e ok... dracu mai stie !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 28 Noi 2012, 20:44

depinde de temperaturi,la temperaturi unde nu ingheata sau nu ramane gheata de pe o zi pe alta,poti folosi carpa ca o supapa sa scapi de umezeala din stup,dar in momentul in care coboara temperaturile,carpa umeda si inghetata se transforma in magnet de apa,si face acumulari ca in congelatoru de la frigider!
kamy

Mesajde kamy » 28 Noi 2012, 21:25

si inca una,am zugravit acu-s vre-o 25 de ani si era inainte de craciun vreme umeda si rece,am dat un strat de zugraveala si foc si caldura vre-o 3 zile,colturile si pe jos ude,a treia zi s-a indreptat vremea am oprit focul si deschis usa si geamul si-n 2 ore uscat luna!banu la ban trage,condensu la rece!si nu avea pe unde sa iasa!
kamy

Mesajde eugen_c » 29 Noi 2012, 15:42

janese scrie:stuparul cu casa asta a albinelor zice ca incepand cu cinci grade temperatura in camera,incepe matca sa oua..deci temperatura trebui sa fie de max cinci grade....ai eu am mai zis anul trecut de max patru grade...deci suntem pe-acolo!
altceva:
atentie la umiditate in camera...deci trebui sa o tzii la 50-60%

intuneric total
liniste desavarsita
siii....
o data cu inceperea cresterii puietului,familia incepe sa dea caldura in camera...ca vor fi ,,saizeci de sobe".;......nu poti sa mai racesti in camera ca sa-i tii pe loc la sub cinci grade....deci trebui sa te pui cu turte pe ei!... si din clipa asta le dai drumu la urdinish sa zboare in zilele calde cand zboara musca........le tii in camera pana temperatura nu poti s-o mai controlezi sub 11 grade!toate astea le faci numai daca esti langa ei!daca nu poti sa mai tii temperatura sub 11 grdc atunci ii scoti afara si-i lasi deschisi ca altfel se agita rau simtindu-se inchisi!
in legatura cu aerul.....faci 2 gauri in tavan...gauri care sa iasa in pod..(deci si in pod sa fie intuneric)= o gaura sa se ridice aerul si a doua gaura prin care treci un horn pana la podea cu 200mm mai sus de podea ...sa vina aerul din pod in camera ..diametrul hornului ca la sobe parca 120-150mm...
asta din ce am mirosit eu in experentele mele sortite cu multe , multe esecuri... :P

Multumesc frumos pt ajutor! Voi acoperi geamurile si voi urmarii umiditatea. O sa mut in adapost doar roii pe 3 rame(vreo 20).
Am retinut diametrul aerisirii, dar din pacate nu am pod la incapere. E in regula daca dau o gaura in usa (la 20cm de podea) si alta gaura in partea opusa(aproape de acoperis)? Nu se face curent prea mare?
eugen_c

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR