Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde alin anghel » 26 Noi 2012, 15:34

Buna ziua! Am si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati. Am cumparat 5 stupi in primavara. Nu am facut restrangerea cuibului corespunzator, nu am aproximat marimea familiei astfel incat am lasat 4 rame pe mijloc aproape goale si 4 rame pline cu rezerve pe margine, dar albinele fiind destul de putine si-au format cuibul pe cele goale. Trebuia sa le restrang doar pe 4 rame dar...nestiinta, cert este ca au foarte putine rezerve. Ce pot face? Sa "sparg" cuibul si sa mai bag o rama plina cu rezerve intre ele? Sa pun turtita deasupra ramelor? Imi vine sa plang de necaz, mai ales ca am rame pline. Daca cineva are bunavointa sa-mi raspunda va multumesc anticipat!
alin anghel

Mesajde jenica67 » 26 Noi 2012, 15:48

Se anunta pana joi temperaturi de pana la 19 grade. Daca prinzi o zi calda, organizeaza-i rapin, ca este ultima sansa.
jenica67

Mesajde delux111 » 26 Noi 2012, 15:52

alin anghel scrie:Buna ziua! Am si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati. Am cumparat 5 stupi in primavara. Nu am facut restrangerea cuibului corespunzator, nu am aproximat marimea familiei astfel incat am lasat 4 rame pe mijloc aproape goale si 4 rame pline cu rezerve pe margine, dar albinele fiind destul de putine si-au format cuibul pe cele goale. Trebuia sa le restrang doar pe 4 rame dar...nestiinta, cert este ca au foarte putine rezerve. Ce pot face? Sa "sparg" cuibul si sa mai bag o rama plina cu rezerve intre ele? Sa pun turtita deasupra ramelor? Imi vine sa plang de necaz, mai ales ca am rame pline. Daca cineva are bunavointa sa-mi raspunda va multumesc anticipat!

Poti sa le atasezi si cate o turta la fiecare, nu strica .
delux111

Mesajde akmm » 26 Noi 2012, 16:40

alin anghel scrie:Buna ziua! Am si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati. Am cumparat 5 stupi in primavara. Nu am facut restrangerea cuibului corespunzator, nu am aproximat marimea familiei astfel incat am lasat 4 rame pe mijloc aproape goale si 4 rame pline cu rezerve pe margine, dar albinele fiind destul de putine si-au format cuibul pe cele goale. Trebuia sa le restrang doar pe 4 rame dar...nestiinta, cert este ca au foarte putine rezerve. Ce pot face? Sa "sparg" cuibul si sa mai bag o rama plina cu rezerve intre ele? Sa pun turtita deasupra ramelor? Imi vine sa plang de necaz, mai ales ca am rame pline. Daca cineva are bunavointa sa-mi raspunda va multumesc anticipat!

Sfaturi pot fi date.Depinde de iscusinta celui vizat.
Eu as proceda in felul urmator.As astupa urdinisul sa nu iasa albina.Daca are tendinta sa zboare l-as lasa deschis.As deschide stupul, indiferent de vreme.As scoate ramele goale si as restrange cuibul.Ramele le-as scoate prin scuturare si nu periere ca sunt ghem.As izola imediat cuibul cu podisor/diafragma etansa etc..As sufla cu feonul aer cald , ori prin fund, daca are plasa, ori prin urdinis, daca nu am alta optiune.Suflat cu moderatie cand si cand pentru a dezmorti albina si a-i permite sa urce in ghem.
O alta varianta, fara feon, bagat intr-o bucatarie de vara unde se face focul, si l-as lasa peste noapte la cald sa se organizeze.A doua zi as face o verificare sumara deasupra.Pentru un asemenea caz, folia este de dorit, pentru ca verificarea presupune doar ridicare podisorului si vizualizarea inervalelor dintre rame, fara acces la albine.
Daca in bucatarie sunt 14-18 grade, albinele se reorganizeaza cu siguranta.Cu urdinisul inchis, bineinteles si cu garantia ca stupul este etans.
Iarasi spun, pentru o asemenea situatie, fundul cu plasa ce permite contactul cu aerul cald imediat si nu atunci cand se incalzeste lemnul, e un avantaj.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde jiji » 26 Noi 2012, 16:57

dc e cald ca astazi si zbarnaie albina scoatele pe alea goale si lasa numai pline cat acopera albina
jiji

Mesajde bostina constantin » 26 Noi 2012, 17:08

Am retinut si eu sfatul colegului akmm, foarte pertinent pt asta-i multumesc!!

Dar eu vroiam sa arat un aspect din comportamentul unei familii.
Am pus reductoare de urdinis din lemn la toate cutiile, pt ca buretii erau ciuguliti de pitigoi. Toate famiile erau in ghem am verificat una [nu m-am putut abtine :( ].
Dar la una dintre ele[ nu la care am ridicat podisorul, primele doua poze], dupa ce am montat reductorul, fara zdruncinaturi, au iesit afara mai multe albine m-au alergat[nu aveam masca]. Le-am urmarit erau agitate dar pana la coada au intrat in cuib si pe placa de zbor a ramas ce se vede. E vre-o peoblema ?? ;)
Fişiere ataşate
DSC02637 (Small).JPG
placa de zbor
bostina constantin

Mesajde akmm » 26 Noi 2012, 19:34

In final o rama goala poate fi lasata in mijoc cu conditia sa aibe mancare cele vecine.Daca mancarea este putina, eu recomand turta cu miere in februarie.Pana atunci, nu.Chiar ca depinde daca nu au mancare deloc.In acest caz as pregati mai degraba niste lumanari la capatai.
Agresivitatea este strans legata si de lipsa hranei sau a accesului la ea.Mai spun o data.La rearanjarea cuibului se acorda timp familiei sa urce pe rame sa-si refaca cuibul.Cu cat temperatura este mai mare cu atat timpul de repliere mai scurt.
akmm

Mesajde letsoc » 26 Noi 2012, 20:12

O situatie similara am avut acum cativa ani in urma .Le-am dus intro bucatarie ,am tras perdelele , le-am lasat sa se incalzeasca citeva ore, apoi am deschis stupul, am scos ramele goale si am reorganizat cuibul cu rame cu miere, dupa care le-am lasat reducandu-le temperatura si lumina treptat ca sa le pot scoate afara.Numai ca la mine era prin ianuarie, nu mai stiu exact ,au trecut iarna fara alte probleme . La tine o sa fie mai greu ,ai 5, eu am avut numai unul .Succes!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde ciptheman » 26 Noi 2012, 20:42

daca as fi in situatia ta le as tine pe miere zaharisita la punga pana la primavara si cu siguranta nu ar patii nimic, albina moare de foame nu de turta.
ciptheman

Mesajde akmm » 26 Noi 2012, 21:05

Si sa mai adaug un aspect foarte important.Grija numarul 1 este matca.Se lucreaza foarte repede.Daca matca e amortita de frig si nu-si revine sa urce, nu urca nici familia.Ramane pe fund si acolo moare.Mare grija!
akmm

Mesajde bostina constantin » 27 Noi 2012, 13:15

akmm scrie:Agresivitatea este strans legata si de lipsa hranei sau a accesului la ea.Mai spun o data.La rearanjarea cuibului se acorda timp familiei sa urce pe rame sa-si refaca cuibul.Cu cat temperatura este mai mare cu atat timpul de repliere mai scurt.

Cand am facut restrangerea cuibului, am gasit rama cu puiet capacit [eram cu un stupar], am bagat-o a doua de la diafragma, sa o pot scoate mai usor la impachetare.
La impachetare, am gasit-o cu coronita capacita iar in locul puietului miere necapacita. De teama sa nu atraga umezeala mierea necapacita si implicit alterarea, am dat-o afara, si in locul ei am bagat alta rama de la rezerva cu miere capacita. Initial doream sa nu mai bag alta rama in loc, dar intre timp eclozase puietul, si formase interval de albine si intre ultima rama si diafragma. Oi fi facut bine sau rau asta e, dar sunt sigur ca hrana are , ca e o familie harnica si curata dar agresiva ;)
Sanatate la toti !!
bostina constantin

Mesajde elisavtizoh » 27 Noi 2012, 18:28

bostina constantin scrie:
akmm scrie:Agresivitatea este strans legata si de lipsa hranei sau a accesului la ea.Mai spun o data.La rearanjarea cuibului se acorda timp familiei sa urce pe rame sa-si refaca cuibul.Cu cat temperatura este mai mare cu atat timpul de repliere mai scurt.

Cand am facut restrangerea cuibului, am gasit rama cu puiet capacit [eram cu un stupar], am bagat-o a doua de la diafragma, sa o pot scoate mai usor la impachetare.
La impachetare, am gasit-o cu coronita capacita iar in locul puietului miere necapacita. De teama sa nu atraga umezeala mierea necapacita si implicit alterarea, am dat-o afara, si in locul ei am bagat alta rama de la rezerva cu miere capacita. Initial doream sa nu mai bag alta rama in loc, dar intre timp eclozase puietul, si formase interval de albine si intre ultima rama si diafragma. Oi fi facut bine sau rau asta e, dar sunt sigur ca hrana are , ca e o familie harnica si curata dar agresiva ;)
Sanatate la toti !!

Eu am gasit albina dupa diafragma unde aveau rame descapacite . O-i fi facut bine? astept o zi mai senina sa vad ce-i cu ele,. Adjud, Vrancea
elisavtizoh

Mesajde letsoc » 27 Noi 2012, 19:02

Vasile nu prea ai facut bine ! Daca prinzi o zi buna, trebue reorganizat cuibul si scoase cele de dupa diafragma .Am avut si eu surprize din astea in octombrie cand s-au mutat dupa diafragma cu regina cu tot, dar atunci era cald si le-am mutat usor ,acum trebuie sa recurgi la una din metodele enumerate mai sus cat mai repede, succes!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde nae » 27 Noi 2012, 19:44

akmm scrie:Si sa mai adaug un aspect foarte important.Grija numarul 1 este matca.Se lucreaza foarte repede.Daca matca e amortita de frig si nu-si revine sa urce, nu urca nici familia.Ramane pe fund si acolo moare.Mare grija!

Corect .
+ la aceasta ora sunt 2 variante :
1- cine simte albina n-are nevoie de sfaturi ; muta /stramtoreaza /largeste in spatiu inchis sau nu ____ risca constient .
2-turte /turte /turte ... + sanse = am scapat .
Organizarea cuibului acum este ..''la ghici ''____ cine poate nu ajunge aici ,cine ajunge aici ... va doresc sa fiti din V - Timis/Arad .
nae

Mesajde stroe » 27 Noi 2012, 20:28

mihaistupar scrie:Din câte știu eu, carpatina noastră se dezorientează doar dacă e mutată in plin cules, sau in timpul zilei. Și eu le-am mutat seara la 30 de m.a doua zi au zburat,când se intorceau dădeau o tură pe la vechiul loc,după care zburau in zig zac deasupra noului loc,și aterizau exact unde trebuia.la mine așa se intâmplă. Și asta la peste 60 de cutii așezate pe altă direcție,in linie,cu distanță de 1 m intre rânduri.am doar un culuar pe mijloc pt circulaţie. Grupul este flancat pe 3 părţi de gard din tablă cutată de 2 m,deci doar pe deasupra pot intra. Carpatina trebuie respectată și pt această însușire :) :lol:

Cum sa ai 60 stupi si sa faci asa greseala? Poti muta stupii in apropiere pe alte pozitii dupa o perioada mai mare 7-10 zile . Albina se va duce la vechea pozitie negasind nimic intra aiurea, eventual la vecini.
stroe

Mesajde stuparul2011 » 27 Noi 2012, 21:27

buna,
Sanatate la toti !!

unii spun ca, cu cat familia este mai agresdiva, cu atat este mai harnica.....
altii lucreaza sa aiba familii cat mai blande......
cred ca si acesta e un factor foarte important, si dupa parerea mea....
ar trebui gasit un echilibru intre aceste doua insusiri ale albinelor....
sau??????
numai bine si sanatate
stuparul2011

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR