alin anghel scrie:Buna ziua! Am si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati. Am cumparat 5 stupi in primavara. Nu am facut restrangerea cuibului corespunzator, nu am aproximat marimea familiei astfel incat am lasat 4 rame pe mijloc aproape goale si 4 rame pline cu rezerve pe margine, dar albinele fiind destul de putine si-au format cuibul pe cele goale. Trebuia sa le restrang doar pe 4 rame dar...nestiinta, cert este ca au foarte putine rezerve. Ce pot face? Sa "sparg" cuibul si sa mai bag o rama plina cu rezerve intre ele? Sa pun turtita deasupra ramelor? Imi vine sa plang de necaz, mai ales ca am rame pline. Daca cineva are bunavointa sa-mi raspunda va multumesc anticipat!
alin anghel scrie:Buna ziua! Am si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati. Am cumparat 5 stupi in primavara. Nu am facut restrangerea cuibului corespunzator, nu am aproximat marimea familiei astfel incat am lasat 4 rame pe mijloc aproape goale si 4 rame pline cu rezerve pe margine, dar albinele fiind destul de putine si-au format cuibul pe cele goale. Trebuia sa le restrang doar pe 4 rame dar...nestiinta, cert este ca au foarte putine rezerve. Ce pot face? Sa "sparg" cuibul si sa mai bag o rama plina cu rezerve intre ele? Sa pun turtita deasupra ramelor? Imi vine sa plang de necaz, mai ales ca am rame pline. Daca cineva are bunavointa sa-mi raspunda va multumesc anticipat!
akmm scrie:Agresivitatea este strans legata si de lipsa hranei sau a accesului la ea.Mai spun o data.La rearanjarea cuibului se acorda timp familiei sa urce pe rame sa-si refaca cuibul.Cu cat temperatura este mai mare cu atat timpul de repliere mai scurt.
bostina constantin scrie:akmm scrie:Agresivitatea este strans legata si de lipsa hranei sau a accesului la ea.Mai spun o data.La rearanjarea cuibului se acorda timp familiei sa urce pe rame sa-si refaca cuibul.Cu cat temperatura este mai mare cu atat timpul de repliere mai scurt.
Cand am facut restrangerea cuibului, am gasit rama cu puiet capacit [eram cu un stupar], am bagat-o a doua de la diafragma, sa o pot scoate mai usor la impachetare.
La impachetare, am gasit-o cu coronita capacita iar in locul puietului miere necapacita. De teama sa nu atraga umezeala mierea necapacita si implicit alterarea, am dat-o afara, si in locul ei am bagat alta rama de la rezerva cu miere capacita. Initial doream sa nu mai bag alta rama in loc, dar intre timp eclozase puietul, si formase interval de albine si intre ultima rama si diafragma. Oi fi facut bine sau rau asta e, dar sunt sigur ca hrana are , ca e o familie harnica si curata dar agresiva![]()
Sanatate la toti !!
akmm scrie:Si sa mai adaug un aspect foarte important.Grija numarul 1 este matca.Se lucreaza foarte repede.Daca matca e amortita de frig si nu-si revine sa urce, nu urca nici familia.Ramane pe fund si acolo moare.Mare grija!
mihaistupar scrie:Din câte știu eu, carpatina noastră se dezorientează doar dacă e mutată in plin cules, sau in timpul zilei. Și eu le-am mutat seara la 30 de m.a doua zi au zburat,când se intorceau dădeau o tură pe la vechiul loc,după care zburau in zig zac deasupra noului loc,și aterizau exact unde trebuia.la mine așa se intâmplă. Și asta la peste 60 de cutii așezate pe altă direcție,in linie,cu distanță de 1 m intre rânduri.am doar un culuar pe mijloc pt circulaţie. Grupul este flancat pe 3 părţi de gard din tablă cutată de 2 m,deci doar pe deasupra pot intra. Carpatina trebuie respectată și pt această însușire![]()
Cand am facut restrangerea cuibului, am gasit rama cu puiet capacit [eram cu un stupar], am bagat-o a doua de la diafragma, sa o pot scoate mai usor la impachetare.
La impachetare, am gasit-o cu coronita capacita iar in locul puietului miere necapacita. De teama sa nu atraga umezeala mierea necapacita si implicit alterarea, am dat-o afara, si in locul ei am bagat alta rama de la rezerva cu miere capacita. Initial doream sa nu mai bag alta rama in loc, dar intre timp eclozase puietul, si formase interval de albine si intre ultima rama si diafragma. Oi fi facut bine sau rau asta e, dar sunt sigur ca hrana are , ca e o familie harnica si curata dar agresiva
Sanatate la toti !!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 67 vizitatori