Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde pst_claudiu » 01 Dec 2012, 21:53

BUNKA, nu am sustinut niciodata ca tot ce vine din America e rau, ba din contra. La cum se descurca ei acolo la ce probleme au si la cat sunt albinele de stresate, sunt de admirat. De exmplu la 20 februarie trebuie sa aiba stupii pentru polenizare la migdal.
O varianta de iernare la ei e iernarea familiilor la sud. Miller in "Fifty Years Among the Bees" descrie esecurile lui de la inceputurile iernarii in spatii inchise(pivnita) si asta in anii 1911. Ce se mai aude de canadienii de la frenchbeefarm ?
pst_claudiu

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 22:04

un OM scrie:Nu cred ca fac hraniri proteice sau energetice cei care ierneaza in unele din halele prezentate de d-voastra. Avand stupii pe mai multe randuri pe inaltime eu nu vad cum i-ar lua la mana pe fiecare pentru completari.

Am vazut ca astia de la French Bee Farm folosesc hranitoare de urdinis...in rest nu stiu ce fac, insa in afara de completarea din Oct, cred ca mai hranesc ...crtesterea de puiet e riscanta mai ales pe un singur corp...probabil ca doar astia pe un corp au parte de tratament special...cei pe 2 corpuri ierneaza altfel, am vazut pe multi punand acele turtite de inlocuitori de polen intre cele doua corpuri, odata puse nu mai umbla intre corpuri.
La cei pe un corp multi pun turte sub podisor, sau pun turte pe gaura de hranire din podisor si albina urca prin gaura in caserola sau punga si consuma...altii pun o gratie Hanemann apoi un cat si peste gratie o hartie cerata peste care pun sa zicem 10 kg de apifonda sau ceva asemanator....fel de fel de metode.
La aia pe un corp ME sa fii sigur insa ca fac hraniri, undeva prin fe-mart trebuie hraniti...de aia boraste de albina primavara din laditele alea!!
Uite aici http://www.frenchbeefarm.com/ruches-hors-normes/ la penultima poza de pe prima pagina...ladita acoperita de albina!!..in hala...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 22:06

pst_claudiu scrie:BUNKA, nu am sustinut niciodata ca tot ce vine din America e rau, ba din contra. La cum se descurca ei acolo la ce probleme au si la cat sunt albinele de stresate, sunt de admirat. De exmplu la 20 februarie trebuie sa aiba stupii pentru polenizare la migdal.
O varianta de iernare la ei e iernarea familiilor la sud. Miller in "Fifty Years Among the Bees" descrie esecurile lui de la inceputurile iernarii in spatii inchise(pivnita) si asta in anii 1911. Ce se mai aude de canadienii de la frenchbeefarm ?

Pai tu nu dar sunt multi altii, nu-i nevoie de nominalizari...iti zic eu ca sunt!!
E normal sa ai probleme cand aplici ceva ce nu stapanesti, asta se regleaza in timp.
Cei de la French Bee Farm banuiesc ca fac bine, de unde sa stiu...parca era ceva din 2012...nu m-am uitat, dar ferma functioneaza!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2012, 22:12

Cam asa i-am organizat si eu pt iernare...diafragma pe mijloc, albina comasata acolo, gratie deasupra si papa le dau peste gratie in plus fata de ce e in rama, ce am observat e ca deja consumara o jumate din rame cum se intampla la 1/1 pe un corp..de acum trebuind sa se mute in spate..o tampenie de lada, o tampenie de STAS si de rama...de aia MEA sau R Delon sunt ok..
O sa le tin in Apimel, am si niste turte cu ceva drojdie ramase, nu le-am luat de acolo...si le bag la dos!!
Vadin primavara daca am facut bine, da eu zic ca daca merge in alta parte merge si la mine...trebuie pur si simplu sa le asiguri hrana.

http://www.frenchbeefarm.com/splitting-method/
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 03:21

BUNKA

Mesajde nicoaraalexandru » 02 Dec 2012, 21:39

salut. te rog sa ma ajuti intr-o problema proprie. ti-am trimis un mesaj privat si sper sa imi acorzi cateva minute. o zi buna
nicoaraalexandru

Mesajde Badea Alin » 03 Dec 2012, 00:02

Bunka spune-mi cu ce tip de ramă lucrezi pe ME (lățime de 32 sau 37)?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 03 Dec 2012, 00:12

Sincer nu știu ce albină au canadienii dar știu ce ierni sunt ale dracului de geroase, temperaturile depășesc -40 grade frecvent. În plus nu știu cum albinele alea stau fără să iese la zbor de curățire mai mult de trei luni, pentru că în perioada Decembrie - Februarie temperatura rar depășește o grade. Doar SV Canadei are o climă ceva mai blândă pentru că este scăldată de curentul cald al Alaskăi.
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 12:06

Badea Alin scrie:Bunka spune-mi cu ce tip de ramă lucrezi pe ME (lățime de 32 sau 37)?

Anul asta abia am scapat de ramele dadant 1/1, am taiat tot, si am bagat in corpurile ME, am ceva ceva populat si sper sa ies bine cu ele la primavara, ramele sunt cele normale ce le-am folosit in toti anii astia...cu lateralele de 36mm.
Anul asta am bagat cateva rame fara foita facute dupa cum urmeaza, leat superior in V ca la rama Alpine, cadrele sunt fara hofman, si late de 20mm, insarmate.
O sa pun o foto sa vedeti cum arata.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 12:34

Badea Alin scrie:Sincer nu știu ce albină au canadienii dar știu ce ierni sunt ale dracului de geroase, temperaturile depășesc -40 grade frecvent. În plus nu știu cum albinele alea stau fără să iese la zbor de curățire mai mult de trei luni, pentru că în perioada Decembrie - Februarie temperatura rar depășește o grade. Doar SV Canadei are o climă ceva mai blândă pentru că este scăldată de curentul cald al Alaskăi.

Zice Dan Margarit ca au tot felul de matci, si Bukfast, si italiana, si nu mai stiu ce ..de aia rezistenta la varoa.. dar au multa caucaziana, asta ar fi baza la ei.
Pai cum stau fara zbor...in primul rand e foarte multa albina tanara care intra la iernat, din cauza hranirilor puternice din toamna, apoi este o cantitate mare de albina si se stie ca in coloniile puternice uzura este mult redusa fata de coloniile mici sau medii..apoi avand hrana suficienta, cate 40-50kg pe colonie si avand climat propice ele cresc puiet in partea a doua a iernii si se schimba albina in timpul iernii, albina care participa la cresterea puietului foloseste proteina din corpul ei pt a creste puiet, si moare in stup inainte de a efectua zbor de curatire, moare cu fecalele in ea fara sa murdareasca ramele sau lada, albina tanara care se apare in timpul iernii este furajata, nu odata am vazut cum le hranesc proteic si energetic in partea a doua a iernii...asta este motivul pt care nu se mai pune asa mult accent pe zborul de curatire pt ca el oricum intarzie foarte mult, si pt care ei scot niste colonii in primavara asta insemnand cu o luna mai tarziu decat la noi...de te sperii cata albina au.
BUNKA

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 13:13

Salut! Imi place ce vad. Frumso ce faci! Sunt incepator sima gandeam pe langa vrticali sa fac un experiment cu un multietajat! Sa incerc? Am albine din iulie....doar 4...spe rsa le trec iarna! Cam la ce pret ajunge un astfel de stup multietajat cu 4 caturi si 2 urdinise? Folosesti si Snellgrove ?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 13:39

delorin I scrie:Salut! Imi place ce vad. Frumso ce faci! Sunt incepator sima gandeam pe langa vrticali sa fac un experiment cu un multietajat! Sa incerc? Am albine din iulie....doar 4...spe rsa le trec iarna! Cam la ce pret ajunge un astfel de stup multietajat cu 4 caturi si 2 urdinise? Folosesti si Snellgrove ?

Fati un ME si tine albine in el, vezi daca sunt diferente...sunt cu certitudine, incearca sa-i vezi plusurile fata de celelalte sisteme si vezi ce anume nu e cum trebuie la el..cu timpul o sa tragi multe concluzii, dar deocamdata cativa ME merge sa ai prin curte. Nu-ti trebuie 4 corpuri..3 sunt suficiente.
Pai pretul e functie de producator, de calitate dar in linii mari e pe acolo intre 150-200 ron ca la orice lada.
Nu am nevoie de schnellgrove...am gratii!
Citeste cat mai mult, o sa inveti multe fara sa mai fii nevoit sa aplici...te apuca batranetea daca incerci sa experimentezi tot ce vezi sau ce auzi...incearca sa scurtezi drumul catre ceea ce vrei sa obtii cu albinele, nu fa investitii mari daca nu esti absolut sigur pe ceea ce vrei sa faci...eu spre exemplu dupa 8 ani ma gasesc in situatia ca schimb absolut tot...ME asa cum il stim noi va ramane doar ca fapt divers in curtea mea, un mijloc de a creste rame mici, de a popula stupii mici Roger Delon.
E foarte posibil ca o sa desfac lazile vechi si o sa fac din ele corpuri de 33/33/30 la interior..lemnul e foarte uscat si bine tratat cu ulei si ceara si propolis.
BUNKA

Mesajde Badea Alin » 03 Dec 2012, 13:52

BUNKA scrie:
Badea Alin scrie:Bunka spune-mi cu ce tip de ramă lucrezi pe ME (lățime de 32 sau 37)?

Anul asta abia am scapat de ramele dadant 1/1, am taiat tot, si am bagat in corpurile ME, am ceva ceva populat si sper sa ies bine cu ele la primavara, ramele sunt cele normale ce le-am folosit in toti anii astia...cu lateralele de 36mm.
Anul asta am bagat cateva rame fara foita facute dupa cum urmeaza, leat superior in V ca la rama Alpine, cadrele sunt fara hofman, si late de 20mm, insarmate.

spune-mi, care este distanța dintre faguri, pe care intenționezi să o ai pe viitor?
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 15:14

Badea Alin scrie:
BUNKA scrie:

spune-mi, care este distanța dintre faguri, pe care intenționezi să o ai pe viitor?

33mm e verificat , merge..le fac la 33 si o sa incerc si cu 32mm.
BUNKA

Mesajde Badea Alin » 03 Dec 2012, 19:18

și eu am început cu fagurii naturali. din păcate nu prea am poze, am găsit doar una. Am ajuns la concluzia că albinele construiesc cu celule de lucrătoare în orice perioadă a anului. Eu am o teorie pe care vreau să o verific anul viitor.
Badea Alin

Mesajde delorin I » 03 Dec 2012, 19:56

Badea Alin scrie:și eu am început cu fagurii naturali. din păcate nu prea am poze, am găsit doar una. Am ajuns la concluzia că albinele construiesc cu celule de lucrătoare în orice perioadă a anului. Eu am o teorie pe care vreau să o verific anul viitor.

Chiar si iarna? Am auzit ieri de hribi care cresc in decembrie...dar chiar crezi ca acest construit este ceva atat de seminficativ? La ce te referi?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?