Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fureto bun si pentru gaselnita?

Mesajde fcvaslui » 15 Aug 2011, 16:10

Pe ambalajul ''masinariei'' scrie ca se poate folosi impotriva multor insecte. Pe cand oare o sa apara substanta activa si pt gaselnita? Sau poate a aparut si eu nu stiu? Pana atunci,sa ne traiasca...bosinarii. :)
fcvaslui

Re: Fureto bun si pentru gaselnita?

Mesajde Adrian Galofteanu » 15 Aug 2011, 17:07

Am vazut la francezi o metoda destul de ok pentru gaselnita. Fagurii care se puneau la pastrare erau pusi pe rastele si rastelele le duceau la un depozit frigorific unde le tineau vreo 2 ore la -20 grade Celsius. Nu este la indemana noastra dar daca scapa pana iarna iar iarna ii tinem intr-o magazie unde sa fie frig ca afara tot este bine pentru ca scapam de ouale depuse de cu toamna.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde fcvaslui » 16 Aug 2011, 21:17

Adrian Galofteanu scrie:Am vazut la francezi o metoda destul de ok pentru gaselnita. Fagurii care se puneau la pastrare erau pusi pe rastele si rastelele le duceau la un depozit frigorific unde le tineau vreo 2 ore la -20 grade Celsius. Nu este la indemana noastra dar daca scapa pana iarna iar iarna ii tinem intr-o magazie unde sa fie frig ca afara tot este bine pentru ca scapam de ouale depuse de cu toamna.

Problema e ca sa pastram fagurii pana prin octombrie. Unde ati citit dvs ca fluturele depune oua pentru ca in primavara sa eclozioneze larve? :D Ramele odata introduse in stup fiti sigur ca nu vor fi atacate de gaselnita. Doar in cazul cand avem o ''mana'' de albine. In anii trecuti am folosit frunze de nuc,acid acetic,vrejuri de tomate,banala naftalina,sulf.
fcvaslui

Mesajde liviu1965 » 17 Aug 2011, 10:20

La mine stupii sunt plini de albina si totusi zilele trecute am gasit ditamai viermele..... Ce-i drept numai unul....
Partea proasta e ca nu stiu cum arata o celula cu larva gaselnitei.

Pana la primavara am aplicat ramelor cladite tratamentul cu inghet : invelite individual in folie alimentara , tinute cate 3 ore in congelator ( ptr. orisice eventualitate de rest de oua... ) si arhivate in beci.
liviu1965

Mesajde teinegru64 » 17 Aug 2011, 21:54

Mai bine in pod.In beci prind mucegai.Gaselnița avem și in cei mai buni stupi.Cand vei vedea pe o rama cu puiet,celule goale ,in linie dreapta,avand continuitate pe ambele fețe,sa știi ca acolo e o larva de gaselnița. Deoarece in literatura de specialitate se spune clar .....in familiile puternice nu avem gaselnița, nimeni nu recunoaște acest lucru.Avand unele banuieli ,am bagat o rama claditoare in topitor ....și am stat langa ea sa vad ce se intampla. In aprox 10 min au aparut cateva larve disperate.Și, era rama claditoare beton ,doar la prof Ursu mai vezi asa ceva.Vezi rama respectiva pe http://stuparitul.3xforum.ro/post/2301/ ... _de_puiet/
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Adrian Galofteanu » 18 Aug 2011, 07:44

fcvaslui scrie:
Problema e ca sa pastram fagurii pana prin octombrie. Unde ati citit dvs ca fluturele depune oua pentru ca in primavara sa eclozioneze larve? :D Ramele odata introduse in stup fiti sigur ca nu vor fi atacate de gaselnita. Doar in cazul cand avem o ''mana'' de albine. In anii trecuti am folosit frunze de nuc,acid acetic,vrejuri de tomate,banala naftalina,sulf.

Ce dragi imi sunteti voi astia care repede cu gura pana la urechi fara sa va informati!

Uite aici ce scrie:

"Rezistenţă
Supravieţuirea pe timpul iernii în colonia de albine şi în depozite este posibilă sub formă de ou sau larvă la Achroea şi de ou larvă sau pupă la Galleria. Frigul este cel mai mare duşman al moliei. La 0°C larva, nimfa şi insecta mor în 12 ore. La temperatura de –9°C insecta moare în toate stadiile de dezvoltare după 2 ore iar la –15°C moartea se produce după 45 de minute."

Sau poate nu inteleg eu bine si atunci decat sa ne hahaim mai bine explicam!

Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde akmm » 18 Aug 2011, 08:32

Adrian Galofteanu scrie:
fcvaslui scrie:

Ce dragi imi sunteti voi astia care repede cu gura pana la urechi fara sa va informati!

Uite aici ce scrie:

"Rezistenţă
Supravieţuirea pe timpul iernii în colonia de albine şi în depozite este posibilă sub formă de ou sau larvă la Achroea şi de ou larvă sau pupă la Galleria. Frigul este cel mai mare duşman al moliei. La 0°C larva, nimfa şi insecta mor în 12 ore. La temperatura de –9°C insecta moare în toate stadiile de dezvoltare după 2 ore iar la –15°C moartea se produce după 45 de minute."

Sau poate nu inteleg eu bine si atunci decat sa ne hahaim mai bine explicam!

Toate cele bune!

Pai noi suntem mari amatori de vorbit nu de citit....
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde liviu1965 » 18 Aug 2011, 11:40

teinegru64
Merci ptr.informatie
liviu1965

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE