de BUNKA » 05 Dec 2012, 12:53
Aseara i-am bagat intr-o camera unde am o soba si las deschisa portita sa traga aerul din camera, si am un burlan larg cred de 200mm care l-am tras de afara prin geam si l-am lasat pe pardoseala incaperii, acolo pe stativi am pus stupii care sunt dubli, cate 2 familii pe 5 rame cu diafragma etansa intre ele, fund de lemn, deasupra gratie Hanemann, peste gratie am pus carton din acela fagure care are aer in el...mai multe placi, sus au un cat gol si un fund intors sau capac...am 2/38cm fanta de aerisire jos si sus...bezna totala, si am pus si un bec rosu pt controale si interventii.
Imediat ce le-am lasat acolo si s-au linistit am constatat ca e rece undeva la -2 si 0 grade, albinele merg la turatie redusa, stau linistite, atmosfera in camera nu e ca afara unde e ger...desi sunt 0 grade nu se simte ca nu bate vantul.
Lumina rosie nu le deranjeaza deloc...urdinisele sunt larg deschise si cu toate astea albina nu iese la intrare decat daca e deranjata, daca apropii mana sau sufli sau lovesti..sta cuminte acolo, copii putin ce fac aia de la french bee farm.
As incerca sa fac si niste gauri in fundurile intoarse de le-am pus deasupra, sa pun o sipca pt a obtura fanta de sus care se creaza prin amplasarea unui fund intors...sa-l pun direct peste gratie deci sa scot cartoanele si corpul gol si acolo la gaura sa hranesc din ianuarie cu sirop la borcan intors sau la punga cu pasta gen apimel sau facuta in casa dupa reteta celor de la French Bee...trebuie sa o invat neaparat...e smecherie curata, e si invertita si face cumva de o solidifica in cristale fine...ar merge si daca la siropul invertit (al lui nea` Gica Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui! ) sa mai adaog ceva DEXTROZA ...in felul asta s-ar face ca un serbet, numai bun pt albina...s-ar modifica compozitia la peste 50% dextroza si mai putina fructoza si ..voilla!!
Oricum iernarea in adapost este calumea daca respecti niste chestii, o ventilatie a incaperii buna si asta se rezolva usor, o monitorizare a temperaturii care nu trebuie sa urce peste 4-5 grade pana ne hotaram sa le dam drumul la puiet, intuneric total si becuri rosii pt interventii, umiditate controlata.
- Fişiere ataşate
-