Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

sfaturi pentru unificare

Mesajde cerbucerbilor » 19 Aug 2011, 22:01

saltare! sunt incepator vreau sa unific o famile cu un roi pastrand matca familiei, matcile fiind de aceeasi varsta. am citit ca unificarea este acceptata mai usor de albine daca, de ex. in cazul meu, roiul nu are puiet. deocamdat are puiet dar nu sunt sigur daca trebuie sa execut unificarea in perioada aceasta. intrebarea mea este: cand este momentul cel mai propice pt. unificare a.i. albinutele sa nu fie stresate? mentionez ca albinele mele sunt rele, iar unificarea trebuie facuta dintr-un stup dadant 10 rame cu mag 3/4(partial miere) si un roi de 5 rame 3/4. iar dupa unificare modelul de stup cu care vreau sa continui este ME. ceea ce vreau eu sa fac nu este numai o unificare "simpla" prin punerea catului peste celalalt. astept pareri si sfaturi. multumesc
cerbucerbilor

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde balu » 20 Aug 2011, 21:16

si ce-ai frate cu ele? daca pot iesi individual din iarna lasa-le asa
balu

Mesajde cerbucerbilor » 21 Aug 2011, 10:06

pai aia e ca nu pot iesi din iarna. crezi ca eu nu as vrea sa iasa individual?
cerbucerbilor

Mesajde victor s » 21 Aug 2011, 10:25

deci...o unificare simpla se poate face cel putin in 2 moduri, mai ales ca folosestiun corp peste altul. dupa orfanizarea uneia din colonii, prima metoda ar fi stropirea si a uneia si a celeilalte colonii cu tuica pentru uniformizarea mirosului si unificarea celor 2.
a doua metoda este cea a ziarului, intre cele 2 caturi ce vrei sa le unesti, pui o foaie de ziar ce separa complet cele 2 colonii si intepi ziarul cu furculita in vreo 2/3 locuri, astfel incat mirosul celor 2 colonii ce trebuiesc unificate se va amesteca relativ usor si fara probleme . in privinta ziarului, nu-ti face probleme, i-l vei vedea scos afara pe urdinis, macinat !
succes!
victor s

Mesajde Adi Hodis » 21 Aug 2011, 11:16

cerbucerbilor scrie:saltare!
...
iar unificarea trebuie facuta dintr-un stup dadant 10 rame cu mag 3/4(partial miere) si un roi de 5 rame 3/4. iar dupa unificare modelul de stup cu care vreau sa continui este ME. ceea ce vreau eu sa fac nu este numai o unificare "simpla" prin punerea catului peste celalalt. astept pareri si sfaturi. multumesc

Salut !.
Pai da, nu este simplu deoarece e toamna si presupun ca nu prea ai conditiile necesare ca sa faci treaba cu succes.
Conditiile sint:
1. Sa ai 16 rame de 3/4 din care, min. 3 cu puiet si coronitza de miere + 4 acoperitoare, cate 2 in stanga respectiv dreapta.Asta in catul de sus ( catul II ) unde se va realiza rezervele de iernat.
Sub acest cat, ai nevoie catul I in care sa ai minim 3 rame in care a pontat matca si sa fie flancate de rame cladite, ( ideal ar fi sa fie toate la fel, in care a pontat matca )
2. Ai nevoie de o roinitza in care sa pui matca pe care vrei sa o elimini, sa o ai de rezerva in caz de eshec ... ca nimic nu-i sigur pe lume ...
3. Daca trebuie eliminata matca din roi ... o muti cu albina insotitoare in roinita, fara puiet, faci o orfanizare si peste 3 zile cureti toate botcile de salvare care si le trage ... apoi unesti coloniile cu metoda ziarului + ceapa.
Dupa ce s-au acceptat, muti matca in catul de 3/4.
3. Sa ai o gratie Hanemann ( presupun ca nu ai ).
Peste cuibul cu rame 1/1 pui gratia Hanemann, ca sa nu coboare matca in cuib si peste gratie pui catul nr. I echipat cu ramele cu celule goale cum am descris mai sus si peste el pui catul II.
Dupa 2 zile va trebui sa extragi toata mierea din ramele 1/1 exceptind cele cu puiet larvar pe care le vei extrage dupa ce a capacit puietul ... si aceasta miere sa o administrezi in hranitor ( presupun ca ai ) in portii de minim 500 gr. si max 800 gr. la interval de 2 zile ( una DA, una NU )
Daca trebuie eliminata cealalta matca, din cuibul 1/1, te scuteste de mutatul matcii in catul 3/4 ... in rest procedeul este acelasi, orfanizare, curatzarea botcilor de salvare, gratie, unificare, extras si administrata stimularea.

Daca poti indeplini toate acestea, e OK ... daca nu, si chiar trebuie unificat, atunci alege colonia care e mai dezvoltata si lasi trecerea pe ME pentru anul viitor ca sint shanse de reusita de 98 %.

Era sa uit un aspect important.
Pastura, cum faci sa muti pastura in colonia care vrei sa ierneze colonia ? :roll:
Simplu ... tai ramele ( 2 buc. trebuie ) la inaltzimea de 230 cm. ... si organizezi cuibul cu puietul flancat de aceste rame si apoi cele 2 rame pline cu miere.

Nota
In perioada de toamna, matca si albinele prefera sa ocupe ramele de culoare maro si maroniu inchis spre negru pentru ca aceste rame mentine mai bine caldura.
Daca nu ai rame 3/4 suficiente cum am zis, amina trecerea pe ME.

Acum matale decizi ... succes.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 21 Aug 2011, 13:54

multumesc mult, asa voi incerca sa unific. speram sa-mi dai indicatii pt ca esti intotdeauna de ajutor, chiar ma si intreb cateodata cum ai timp sa intri si pe forum avand atatia stupi si volum de lucru. cum reusesti? sanatate!
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 21 Aug 2011, 14:22

Pe rand, nu deoadata :)
Pai am o stupina in gradina, atelierul e acasa ... si clapele astea aci´ ...
Adeseori ramane computerul deschis ... al strunsete fiica-mea ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 22 Aug 2011, 21:36

saltare!
am facut primul pas- orfanizarea, dar asa de rau mi-a parut de matca, am zis ca sa nu o mai chinui asa pana va pieri ca e mai bine sa o omor repede si gata
am controlat si ramele roiului eu zic ca e de bine. peste trei zile merg sa distrug botcile. intrbare:treaba cu ziarul o pot face peste trei zile? numai bine!
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2011, 22:14

am facut primul pas- orfanizarea, dar asa de rau mi-a parut de matca, am zis ca sa nu o mai chinui asa pana va pieri ca e mai bine sa o omor repede si gata
...

Maaa ! da´ asa am zis eu sa faci ? :shock:
Daca o sa omoare matca ... la ce rezerva apelezi ??? :roll:

Uite cum ti-am zis sa faci:
Adi Hodis scrie:Conditiile sint: ...
2. Ai nevoie de o roinitza in care sa pui matca pe care vrei sa o elimini, sa o ai de rezerva in caz de eshec ... ca nimic nu-i sigur pe lume ...
...

Dupa ce e terminata treaba cu acceptarea ... avea-i timp sa-i dai bilet spre lumea cealalta.

Mai mai ... cum nu-s linga tine, sa-ti dau una shtearsa de dupa ceafa :P ... ca poate n-o sa mai citesti grabit.

Revin cu raspunsul ... da, poti sa unifici folosind ziarul si ceapa zdrobita si pusa in ambele parti, sub si peste ziar ... sa nu uiti sa curetzi toate botcile de salvare, da ?.
Hai ... ca o fi ea cumva ... niciodata n-a fost sa nu fie oarecum. :mrgreen:
Adi Hodis

Mesajde adriann » 23 Aug 2011, 00:14

am controlat si ramele roiului eu zic ca e de bine. peste trei zile merg sa distrug botcile. intrbare:treaba cu ziarul o pot face peste trei zile? numai bine!

ti-o pastram eu "moca" 1 sapt.....impreuna cu 1 cana de albine ....sper sa iti iasa unificarea, inceraca sa faci cum zic cei mai "batrani" de pe forum si cu f. multa experienta.
adriann

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 13:02

saltare! Treaba cu omoratu matcii mi-a scapat ca altfel sigur nu o matraseam. nu stiu la ce m-am gandit in momentul ala. o bagasem in "roinita" facuta de mine si nu se inchidea capacul cum trebuie si apoi unde o tin asa... ca sa previn o eventuala omorare a matcii ce zici sa o bag in bigudiu cateva zile? am stat cu inima stransa ca am omorat matca acu mai stau si cu morcovu ca poate o omoara pe asta acuma offfff cat sa mai rezist in stres din asta. si cat morcov am avut pana au iesit matcutele(din botci roire) astea anul asta si pana au inceput ouatul numai eu stiu cat m-am perpelit inainte de culcare, ore de lectura pe forum si in carti, de zicea nevasta ca sunt dus ca numai asta stiu. acu o sa stau iarasi cu morcovu dar sunt un pic increzator dar sa vedem. sigur greseala asta nu o sa o mai fac daca o sa mai am ocazia desigur. miera de mana cu arata sau cum o recunosc? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 23 Aug 2011, 13:13

Lasa ca le rugam frumos, adica tu, azi, sa nu o omoare ... si scapi de morcov :P
Nu te dojeneam daca ai fi avut mai multe familii ... da´ asaaa ciuda mi-a fost cand am vazut ... si acuma nu pot sa ma abtzin din :lol: ... ca stiu cum e cu invatzarile astea.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 23 Aug 2011, 13:19

Uite un borcan cu miere de mana viewtopic.php?f=21&t=405&start=288
Si in faguri este inchisa la culoare ... maro.
PS
Si e duuulce. :P
Te salut.
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 23 Aug 2011, 15:50

stii prin cate am trecut anul asta din cauza stupului? e de poveste pe cuvantul meu. L-am gasit si cazut de la o furtuna (a stat asa vreo sapt). noroc ca a cazut spre
in fata si ramele au stat pe leaturile laterale cum ar veni pe cant ca daca era sa cada pe o parte "adio mama". parte la la treaba asta am aavut si eu ca am pus un fel de paravan facut din snopuri de trestie pt umbra. cand m-am dus la stup am crezut ca mi l-s furat vai ce-am mai stat cu morcovu iarasi ca poate moarta matca. intrebare: e normal la vremea asta puiet de trantor? celulele respective tot de trantor au fost. e posibil sa fi gresit matca cand a ouat? adica fara intentie. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 23 Aug 2011, 19:57

cerbucerbilor scrie:... intrebare: e normal la vremea asta puiet de trantor? celulele respective tot de trantor au fost. e posibil sa fi gresit matca cand a ouat? adica fara intentie. sanatate

Aoleeeu !!!
Mai are trantori si acuma ??? :shock: ... in familie s-au in roi ?.
Daca sint in familie ... e problema mare taica.
Da´ de ce n-ai zis asta inainte sa gatuieshti matca ... of of ... :(

Mai cerbulle .. eu cred ca iti cam place morcovii, a ?. :P
Las'ca mai vorbim ... te salut.
Adi Hodis

Mesajde adriann » 23 Aug 2011, 20:25

tu vrei sa aiba si vanaturu... nu numai morcovu? ;)
adriann

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR