Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 01:16

BUNKA

Mesajde balasbebe » 06 Dec 2012, 08:15

Am citit comentariile, si nu prea sunt de acord cu acest mod de a hrani albinele.
Daca hranim albinele cu polen la tava mai merge, dar cu sirop eu sunt rezervat.

Ma refer la faptul ca in fiecare sat sunt si cinci stupine. Distantele intre stupine sunt mici. Noi avem prin stupine mai mult roiuri decat familii. De cand cu proiectele ne trebuie doar cutii pe cateva rame. Cateva rame nu inseamna familie.
balasbebe

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 10:10

sakala scrie:
BUNKA scrie:Pai da..si Apimelul e tot asa..are 42% fructoza, 51,5% glucoza 2,5% maltoza, 2% trioza si 2% zaharoza...folosind reteta aia si ceva ingrediente care poate le gasim pe piata s-ar putea face acasa...ar mai trebui niste glucoza si niste zahar sa rupem putin balanta ca sa se solidifice pasta.
Glucoza din cate stiu se gaseste.

pai de glucoza nu zice nimik acolo iar zahar invertim 10 kg il lasam 15 min sa se linistesca si sa elimine bulele de aer si apoi se baga 400gr de fondand se mesteca si in 10 min compozitie ar trebui sa ia consistenta unei turte si se toarna in pungi sau cutiute dupa dorinta asa am citii acolo si se depoziteaza in locuri racoroase pt a capata consistenta dorita si apoi poate fi servit albinelor dupa dorinta
de fructoza ,maltroza ,trioza de unde se procura astea se gasesc ? omul acolo da mura in gura la 10 kg zahar invertit se adauga 400gr fondant ,iar tu zici sa mai adaugi 500gr fructoza,250 gr glucoza,200 gr maltroza,200gr trioza,200gr zaharoza? asa vrei sa o faci sau am gresit eu cantitatile?

Una-i una, alta-i alta...eu ma refeream la Apimel...
Reteta celor de la French Bee o stiu dar nu am vazut ca ei sa puna si sarea de lamaie :idea: ...deci nema invertire, e doar sirop fiert, in care baga fondantul si atat.
Eu faceam referire acolo ca am putea copia ca sa zic asa reteta Apimelului care este o hrana solida invertita...si dupa reteta lui nea Gica (fie-i tarana usoara) dintr-o cantitate de zahar rezulta prin invertire 50% fructoza si 50% glucoza...pt ca intreaga compozitie sa se solidifice e suficient sa rupi balanta intre cele doua, asta inseamnand sa mai adaogi glucoza sa te duci la 55% sau 60% si gata solidifica fara sa mai invarti etc...si e hrana invertita atentie!!
Dupa reteta Apimelului ar mai trebui sa avem si celelalte ingrediente, maltoza si trioza...dar merge si asa, doar cu un plus de glucoza sa schimbam procentele in compozitie!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 10:24

balasbebe scrie:Am citit comentariile, si nu prea sunt de acord cu acest mod de a hrani albinele.
Daca hranim albinele cu polen la tava mai merge, dar cu sirop eu sunt rezervat.

Ma refer la faptul ca in fiecare sat sunt si cinci stupine. Distantele intre stupine sunt mici. Noi avem prin stupine mai mult roiuri decat familii. De cand cu proiectele ne trebuie doar cutii pe cateva rame. Cateva rame nu inseamna familie.

Da, e mare aglomeratia in sate, am zis si eu asta cand mai vorbeam de selectie...si trebuie atentie la hraniri, asa e!!
Cred totusi ca daca le hranesti la gaura din capac presupunand ca facem niste capace stil american, si folosim borcane de sticla..sau sticle, hranindu-le mereu e posibil ca sa dispara starea aceea de agitatie pe care le-o produce hranirea.
Imi aduc aminte eram intr-o toamna pe campurile din apropierea vetrei cu stupii la floare si lucerne trifoi etc...si faceam hraniri in uluce langa cuib, in fiecare zi cate 2-3-4 troace, sub folie...fund de sita...ieseau innebunite la inceput, dupa care obisnuindu-se au inceput sa nu mai fie asa innebunite, pur si simplu tabarau pe uluce si in 20 de minute goleau troaca...si alimentam din nou de la capat cand terminam de pus la tot sirul.
AS incerca sa fac niste capace de astea de lemn...ei folosesc mult tego, si sa vad cum ar merge hranirea la gaura cu pasta la punga sau la caserola iarna...cred ca ar merge bine..deocamdata experimentul cu iernarea la adapost merge bine!
Lumina aia rosie am senzatia ca albinele nu o percep...am si gasit scris ceva de genul asta pe undeva.
Salutari nea Balas !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 11:47

Model de capac american...lipseste gaura de hranire!
http://www.bees-and-beekeeping.com/buil ... -hive.html
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 17:14

As incerca o chestie..sa fac o turta gen Apimel invertita ...si m-am gandit asa:
Din 10 kg de zahar si 2 de apa facem un sirop invertit .obtinem aproximativ 6 kg fructoza si 6 kg glucoza, la care daca adaugam 1,9 kg glucoza cumparata si 0,3kg zahar farin, ar rezulta o compozitie 2% zaharoza, 42%fructoza, 58% glucoza care pusa la rece s-ar face pasta...si e invertita!! :P
Cred ca pretul ar iesi sub cel de pe piata...am luat cu 6,5 lei/kg, problema e ca la pretul asta se adauga transportul si se duce la 8,5 lei /kg..cam scump.
In casa ar iesi mai ieftin, cu conditia sa iesim ieftin cu glucoza care trebuie adaos ca sa rupem putin echilibrul intre cele doua componente care se obtin prin invertirea zaharului.
Ma gandesc ca cu turtele astea iesi bine si merge super la hranirea la gaura in podisor sau pe capac stil american..nu deranjezi colonia cand hranesti, nu strici regimul termic.

Rectific...glucoza lichida are concentratie 32%...deci ne trebuie glucoza tablete care este concentratie 99%! :P
http://ro.wikipedia.org/wiki/Glucoz%C4%83
Hmmm..trebuie testat intai...
BUNKA

Mesajde proapis13 » 06 Dec 2012, 18:21

BUNKA scrie: AS incerca sa fac niste capace de astea de lemn...ei folosesc mult tego, si sa vad cum ar merge hranirea la gaura cu pasta la punga sau la caserola iarna...cred ca ar merge bine..deocamdata experimentul cu iernarea la adapost merge bine!
Lumina aia rosie am senzatia ca albinele nu o percep...am si gasit scris ceva de genul asta pe undeva.
Salutari nea Balas !!

Am unele podisoare hranitor ce pot tine atat hrana solida cat si lichida
modelul este luat de la un shvab din Caras-Severin
Pe mijloc inde sunt frezate canturile am pus un geam de observare
Tot acolo se poate pune turta - dupa ce se ia geamul - pe o sita dar care nu se afla in imagine
spor la treaba
salve :D
Fişiere ataşate
Fotografie-0035 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde sakala » 06 Dec 2012, 19:00

[quote="BUNKA"]As incerca o chestie..sa fac o turta gen Apimel invertita ...si m-am gandit asa:
Din 10 kg de zahar si 2 de apa facem un sirop invertit .obtinem aproximativ 6 kg fructoza si 6 kg glucoza, la care daca adaugam 1,9 kg glucoza cumparata si 0,3kg zahar farin, ar rezulta o compozitie 2% zaharoza, 42%fructoza, 58% glucoza care pusa la rece s-ar face pasta...si e invertita!! :P
Cred ca pretul ar iesi sub cel de pe piata...am luat cu 6,5 lei/kg, problema e ca la pretul asta se adauga transportul si se duce la 8,5 lei /kg..cam scump.
In casa ar iesi mai ieftin, cu conditia sa iesim ieftin cu glucoza care trebuie adaos ca sa rupem putin echilibrul intre cele doua componente care se obtin prin invertirea zaharului.
Ma gandesc ca cu turtele astea iesi bine si merge super la hranirea la gaura in podisor sau pe capac stil american..nu deranjezi colonia cand hranesti, nu strici regimul termic.

Rectific...glucoza lichida are concentratie 32%...deci ne trebuie glucoza tablete care este concentratie 99%! :P
http://ro.wikipedia.org/wiki/Glucoz%C4%83
Hmmm..trebuie testat intai...[/quo
de unde ai ajuns la concluzia ca trebuie 1,9 kg glucoza si la reteta asta nu mai punem 400gr fondant?
sakala

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 19:17

Regula de 3 simpla..asa da din calcul ca sa iasa procentele..acum trebuie verificata cum se comporta...daca se face cristale albe ca o pasta atunci e ok...problema mea e procentul de apa..nu stiu cat trebuie sa fie, trebuie sa ma mai informez..dar in principiu stiu ca la 10 kg de zahar si 1 l de apa iese placa tare prin invertire...la 2 l de apa si 10 kg de zahar iese mai moale...glucoza pura insa este pietroi.
Avand in compozitie mai multa glucoza teoretic trebuie sa se faca pasta pusa la rece..nu stiu nu am incercat insa mi-as dori sa pot face o pasta gen Apimel..invertita si tare, care sa fie higroscopica la fel ca Apimelul..as folosi capage cen american cu gaura si placa pusa in punga peste gaura..aerul cald si umed fac placa sa devina usor de consumat..intra in punga si consuma.
Personal stiu din experienta ca albinele il consuma foarte bine fara ca sa le fie afectata sanatatea...fiind invertita este peste ceea ce fac cei de la French Bee Farm..aia e doar sirop neinvertit amestecat cu fondant..un fel de serbet, nu-i aceeasi treaba!
BUNKA

Mesajde jiji » 06 Dec 2012, 20:55

sal bunka , scuze ca schimb subiectul dar am vazut ca ai vb la alt topic de fundurile fara sita, vrei sa le faci pline de acum incolo? vb putin cum il vezisi cum faci transportul stpilor
jiji

Mesajde BUNKA » 06 Dec 2012, 21:14

jiji scrie:sal bunka , scuze ca schimb subiectul dar am vazut ca ai vb la alt topic de fundurile fara sita, vrei sa le faci pline de acum incolo? vb putin cum il vezisi cum faci transportul stpilor

Doar pt iernare...
BUNKA

Mesajde sakala » 06 Dec 2012, 23:59

faci vreun experimant in iarna asta si bagi o reteta la albine ? eu fac o reteta dar sa vad cantitatile exact si le dau prin februarie dupa un zbor de curatire daca va fi ;) sa vedem care va fi procentul de consum fata de apifonda care o so dau simultan la o parte din stupi ;)
sakala

Mesajde alin m » 07 Dec 2012, 00:44

Daca albinele alea nu mai au notiunea de zi-noapte si stau luni de zile orbecaind nu sint afectate deloc ?
Macar sa le fi lasat un ceas si un calendar pe perete
alin m

Mesajde BUNKA » 07 Dec 2012, 02:47

alin m scrie:Daca albinele alea nu mai au notiunea de zi-noapte si stau luni de zile orbecaind nu sint afectate deloc ?
Macar sa le fi lasat un ceas si un calendar pe perete

:lol: Stii ca m-am gandit la asta!! O sa motzaie linistit 3 luni, chiar daca or sa inceapa ceva puiet mai incolo..tot in liniste o sa-l creasca!!
As incerca ceva de genul 4% zahar farin, 42% fructoza, 54% glucoza.
Sa zicem ca avem 6 kg de fructoza si 6 kg de glucoza din 10 kg de zahar si 2 kg de apa.
6kg de fructoza reprezinta cele 42%
total amestec =14,3kg de amestec
0,570kg zahar farin reprezinta cei 4%
7,720Kg glucoza reprezinta cei 54% din care 6 kg provin din invertirea celor 10 kg de zagar si 1,7kg reprezinta glucoza pura 99%

Vedem ce si cum...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 09 Dec 2012, 21:15

BUNKA

Mesajde BUNKA » 10 Dec 2012, 12:42

Cam asta http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... GdiSzCxNY#! o sa incerc sa fac si eu..pregatesc ladite cu diafragme pe mijloc, si urdinisele fata spate..o sa pun niste poze cu fundurile, si tot asa o sa-i bag la iernat, numai ca dau jos podisoarele si pun gratie hanemann si peste gratie o sa pun capac de lemn cu gaura centrala, ai hranesc pe amandoi odata iarna. Faci la roiuri ..din 20 de rame ME faci 5 roiuri pe 4 rame..pe care le iernezi cate doua alaturat, asta daca le dai cate 4 rame de albina, apoi tre sa pui caturi de recolta ca e bai..si in toamna crapa de albina!!
Astia sunt facuti in primavara si de asta sunt facuti pe 2 rame..au timp sa se dezvolte, dar la noi merg facuti la salcam pe cate 4 rame..2 de puiet, 2 de papa si corp de recolta.

Cat de important e sa ai niste capace la cota stupului...lipesc stupii pe palet unii de altii, si cred ca cu timpul o sa folosim si noi invelitori de astea si hale...e mei eficient, consum redus, uzura redusa, puiet mai mult primavara, recolte mai bune=bani si happy Bee. http://www.youtube.com/watch?v=zCubShv-KDE

Exista o motivatie in plus fata de cea legata de rezistenta in timp a lemnului pt care face asta...este mai bun izolator termic, se pupa la fix cu ce scrie Roger Delon despre stupii lui!! http://www.youtube.com/watch?v=3JkcAEyEyiw

Au astia niste capace care imi plac..si corpuri imbinate in dinti..arata bine..bini di tat!! :mrgreen: http://lewisandsons.net/website1_002.htm

Iaca metoda http://www.frenchbeefarm.com/splitting-method/ poate gasesc si fundul ala special pt roiuri..
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?