Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde nae » 05 Dec 2012, 20:22

tiby visan scrie:nu ca m-as gindi mult la butoi dar vreau sa-i inmultesc din 8 sa fac vro 16-18.

Eu chiar ma gandesc la butoi (am o foame ...); prin stimulare poti sa cresti dar poti sa faci si rau , linia e foarte subtire ; succes .
nae

Mesajde mibu » 05 Dec 2012, 20:38

Salut Tiby !
Cică, un tînar ,cu o vioară sub braț ,intreabă pe un vîrstnic .Nu vă supărați , cum pot să ajung la conservator ?
Cel întrebat, răspunde -studiind dragul meu , studiind !
Ei așa și cu albina !
Numai bine !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 21:18

Tiby, poti linistit sa-i faci din 8 -> 16. Nici n-ai nevoie prea mare de butoi ci e de asteptat ca asa sa si fie.
Daca vrei mai mult intradevar trebuie sa fii cu butoiul dupa ei, mai ales daca nu ai parte de un cules grozav.

Ii sustii -dezvolti- cat poti pana la salcam, iar dupa salcam divizezi. Nu te lasa speriat de bau bau, dar intradevar e foarte important sa citesti, sa intelegi ce citesti si sa aplici.
Daca n-ai ce citi da un semn pe PM si iti trimit. Vad ca in loc de incurajari...primesti contre mascate si enigmistica.
Se poate colega, se poate, dar trebuie sa vrei si sa citesti (inveti). Poate ca atitudinea neclara ce o vezi in unele raspunsuri e si din cauza ca se vede de departe ca nu ai pus mana pe teorie.
Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde horia_ch » 06 Dec 2012, 11:51

Eu zic că e bine când îţi pui întrebări, mai ales când o faci din timp (în cazul ăsta întrebarea trebuia să vină pe la început de iulie - da acum, e bine şi aşa). Şi atunci:

1. Se poate creşte populaţia prin stimulări?
- Da, experienţa spune asta, iar noi n-am parlamenta altfel atât pe marginea subiectului.

2. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o familie pentru ca să ajung cu ea la rezultatul dorit? Sunt mai multe:
- Să ai populaţie, care să acopere puietul ce va rezulta prin stimulare; altfel matca nu va ponta decât în limita posibilităţilor, indiferent ce stimulare primeşte. În caz de greşeală aici rezultă pierderi de bani. De asta unii spun că întrebarea a venit puţin cam târziu pentru a ataca anul viitor. Au dreptate.
- Să ai cuibul strâns pe un număr potrivit de rame, astfel ca în caz de forţă majoră să nu te trezeşti cu puiet răcit. În caz de greşeală aici poate să iasă urât. Problema se pune în majoritatea regiunilor la stimularea de primăvară. La mine... tot timpul anului. :(
- Familia să aibă hrană din belşug (siguranţa alimentară). Acest belşug poate varia (după observaţiile mele) de la o familie la alta. Unele îl văd pe la o ramă şi jumătate de miere căpăcită, altele doar după două rame. E la fel ca la oameni: nu te-apuci să faci copii dacă nu ai cu ce să-i creşti. În caz de greşeală aici, stimularea se transformă în completare şi nu are efect decât într-o foarte mică măsură.
- Matca trebuie "să poată". Degeaba ne apucăm să stimulăm o familie a cărei matcă e pe ducă. În caz de greşeală aici facem risipă.
- Boala nu are ce căuta în această familie. O familie bolnavă nu va reacţiona la stimulări.

3. Cu ce stimulez?
La prima vedere, răspunsul e simplu: cu glucide şi proteină, eventual vitamine. Însă după părerea mea, aici este "bătaia peştelui".
Poate fi hrană lichidă sau solidă (discuţii largi), dacă în natură există proteină mergem doar pe glucide, dacă nu băgăm proteine. De care? Iarăşi discuţiile pot să se lungească. Proporţiile de glucide şi proteine în hrana de stimulare pot varia, iarăşi în funcţie de unele condiţii concrete.

4. Care ar fi condiţiile în care familia respectivă este întreţinută, astfel încât să iasă treaba bună? Aici omul poate face doar puţin, condiţiile ţinând mai mult de Mama-Natură (nu aia de la TV! :lol: )
- În cazul stimulărilor de primăvară vremea trebuie să permită zborul, măcar câteva ore la 2-3 zile. Ochii pe prognoze!
- Unii fac stimulări începând din ianuarie. Părerea mea este că nu e bine, odată că se deranjează, a doua că fără zboruri de curăţire intestinul albinei se umple prea repede şi nu ştim cât ţine lipsa de zbor, a treia că albina eclozionată prea devreme este mai mult pagubă decât câştig. Da', mă rog, e doar părerea mea şi probabil depinde mult de climă.
- Trebuie ţinut cont de ce urmează să se întâmple cu acea colonie, adică la ce culesuri va participa (perioadă, durată, abundenţă). Dacă se stimulează prea devreme, prea târziu ori prea puternic (nepotrivit pentru culesul "ochit", care e în viitor, nu-i aşa, şi nu ştim exact cum va decurge din punct de vedere al secreţiei) iar măsurile luate urmare acestei "greşeli" nu sunt cele corecte, se ajunge la ratarea culesului şi roire (sau invers, cum doriţi).

Scuzaţi mărimea postării, da' nu cred că se poate trata stimularea doar în câteva cuvinte.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jenica67 » 06 Dec 2012, 13:09

Asi vrea si eu numai sa amintesc ca, mai exista si metode de crestere. Una din ele spune ca se impart familiile in 3 grupe, puternice, medi si slabe. Se intaresc intai cele tari, si acolo se fac stimulari, pentru cresterea numarului de membrii, apoi se procedeaza la fel cu cele medii si la urma se intaresc cele slabe.
jenica67

Mesajde tiby visan » 06 Dec 2012, 15:28

D-le jenica67 aceasta metoda care ati expus-o dv.cred ca este valabila la acele familii care ies din iarna pe 7-8 intervale de albina care eu din pacate nu o am,eu toate cele 8 familii au cuibul pe 4 si 5 rame si nu cred ca as putea sa le mai divizez cum ati mentionat dv.acea metoda.intrebarea este totus cum sa fac,ca la salcim sa am o populatie cit mai mare in fiecare familie?daca ati putea enumera citiva inlocuitori de polen caci de polen cam duc lipsa nu prea este asa de mult pe rame si cred ca la aceasta matoda trebuie sa am si ceva matci inperecheate,va multumesc mult.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde horia_ch » 06 Dec 2012, 15:34

Până nu apare polenul (cât de puţin) din natură, stimularea proteică nu are efect magic. Se schimbă treaba odată cu primele încărcături de polen.
Primăvara se poate da preponderent lapte praf pentru viţei, toamna drojdie inactivată. Nu daţi invers!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde teinegru64 » 06 Dec 2012, 16:34

Tocmai acum spui ?E iarna frate...sigur cineva te injura ...ca e miez .La urmatoarea iarna va aparea alt miez...care nu a auzit de tine.....Dar care in urmatorii ani va avea pata pusa pe tine....Ca nu ai trimis recomandata. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Daniel Popovici » 07 Dec 2012, 00:13

Eu zic ca: (cu matci normale)
1 Familii ajutatoare (sau desfiintarea familiilor cu matci proaste dupa incetarea ouatului + impartirea populatiei pe la alte matci "nevoiase)
2 hrana energetica (miere, sirop, nectar) tot timpul, cu atentie DOAR sa nu se blocheze cuibul
3 hrana proteica (pastura sau turte cu polen) TOT TIMPUL - EXCESUL NU VA FI CONSUMAT- NICI NU FACE DIAREE - GARANTAT SI PROBIT pe viu 100%
4 temperaturi in intervalul 15-25 de grade - cam greu de controlat
Dezvoltarea cea mai buna o poti face pana pe la 1 iulie, apoi poti forta dezvoltarea pana prin august, dar cu rezultate mai slabe ,in schimb poti mentine populatia si sanatatea la nivel maxim prin masurile 2 si 3.

As vrea sa atentionez:
- albinele nu depun mai mult puiet decat pot acoperi. Fenomenul racirii puietului apare in caz de boala cu depopulare ( de obicei nosemoza) sau in caz de epuizare fiziologica cu mortalitate in masa dupa carente (de obicei lipsa de pastura sau hrana proteica dupa zborul de curatire din februarie)
Adica albinele mor la datorie incercand sa creasca puiet - dupa cum le dicteaza codul genetic + conditiile de mediu si neavand cu ce sa-l hraneasca.

- hrana proteica nu este consumata iarna decat in prezenta puietului, DUPA ZBORUL DE CURATIRE (altfel o ignora)- NU are cum sa produca diaree decat daca are spori de nosema in exces.

Observatie personala: hrana solida cu lapte praf/substituent de lapte pe baza de soia + polen + miere cristalizata a fost mult mai incet consumata decat hrana cu polen+miere cristalizata (si rezultatele - in numar de celule cu puiet, au venit proportional cu consumul)

Si atentie la roire, mai ales daca nu ai material biologic cu genetica de caliatate!

Succes!
Daniel Popovici

Mesajde aliuta2000 » 07 Dec 2012, 16:03

Mircea_63 scrie:Zici ca "stimularea se face cu mare , mare atentie si chibzuinta ca sa fie bine" OK eu voi fi atent sa nu dau pe jos :lol: Pai spune si tu in ce consta aceasta atentie si chibzuinta daca vrei sa-i fii de folos omului! La ce sa fie atent si ce sa chibzuiasca?!

Si acolo trebuie sa ai mare grija in primavara cand incep zborurile si nectarul din natura exista doar in catitate limitata , pentru ca cine stie ?!!??!!??ce se poate intampla .

si apoi te mai gandesti si la un plan realistic si onest... ca teoretic ,poti orice ca pe hartie n-o doare te lasa sa pui ce vrei tu pe ea .

pe undeva pe forum e un topic destuld efain cam pe aceeasi tema, dar vin cu o rugraminte catre initiator :
te rog sa ne expui planul tau de a face ceea ce vrei , cu detaliere de genul : la aprox 10 martie ma pun pe stimulari , stimulex o data la 2 zile cu.....
la paroximativ date de .... incep si impart x familii in Y parti ...
la data de incep sa fac ....lucru .
cred ca ar fi mai util decat opinia mea sau anoastra .

In baza planului tau poti sa primesti ajutor , ori acum batem pasul intre a se putea sau nu ca sa fie totul bine .

eu unul astept planul tau gandit in limita celor 80%citit pana acum .
A.D.
aliuta2000

Mesajde sakala » 07 Dec 2012, 18:08

voi va ganditi sa inmultiti cand iarna nici nu si-a intrat bine in drepturi omul are roiri pe 4 rame bagate la iernat eu zic sa asteptam sa ajungem la sf martie inceput aprilie si apoi ii da-ti nnnn sfaturi de stimulare si inmultire , asa eram si eu anul trecut pe vremea asta faceam calcule peste calcule si cand in aprilie din 14 am ramas cu 7 si alea vai de capul meu acum am 13 dar cred ca experienta nefasta am trasformat-o in acumulare de experienta si anul asta am stimulat in august septembrie si am si completat dupa 20 septembrie cate 4 kg stup plus ce aveau cred ca 20kg sigur si acum stau linistit dar nimik nu e sigur vom vedea in aprilie pana atunci am ambitia sa nu umblu la ei ,e un examan greu de dat dar sper sa rezist si uite asa e cu iernatul albinelor trecerea anilor imi vor aduce experienta de care am nevoie si ma vor modela ca ingrijitor de albine
;) ;) boboci ii numaram toamna dar fam de albine primavara ;) ;)
sakala

Mesajde jenica67 » 07 Dec 2012, 21:54

tiby visan nu ai inteles nimic, mai citeste o data si daca nici atunci nu intelegi, iti mai explic o data mai detaliat.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 07 Dec 2012, 23:12

Jenica, mai bine pune-o pe forum asa metodic cum stii tu. Poate prinde bine si altor cititori.

Principiul de baza este ca oricat ai stimula, limita dezvoltarii va fi data de albina acoperitoare. Asa ca mai bine faci o familie puternica, aceasta se dezvolta mult mai rapid decat una slaba, apoi cu rame din aceasta puternica o ajuti pe urmatoarea, cea de pe locul 2 samd.
Si atentie la matci, altfel...doi pe-o baba si aia slaba ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 07 Dec 2012, 23:25

Ai inteles principiul de baza restul tine de experienta si apreciere. Daca gasesc articolul o sa il pun, dar ma pregatesc pentru maine, sa tai porcul.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 08 Dec 2012, 00:41

jenica67 scrie:, dar ma pregatesc pentru maine, sa tai porcul.
]

Sa-l mancati cu pofta si sa fiti sanatosi!! :)
Sarbatori fericite!! :D
bostina constantin

Mesajde tiby visan » 08 Dec 2012, 11:36

am inteles ,va multumesc mult.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR