Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LEGEA APICULTURII - PROIECT

Mesajde lucky5strike » 10 Dec 2012, 22:51

Exact, trebuie un carnet de stupina, dar mai simplificat, mai lejer. In principal pentru apicultorii mari, dar, nu neaparat.

Nu executam acelasi gen de interventii (hranire, tratament, schimbare matca, ect.) pentru o treime, o jumatate sau chiar toate familiile unei vetre?!

De ce sa consemneze apicultorul nostru activitatea de hranire/tratament/schimbare matca pe x sute de fise de familii de albine?... Hm!... . Eu as propune sa ramana fix in sarcina apicultorului asemenea notari. Care pot fi facute organizat : pe vatra A / pe coloana A de stupina / pe esantionul A, am efectuat urmatoarele: ... .... ....

In priv. panoului si a crotaliilor, mi-am mai spus parerea, nu ajuta la nimic... nu mai spun ca crotaliile ar trebui rascumparate de la apicultor daca el pleaca la alta asociatie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 10 Dec 2012, 22:53

Asa este pentru ca familia de albine nu este o vaca ce traieste multi ani si pentru ca iarna este normal sa pierzi 5-10 % din matci si in sezon, unul isi schimba matca, altul roieste, altul trebuie unificat sau desfintat, nimic nu e sigur si la un numar mare de stupi diferente apar de la o zi la alta in ce priveste numarul familiilor, mai ales ca vara inmultim si toamna si primavara unificam............Apicultura este ca un evantai se stinge si se desface in functie de conditiile de mediu si de dorintele apicultorului. ;)
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 10 Dec 2012, 22:59

Cinstit, daca s-ar consemna fiecare interventie minora la stup, unde s-ar ajunge?

In fisele alea, probabil toata lumea a incropit detalieri care sa bata cu situatia generala din carnet, care carnet e deajuns oricarui producator de miere.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 10 Dec 2012, 23:13

marian67stroe scrie:Pacat ca, in loc sa colaborati la imbunatatirea prezentului proiect de lege,mai mult va ocupati de polemici.
Daca doriti si va intereseaza ,puteti si dumneavoastra sa contribuiti la imbunatatirea prezentului PROIECT DE LEGE [...]
Cu respect
Marian Stroe.[/color]

Atentie ca textul pe care ati facut observatii este cel vechi!

In discutii e asta - viewtopic.php?f=28&t=3029
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2012, 23:27

Carnetul de stupina este ,,pasaportul'' stupinei,cu el faci dovada de unde sti de unde vii si unde te duci
Acolo ai parafa medicului veterinar prin care ti se certifica snatatea albinelor
Fisa familiei de albine,spune si legiuitorul,NU SE TINE impreuna cu Carnetul de stupina
Legea Identificarii stupinei e alta chichitza legislativa
- crotaliile identifica STUPUL nu familia de albine din interior,aceasta este efemera
in timpul unui an apicol cu atat mai putin intr-un sezon de cules
Familia de albine poate roi,o data,de doua ori ;ce ne facem??
Modificam din nou fisa fam de albine,dar cind??ai timp in sezon sa bodicai in toate cuiburile sa fezi ce s-a intamplat??
Panoul cu datele minime de identificare iarasi este bun si iata de ce

Anul trecut am fost in pastoral si mi-am marcat locul cu o banda reflectorizanta de care am agatat Autorizarea sanitar-veterinara pe care am scris si nr de tel de contact.In noaptea aceea au venit in acelasi loc alti stupari,prieyteni dealtfel si m-au anuntat ca ei ocupasera acelasi loc cu o zi inainte dar ca mai este loc la 100min amonte pe marginea riului.Oamenii au avut dreptate,NU vazusem marcajul lor dinainte
Batuse vintul si le culcase afisul la pamant Sunt oameni de incredere si nu am avut sicane cu ei

Apropo de baza melifera si nr de stupi le hectar de padure;zilele trecute am vorbit cu padurarii de la Crivina ce tocmai marcasera ultimii pomi pe anul acesta.De la 1 ianuarie incep exploatarea a 12.000MC de masa lemnoasa de SALCIM - au contract cu francezii
Asa ca cei ce faceti Crivina Mehedinti ginditi de 2 ori

salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 10 Dec 2012, 23:30

Nu cred ca este corect sa impui unui cetatean care cumpara un stup sa faca parte din freo asociatie apicola, sa...
avind in vedere ca apicultura se invata dupa minim 3 ani de practica si mai multe cati citite. ;)
ps. multumesc Cristi , nu stiam. ;)
peterneamt

Mesajde cantemir » 10 Dec 2012, 23:33

lucky5strike scrie:Cinstit, daca am consemna fiecare interventie la stup, unde am ajunge?

In fisele alea, probabil toata lumea a incropit detalieri care sa bata cu situatia generala din carnet, care carnet e deajuns oricarui producator de miere.

Reducerea birocatiei ( si al timpului dedicat unor inscrieri doar de dragul inscrierilor) creste productivitatea muncii. In stupina noastra unde , si asa, costul fortei de munca reprezinta un procent important din pretul produselor finale!

Bineinteles ca orice stupar isi noteaza, intr-un fel sau altul, ce anume are in stupii proprii. Dar de aici si pana la a-ti face din asta o profesiune de credinta, a-ti dedica o buna parte a zilei inregistrarilor inutile si a poza cu registrul pe capacul stupilor, sustinand ca doar asa se face apicultura... e ceva cale!
cantemir

Mesajde Kostas » 10 Dec 2012, 23:37

proapis13 scrie:Legea Identificarii stupinei e alta chichitza legislativa
- crotaliile identifica STUPUL nu familia de albine din interior,aceasta este efemera

Proapis13, chiar tu ai prezentat in seara asta Ordinul Nr.246 din 15.11.2012, care prevede:

Articolul 5
.........
(5) Numărul de ordine al stupului aparţine materialului biologic existent în acesta

Care este realitatea?
Kostas

Mesajde proapis13 » 11 Dec 2012, 00:22

Ord 246/15.11.2012,art5';
Numărul de ordine al stupului aparţine materialului biologic existent în acesta

Perfect de acord insa in cazul in care fam repectiva moare peste iarna esti obligat conf legii in vigoare sa iei crotalul de pe stupul respectiv si sa-l predai asociatiei emitente dupa care sa completezi un proces verbal pe proprie raspundere in care sa detalieazi conditiile in care aceasta familie a murit.Dupa ora de scriptologie tot legea te obliga sa duci probe de fagure,fagure cu miere,fagure cu puiet daca e cazul,albina vie si albina moarta.Probele le duci personal la un laborator autorizat dupa ce in prealabil ai luat si legatura cu doctorul veterinar zonal ce are obligatia de a se deplasa la stupina pt a preleva si el probe in vederea stabilirii decesului
Toate acestea costa bani si timp pretios si maninca zilele si viata apicultorului

NU am vazut scris niciunde pe forum ca cineva ar fi procedat cum am descris eu mai sus
Noi procedam romaneste;inlocuim familia disparuta in vara cu un alt roi si nu ne mai legam la cap

De-aia am scris mai sus ce am scris
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde zip2006 » 11 Dec 2012, 02:07

Dlor hai ca sint prea multe amenzi pentru niste oameni care trudesc (numai ei stiu cum,,consumind apa calda , flaminzi in arsita soarelui etc) .Ce trebuie sa anunt primaria unde ma duc ,daca eu imi asum riscul stropirii sau furtului de stupi sa platesc amenda ??Daca eu imi cumpar o bucata de pamint linga padure si imi pun trei stupi pe linga mine sa nu vina nimeni ca ia amenda daca il reclam(si basca in stupi am 5 rame cu albina )Sau bastinasii se au de bine cu medicul veterinar si te lucreaza de ce sa se aplice amenda ??Sint stupari care merg 400-500 km pentru asi duce traiul de pe o zi pe alta si gata sa le luam gitul amenzi si interdictii ,oare unde a disparut acel bun simt si respect pentru niste oameni care nu dau tepe si vor sa fie respectati pentru ca nu cer nimic pe degeaba (vezi ajutor social).Se vor gasi si baieti destepti sa ocupe locuri si sa le dea contra cost ,nu va ginditi si la asta? Dar sa va zic si ca daca unul din razbunare ca.....nu stiu ce la deranjat in pastoral aduce citiva stupi cu loca si ii varsa intentionat in zona unde sint vreo 700-800de stupi el dispare nu se stie cine este si atunci pe cine mai amendati??Cum v-am mai spus legea trebuie sa fie permisiva ,flexibila ca nu sintem criminali hoti etc .Doctorul veterinar trebuie sa fie un indrumator (un invatator pentru noi) nu noi o sursa de venit pentru el prin aplicare de amenzi ,pentru ca la drept vorbind cam putini se pricep la albine ,invata de la noi.Deci eu vreau o lege sa nu imi ingradeasca dreptul de libera circulatie cu albinele (crotalii, placute ,cereri ) cu o sigura conditie sint de acord sa fac dovada ca am albine sanatoase .Dar nu v-ati problema ca niste baieti destepti vor pune mina pe niste locatii super si nu mai intra nimeni acolo etc..Eu poate sint cam speriat de ce spun unii si de cum gindesc dar intuitia si experienta de zi cu zi nu cred ca ma inseala in sensul ca unii vor sa traga tot pe turta lor iar restul de prostime Dumnezeu cu mila .Si inca ceva sint unii care se cred buricul pamintului pe acest forum ,iau peste picior pe x si y critica la persoana ce nu face bine pentru apicultura aici discutam despre o lege ce ne va ghia poate 20 -30 ani si poate sa fie in avantajul unora la inceput iar in timp sa le fie potrivnica asa ca haideti sa scoatem o lege sa fie acceptata de cel putin 75 %dintre stupari .
zip2006

Mesajde zip2006 » 11 Dec 2012, 02:47

Si daca tot nu am somn sa continuii:haideti sa nu bagam in aceias oala pe cei ce au accesat fonduri si cei care nu (de ex eu si ca mine sint multi ne-am ridicat pe proprii bani si care nu sint putini pentru a face apicultura )si acum sa vina o lege care sa ne ingenuncheze ,dar nu numai pe noi ci si pe cei care au luat fonduri ca dupa legea asta sintem toti o apa si -un pamint .Ce propun haideti sa luam pulsul pietii cum se spune si sa luam fiecare articol in special la sanctiuni si nu numai ca acolo ne doare cel mai tare si sa ne spunem pasul fiecare cum ar fi mai bine (pentru ca nu este obligatoriu sa se dea amenda se poate da un avertisment o interdictie in zona 1 -2-3 ani etc )am dat un exemplu dar pentru probleme minore in ce priveste sanatatea albinelor fara viza medicului si buletin de analize e mai grav aici trebuie sa fim constienti ca nu e de joaca si legea trebuie sa prevada sanctiuni, apropo citi fac anual analze la dsv pa albine si puiet?? mai ales ca acum se plateste.Dar sa venim cu solutii cit mai simple sa le intelegem toti pentru ca de ex pe mine atit ma duce capul atit spun si atit fac dar la o adica sa nu ajungem la pus mina pe par ca v-ati dat foc la valiza .
zip2006

Mesajde kamy » 11 Dec 2012, 06:31

Bai fratilor nu dati idei in noua lege sa fie crotaliata fiecare albina,la ce saracie s-arata si la procentu de absorbtie de fonduri,gripa aviara fiind fumata,nu se stie niciodata!
kamy

Mesajde romikele » 11 Dec 2012, 09:57

lucky5strike scrie:Cinstit, daca s-ar consemna fiecare interventie minora la stup, unde s-ar ajunge?

Atentie!
In acele fise se trec principalele MODIFICARI, nu lucrari.
Aceste modificari se refera la miscarile materialului biologic: inlocuire marca, unificare, producere de roi sau noi familii de albine, vanzarea acestora.

Daca nimic din toate acestea nu s-a intamplat, se va nota: NU AU INTERVENIT MODIFICARI PE DURATA SEZONULUI.

Situatia se poate tine si electronic, cei care posteaza pe aici au cu siguranta un computer, cei interesati ma pot contacta pe privat pentru detalii.
romikele

Mesajde stupul » 11 Dec 2012, 10:19

Cand mutam primavara familiile in stupi curati si dezinfectati , cum facem ?
Fugim 100 km la asociatie sa ne dea nr. noi de identificare si sa le desfiinteze pe cele vechi, apoi fuga la achizitionat nrele noi, apoi fuga la stupina , intre timp pot veni amenzile ! ?
La primul roi, fuga dupa nr. identificare si modificare panou, si tot asa la fiecare miscare .
Cine va putea sa respecte aceasta lege ?
Daca asociatiile si cei care au luat bani au acceptat asa o aberatie, atunci sa nu impuna aceasta aberatie la toata lumea! Trebuia sa se opuna de la bun inceput la asa ceva, nu sa accepte cu ochii inchisi! Sau le-or luat banii vederea ?
Si de ce sa aiba o asociatie dreptul sa aplice amenzi la cei care nu sunt membrii in asociatia lor?
Si de ce sa ma oblige legea sa intru intr-o asociatie care nu face nimica pentru mine ?
stupul

Mesajde dorindafi » 11 Dec 2012, 14:37

Si de ce sa aiba o asociatie dreptul sa aplice amenzi la cei care nu sunt membrii in asociatia lor?
Si de ce sa ma oblige legea sa intru intr-o asociatie care nu face nimica pentru mine ?
aici zic c a ai dreptate

Fugim 100 km la asociatie sa ne dea nr. noi de identificare si sa le desfiinteze pe cele vechi, apoi fuga la achizitionat nrele noi, apoi fuga la stupina , intre timp pot veni amenzile ! ?
La primul roi, fuga dupa nr. identificare si modificare panou, si tot asa la fiecare miscare .
Cine va putea sa respecte aceasta lege ?
eu zic ca nu-i asha de negru dragul [ cum zice donbazil ]
modalitatzi sunt shi dupa efectuarea lucrarilor dorite de a respecta asha zisa lege
dorindafi

Mesajde marian99ct » 11 Dec 2012, 16:26

Dupa parerea mea roii nu ar trebui pusi la numar decit numai dupa ce vor trece iarna (care vor supravietui).Iarna cerne stupii de productie dapai roii.
Legea noua nu aduce nimic nou sub soare,din contra vrea sa faca apicultura si mai falimentara.
Am prieteni care au accesat fonduri europene pt. apicultura si saracii le-a iesit prin piele de cate foi au trebuit sa completeze.
Eu unul nu am accesat, dar nici nu sunt invidios pentru ca asta este calea pe care am ales-o, iar daca indrazneste unu sa vina la mine in control sa ma ia la bani marunti il astept cu ceva lung si gros dupa usa sa ii dau la capatana!!! 8-)
marian99ct

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA