Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 10 Dec 2012, 19:52

Ce-mi place asta!!
...doua nuclee cu gratie peste...flamanzi rau de tot!
Si cam ce fac ele la gaura aia daca bagi papica...
Fişiere ataşate
cireenetoile.jpg
cireenetoile.jpg (24.62 KiB) Vizualizat de 9002 ori
meganuc.jpg
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 10 Dec 2012, 20:08

nu-i problema...vedem ce iese! eu am pierdut o familie care nu ma scadea de 500 g de polen la zi in medie. dupa familia aia imi pare foarte rau si nu am nimic de sub ea! :(
e ca si cum ai alege un elev bun dintr-o clasa sau dintr-un liceu intreg!
sunt constient ca un bagaj genetic bogat duce la progres!
calin bondaru

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2012, 20:13

calin bondaru scrie:iti propun un schimb de cel putin 5 regine imperecheate!
ne inbunatatim fondul genetic.
ce zici?

BUNKA scrie:Inca o poza cu o rama 1/2 cu puiet pana la ultima celula a fagurelui a astora de la French Bee Farm..asta i-ar place lui Adi Hodis

Si pe mine m-ar interesa un schimb ca asta ;cateva regine oltenesti imperecheate,
marcate si cu ponta verificate contra catorva moldovence asisderea :lol:
De ce nu un schimb la vara???
salve :)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 10 Dec 2012, 21:12

Dupa cum am vazut eu Calin e meserias la capitolul asta...cu siguranta ca poti sa faci un schimb avantajos cu el Proapis! Imi pare rau ca nu mai am nimic din ce am avut...macar stiam ce am..acum fiind totul de anul asta, va dati seama ca nu prea stiu ce si cum cu ele, oricum sunt matci tinere, o sa vad la anul de ce sunt in stare!! Si care mi-o place mai mult aia o sa fie mama mamelor !

O sa fac capace de astea...ma rog, gaura o sa fie la fel :lol: ...capacele in sine sunt funduri vechi de lemn! :mrgreen:
Fişiere ataşate
ruches_cote_a_cote1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 10 Dec 2012, 21:23

Singura ventilatie la stupii astia este intre urdinisul inferior si cel superior pe verticala..debit mic, controlat.."curentul" trece pe langa blana frontala n-are treaba cu ghemul care e bagat langa centrul paletului...e smecherie mare cu sistemul asta de iernare..stupii stau lipiti unul de altul, poti hrani fara sa deranjezi, capacele alea sunt superlipite cu propolis.
Fişiere ataşate
ruches_serrer1.jpg
reducteur_entree_murray1.jpg
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 13 Dec 2012, 14:27

bunkane am inteles ca e dezastru pe la noi!
:cry:
calin bondaru

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 14:41

calin bondaru scrie:bunkane am inteles ca e dezastru pe la noi!
:cry:

Da, suntem izolati..taman acum a murit bunicamea in varsta de 96 de ani..e totul blocat pe acolo de zapada..nu stiu ce fac ai mei, eu sunt in oras cu masina ingropata sub zapada, binee..si cu numerele expirate!! Asta e! Trecem si de asta!! Macar bine ca am bagat stupii la adapost, erau ok se dadusera la apimelul pe care l-am pus peste gauri, o sa incerc sa le dau si niste sirop la galetusa de 1 kg sa vad ce se intampla.
A..am incercat sa ridic o placa de apimel si au navalit afara..a trebuit sa improvizez, am taiat un canal in apimel si l-am lasat asa sa se poata retrage alea iesite afara prin canal, si am acoperit totul cu niste saltelute..venisera in numar mare la placa aia de hrana.
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 13 Dec 2012, 15:00

Condoleante!
Ce sa facem...astea nu se programeaza!
Am impachetat ca la carte, am hranit si desi au ramas afara ai mei sper sa nu fie probleme!
Trebuie sa studiem amandoi iernare in adapost! Nu avem de ales!
Am vazut la francezi(pe siteul ala care te uiti tu) o reteta pentru turta si nu am inteles al 3-lea ingredient!
Era ceva de genu: apa, zahar si fondant! cei acest fondant? seamana cu martipanu dar nu cred ca e martipan!
calin bondaru

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 16:54

calin bondaru scrie:Condoleante!
Ce sa facem...astea nu se programeaza!
Am impachetat ca la carte, am hranit si desi au ramas afara ai mei sper sa nu fie probleme!
Trebuie sa studiem amandoi iernare in adapost! Nu avem de ales!
Am vazut la francezi(pe siteul ala care te uiti tu) o reteta pentru turta si nu am inteles al 3-lea ingredient!
Era ceva de genu: apa, zahar si fondant! cei acest fondant? seamana cu martipanu dar nu cred ca e martipan!

Da, multumesc!
E fondant din care se foloseste in cofetarii, dar nu e nimic invertit acolo...am o reteta care incearca sa inlocuiasca apimelul, m-am gandit eu la ceva insa nu am incercat inca sa o fac...cu prima ocazie o sa risc sa stric niste ingrediente..
Sper sa ies bine cu ei..daca se intampla asta, inseamna ca in adapost e ok..daca ai impachetat bine ar trebui sa fie ok, si am vazut ca ai facut asta...sa nu aiba umiditate, si sa aiba papa.
Nu te-ai gandit la varianta unor stupi mai restransi in sectiune si mai inalti?..gen Waree, ar ierna mult mult mai sigur!!
Eu imi modific corpurile dadant vechi si bag albina in ele pe rame mici.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 13 Dec 2012, 17:14

BUNKA scrie:Da, multumesc!
E fondant din care se foloseste in cofetarii, dar nu e nimic invertit acolo...am o reteta care incearca sa inlocuiasca apimelul, m-am gandit eu la ceva insa nu am incercat inca sa o fac...cu prima ocazie o sa risc sa stric niste ingrediente..
Sper sa ies bine cu ei..daca se intampla asta, inseamna ca in adapost e ok..daca ai impachetat bine ar trebui sa fie ok, si am vazut ca ai facut asta...sa nu aiba umiditate, si sa aiba papa.
Nu te-ai gandit la varianta unor stupi mai restransi in sectiune si mai inalti?..gen Waree, ar ierna mult mult mai sigur!!
Eu imi modific corpurile dadant vechi si bag albina in ele pe rame mici.

Condoleante! :(

Totusi de ce le dai zahar acum? Abia a inceput iarna...
jonny_it

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 17:18

NU le dau zahar..au niste apimel pus la gaura si s-au dat la el.
Jumate din ramele de ME erau cam consumate, le iernez pe un singur corp..si in situatia asta ceva hrana la gaura merge...nimic proteic, doar hrana energetica invertita.
Oricum cred ca o sa le dau si proteic din ianuarie, o sa le ridic putin temperatura la 5 grade in incapere atunci sa inceapa ouatul.
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 13 Dec 2012, 17:20

eu zic ca am restrans destul de mult cuiburile!
toate familiile au avut caturi...am scuturat caturile...apoi am redus toate familiile la 8 rame dadant sau 16 rame in cazul me-urilor
locul acelor rame a fost luat de polistiren expandat de 3 cm, invelit in panza de bumbac!
am taiat toate cersafurile! :lol:
calin bondaru

Mesajde jonny_it » 13 Dec 2012, 17:37

BUNKA scrie:NU le dau zahar..au niste apimel pus la gaura si s-au dat la el.
Jumate din ramele de ME erau cam consumate, le iernez pe un singur corp..si in situatia asta ceva hrana la gaura merge...nimic proteic, doar hrana energetica invertita.
Oricum cred ca o sa le dau si proteic din ianuarie, o sa le ridic putin temperatura la 5 grade in incapere atunci sa inceapa ouatul.

Daca ramele sunt pe 1/2 pline au miere pana in martie. :)

In ianuarie daca le dai hrana proteica + energetica si temperaturile sunt sub 0 sau mai putin(de obicei in ianuarie avem geruri destul de serioase, este mijlocul iernii) nu o sa obtii mai mult de cateva celule cu puiet si albine uzate.
Aceeasi stimulare daca o faci in martie, adica dupa ce vremea este putin mai ok are efecte mult mai bune in ce priveste cantitatea de puiet si nici nu mai ai probleme cu uzura albinelor. Parerea mea.
Sunt multi care spun ca albinele ecluzionate in perioada rece nu traiesc mai mult de 3 saptamani(unii spun chiar 10 zile).

O sa vezi la primavara.
jonny_it

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 18:05

Eu le iernez inauntru si acolo e usor sa ridic temperatura peste 5 grade...si la temperatura asta incep bine cu puietul.
Da stiu ce zic unii apicultori, eu insa din experienta zic ca albina se schimba si in timpul iernii daca sunt conditii...s-au schimbat si afara, apoi inauntru nu e o problema.
Mi-a fost putin frica sa le las asa la speteaza fara hrana..stiu ca nu prea se deplaseaza ele inainte inapoi stanga dreapta..si de asta le-am bagat in interior sa aiba posibilitatea sa se mai infoaie ghemele sa mai ajunga pe hrana, sa se mai miste, daca-i lasam afara la cum arata vremea la noi erau PA!
Acum sa vad daca ii tenteaza hrana la gaura pe toti..unii am vazut ca deja incepusera sa manance.
Cred ca daca au conditii mai usor cresc puiet in ianuarie decat in martie, albina e mai putin uzata, cu intestinele mai goale si moare in stup inainte sa dea cacarea in ele, iar albina tanara daca e hranita proteic si-si face concentratia de proteina vitala in primele 5 zile apoi treaba e ok.
Eu am citit cartea lui Malaiu, Sporirea productiei de miere!.. si el acolo descrie pe larg multe chestii legate de starea fiziologica a albinei...stiu contravine multor convingeri ale colegilor nostri de pe forum insa mai multa incredere am in Malaiu si ce vad la cei de la French Bee Farm decat in ce se afirma cu tarie pe forum.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 18:14

Uite ce inseamna o rama lunga de 2 lei, si o lada mult prea larga...asa se formeaza ghemele, asa arata amplasamentul hranei, acolo unde e ghemul acolo consuma si daca da gerul peste el acolo intepeneste..o tampenie, apicultorul trebuie sa bibileasca mereu lada aia ca sa tina albina in viata!
Fişiere ataşate
phpkH1DqKAM.jpg
phpR4FC3MAM.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 18:18

Alta poza...sunt de la Steppler farm..in care se vede clar cat % ocupa ghemul de iernare..si e un ghem bun!!
Lada si rama sunt nepotrivite total!!
Fişiere ataşate
phpBPBQbHAM.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?