Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 19 Iun 2022, 22:44

5rame scrie:/quote]

O metoda foarte buna, nu roiesc si aduna miere 1-2 caturi, acum depinde si ce vine de afara ca se poate si mai mult.

Dar cum refaceti stupii pentru alte culesuri?
OK, 2 saptamani dupa salcam nu umblam in ei si cuibul se aseaza, dar se intampla asta la toti?
Chiar nu exista stupi, care sa nu aibe botci, dar sa ramana caturile fara albina?
dar nu s a stricat nimic ca sa fie reparat...
cuibul e lafel de liber pe timpul culesului ...practic cand dai catu si te uiti in cuib parca e parasit ...puiet integral 100% fara pic de miere ...iar in cat numai miere si albina de 2x mai multa ca densitate...

la zona mea cum am socotit (dupa cateva rateuri) ...cam al 15 aprilie nu mai trebuie sa ma extind cu rame la ouat indiferent de conditii meteo....pentru a lovi salcamul din plin (pe 20 mai)...
defapt stupii de productie ii vreau in 6-7 rame de puiet tot sezonul ...

la 15 aprilie sunt 6 rame ouate integral si putin pe a 7 tea...asta inseamna ca peste 20 de zile vor fi 6 rame ecluzionate ce traiesc 40 de zile ..apoi peste alte 20 de zile iar 6 peste cele 6 si tot asa se fac stupii foarte puternici....practic apar de doua ori mai repede decat dispar....

la dezvoltare primavara (ca si la roi dealtfel) lucrez cu diafragme de polistiren ..si nu adaug rame intre diafragme pana nu dispar coronitele...dar sunt rame cu miere dupa diafragma...
cand ma prinde 15 aprile gata cu dezvoltarea pe orizontala ...pun diafragma si mut ramel;e cu miere in cat ...incepe pe verticala...

problema e ca eu am padure de cires si pomi fructiferi sunt nevoit sa pun diafragma si sa las liber 1-2 rame in partea de jos pentru a nu strica cuiburile...dar tin cont de 15 aprilie...

trebuie sa stiu si cum se intinde matca cu puietu ...mai incet sau mai repede pentru ca va strica productia ...chiar si cu 80%...in special la salcam...
la MER nustiu cum controlezi acest aspect...si salcamul infloreste airea nici prea devreme nici mai tarziu ..mereu cand esti pe picior gresit...asta pana intro zi cand dai pe "replay " si vezi unde sa facut greseala...
yuonyuon

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iun 2022, 07:57

yuonyuon scrie:
cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:am facut si eu cativa stupi pe mer...acum nustiu ce sa fac cu ei... :lol:
la dadant era usor 6-7 rame de puiet ..gratia si mierea in pod.....
...acum la MER...ce tre sa urmaresc....??

intreb si eu( ca un nestiutor ce se crede destept absolut) ...."care i secretu" :lol:

Tot la fel. Când stupul are 6 rame cu puiet, îi pui gratia, a venit prunul.
LA MER, puietul se lățește mai repede în C2 și poți verticaliza mult mai bine mierea.
Încă în C1 nu e mult puiet.

În concluzie, la MER vei putea pune mai repede catul.
pana in rapita e bine....dar cu frana cu ramane....matca cand coboara in c1 oua instant tot spatiul si vor fi consecinte la salcam ...grave...

eu la dadandt la 15 aprilie gaata cu ouatul....adica gata cu extra spatiu la ouat ......
cum fac asta la mer?

eu nu folosesc MER, vorbesc din perspectiva celui care utilizeaza ME dar principiul banuiesc ca ramane .... spatiu generos (si redundant) asigurat sub cuib, respectiv pui cuibul nu pe 2 MER ci pe 3 MER ... primavara spatiul ocupat de puiet va incepe din corpul de sus (3), coboara pe cel intermediar (2) si ajunge in cel de jos (1) la momentul maxim de dezvoltare al famililei (care in functie de locatie, cules, meteo, etc poate fi din aprilie pana la sf de iunie).
acest al 3-lea corp va fi utilizat "efectiv" doar pentru scurt timp .... 2-3 saptamani pe sezon .... dar iti asigura spatiu de manevra suficient ptr cele mai nabadoiase familii

La ME este mai simplu .... 2 corpuri ME sunt suficiente oricand :)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde yuonyuon » 20 Iun 2022, 09:12

Momentul maxim de dezvoltare (desi este relativ) este atins mai repede daca familia iese din iarna pe mai multe rame...

Momentul maxim al spatiului la ouat sau al numarului de albine....pentru ca sunt doua lucruri diferite...

Ex daca ating apogeul de rame ouate...atunci apogeul fam de albine (ca putere si nr de albine)va fi cu 40 de zile mai tarziu..ba chiar si mai mult

Eu am ales momentul maxim " artificial" ca sa nu mai imi bat capu cu 7 caturi..(aceiasi albina in mai multe lazi)...
Cum sunt limitate camioanele la 90...km/h
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Iun 2022, 09:16

Sunt doua concepte diferite....despre cum sa arate cuibul...eu le am folosit pe amandoua..
1 spatiu la discredie...2 corpuri Me(echivalent)
2 separarea albinelor in stup prin haneman si formarea cuibului compact pe 6-7 rame..
yuonyuon

Mesajde 5rame » 20 Iun 2022, 12:57

yuonyuon scrie:dar nu s a stricat nimic ca sa fie reparat...
cuibul e lafel de liber pe timpul culesului ...practic cand dai catu si te uiti in cuib parca e parasit ...puiet integral 100% fara pic de miere ...iar in cat numai miere si albina de 2x mai multa ca densitate...

Trebuie sa va intreb, chiar si tinuti in 6-7 rame, nu se intampla sa piarda matca teren si sa puna albina miere?

Sau altfel spus, daca dau caturi cat sa ma asigur ca cel de sus este mai mult gol, si asta fara intarzieri, chiar si la reginele noastre, nu se intampla sa blocheze jos?

Sau intreb si asa, se poate invinge instinctul de a depozita langa puiet?

Multumesc!

ps: se intelege , vorbim de familii active!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iun 2022, 14:42

yuonyuon scrie:Sunt doua concepte diferite....despre cum sa arate cuibul...eu le am folosit pe amandoua..
1 spatiu la discredie...2 corpuri Me(echivalent)
2 separarea albinelor in stup prin haneman si formarea cuibului compact pe 6-7 rame..

una nu exclude pe cealalta, chiar daca au spatiu suficient sub cuib, in prima parte a asezonului (pomi-rapita) mai toate reginele prefera sa ponteze si in ramele de stransura ... asta daca lipseste hanemannul.
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iun 2022, 14:46

5rame scrie:

Trebuie sa va intreb, chiar si tinuti in 6-7 rame, nu se intampla sa piarda matca teren si sa puna albina miere?

Sau altfel spus, daca dau caturi cat sa ma asigur ca cel de sus este mai mult gol, si asta fara intarzieri, chiar si la reginele noastre, nu se intampla sa blocheze jos?

Multumesc!

eu zic ca nu .... sau mai degraba ca este o lupta fara sens .... mai simplu si mai eficient este asigurarea de spatiu redundant atat ptr cuib cat si pentru recolta.
In mijlocul culecurilor masive (rapita, floarea soarelui) eu obisnuiesc sa intervin in cuib cu adaugarea de foite inlocuind (minim 2 pana la maxim 4) rame cu puieti/pastura (care-si regasesc loc la format roi sau/si intarit roi / stupi mai codasi).
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 20 Iun 2022, 16:17

Nu prea înțeleg întrebarea cum se poate frãna cuibul la MER la 6 rame de puiet. Dacă 6 rame de puiet înseamnă 8 rame (6 cu puiet şi 1+1 acoperire) atuci reducem corpul de 10 la 8 şi 8 va fi. Nu ştiu cu ce mă ajută, dar vorbim de o configurație.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Iun 2022, 18:03

Balian scrie:Nu prea înțeleg întrebarea cum se poate frãna cuibul la MER la 6 rame de puiet. Dacă 6 rame de puiet înseamnă 8 rame (6 cu puiet şi 1+1 acoperire) atuci reducem corpul de 10 la 8 şi 8 va fi. Nu ştiu cu ce mă ajută, dar vorbim de o configurație.
am o banuiala ca ati scos mai multa miere de rapita decat salcam ..lafel si domnu vidican....

daca da....atunci e de luat in calcul aspectul "cum frânam ponta matcii la mer"...
pentru ca din cate vad eu ponteaza corpu 2 apoi explozie in corpu 1 undeva in aprilie....
matematic înseamna probleme la salcam
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Iun 2022, 18:21

5rame scrie:

Multumesc!

DA!....limitand matca pe 6-7 rame albina va lasa in cat ...deasupra gratiei ...un fel de bolta cu celule libere...in speranta ca matca va ponta si acolo...
dar nu se va intampla din cauza gratiei

astfel miere va zbura in sus departe de cuib...pe de alta parte polenul va fi depozitat mai aproape chiar si in interiorul cuibului....

lucram cu biologia ...nu impotriva ei...

ce mi se pare interesant ca se impusca doi iepuri deodata ....doua probleme cu care se confrunta apicultorii ce au invatat sa tina dalta corect.....aglomeratia din cuib(riscu de a intra in friguri aproape de zero) si blocarea cuibului(formarea coronitelor.)..
dar si un aspect ce ne chinuie pe multi ..egalizarea stupilor prin numarul ramelor la ouat(nu doar prin puterea matcilor) ....fiind egal practic lucrezi la indigo....pe linie
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Iun 2022, 18:56

yuonyuon scrie:...am o banuiala ca ati scos mai multa miere de rapita decat salcam ..lafel si domnu vidican....

daca da....atunci e de luat in calcul aspectul "cum frânam ponta matcii la mer"...
pentru ca din cate vad eu ponteaza corpu 2 apoi explozie in corpu 1 undeva in aprilie....
matematic înseamna probleme la salcam

Înțeleg ce spuneți...dacă calculul ar fii restrâns numai la salcâm este OK. La noi calculul este mai complicat.
Media anuală a culesurilor zonei, cu diferite intensități, ține din 1aprilie-1august. (pomi fructiferi 1aprilie,
rapiță 20aprilie, salcâm I 10 mai, amorfa 20mai, salcâm II 1 iunie, tei 15 iunie, fs 25iunie). Nu am cum și când
să frânez. Să mă concentrez numai la salcâm? Anul trecut și în acest an mai mult decât de la rapiță, dar cu
ani în urmă nici nu prea am stors de la salcâm. Care ar fi algoritmul de urmărit? Îmi fac un calcul per an.
Nu am cum să mă concentrez numai pe salcâm. Lumea este tot mai deviată de la mierea de salcâm și caută
miere polifloră de culoare închisă. O miere transparentă care nu cristalizează e suspectă că e aditivată cu îndulcitori.
Și ce intră odată în memorie, rămâne un timp acolo. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Iun 2022, 21:07

la mine este invers ...salcam ....si restu lunii....
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 21 Iun 2022, 07:54

yuonyuon scrie:daca da....atunci e de luat in calcul aspectul "cum frânam ponta matcii la mer"...

Anul acesta media la rapiță a început cu cifra 2 și s-a terminat între 7 și 9.
Iar media la salcâm (un singur cules) a început cu cifra 3 și nu vă mai zic cu cât s-a terminat pt că nici tatei nu i-a venit să creadă.

Stupul din livadă e reprezentativ. A fost criticat că are la un moment dat prea mult puiet și ce o să fac cu el?
Acel puiet a adunat 5 magazii la salcâm.

Teoria lui Yuonyuon cu limitarea spațiului de ouat cu diafragma este interesantă.
Am încercat și eu să limitez starstul primăvara, ținând regina în C2 cu gratia. Dar nu mi-a plăcut. Am întârziat să-i dau drumul și 2-3 au tras botci după, semn că le-am prea ținut în frâu la un moment dat. Am observat că roirea la MER o ții binișor în frâu dacă îi mai slăbești puțin chiar la intrarea în rapiță sau dacă le dai spațiu în C3 pentru roit.

Acea furare de puiet este de fapt limitarea pontei reginei. Secretul e să știi când și ce să iei.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 21 Iun 2022, 17:37

teoria ca teoria...dar....

...mai e un canadian (si nu numai) care limiteaza cuibu la un ME(echivalent a 7 rame dadant)....acelasi lucru....culesurile prea devreme te impinge spre metoda asta....
eu am sistemul pe dadant testez de vreo 3 ani....ma scutit de multa manopera...practic poti sa trimiti si un necalificat sa verifice stupii
trebuie avut grija ..atunci cand iei miere din cat ..chiar iei toata miere din stup...

este un alt mod de a lucra ..dar ai control absolut asupra ramelor cu puiet....
si partea interesant e ...chiar daca au "doar 6 rame de puiet" se duc la tei in 3caturi +cuib....identic cu o familie ce are puiet pe 8-9-10 rame care daca ar fi compact cu siguranta era pe 6-7...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 21 Iun 2022, 20:56

cristi_vidican scrie:Anul acesta media la rapiță a început cu cifra 2 și s-a terminat între 7 și 9.
Iar media la salcâm (un singur cules) a început cu cifra 3 și nu vă mai zic cu cât s-a terminat pt că nici tatei nu i-a venit să creadă.

Stupul din livadă e reprezentativ. A fost criticat că are la un moment dat prea mult puiet și ce o să fac cu el?
Acel puiet a adunat 5 magazii la salcâm.
.......

Ma tot gândeam ce nu-i in regula!? Apoi mi-am dat seama: s-a gatat prohibitia la pescuit bro.......
Glumesc, stiu ca nu ai motive sa ne minti sau sa-l faci invidios pe yon! Da' stai sa vina Jonny nost din concediu sa vezi ca reginele lui fac miere numa peste cifra 3! Un kil si tri sfert, două kile si tri sfert.......
Felicitări! Parafrazand semnătură cuiva de pe aici, ai furat tot de la canadieni!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 21 Iun 2022, 21:54

Shrek scrie: Da' stai sa vina Jonny nost din concediu sa vezi ca reginele lui fac miere numa peste cifra 3! Un kil si tri sfert, două kile si tri sfert.......

Ca să-l laud pe Jonny nost, la ora asta, stupina mea e cam 90% din material de la el, dar crescut de mine ;)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR