dar nu s a stricat nimic ca sa fie reparat...5rame scrie:/quote]
O metoda foarte buna, nu roiesc si aduna miere 1-2 caturi, acum depinde si ce vine de afara ca se poate si mai mult.
Dar cum refaceti stupii pentru alte culesuri?
OK, 2 saptamani dupa salcam nu umblam in ei si cuibul se aseaza, dar se intampla asta la toti?
Chiar nu exista stupi, care sa nu aibe botci, dar sa ramana caturile fara albina?
cuibul e lafel de liber pe timpul culesului ...practic cand dai catu si te uiti in cuib parca e parasit ...puiet integral 100% fara pic de miere ...iar in cat numai miere si albina de 2x mai multa ca densitate...
la zona mea cum am socotit (dupa cateva rateuri) ...cam al 15 aprilie nu mai trebuie sa ma extind cu rame la ouat indiferent de conditii meteo....pentru a lovi salcamul din plin (pe 20 mai)...
defapt stupii de productie ii vreau in 6-7 rame de puiet tot sezonul ...
la 15 aprilie sunt 6 rame ouate integral si putin pe a 7 tea...asta inseamna ca peste 20 de zile vor fi 6 rame ecluzionate ce traiesc 40 de zile ..apoi peste alte 20 de zile iar 6 peste cele 6 si tot asa se fac stupii foarte puternici....practic apar de doua ori mai repede decat dispar....
la dezvoltare primavara (ca si la roi dealtfel) lucrez cu diafragme de polistiren ..si nu adaug rame intre diafragme pana nu dispar coronitele...dar sunt rame cu miere dupa diafragma...
cand ma prinde 15 aprile gata cu dezvoltarea pe orizontala ...pun diafragma si mut ramel;e cu miere in cat ...incepe pe verticala...
problema e ca eu am padure de cires si pomi fructiferi sunt nevoit sa pun diafragma si sa las liber 1-2 rame in partea de jos pentru a nu strica cuiburile...dar tin cont de 15 aprilie...
trebuie sa stiu si cum se intinde matca cu puietu ...mai incet sau mai repede pentru ca va strica productia ...chiar si cu 80%...in special la salcam...
la MER nustiu cum controlezi acest aspect...si salcamul infloreste airea nici prea devreme nici mai tarziu ..mereu cand esti pe picior gresit...asta pana intro zi cand dai pe "replay " si vezi unde sa facut greseala...