Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 12:52

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?
Si inca ceva, nu mai amintesti nimic de cele 10 kg de sirop pe familie de care ne spuneai cu ceva timp in urma?

rapita nu da polen mai mult sau mai putin in functie de an ci de stadiul de dezvoltare al familiei de albine daca avem mult larvar si clime este cu umiditate in perioada rapitei...atunci aduce polen mult...

in a doua situatie daca ...in cazul dumneavoastra cum extrageti tot daca aveti rapita in cuib?....eu unu in nici un caz nu am nimic....deci situatia este un pic invers...

nu ne opreste nimeni sa lasam rame cu miere in cat ...eu la salcam am lasat 3 rame pline cu miere de salcam....si nu au ajuns pana la tei, a trebuit sa vin cu cva completari...

Culesul de polen la rapita depinde intradevar de puterea familiei de albine, dar depinde si de vreme. Eu nu ma refeream la situatia mea, eu neavand deloc rapita in zona.Ma refeream la situatia descrisa aici cand nu exista deloc miere in cuib si in cat nu pot fi lasate rezerve deloc pentru a nu altera salcamul. Asta presupune sa fie dat obligatoriu sirop, altfel familia moare de foame. La fel se intampla si dupa extractia de salcam, e nevoie de sirop pentru ca nu prea stiu cati apicultori accepta sa lase salcam familiei. Daca se dau cantitatille de care vorbeam in postarea anterioara si culesul merge bine si la floare, se ajunge usor la productia de care vorbesti.Astfel procedeaza si canadienii care dupa fiecare extractie dau 15 20 kg de sirop.
eu las rame cu miere....exact cum lasati dumeavoastra "ramele marginase" in cuib asa am si eu 2-3 rame cu miere in cat......
nu exista situatie sa las stupii morti de foame....

si daca ma surprinde un cules ...nu e greu sa aduc izgonitorul si s a pun u cat gol dedesupt .
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 14:45

daca stupii sunt pregatiti exclusiv pentru cules si nu se slabesc de puiet pentru roi ...stupii pot aduce miere pentru intretinerea lor pe un an intreg adica 100 kg ...dar si miere marfa inca 50 KG
deci nu ar mai trebuii noi sa intervenim cu nimic....daca intelegem lucrul acesta
sa tinem cont sa fim intr o zona cu rapita sau cules de primavara si tei-FS ....deci zona cu baza melifera cu potential usor peste medie....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 14:47

Balian scrie:Pregătirea satupilor la rapița este o procedură ff specială. Pentru rapiță se pregătește
din toamnă. Dacă nu inrtru în iarnă cu familii bune, nu am șansă la rapiță, e clar. Să am
familii potrivite pentru rapiță nu voi avea potrivite pentru salcâm. Numai dacă depun
lucru enorm de mult. Cine are părere diferită...nu știu. Eu așa văd...lucru enorm de mult
ca să potrivesc și rapița și salcâmul. Cine nu are rapiță este exclus din discuție. Eu așa
consider. Este ff greu să faci față la cele două culesuri care, ca produs este ff diferit și ca
procedura de cules tot este ff diferit. Așa mi-a sugarat situația să nu mă încordez să
le tratez cele două culesuri (curgător unu în celălalt) cu o separare obsesivă. Am depărtat
de la ideea de miere pe sortimente strictă. Nu e momentul potrivit. Părerea mea. :)

iauzi...si de ce ar fi bune pentru rapita si nu ar fi bune pentru salcam....nu acelasi tip de albine culege rapita si salcamul?
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Aug 2023, 16:55

Încercați și veți vedea că nu aceeași albină. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 17:27

Balian scrie:Încercați și veți vedea că nu aceeași albină. :)
am inteles ca nu merge dar nu ati spus si de ce...nu prea inteleg de ce nu poate fi valorificata rapita si apoi salcamul...iar la final de sezon teiul +FS (una dupa alta)?

(pe mine ma intereseaza parerea dumneavoastra ...pentru ca eu cam stiu care e problema ...dar sa nu vorbesc neintrebat...)
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Aug 2023, 19:42

Am spus că se poate cu multă muncă. Nici nu puteam să spun. Trăiesc pe câmpie.
Rapița este pricipalul meu cules și fs. Mă concentrez pe rapiță cum d-voastră pe
salcâm, dar obținerea a aceeași configurație la rapiță și la salcâm necesită f multă
muncă. Ca să ții în frâu familia în mijlocul perioadei de avânt cu cea mai mare
intrare de polen pe întreg sezon, cu două feluri de miere diferite din toate punctale
de vedere. Te stânge și punctul de înflorire, nevoia rapidă de stoarcere la rapiță,
mutare și stabilizare a familiei.
Cam așa este și cu teiul urmat de fs dar nu chiar așa ascuțit, prin faptul că suntem
trecuți peste solstițiul de vară.
Cum am scris dimineața, urdinișul superior ajută mult. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 21:27

Balian scrie:Am spus că se poate cu multă muncă. Nici nu puteam să spun. Trăiesc pe câmpie.
Rapița este pricipalul meu cules și fs. Mă concentrez pe rapiță cum d-voastră pe
salcâm, dar obținerea a aceeași configurație la rapiță și la salcâm necesită f multă
muncă. Ca să ții în frâu familia în mijlocul perioadei de avânt cu cea mai mare
intrare de polen pe întreg sezon, cu două feluri de miere diferite din toate punctale
de vedere. Te stânge și punctul de înflorire, nevoia rapidă de stoarcere la rapiță,
mutare și stabilizare a familiei.
Cam așa este și cu teiul urmat de fs dar nu chiar așa ascuțit, prin faptul că suntem
trecuți peste solstițiul de vară.
Cum am scris dimineața, urdinișul superior ajută mult. :)
va dati seama ca daca eu neavand aceste probleme cu roitul ...nuprea va inteleg necazurile :lol: :lol:

la mine dupa rapita matca nu se intinde spre apogeu ...pentru ca nu are loc si ramane in parametrii pentru urmatorul cules....adica nu fac "valuri" in dezvoltare ...
la rapita e pe 6 rame si la salcam tot pe 6 rame ...ba chiar la salcam am si mai multa culegatoare....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 23:42

Balian scrie:Întradevăr sună a teleshoping, dar telershopingul de multe ori arată noutățile care
la urmă intră în obișnuință.

Metoda seamănă izbitor de metoda cuib în cat practicat de ff mult timp de apicultori
din Ungaria. Ei au o mărime de ramă cu înălțime de 360mm. La orizontale. Înainte de
cules cu 10 zile (în special salcâm) restrânge cuibul la 5 rame. 5x360=1800/300=6! și spun așa:
-dacă salcâmul dă producție atunci recolta este cu până la 50% mai mult. Dar dacă nu
dă e autogol și familia se ruinează cum spune domnul Bucovianul.
Să preconizezi situația salcâmului nu trebuie să fii Nostredamus, poți vedea înainte ce
va fi la salcâm. Dacă se preconizează producție bună faci dacă nu ocolești. Totul depinde
de luări de decizii în timp. Nu cred în noroc. El este suma deciziilor corecte. Ghinionul este
suma decizilor greșite. deci metoda d-voastră este f bună deși nu vă pronunțați complet.
Pentru începători ar fi corect să spunem ca ”mura în gură” altfel interpretarea iese difuză.
Mie teoria stioapătă. Dacă ridicăm puiet în magazii, ele ajung în mediu ultranepotrivit
conform teoriei d-voastră. Spuneți că nu practicați spargere de cuib, ori scoaterea unei
rame din cuib cu puiet și plasarea în magazie este o contestare crasă a propriei d-voastră
teorie. Nu există să scoți unitate de cuib din anturajul din întregul binesatabilit de albine.
E fatal error. Cuibul este întreg și nedivizibil. Dacă spargeți vă contraziceți singur. E greșeală.
Părerea mea. Deci este un paradox: țin cuibul pe 6 rame dar evident știu că acel spațiu este
extrem de mic. Atunci ridic puiet căpăcit sus în magazie să am loc pentru ponta mătcii.
Asta e fățărnicie. Cine vede familia de albine în ansamblu vede că e o manipulare în a găsi
răspuns la teorie.
Metoda este bună, dar nu este folosibilă universal. La d-voastră în condițiile de acolo merge.

Trecem peste toate...urdiniș superior este un lucru ff bun. Ajută extrem de mult la ventilarea
mierii, plus cum spuneți scapă cuibul de aglomerație prin separarea albinei doică de albina
culegătoare care cu urdiniș infertior permanent trece prin cuib. Altfel asdta e motivul principal
a metodei cuib în cat. Formezi cuibul lateral la orizontale și vechiul urdiniș al cuibului devine magazie!!!
Nu e ușor să obișnuiești albina cu urdiniș superior. Dacă nu inițiezi de primăvara nici nu se va
obișnui la urmă. Asta spun din experiență. Roii de acest an sunt toți cu urdiniș superior și circulă acolo.
Familiile de anul trecut deși au urdiniș superior nu circulă acolo, numai ventilează. Asta e. :)
pardon...nu am observat postarea

la salcam familia de albine este pe +20 de rame...daca dau gratia haneman matca ponteaza pe 12 rame(metaforic vorbind :D ) in 2 saptamani....pentru ca are putere de incalzire si doica multa...
cred ca ati inteles deja de ce ridic rame in cat ?...mai trebuie sa explic?...deci in vederea formarii roiurilor si a avea rame fara larvar si oua...
deci nu ca sa am mai mult puiet...

al doilea aspect care se prezinta aici" armele se fac pe timp de pace"...deci albina culegatoare o faci inainte cu 40-35 de zile...iar cand vine culesul vrei sa fi cat mai "suplu" fara prea mult puiet larvar si multe guri de hranit....
salcamul e odata in an ...atunci saptamana aia matca ia o pauza de cafea...practic nu pierd nimic...daca doica nu creste puiet nu se uzeaza ...si traieset o saptamana in plus..
pierderea eset zero(si teoretic si practic) in comparatie cu recolta la salcam....
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 06 Aug 2023, 00:07, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2023, 23:59

crisandp2 scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?
Si inca ceva, nu mai amintesti nimic de cele 10 kg de sirop pe familie de care ne spuneai cu ceva timp in urma?

Buna ziua,
dl Ion spunea ca tine pe familie in cat 4 rame (minim) de 1/1 reprezentand rezerva de mancare a familiei.
Si Transilvania Queen (a se cauta pe YouTube) spune ca 1 cat de miere se tine pe familie pana in ultima clipa cand incepi pregatirea de iernare.

acum spre sfarsitul sezonului este mai important sa ai din ce in ce mai multa miere in cat altfel le bagi in criza si matca poate oprii ponta ...dar in primavara cum pun rama cu hrana cum o mananca ..se dezvolta la maxim fara a avea rezerve prea mari pentru ca le ia direct de afara
yuonyuon

Mesajde paul » 06 Aug 2023, 10:38

Intr-adevar, metoda suna a teleshoping, teoretizand-o ! Practicand-o, suna ... wow !
Este primul an in care am incercat-o dar, pe 7 rame, ca deh Yuon a cam ramas in urma cu update-urile. :lol:
Absolut valabile avantajele enumerate. La capitolul dezavantaje ar fi ... logistica ( rame, caturi ) cel putin 50% in plus fata de ceea ce detinem fiecare . Personal, ma chinui de vreo 3 zile sa extrag floarea. Ramele din caturi, sunt absolut ... full. Peste 75% pline 110 % ( crescaturi pe speteze ) si capacite asijderea. Daca as mai fi avut macar un cat la fiecare altfel s-ar fi prezentat situatia. Asa cum bine a punctat Yuon cuiburile sunt aerisite, adica , ramele full puiet si fara blocaje in cuib. Marea majoritate a colegilor se chinuie la vremea asta sa deblocheze cuiburi. Eu ma uit doar la puiet. Repet, nici eu n-am crezut in metoda asta. Never nu ma mai intorc la cuib standard 10-12 rame, dar, incep sa privesc lucrurile ca Geza, sa-mi optimizez numarul de stupi deoarece cantitatea de miere produsa este de necrezut. Daca spun cuiva ca pe stationar, intr-o zona mediocra d.p.v. melifer am o medie pana acum de peste 50 kg la tot ceea ce a insemnat cules din primavara o sa primesc replici de genul ... mai taie ! ;) Nu o sa tai nimic, ba din contra, o sa mai adaug pentru ca inca nu am terminat de extras. Ma gandesc cu spaima ce s-ar fi intamplat daca treceam toate familiile de albine pe metoda asta. N-am avut curaj sa incerc metoda decat pe vreo 23 pe care-i aveam pe o vatra. :lol: Asadar, la iarna ma asteapta viata grea . Caturi si rame la greu. :!:
Parerea mea ... incercati metoda. Vorba unui brand celebru ... meriti sa fii surprins ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde crisandp2 » 06 Aug 2023, 19:15

Buna seara,
o "tiganeala" de clasa intre Dumitru Oprea si Costin 2003 se petrece zilele astea pe YouTube!
Vine ca si pansament metoda dlui Ion cu familie pe 5-6 rame in cuib, nu mai depinzi de regina galbena, neagra, mulatra, polineziana etc.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2023, 20:29

paul scrie:Intr-adevar, metoda suna a teleshoping, teoretizand-o ! Practicand-o, suna ... wow !
Este primul an in care am incercat-o dar, pe 7 rame, ca deh Yuon a cam ramas in urma cu update-urile.
Absolut valabile avantajele enumerate. La capitolul dezavantaje ar fi ... logistica ( rame, caturi ) cel putin 50% in plus fata de ceea ce detinem fiecare . Personal, ma chinui de vreo 3 zile sa extrag floarea. Ramele din caturi, sunt absolut ... full. Peste 75% pline 110 % ( crescaturi pe speteze ) si capacite asijderea. Daca as mai fi avut macar un cat la fiecare altfel s-ar fi prezentat situatia. Asa cum bine a punctat Yuon cuiburile sunt aerisite, adica , ramele full puiet si fara blocaje in cuib. Marea majoritate a colegilor se chinuie la vremea asta sa deblocheze cuiburi. Eu ma uit doar la puiet. Repet, nici eu n-am crezut in metoda asta. Never nu ma mai intorc la cuib standard 10-12 rame, dar, incep sa privesc lucrurile ca Geza, sa-mi optimizez numarul de stupi deoarece cantitatea de miere produsa este de necrezut. Daca spun cuiva ca pe stationar, intr-o zona mediocra d.p.v. melifer am o medie pana acum de peste 50 kg la tot ceea ce a insemnat cules din primavara o sa primesc replici de genul ... mai taie ! ;) Nu o sa tai nimic, ba din contra, o sa mai adaug pentru ca inca nu am terminat de extras. Ma gandesc cu spaima ce s-ar fi intamplat daca treceam toate familiile de albine pe metoda asta. N-am avut curaj sa incerc metoda decat pe vreo 23 pe care-i aveam pe o vatra. :lol: Asadar, la iarna ma asteapta viata grea . Caturi si rame la greu. :!:
Parerea mea ... incercati metoda. Vorba unui brand celebru ... meriti sa fii surprins !
N am ce sa mai zic :lol: ...sunt coplet deacord cu cele spuse :lol:
...doar o singura mentiune ...intodeauna se face test pe un procent de stupina ..de preferat 25% ...pentru a vedea si diferentele dar si a intelege pe deplin sistemul...
spor la extras ...eu am terminat deja
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 07 Aug 2023, 10:13

aș fi curios cum ați vedea sistemul pe MER?
Problema mea e că am început să gândesc un sistem în care să pun mâna mai puțin pe rame.
Și acest sistem presupune o oarecare mânuire a lor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 07 Aug 2023, 16:18

Greu poți convinge oamenii de MER. Ştii de ce? Când ai întrun cuib rame de 1/1 şi 1/2, albina obligatoriu va alege pe 1/1. E ca şi cum ar avea de ales albina între un stup şi o coşnițā. Albina sigurat ar alege coşnița, dar noi tot stupi folosim. Oare de ce? :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 07 Aug 2023, 16:41

cristi_vidican scrie:aș fi curios cum ați vedea sistemul pe MER?
Problema mea e că am început să gândesc un sistem în care să pun mâna mai puțin pe rame.

Buna ziua dle Vidican,
din cate stiu aveti BK si totusi va confruntati cu tentatia roirii in timpul culesului de rapita.
Intreb, nu dau cu parul : de ce nu tineti stupii pe 3 corpuri de cuib echivalent a 2 corpuri ME, spatiu suficient ca matca sa nu se simta inghesuita ?
Corpul 3 ar asigura mancarea pe tot parcursul anului si incepand cu C4 ati avea mierea care costa mai mult (salcam, tei, FS etc.).

In alta ordine de idei, chiar si Ian Steppler care lucreaza cu 1 corp ME pe marea majoritate a sezonului, in primavara lasa marca sa ponteze si in C2 ca sa aiba material de nuclei iar inainte de culesul de rapita rade C2 jos pentru a pune frana familiei. Si face treaba asta la 1500 stupi !

Multumesc.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2023, 17:49

crisandp2 scrie:
cristi_vidican scrie:aș fi curios cum ați vedea sistemul pe MER?

Buna ziua dle Vidican,
din cate stiu aveti BK si totusi va confruntati cu tentatia roirii in timpul culesului de rapita.
Intreb, nu dau cu parul : de ce nu tineti stupii pe 3 corpuri de cuib echivalent a 2 corpuri ME, spatiu suficient ca matca sa nu se simta inghesuita ?
Corpul 3 ar asigura mancarea pe tot parcursul anului si incepand cu C4 ati avea mierea care costa mai mult (salcam, tei, FS etc.).

In alta ordine de idei, chiar si Ian Steppler care lucreaza cu 1 corp ME pe marea majoritate a sezonului, in primavara lasa marca sa ponteze si in C2 ca sa aiba material de nuclei iar inainte de culesul de rapita rade C2 jos pentru a pune frana familiei. Si face treaba asta la 1500 stupi !

Multumesc.
un corp de ME este egal cu 7 rame...ce coincidenta :lol:
la ME merge smecheria pentru ca e rama mai mica si nu isi va face coronita niciodata ...in schmb la dadant trebue pe 6 ca sa verticalizam un pic forma cuibului....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR