eu las rame cu miere....exact cum lasati dumeavoastra "ramele marginase" in cuib asa am si eu 2-3 rame cu miere in cat......Vasile_Bucovineanu scrie:yuonyuon scrie:Vasile_Bucovineanu scrie:Tpate bune si frumoase, metoda o sa mearga in anii cand culesurile de rapita, salcam, tei se incadreaza in limite normale. Ce se intampla daca intr-un an merge foarte bine culesul de nectar si polen la rapita, se extrage totul cum e normal pentru ca rapita sa nu polueze salcamul, si salcamul si teiul nu secreta nectar, sau secreta foarte putin, in cuib nefiind miere deloc?
Si inca ceva, nu mai amintesti nimic de cele 10 kg de sirop pe familie de care ne spuneai cu ceva timp in urma?
rapita nu da polen mai mult sau mai putin in functie de an ci de stadiul de dezvoltare al familiei de albine daca avem mult larvar si clime este cu umiditate in perioada rapitei...atunci aduce polen mult...
in a doua situatie daca ...in cazul dumneavoastra cum extrageti tot daca aveti rapita in cuib?....eu unu in nici un caz nu am nimic....deci situatia este un pic invers...
nu ne opreste nimeni sa lasam rame cu miere in cat ...eu la salcam am lasat 3 rame pline cu miere de salcam....si nu au ajuns pana la tei, a trebuit sa vin cu cva completari...
Culesul de polen la rapita depinde intradevar de puterea familiei de albine, dar depinde si de vreme. Eu nu ma refeream la situatia mea, eu neavand deloc rapita in zona.Ma refeream la situatia descrisa aici cand nu exista deloc miere in cuib si in cat nu pot fi lasate rezerve deloc pentru a nu altera salcamul. Asta presupune sa fie dat obligatoriu sirop, altfel familia moare de foame. La fel se intampla si dupa extractia de salcam, e nevoie de sirop pentru ca nu prea stiu cati apicultori accepta sa lase salcam familiei. Daca se dau cantitatille de care vorbeam in postarea anterioara si culesul merge bine si la floare, se ajunge usor la productia de care vorbesti.Astfel procedeaza si canadienii care dupa fiecare extractie dau 15 20 kg de sirop.
nu exista situatie sa las stupii morti de foame....
si daca ma surprinde un cules ...nu e greu sa aduc izgonitorul si s a pun u cat gol dedesupt .